Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.07–17.07)
  • Втр, 19/07/2016 - 12:49

Папа провів реорганізацію в прес-службі Апостольського Престолу. Він прийняв відставку о. Федеріко Ломбарді з посади її директора і призначив на його місце Грега Берка, який приступить до своїх обов'язків з 1 серпня 2016 року. Новий речник Ватикану – мирянин і належить до персональної прелатури Опус Деї. Грег Берк уже дав своє перше інтерв’ю Радіо Ватикану.  Раніше він працював у Fox News. Крім того, Франциск призначив нового віце-директора цієї структури. Ним стала Палома Гарсія Овехера.

Держсекретар Ватикану надіслав від імені Святішого Отця телеграму-співчуття на ім’я Архиєпископа Барі-Бітонто: «Його Святість Папа Франциск висловлює свою щиру та сердечну співучасть з болем, який заторкнув чимало родин. Він запевняє гарячі молитви за упокій тих, які трагічно загинули та, випрошуючи у Господа швидкого одужання для поранених, ввіряє материнському заступництву Пречистої Діви Марії всіх, кого огорнула жалоба, уділяючи сповнене розради Апостольське благословення».

Отець Федеріко Ломбарді виступив з поясненням з приводу інформації, поширеної ЗМІ після конференції префекта Конгрегації богослужінь кардинала Роберта Сара в Лондоні, який нібито закликав священиків служити обличчям «на Схід», а не до віруючих. Отець Ломбарді нагадав, що норми щодо вчинення Євхаристії, які містяться у Загальному повчанні до Римського Месалу, жодним чином не змінилися.

У середу, 13 липня, Святіший Отець несподівано відвідав працівників Папської Комісії з питань Латинської Америки, в той час як відбувалося засідання, присвячене приготуванню до святкувань Ювілею Милосердя в столиці Колумбії місті Боґота.

У п’ятницю через «Твіттер», Святіший Отець Франциск висловив свої співчуття та запевнення у молитві родичам та жертвам теракту у Ніцці. З цього приводу висловився також о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського прес-центру. Він поширив заяву, у якій прокоментував теракт, що відбувся під час святкових заходів з нагоди національного свята взяття Бастилії.

У суботу, 16 липня, у Вашингтоні відбувся концертно-євангелізаційний захід «Together 2016», що зібрав кількасот тисяч юнаків і дівчат. Організатором цього починання, що має екуменічний характер, є молитовний рух «Пульс», який ставить перед собою завдання зміцнювати довіру до Церкви та пробуджувати сучасну культура на Христову дійсність. Серед тих, хто запрошував молодь до участі в ініціативі, був також і Папа Франциск, який записав спеціальне відео послання.

Папа Франциск схвалив motu proprio про повноваження в економічно-фінансовій сфері діяльності Святого Престолу. Документ проводить чітку межу між тими, хто безпосередньо керує майном Ватикану, і тими, хто здійснює нагляд у цій сфері.

Важливим виміром гостинності як чесноти і діла милосердя є вміння слухати. Про це пригадав Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 17 липня, відому євангельську розповідь про те, як дві сестри – Марта і Марія – приймали Ісуса у своєму домі. Обоє, як зауважив Святіший Отець, виявили гостинність, але по-різному. ««Сьогодні ми настільки нестямно опановані численними проблемами, деякі з них навіть не є важливими, що нам не вистачає здатності слухання. Ми постійно зайняті та не маємо часу для слухання. І я би хотів, – сказав Святіший Отець, – поставити вам запитання, а кожен нехай відповість у своєму серці: Чи ти, чоловіче, маєш час, аби вислухати свою дружину? Чи ти, жінко, маєш час, щоб послухати свого чоловіка? Чи ви, батьки, маєте час, маєте здатність “втрачати час”, аби вислухати своїх дітей? Або ж своїх похилих віком батьків? Прошу вас навчитися слухати й присвячувати час одні одним. У здатності слухання перебуває корінь миру.»

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск закликав усіх паломників проказати, кожен у своєму серці, молитву за постраждалих від теракту у Ніцці і за їхні родини. А після хвилини зосередження він вголос очолив проказування молитви до Пресвятої Богородиці.

У Всесвітніх Днях Молоді, що відбуватимуться наприкінці липня в польському місті Кракові, готуються взяти участь також делегації юнаків і дівчат із східної частини Азії. Як повідомляє інформагентство «Eglise d’Asie», із Філіппін в паломництво вирушать принаймні 1500 молодих прочан, а з Південної Кореї – 800. Приблизно 170 хлопців і дівчат збирають прочанські наплічники в Індонезії, інші 150 готові вирушати з Індії, а ще 120 прибудуть до Кракова з Японії.

Радимо ознайомитись:

Програма Апостольської подорожі Папи Франциска до Грузії та Азербайджану

Отець Ломбарді: Для богопосвяченої особи не існує слова «пенсія», а лише змінюється служіння.