Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (11.12.17-24.12.17)
  • Пон, 25/12/2017 - 22:54

Прийняти Господнє утішення, замість того, щоб віддавати перевагу наріканню та образі. Із таким заохоченням до вірних звернувся Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 11 грудня 2017 р., зосередивши свою увагу на читанні з Книги пророка Ісаї, в якому Господь обіцяє Своєму народові утішення. Святіший Отець наголосив, що Господь прийшов, аби нас утішити. Святий Ігнатій Лойола повчав про користь споглядання цього Христового «служіння утішення», порівнюючи його з тим, як деякі друзі втішають одні одних.

Погляньмо на багатство та культурну різноманітність наших народів Латинської Америки й Карибського регіону та відважно захищаймо її. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до представників латиноамериканської громади Риму й Ватикану, проповідуючи під час Святої Меси в наміренні регіону, яку він очолив у вівторок, 12 грудня 2017 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані, з нагоди свята Ґвадалупської Богородиці, Небесної Покровительки Америки. У світлі читання з Євангелії від Луки, в якому розповідалося про зустріч Діви Марії з родичкою Єлизаветою, Святіший Отець зосередив свої роздуми на постаті Єлизавети, що була жінкою, «позначеною безпліддям та плідністю», порівнюючи її ситуацію зі становищем Хуана Дієґо, бідного індіанця, якому Богородиця об’явилася 9 грудня 1531 року, обравши його Своїм посланцем.

Цього ж дня, з нагоди 25-річчя заснування Папської Фундації «Populorum Progressio» для Латинської Америки,  у Ватикані відбулася конференція на тему «Двадцять п’ять років служіння на користь цілісного людського розвитку, з поглядом, зверненим у майбутнє». Папа Франциск надіслав послання її учасникам, адресоване на ім’я кардинала Петера Турксона, Префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, якій підпорядковується Фундація.

Чому в неділю слід брати участь в Службі Божій? Цій темі була присвячена чергова катехиза Папи Франциска із циклу повчань про Святу Месу, яку він виголосив під час загальної аудієнції, що в середу, 13 грудня 2017 р., відбулася в залі Павла VI у Ватикані. Цитуючи Катехизм Католицької Церкви, Святіший Отець, насамперед, звернув увагу на те, що «недільне служіння Пресвятої Євхаристії є центром життя Церкви». Тож ми, християни, йдемо в неділю до церкви, щоб «зустрітися з воскреслим Господом», або ж, краще сказати, «дозволити Йому нас зустріти», для того, щоб «почути Його слово, підкріпитися Його трапезою і, таким чином, ставати Церквою, тобто, Його живим містичним Тілом у світі».

Від 11 до 13 грудня 2017 р. у Ватикані проходили засідання Ради Кардиналів. У середу, 13 грудня, Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк провів брифінг для акредитованих журналістів, під час якого розповів про перебіг 22-ї зустрічі цього дорадчого органу Святішого Отця.

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві Архиєпископ Іван Юрковіч виступив під час 11-тої сесії Міністерської Конференції Світової організації торгівлі (СОТ), що проходила в аргентинській столиці Буенос-Айресі від 10 до 13 грудня 2017 р. Міністерська конференція – це найвищий орган СОТ, до складу якого входять міністри торгівлі та інші високі посадовці 164 країн-членів.

Сатана – це зло, а не «міланська мряка». «Це не якась розпилена речовина, а особа», – підкреслив Папа Франциск у вступі до восьмого випуску передачі «Отче наш», яка вийшла в ефір у середу, 13 грудня 2017 р., на телеканалі «Tv2000» Італійської Єпископської Конференції.

Центральною темою проповіді Папи Франциска під час Святої Меси у четвер, 14 грудня 2017 р., у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», була Божа ніжність. До роздумів над цим Святішого Отця спонукав біблійний уривок із старозавітньої книги пророка Ісаї та уривок із Псалма, прочитаного під час богослужіння: «І його милосердя над усіма його ділами». Глава Католицької Церкви наголосив на словах пророка Ісаї, що представляє нам Бога в образі люблячого Батька, Який розмовляє із Своєю дитиною, переконуючи її у Своїй допомозі: «Не бійся, Я тобі допомагаю». 

