Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (12.09.16 - 18.09.16)
  • Втр, 20/09/2016 - 08:58

Поділи знищують Церкву, а нечистий старається атакувати сам корінь єдності – Євхаристію, сказав Папа Франциск 12 вересня 2016р на Месі в Домі св. Марти з нагоди свята Імені Марії. Коментуючи читання Апостола цього дня (1 Кор. 11,17-26.33), Папа Франциск наголосив, що диявол має сильну зброю, спрямовану проти Церкви, - поділ і гроші. Святіший Отець зазначив, що від самого початку Церква потерпає від ідеологічних поділів.

У Ватикані з 12 по 14 вересня 2016р під головуванням Папи Франциска проходила ХVІ зустріч Ради Кардиналів. На засіданнях Рада приділила увагу питанням дипломатії та екуменізму.

У вівторок 13 вересня Папа Франциск очолив ранішню Святу Месу в каплиці Дому Святої Марти у Ватикані і розпочав свою проповідь роздумами про цінність міжособистісної зустрічі. Святіший Отець підкреслив, що часто люди «перетинаються одні з одними, але не зустрічаються»: вони думають «тільки про себе, дивляться, але не бачать, слухають, але не чують». Натомість Євангеліє того дня, в якому йдеться про воскресіння сина вдови, пропонує зовсім інший сценарій: там відбулася справжня зустріч. Христос відчуває «глибоке співчуття», яке не дозволяє Йому пройти повз похоронну процесію та матір’ю, яка оплакувала свого єдиного сина. Христос підходить до жінки, і відбувається справжнє «чудо зустрічі».

14 вересня, Святіший Отець Франциск відслужив заупокійну Месу за французьким священиком Жаком Амелом, якого в часі Меси вбили ісламісти. Свята Меса в каплиці Дому Святої Марти у Ватикані була відслужена на знак близькості до родини священика та всієї церковної громади дієцезії Руана в день, коли Церква відзначала свято Воздвиження Чесного Хреста. У заупокійній Святій Месі взяло участь коло 80 паломників з дієцезії Руана, разом зі своїм Архиєпископом Домініком Лебреном. «Сьогодні  християн убивають, тортурують, ув'язнюють тому, що вони не відрікаються від Ісуса Христа. Ця історія веде нас до нашого отця Жака: він є частиною цього ланцюга мучеників. Християни, які сьогодні страждають – в тюрмі, піддані тортуриам та позбавлені життя, через те, що не відректися від Ісуса Христа, показують жорстокість цього переслідування. І цю жорстокість, яка хоче від християн відречення, потрібно назвати своїм іменем: вона – диявольська», - сказав Святіший Отець.

Під час загальної аудієнції, що відбулась на площі святого Петра у Ватикані цього ж дня, Папа Франциск говорив про уривок з 11-го розділу Євангелії від святого Матея, закликаючи не боятись слідувати за Ісусом, навчитись від Нього бути милосердними, а пастирів закликав бути близькими до людей. Святіший Отець підкреслив, що Ісус закликає взяти на себе Його ярмо. Він прагне, щоб Його учні зрозуміли, що Божа воля виявляється через Нього. Беручи на себе «Христове ярмо», кожен учень вступає в спілкування з Ним, стаючи співучасником таїнства Його хреста і Його задуму спасіння людства.

У четвер, 15 вересня, 2016 року, у Ватикані оприлюднено Апостольський Лист Папи Франциска Motu Proprio«Concordia Codici» (Узгодження Кодексів), датований 31 травня 2016 р. Даним документом прийнято рішення, що для узгодження певних питань у матерії душпастирства Кодексу Канонічного Права та Кодексу Канонів Східних Церков слід внести відповідні корективи до Кодексу Канонічного Права (ККП), не роблячи жодних поправок у тексті Кодексу Канонів Східних Церков (ККСЦ). Поправки зокрема стосуються питань обов’язку вірних Східних Католицьких Церков зберігати власний обряд, про приналежність новоохрищеної людини до Церкви свого права, про можливість переходу з однієї Церкви свого права до іншої,  дисципліни укладення Святого Таїнства Подружжя тощо.

