Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (12.12-18.12.16)
  • Чтв, 22/12/2016 - 08:56

У понеділок, 12 грудня 2016 р., Папа Франциск зателефонував до Його Святості Папи Тевадроса ІІ, Патріарха Олександрійського, Глави Коптської Православної Церкви, та склав свої співчуття з приводу нещодавнього теракту проти коптського катедрального собору святого Марка в Каїрі. Він запевнив його та всю коптську спільноту, що зазнала настільки жорстоких випробувань, у своїй духовній близькості, особливо – жінок і дітей, які становлять більшість жертв.

На честь Пресвятої Богородиці з Ґвадалупе, що є Небесною Покровителькою усього американського континенту, 12 грудня 2016 року о 18-ій годині римського часу в базиліці святого Петра у Ватикані Папа Франциск очолив Святу Месу в наміренні Латинської Америки. У ній взяли участь представники латиноамериканських та філіппінських спільнот у Римі. Святіший Отець закликав не боятись дивитись на ближніх поглядом Марії, який вчиняє нас братами, адже ми, як Хуан Дієґо, знаємо що з нами наша Мати знаємо, що перебуваємо під Її захистом і покровом, що є джерелом нашої радості, знаємо, що перебуваємо в Її обіймах.

Смиренний та убогий Божий люд, що вірить у Господа, іноді стає жертвою «релігійних інтелектуалів» та «церковників, опанованих клерикалізмом», яких розкаяні грішники випередять у Божому царстві. Думками про шкідливість клерикалізму Папа Франциск поділився під час ранкової проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 13 грудня 2016 року. Святу Месу разом з ним співслужили члени Ради Кардиналів, що від 12 до 14 грудня проводили у Ватикані свою чергову зустріч. Картаючи первосвящеників та старійшин народу за їхнє лицемірство, Ісус сказав: «Істинно кажу вам, що митарі й блудниці вас випереджують у Царстві Божім». Як зауважив Святіший Отець, це були люди, що мали «юридичний, моральний і релігійний авторитет» серед народу та «вирішували все». Первосвященики судили Ісуса, замислили вбити Лазаря, саме до них прийшов Юда, задумавши зрадити Христа. Вони дійшли до «деспотизму над народом» завдяки «інструменталізації закону». Папа зазначив, що «зло клерикалізму» є «сучасною версією» книжників та фарисеїв, і жертва цього наставлення не змінилася. Нею є «бідний і смиренний люд, що очікує Господа». Однак, також сьогодні Ісус каже «всім тим, хто опанований клерикалізмом» і всім нам: «Грішники й блудниці випередять вас у Царстві небесному».

«Бог не залишив Свій народ і не дозволив, аби зло перемогло, тому що Він є вірним, а Його благодать більша від гріха», – наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 14 грудня 2016 р., продовжуючи цикл повчань на тему християнської надії. «Ми наближаємося до Різдва, й пророк Ісая ще раз допомагає нам відкритись на надію, приймаючи Добру Новину про прихід спасіння», – сказав він, присвятивши роздуми 52-му розділові Книги пророка Ісаї. Сповненням цих слів є «встановлене Ісусом» царство прощення і миру, яке ми відзначаємо в Різдві та яке остаточно здійснюється через Пасху. Адже найкращою причиною різдвяної радості є «внутрішня радість миру», що приходить з усвідомлення того, що «Господь скасував мої гріхи, простив мені, виявив до мене милосердя, прийшов, аби мене спасти».

У середу, 14 грудня 2016 р., пополудні, Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк провів брифінг для акредитованих журналістів, під час якого розповів про праці XVII зустрічі Ради Кардиналів, що проходила у Ватикані від 12 до 14 грудня за участю Святішого Отця.

13 і 14 грудня 2016 року в Папському Університеті «Regina Apostolorum» проходила міжнародна конференція на тему: «Побачив і повірив. Плащаниця, наука, віра й звіщення Пасхального Таїнства». Конференція, одним з ініціаторів якої є Інститут науки й віри, включала дискусії між представниками різних дисциплін, що прагнуть відповісти на питання, які до цього часу ставить лляна тканина, в яку було оповите тіло Христа перед його Воскресінням і яка тепер зберігається в Турині. Захід організовано з нагоди десятої річниці постійної виставки під назвою «Ким є людина на Плащаниці?», і в річницю смерті великого дослідника Плащаниці отця Гектора Ґерра.