Поширення діалогу, примирення та співпраці не є чимось само собою зрозумілим, тому кожне покоління повинно заново вчитися витонченого мистецтва дипломатії. Про це Папа Франциск нагадав Послам Ємену, Нової Зеландії, Свазіленду, Азербайджану, Чаду, Ліхтенштейну та Індії, приймаючи у четвер, 14 грудня 2017 р., їхні Вірчі Грамоти. Промовляючи до дипломатів, які не є резидентами та виконуватимуть свою місію при Святому Престолі за сумісництвом, Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що вони представляють країні різні країни та культури, що дає йому змогу «наголосити на позитивній і конструктивній ролі, яку та відмінність відіграє в гармонії між країнами».

Щоб Ісус Христос, якого сьогодні дедалі частіше відсувають на узбіччя нашої культури, був поставлений у центрі нашого особистого життя. Такою була головна тема першої проповіді з нагоди Адвенту, тобто приготування до празника Христового Різдва в Церкві латинського обряду, яку  15 грудня 2017 р., виголосив у Ватикані о. Ран’єро Канталамесса, Ордену Братів Менших Капуцинів, проповідник Папського Дому, для членів Римської Курії та Святішого Отця Франциска. Проповідь о. Канталамесси в особливий спосіб була зосереджена на запитанні: «Чому Господь воплотився?» Домінуюча богословська позиція, починаючи від святого Августина і до святого Анзельма, ґрунтувалась на антропологічній основі, адже, як визнаємо у «Символі віри», Господь воплотився заради нас і ради нашого спасіння.

У п’ятницю, 15 грудня 2017 р., в Климентинському залі апостольського палацу у Ватикані, Папа Франциск прийняв артистів та організаторів цьогорічного благодійного концерту «Різдво у Ватикані», дохід від якого буде скерований на фінансування двох проектів на користь дітей у Демократичній Республіці Конго та молоді в Аргентині.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв Президента Багатонаціональної Держави Болівії Хуан Ево Моралес Айма. Після аудієнції із Святим Отцем Президент Болівії мав зустріч з Державним Секретарем Святої Столиці кардиналом П’єтро Пароліном, якого супроводив Архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами.

У суботу, 16 грудня 2017 р., Папа Франциск прийняв членів «Дитячої Католицької Акції Італії», котрі завітали до нього, щоб скласти різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого відділів цієї мирянської організації. Вітаючи підлітків і дорослих, які їх супроводжували, Святіший Отець зауважив, що їхні привітання є для нього особливо цінними, оскільки супроводжуються «плодами ваших ініціатив солідарності». Він також похвалив зустрічі взаємного пізнання та близькості із старшим поколінням.

«Мощі у Церкві: автентичність і зберігання», – таку інструкцію приготувала Конгрегація в справах святих. Її було оприлюднено у Ватикані в суботу, 16 грудня 2017 року. Цим документом регламентуються різні питання, пов’язані із поводженням із мощами святих.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв представників Італійської спілки періодичних видань та Італійської федерації католицьких тижневиків. У своїй промові Святіший Отець зазначив, що в теперішньому часі, що характеризується поспіхом та тривожністю, тяжінням до сенсаційності та перебільшеною емотивністю, виникає нагальна потреба у вірогідній інформації, з перевіреними даними та новинами, що не спрямовані на те, щоб викликати здивування та хвилювати, а, швидше, на те, аби виховувати в читачів здоровий критичний розум, що дозволяє їм ставити належні запитання та робити обґрунтовані висновки. Місія журналістів є однією з найважливіших у сучасному світі: вони покликані правильно інформувати, подавати версію фактів, якомога ближчу до реальності, пояснювати складні проблеми в доступний для широкої публіки спосіб, аби знання фахівців могли отримати широке розповсюдження.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Республіки Еквадор Ленíна Вольтера Морено Ґарсéса, який опісля мав зустріч із кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, та Архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами.

«Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте», – ці три заохочення, вміщені святим Павлом у першому Посланні до Солунян стали темою роздумів Папи Франциска, виголошених перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 17 грудня 2017 року. Завжди радіти, за його словами, означає «перебувати в радості» також і тоді, «коли справи не йдуть згідно з нашими прагненнями». Адже існує ота «глибока радість, якою є мир». Щодо витривалості у молитві, Папа зазначив, що завдяки молитві ми входимо «в постійні взаємини з Богом», що є «джерелом справжньої радості». «Радість християнина, – пояснив він, – неможливо купити, вона не купується, а походить з віри та із зустрічі з Ісусом Христом, причиною нашого щастя. Щодо вдячності, то святий Павло заохочує неустанно за все дякувати, тобто, до «вдячної любові до Господа Бога», Який є «дуже великодушним з нами, а ми запрошені завжди визнавати Його добродійства, Його милосердну любов, терпеливість і доброту», – сказав Святіший Отець.

Вчімося від святого Йосифа, що знав, «яким чином пересуватися в темряві» та як, серед проблем, тривог і пітьми, прислухатися до Божого голосу й «мовчки прямувати вперед». Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся до вірних, які в понеділок, 18 грудня 2017 р., молилися разом з ним Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти». «Йосиф переживав внутрішню боротьбу. І під час цієї боротьби пролунав Божий голос: “Підведись!”. Оте “підведись” ми часто зустрічаємо в Біблії на початку якоїсь місії. “Встань, візьми Марію до свого дому. Візьми на себе цю ситуацію та прямуй вперед”. Йосиф не йшов до друзів, щоб це обговорити, не йшов до психіатра, аби той пояснив сновидіння, він увірував. І попрямував вперед, взяв ситуацію у свої руки», – сказав Святіший Отець.

Цього ж дня Папа Франциск спілкувався зі студентами католицького Токійського Університету «Софія» за допомогою відеоконференції. Він відповів на вісім запитань японської молоді, що були вибрані із сотні запропонованих.

Про плідність і безплідність – фізичну й духовну – говорив Папа Франциск під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у вівторок 19 грудня 2017 року. Християнин завжди повинен жити плідним життям, із серцем «відкритим для того, щоб отримувати й дарувати життя». У Біблії плідність, чи фізична, чи духовна, є «знаком Бога та Його благословення», на відміну від деяких країн, в яких причини «добробуту» викликали справжню «демографічну зиму». «Плідність – це завжди Боже благословення», – наголосив Його Святість, додаючи, що це стосується не тільки фізичної плідності, але й духовної, бо йдеться про те, щоб «давати життя». Він  окремо звернувся до священиків та богопосвячених осіб, вказуючи, що вони повинні бути плідними добрими ділами, даючи Боже життя ближнім.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв у Ватикані Його Величність Абдуллу ІІ, Короля Йорданії, який опісля зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, та Архиєпископом Полем Р. Ґаллаґером, Секретарем в справах стосунків з державами.

«Служба Божа – а ми роздумуємо над Святою Месою – складається із двох частин, якими є Літургія Слова та Літургія Євхаристії, що тісно між собою пов’язані, формуючи єдиний акт культу (див. Sacrosanctum Concilium, 56)», – цими словами Папа Франциск розпочав свою катехизу, промовляючи до численних вірних, які прибули у середу, 20 грудня 2017 р., до залу Павла VI у Ватикані на загальну аудієнцію, щоб почути навчання Святішого Отця та отримати його Апостольське благословення. «Отже, Богослужіння, маючи деякі підготовчі та заключні обряди, є єдиним тілом, яке не можна розділювати, кожен із яких здатний заторкнути та зробити співучасником один із вимірів нашої людської природи. Потрібно знати ці святі знаки, щоб у повноті переживати Службу Божу та насолоджуватись усією її красою».

