Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (12.03– 18.03)
  • Чтв, 22/03/2018 - 19:52

«Як не побачите знаків і чудес, не увіруєте». З таким картанням Ісус звернувся до царського урядовця, який вийшов Йому назустріч, просячи зцілення хворого сина. Складається враження, що Ісус починає втрачати терпеливість, бо людей, здається, з усього, що Він робить цікавлять лише чуда. Таку думку Святіший Отець висловив, проповідуючи під час ранкової Святої Літургії у понеділок, 12 березня.

Перед обличчям проблем суспільства, необхідно ставати промоутерами справжньої дискусії про цінності та орієнтири. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок групу депутатів і політиків з французької провінції Марселя, які на запрошення єпископів з цієї місцевості здійснили прощу до Риму.

«Його серце завжди було відкрите для запитань та викликів нашого часу й на те, щоб давати відповіді та пропонувати орієнтири в світлі Христового послання, щоб супроводжувати людей на їхній життєвій дорозі, шукаючи те, що єднає, виходячи за межі конфесій, переконань і держав», – так Папа Франциск відгукнувся про кардинала Карла Леманна, вислуженого єпископа Майнца, який на світанку в неділю, 11 березня, відійшов до вічності на 81 році життя. Ці слова читаємо у телеграмі співчуття, надісланій на ім’я наступника Петера Кольґрафа.

З нагоди 5 річниці понтифікату Папи Франциска на порталі VaticanNews оприлюднено трейлер документального фільму німецького режисера Віма Вендерса «Папа Франциск. Людина слова». Фільм, знятий Ватиканським Телецентром та кінокомпанією «Focus Features», представляє Святішого Отця, який веде діалог зі спільнотами людей різних віровизнань і культур.

Любов до моєї Батьківщини й надалі залишається великою та сильною, кожного дня молюся за неї та за свій народ, який дуже люблю; тих же, хто може почуватися ображеним деякими моїми жестами, прошу вибачення. Такі слова знаходимо в листі, який Папа Франциск написав до аргентинців з нагоди 5-ї річниці свого понтифікату, складаючи подяку за отриманого листа з привітаннями і побажаннями

Молитва «Отче наш» та ламання Євхаристійного хліба, тобто, «обряди Причастя» стали темою чергової катехизи Папи Франциска про Святу Літургію, яку він виголосив під час загальної аудієнції, що в середу, 14 березня, відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. Ці обряди, як зауважив Святіший Отець, продовжують прославу та благання Євхаристійної молитви спільним проказуванням молитви «Отче наш», що не є просто однією з багатьох християнських молитов, але – особливою «молитвою Божих дітей».

На завершення загальної аудієнції 14 березня цього року Святіший Отець, звертаючись до паломників з Польщі, сказав слова, які були проігноровані, більшістю ЗМІ та навіть більшою частиною мовних редакцій Радіо Ватикану, в тому числі й українською. У часі коли в Церкві виникають різні тлумачення папського документу Amoris laetitia ці слова отримують особливу важливість: «В молитві «Отче наш» просячи Бога: хліб наш щоденний дай нам сьогодні, молимось не тільки за хліб, як поживу для тіла, але також і про Хліб Євхаристійний, як поживу для душі. Знаємо, що хто вчинив тяжкий гріх не повинен приступати до святого Причастя без отримання перед цим розгрішення у Таїнстві Покаяння. Нехай Великий Піст буде для вас спонукою, щоб приступити до цього Таїнства, добре висповідатися і прийняти Христа в святім Причасті. Зустріч з Ним надає смислу нашому життю. Сердечно вас благословляю», - сказав Папа.

Святий Престіл готує два документи про гендерну ідеологію, повідомив Архиєпископ Анджело Дзані, секретар Конгрегації у справах католицької освіти. Один з документів готує саме ця дикастерія. Його опублікують не пізніше, аніж за два місяці у формі листа, адресованого всім єпископатам. Проте Конгрегація не дискутуватиме з гендерною ідеологією, але пригадає основні принципи християнського виховання у цьому відношенні. Більш поглиблений документ, що враховує різні антропологічні аспекти цієї ідеології, готує Конгрегація доктрини віри.

Сміливість і терпеливість: такими є особливості молитви, яку слід підносити до Бога «вільно, як діти». Роздумам про молитву Папа Франциск присвятив свою ранкову проповідь в каплиці «Дому святої Марти», яку він виголосив 15 березня, відправною точкою для чого стало читання з Книги Виходу про розмову між Богом і Мойсеєм після віровідступництва народу.