Пастирі повинні звіщати істину, але також бути готовими приймати людей з тим, що вони можуть зробити в цей момент, а про решту подбає Господь. Думками про це Папа Франциск поділився під час ранкової проповіді у четвер, 15 грудня 2016 р., зосередивши свою увагу на постаті святого Івана Христителя. Як пояснив Святіший Отець, велич Івана полягала в тому, що це був «муж вірний тому, чого від нього вимагав Господь». Ця «велич» також проглядалася в його проповідуванні. Він суворо картав тих, хто на це заслуговував. Це несло загрозу його життю, але «він був вірним», навіть Ірода у вічі називаючи перелюбником. Наступник святого Петра звернув увагу на те, що Предтеча з розумінням ставився до людей. Митарям, прилюдним грішникам, які визискували людей, казав: «Не беріть більше, ніж належить». Тобто «починав з малого» та христив їх. Солдатів закликав бути чесними і вдовольнятися заробітком, не вдаючись до хабарництва. Іван христив всіх цих грішників, «але вимагаючи принаймні найменшого кроку вперед».

Надія – це «паливо» християнського життя, що дозволяє нам щодня прямувати вперед, наголосив Папа Франциск вітаючи у четвер 15грудня 2016 року хворих дітей, їхні родини, медичний персонал з своїми дітьми, медсестер, студентів, ченців і черниць, членів харитативних асоціацій, співпрацівників та волонтерів ватиканської педіатричної лікарні «Дитятка Ісуса». Святіший Отець прийняв їх у залі імені Папи Павла VІ у Ватикані, закликаючи плекати надію, дякувати Господеві за те, що вказав нам шлях, що веде до зрозуміння сенсу власного існування. Аудієнцію з Святішим Отцем відкрила президент Ватиканської педіатричної лікарні професор Марієлла Енок, яка розповіла про те, яку лікарня має розгорнуту систему співпраці, долаючи регіональні та національні кордони, з медичними центрами в бідніших регіонах Італії та співпрацюючи з численними міжнародними місіями в країнах, які розвиваються. Потім Папа Франциск вислухав питання, які йому поставила медсестра Валентина Ванці, вернення, зроблене Діно Панталеоні, який понад 35 років працює санітаром у цій лікарні, прислухався до слів Серени Антонуччі, яка дитиною була онкопацієнтом цієї лікарні, та до сумнівів Луки Адріані, студента медичного факультету.

«Велике вчинив мені Всемогутній», – ці слова Пресвятої Богородиці, записані святим Лукою, лягли в основу теми наступного Всесвітнього дня хворого «Подив речами, довершеними Богом», який Церква відзначатиме 11 лютого 2017 року, в день літургійного вшанування Пречистої Діви Марії, що об’явилася в Люрді. У четвер, 15 грудня 2016 р., у Ватикані оприлюднено Послання Папи Франциска з цієї нагоди. Пригадавши історію встановлення цього дня та його значення для хворих, страждаючих і тих, які їм допомагають, Святіший Отець зазначив, що вже відтепер, духовно стаючи перед статуєю Богородиці, встановленої на місці об’явлень у Люрді, він висловлює свою близькість усім, хто переживає досвід страждань і їхнім родинам, а також похвалу всім, «хто виконуючи різні завдання в усіх структурах охорони здоров’я» компетентно, відповідально і з посвятою дбає про полегшення цих страждань.

Цього ж дня Папа Франциск вручив ввірчі грамоти у Надзвичайним і Повноважним Послам Бурунді, Фіджі, острівної країни Маврикій, Молдови, Швеції та Тунісу.

Нехай християни поглянуть на Івана Христителя як на приклад покірного свідчення про Ісуса Христа, який применшив себе самого, щоб вказати іншим на прихід Божого Сина. З таким заохоченням звернувся Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» 16 грудня 2016 р., на якій були присутні єпископи, священики, богопосвячені особи та подружні пари, які відзначають 50-й ювілей свого священичого, богопосвяченого чи подружнього життя. Глава Католицької Церкви підкреслив, що величчю Івана Христителя було те, що він, будучи «тимчасовим», проповідував, звіщав, свідчив про «вічного», чітко відповідаючи на запитання цікавих про те, що він не є обіцяним Месією, а лише Його Предтечею, який приготовляє шлях перед Спасителем. Велич Івана Христеля полягає теж й у тому, що він не дозволив, щоб подув можливої земної слави та гордість загасили той Божий вогник, яким він був і який освітлював шлях перед приходом Ісуса.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв в Апостольському палаці у Ватикані Президента Колумбії Хуана Мануеля Сантоса Калдерона, який опісля зустрівся з Державним Секретарем кардиналом П’єтро Пароліном.

