Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (12 – 18 серпня)
  • Пон, 19/08/2013 - 15:03

Вівторок. У вівторок, 13 серпня, на приватній аудієнції Папа Франциск прийняв збірні футбольні команди Італії та Аргентини. Звертаючись до присутніх футболістів, Понтифік вказав на те, що спорт це дар від Бога і нагода помножити свої таланти.

Святіший Отець направив бразильським віруючим послання з нагоди Національного тижня сім'ї, який розпочався у латиноамериканській країні 11 серпня. Франциск послався на тему ініціативи: «Виклад та виховання християнської віри в сім'ї»  і спонукав батьків, щоб взяли на себе «цю благородну місію» і стали «першими співробітниками Бога» в забезпеченні доброго майбутнього підростаючим поколінням.

Середа. З нагоди 50ти років з дня обрання Папи Павла VI до Ватикану, з  паломництвом у рамках Року Віри, прибуло понад п'ять тисяч вірних з італійської єпархії Брешія, батьківщини Джованні Монтіні, яких Папа Франциск прийняв на аудієнції. Згадуючи про Папу Павла VI, теперішній Понтифік вказав на три аспекти, які були сенсом життя, а також його натхненням, це – вміння свідчити про віру в Христа, любов до Церкви, любов до людини.

Четвер. 15 серпня Римо-Католицька Церква святкує свято Внебовзяття Пресвятої Богородиці. За давньою традицією у цей день Папа Франциск відслужив Літургію у храмі св. Томи з Вілланови у Кастель Ґандольфо. У проповіді Святіший Отець особливу увагу звернув на постать Марії. Папа заохотив християн молитись до Богородиці про допомогу в боротьбі, про те, щоб не втратити надію та разом з нею та її Сином осягнути воскресіння і вічне життя. Перед Святою Месою Понтифік відвідав розташований в Альбано кляузуровий монастир Сестер Кларисок, а перед від’їздом до Ватикану – парафіяльний храм Святого Томи з Вілланови

Опівдні цього ж дня Папа разом з вірними проказав молитву «Ангел Господній». Перед молитвою Святіший Отець вказав, що шлях Марії до Неба розпочався із слова «так!», відповідаючи в Назареті на слова Небесного Посланця, який звістив Їй Божу волю щодо Неї. «Кожне «так», сказане Богові, – сказав Єпископ Риму, – це крок до Неба, до вічного життя. Саме цього хоче Господь: щоб усі Його діти мали життя в повноті! Бог бажає бачити нас усіх із Собою, в Його домі!».

Станом на 13 серпня за Папським Твітером слідкувало 8 521 744 осіб. Не виключено, що до кінця серпня їх кількість перевищить 9 мільйонів. Особливо велике зростання зафіксовано на італійській та португальській версії акаунта @Pontifex.

Папа Франциск духовно з'єднується з французами, які святкують 850-річчя собору Нотр-Дам у Парижі. Про це він запевняє у своєму посланні з нагоди престольного празника храму, що припадає на 15 серпня.

Субота. Святіший Отець Франциск з дедалі більшою стурбованістю слідкує за тривожними новинами з Єгипту і далі молиться за припинення насилля та вибір шляху діалогу й примирення.

Папа Франциск глибоко засмучений трагічною загибеллю людей внаслідок аварії порома біля головного порту Себу на Філіппінах.

Папа Франциск звернув увагу на проблему голоду і браку медичної допомоги для літніх людей. Цій темі Понтифік присвятив твіт-повідомлення, яке було опубліковано на його обліковому записі 17 серпня. «Ми не можемо спати спокійно, поки діти помирають від голоду, а старші люди не отримують медичної допомоги», – написав Папа.

17 серпня Папа Франциск призначив архиєпископа Кельнського, кардинала Йоахима Майснера, своїм посланцем на урочистості в німецькому Ксантені

У співпраці з офіційним фотографом Івана Павла ІІ Артуро Марі польська команда знімає 30-ти серійний фільм про життя святого. «Метр святості» заплановано випустити в світ за місяць до канонізації, а оскільки її дати наразі не відомо, то команда постійно працює в інтенсивному темпі.

Неділя. У неділю, перед спільним проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Франциск закликав вірних, у контексті Року віри, «тримати погляд на Ісусі» та «відкинути всякий тягар і гріх, що так легко обмотує» (пор. Євр.12, 1-2). Також Понтифік знову наголосив, що християни повинні бути сильними і витривалими у вірі, та нести Божий мир усім людям. На завершення Папа сказав: «Попросімо Марію, щоб допомогла нам дивитися на Ісуса і завжди слідувати за Ним, навіть якщо це дорого нам коштуватиме».

З 18 по 24 серпня уже 34-й в італійському Ріміні проходить «Зустрічі за мир між народами». Організатором зустрічі є католицький рух «Спілкування і звільнення», а цьогорічна тема: «Людина: надзвичайний стан». З цієї нагоди Святіший Отець направив до учасників послання, в якому вказав на те, що «влада боїться людей, які знаходяться в діалозі з Богом, тому що це їх робить вільними і не піддатними на асиміляцію». «Підемо на зустріч з усіма, не чекаючи поки інші почнуть шукати їх! Будемо схожими на нашого Божественного Вчителя, який залишив своє небо, щоб стати людиною і бути близько до кожного. Не тільки в церкві і парафії, але в усі осередки принесемо аромат любові Христа», - закликав Папа.

Папа Римський Франциск пожертвував 100 тисяч євро потребуючим у найбідніших регіонах Аргентини.

 

Радимо ознайомитись:

ЕНЦИКЛІКА СВЯТІШОГО ОТЦЯ ФРАНЦИСКА «СВІТЛО ВІРИ» (LUMEN FIDEI).

Папа Франциск привітав греко-католиків із 1025-річницею хрещення України-Русі.