«Дуже приязна» зустріч, немов у родині, «що обговорює існуючі проблеми». Так архиєпископ Джозеф Аршад, Ординарій дієцезії Ісламабад-Равалпінді, що очолює Конференцію Єпископів Пакистану, описав аудієнцію зі Святішим Отцем Франциском, яку ієрархи з цієї Азійської країни мали в четвер, 15 березня, в рамках візиту ad Limina. Темами розмови були дискримінація, обвинувачення у богохульстві, переслідування, але також – глибока віра християн Пакистану, які становлять лише 2% населення.

Архиєпископ Бернардіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступив 15 березня під час заходу на тему «Цілісне формування дівчат і жінок в сільській місцевості», що проходив в рамках 62-ї сесії Комісії ООН у справах становища жінок. «Для того, щоб дати можливість чоловікам і жінкам втекти від крайньої нужди, – пригадав Архиєпископ слова Папи, – ми повинні вчинити їх впевненими господарями власної долі. Це передбачає і вимагає право на освіту – також і для дівчат, що є виключеними в певних регіонах…».

Священики повинні бути «нормальними», тобто, здатними як радіти, так і співстраждати з іншими. На це звернув увагу Папа Франциск, зустрічаючись у п’ятницю, 16 березня, зі священиками та семінаристами з папських колегій Риму. Зустріч була присвячена темі виховання і під час неї Святіший Отець відповів на 5 запитань, що стосувалися священичих формування та духовності.

У суботу, 17 березня, вранці, здійснюючи паломництво слідами святого отця Піо, Папа Франциск прибув до П’єтрельчіни, рідного містечка святого. Гелікоптер зі Святішим Отцем на борту приземлився неподалік від каплиці, спорудженої біля в’яза, при якому малий Францеско Форджіоне, майбутній о. Піо, збирався на молитву й де отримав тимчасові стигмати, перші знаки Христових страждань на своєму тілі. Після тривалої приватної молитви в каплиці, Святіший Отець привітався з громадою П’єтрельчіни та паломниками, між якими були численні члени молитовних груп отця Піо. Зустріч завершилася проказуванням молитви до Пречистої Діви Марії та Папським благословенням, після чого Святіший Отець вирушив до Сан-Джованні-Ротондо.

Візит у Сан-Джованні-Ротондо Папа Франциск розпочав зустріччю з онкохворими дітьми в лікарні «Дім полегшення страждань». Ця зустріч була надзвичайно хвилюючою – Папа Франциск пригортав діточок, благословив, терпеливо робив з ними селфі, підписувався на дитячих футболках. Також і багато батьків шукали підтримки в обіймах Святішого Отця. Потім у санктуарії Пресвятої Марії Благодатей вшанував мощі святого о. Піо і на площі перед новим санктуарієм відслужив Святу Месу для понад 30 тисяч вірних.

У суботу, 17 березня, Святіший Отець відслужив Святу Літургію на площі перед храмом святого Отця Піо в Сан-Джованні-Ротондо. Насамперед, Святіший Отець вказав на те, що уривок з Євангелії представляє Ісуса, Який молиться. Для Ісуса молитва не була чимось факультативним, Він постійно відходив на пустинні місця, щоб молитися, «діалог з Отцем стояв на першому місці». Так учні «природно відкривали» важливість молитви, аж доки одного дня не попросили: «Господи, навчи нас молитися». «Якщо хочемо наслідувати Ісуса, розпочнімо також і ми від того, від чого розпочинав Він – від молитви», - додав Папа.

Христові учні повинні засвоїти «пасхальний закон», який полягає в тому, щоб втратити своє життя, аби отримати нове та вічне. Про динамізм «зерна пшениці», який має здійснитися в житті Христових послідовників, Папа Франциск роздумував перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 18 березня, коментуючи євангельську розповідь про події останніх днів земного життя Спасителя.

Радимо ознайомитись:

18 років тому Папа Іван Павло ІІ попросив пробачення за гріхи Церкви

10 порад від Івана Павла ІІ: як стати щасливою людиною?

П’ять років з Папою Франциском.

Українські телеканали транслюватимуть великодні богослужіння з Ватикану і Києва

Енцикліка папи Пія ХІ про християнське подружжя