15 вересня цього року Ватикан та Об’єднанні Арабські Емірати підписали Меморандум про взаєморозуміння та звільнення від віз власників дипломатичних та службових паспортів.

Християнська логіка – це логіка «післязавтрашнього дня», яка не зупиняється на теперішньому, але з надією дивиться на воскресіння тіла. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 16 вересня 2016 р. Свої роздуми Вселенський Архиєрей побудував на уривку з Послання святого апостола Павла до Коринтян, головною темою якого є воскресіння Ісуса Христа як запорука нашого воскресіння.    

«Найбільший скарб, який ви можете забрати із собою з Риму на початку вашого єпископського служіння, – це усвідомлення милосердя, з яким Господь на вас поглянув та вибрав» – наголосив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 16 вересня 2016 р., у Климентинському залі Апостольського палацу новисвячених єпископів з усього світу, які з’їхались до Риму, щоб взяти участь у традиційних щорічних спеціальних курсах, організованих Конгрегацією в справах єпископів та Конгрегацією для Східних Церков для ієрархів, висвячених протягом минулого року. Вселенський Архиєрей дав також нововисвяченим єпископам три поради для їхнього нового служіння. Переше, це заохотив їх бути іконою Милосердя, тієї єдиної сили, яка здатна назавжди притягнути та зачарувати людське серце. Другою порадою Папи було те, щоб нові єпископи, плекаючи глибокі особисті стосунки з Господом Богом, дбали про структури втаємничення Божого народу у християнські правди, зокрема, про семінарії. Третьою порадою було вміння супроводжувати повірених вірних на зразок євангельського самаритянина.

Цього ж дня Папа Франциск за традицією т.з. "п'ятниць милосердя" відвідав два медичні заклади, які стоять на сторожі життя від зачаття до природньої смерті: шпиталь св.Яна в Римі, де під наглядом лікарів знаходяться новонароджені діти та хоспіс "Вілла Надії", під опікою якого перебувє 30-ть невиліковно хворих пацієнтів.

15-17 вересня цього року у Ватикані проходило святкування Апостольських нунціїв з цілого світу Надзвичайного Ювілею Божого Милосердя. Також відбулась конференція папських повноважних дипломатичних представників, зустріч з керівництвом Державного секретаріату Ватикану та спеціальна нарада з Святішим Отцем Папою Франциском.

Папа Франциск надіслав телеграму співчуття на ім’я дружини Франки Вілли Чампі та Сенату Італії у зв'язку із смертю колишнього президента Італії Карло Адзеліо Чампі.

Папа Франциск привітав учасників чергової зустрічі Ради Європейської Єпископської Конференції на тему милосердя в Європі за прикладом служіння Жана Ваньє, котра проходила 15-18 вересня в Сараєво (Боснія та Герцеговина). «Я закликаю вас, представників європейського єпископства, дедалі більше залучати ваші громади і різні групи, що займаються ділами милосердя і соціальним служінням у справу сповіщення Євангелія всім тим, хто з тих чи інших причин втратив орієнтири у своєму житті», - сказав Папа у привітанні.

У неділю 18 вересня 2016 р, в базиліці святого Петра у Ватикані відбулася Свята Меса з нагоди 200-річчя заснування ватиканського Корпусу жандармерії. «Служіть справедливості та чесності, не дозвольте, щоб людей використовували та обдурювали», - такі наставлення дав Папа Франциск під час Святої Меси ватиканським поліцейським. Святіший Отець подякував за двісті років служіння, висловивши признання за служіння, яке захищає, яке прагне не тільки того, щоб усе йшло в правильному напрямку, але робить це з любов’ю, лагідністю, а навіть і ризикуючи власним життям.

Після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю 18 вересня 2016р, Папа Франциск запросив парафії, церковні асоціації та окремих вірних усього світу спільно пережити 20 вересня День молитви за мир, в якому він братиме участь на завершення тридцятої Міжнародної міжконфесійної зустрічі за мир, що проходить в Ассізі.

 

 Радимо також прочитати:

Послання Святішого отця Франциска з нагоди  Всесвітнього дня молитви за збереження створіння

Глава УГКЦ закликав духовенство долучитися до дня молитви за мир, проголошеного Папою Франциском

Колекта для України від італійських католиків – понад мільйон євро!