Обличчя християнина повинно випромінювати радість з приводу спасіння та прощення, які нам приніс Христос. Життєвий песимізм не є притаманний християнству. На це звернув увагу Папа Франциск під час проповіді, яку він виголосив у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані в четвер, 21 грудня 2017 р., закликаючи всіх до радості та оптимізму. До цих думок проповідника натхнули біблійні уривки, що були прочитані цього дня під час Святої Меси, в яких говориться про глибоку радість, яка випливає з нутра, і не є радістю, спричиненою якимсь святкуванням. Як наголосив Вселенський Архиєрей, перш усього, християнська радість випливає з того, що Господь нам простив та відкликав покарання, на яке ми заслужили: «Це є справжнім коренем християнської радості». Іншою причиною для радості є те, що Господь «прямує разом із нами» від того моменту, як покликав нашого праотця Авраама. Він є серед нас, разом із нами серед наших труднощів та випробувань, у радостях, у всьому... Тому, Папа закликає протягом дня принаймні кількома словами звертатись до Господа, Який є поруч, Який постійно присутній у нашому житті.

Праця, сім’я, прощення, різдвяна радість – ось теми, які заторкнув Папа Франциск в імпровізованому привітанні, зверненому до ватиканських працівників та їхніх родин, яких він прийняв 21 грудня 2017 року в залі імені Папи Павла VІ у Ватикані. Побажавши присутнім радісних і благословенних різдвяних свят, Папа  Франциск підкреслив, що Різдво – це чудова нагода встановити мир у своїй душі, заохотивши приготуватись до нього очищенням серця у Святій Сповіді.

«Кожне Різдво, також і цьогорічне, може стати першим справжнім Різдвом у нашому житті», – наголосив у своїй другій адвентовій проповіді о. Раньєро Канталамесса, Проповідник Папського Дому, яку він виголосив для Папи та Римської Курії у п’ятницю, 22 грудня 2017 року. За його словами, для кожної людини джерелом життя є те, що Христос народився саме для неї. Але чи дійсно Христос є центром мого життя? Роздумуючи над питанням про те, яке місце Ісус займає в історії людини, проповідник підкреслив, що Христос є центром притягання історії та часу. А тому слід дати відповідь на ключові запитання: «Чи Христос є також центром мого життя, моєї малої особистої історії? Мого часу? Він займає там центральне місце лише теоретично, чи також і фактично? Чи Він є лише абстрактною істиною, чи прожитою?». Проповідник Папського Дому підкреслив, що «особиста зустріч з Христом – це подія, яка може трапитися в будь-який момент».

Споглядаючи Пресвяту Богородицю в момент прийняття Нею покликання до місії, дорученої Богом, Папа Франциск заохотив вірних, які в неділю, 24 грудня 2017 р., опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, просити в Неї допомоги для того, щоб Вона допомогла кожному з нас приймати Божий задум щодо нас. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець коментував євангельську розповідь про Благовіщення. За словами Святішого Отця, в цьому євангельському уривкові можемо розгледіти контраст між обітницями, які представляє ангел, та відповіддю Пресвятої Марії. І його можна побачити як у розмірі, так і в змісті того, про що говорять обоє учасників цієї події.  Ангел каже Марії: «Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька, і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця». Це є «довге об’явлення, яке відкриває нечувані перспективи»: «Дитя, яке народиться у цієї смиренної назаретської дівчини буде назване Сином Всевишнього: більшу від тієї гідність годі уявити», – сказав Папа, додаючи: «Й після запитання Марії, яким Вона просить про пояснення, об’явлення ангела стає ще детальнішим та вражаючішим». Відповіддю Марії на все це, натомість, «є коротка фраза, в якій не йдеться ні про славу, ні про привілеї, а лише про готовність та служіння: Ось я слугиня Господня, нехай зі мною станеться за твоїм словом». Але відмінним є також зміст: «Марія не вивищується перед обличчям перспективи стати матір’ю самого Месії», але залишається покірною, висловивши лише Своє прийняття Божого задуму щодо Неї.

 

 Радимо також прочитати:

Українські телеканали транслюватимуть на живо різдвяні богослужіння з Ватикану та Києва

Оприлюднено Послання Папи Франциска на XXVI Всесвітній день хворого

П’ять років євангелізації через Твіттер 

Папі Францискові – 81! 

Кардинал Стефан Вишинський, серед нових блаженних та Слуг Божих

Мільйони для України: озвучено неймовірну суму допомоги від Папи Франциска

Папа Франциск про зовнішнє служіння Римської Курії

Ватикан запускає новий сайт новин