Також цього дня в Римі представили сьому частину творів Йозефа Ратцінгера-Бенедикта XVI. Вона присвячена ІІ Ватиканському собору.У презентації взяв участь префект Конгрегації науки віри. Він вказав на велике значення герменевтики неперервності в інтерпретації Собору, якої дотримувався Папа-емерит.

«Моліться за те, щоб також і моя старість була спокійною, побожною та плідною, а також – радісною», – попросив Папа Франциск наприкінці Святої Меси, яку він відслужив у суботу, 17 грудня 2016 р., в Паолінській каплиці Апостольського палацу разом з кардиналами, дякуючи Господу Богу за 80 років життя. Коментуючи під час проповіді біблійні читання, Наступник святого Петра зосередився на темі пам’яті. Саме до того, щоб зупинитися й оглянутися назад, проаналізувати пройдений шлях заохочує Церква, пропонуючи наприкінці адвентового шляху євангельський уривок з розповіддю про родовід Ісуса. До пам’яті про Боже діяння заохочує також автор «Послання до Євреїв», представляючи шерегу свідків, які приготовляють шлях до «сповнення часів». «Не забувати – це властивість любові, завжди мати перед очима величезне добро, яке ми отримали, прикметою любові є споглядати на історію: звідки походимо, хто наші батьки та предки, який наш шлях віри… І ця пам’ять, – підкреслив Папа, – є корисною для нас, тому що вчиняє ще інтенсивнішим оте чуйне очікування Різдва».

У день свого народження Папа Франциск прийняв на аудієнції у Климентинському залі Апостольського палацу коло 330 членів руху Номадельфія, який складається із родин, які живуть разом та опікуються прийомними дітьми та найбільш потребуючими. Промовляючи до присутніх Святіший Отець наголосив, що йому дуже приємно ближче познайомитись із їхньою спільнотою. Серед іншого, він зазначив, що час Адвенту, приготування до празника Різдва, є дуже сприятливим, щоб призадуматись над таємницею Воплочення Господа Ісуса, Який із Своїм народженням приніс у світ світло та мир. У Різдві Бог являється нам не як Той, що перебуває вгорі та керує вселенною, але як Той, Який принижується, стає беззахисним немовлятком. Таким чином, Господь навчає, що ми не повинні ставити себе вище від інших, а навпаки – принизитись, служити іншим у любові, зокрема, тим найслабшим, стати маленькими для інших.  

17 грудня 2016 р., Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції президента Республіки Мальта, пані Марі-Луїз Колейро Преку. Як звично, після зустрічі з Папою, пані президент зустрілась з держсекретарем Ватикану, П’єтро Пароліном, та секретарем по відносинах з державами,  Архиєпископом Полом Річардом Ґаллахером.

Хоч і не можемо здійснити якісь величезні проекти, все що, зробимо, буде позначене нашим захопленням Євангелієм. Так Папа Франциск прокоментував ініціативу благодійного концерту «Матимеш», що відбувся 17 грудня 2016 р. у Ватикані з метою збору коштів для дітей Центральноафриканської Республіки та центральної Італії. Відеозвернення Святішого Отця прозвучало під час концерту, що транслювався італійським та католицькими телеканалами. Наступник Святого Петра висловив радість з приводу заходу, який з ініціативи Ватиканської Жандармерії залучив чимало інституцій та людей, вчинивши їх «ремісниками милосердя», адже «діла милосердя, натхнення яких перебуває в Бозі», знаходять вираження завдяки «рукам і серцям людей».

Пречиста Діва Марія допомагає нам зайняти поставу готовності прийняти Божого Сина до свого конкретного життя, а святий Йосиф спонукає завжди шукати Божу волю. Думками про це поділився Папа Франциск, присвятивши своє повчання у неділю, 18 грудня 2016 р., «особам, які більше, ніж будь-хто інший, були залучені у таїнство» Божої близькості з людством. Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа закликав також молитися за те, щоб «спокійно відбувався діалог у Демократичній Республіці Конго, щоб уникнути будь-якого насильства для добра країни», а також подякував «всім людям та інституціям», що надіслали йому вітання з нагоди уродин.

Радимо прочитати:

Послання папи Франциска на святкування 50-го Всесвітнього дня миру ( 1 січня 2017 р.)

Церква може отримати перепочинок в боротьбі за права католиків на Заході

Послання Папи учасникам Глобального форуму з міграції та розвитку

В день народження Папи у Ватикані відбувся благодійний концерт

Безхатченки першими привітали Папу з 80-річчям

Папі Францискові 80 років. А що ми знаємо про вік його попередників?

Папа Франциск 2017 року здійснить прощу до Фатіми

У Римі пройде національна різдвяна проща українців з Італії до Папської базиліки Святого Петра у Ватикані.