Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (13.02.17- 19.02.17)
  • Чтв, 23/02/2017 - 18:35

У понеділок, 13 лютого 2017 р., у Ватикані розпочалася вісімнадцята з черги зустріч Ради Кардиналів. До Ватикану прибули всі 9 членів цього дорадчого органу. В засіданнях активну участь брав також Святіший Отець.

Знищення родин і народів починаються з незначних заздрощів і підозр, слід у зародку припиняти образи, оскільки вони руйнують братерство. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси у понеділок, 13 лютого 2017 р., біблійну розповідь про Каїна й Авеля. З Папою співслужили члени Ради Кардиналів. «Каїн віддав перевагу інстинктові, волів переварювати в своєму серці це почуття, збільшувати його, дозволити йому виростати. Той гріх, який він скоїть пізніше, затаївся всередині цього почуття. А воно зростає, зростає, й таким чином між нами зростає ворожнеча. Тоді наше життя починає обертатися навколо того, що руйнує узи братерства», – сказав проповідник.

В інтерв’ю для першого каналу італійської громадської телерадіокомпанії «RAI», яке вийшло в ефір у вечірніх новинах 13 лютого 2017 р., Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін звернувся до політиків із закликом «вивчати конкретні потреби людей, даючи на них конкретні відповіді». Ватиканіст італійського телеканалу Іняціо Інґрао запросив кардинала Пароліна відреагувати на зростання занепокоєння в Італії, викликане кризою зайнятості, та посилення популізму й націоналістичних настроїв в усьому світі.

Найактуальнішим завданням Церкви в Коста-Риці й надалі залишається звіщення Божої любові кожній людині. На цьому наголосили костариканські єпископи, яких в рамках візиту «Ad limina apostolorum» –  «До Апостольських порогів» 13 лютого 2017 р. прийняв Папа Франциск. Єпископи, серед іншого, наголосили на серйозних наслідках зростання насильства і загрозах, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків в країні, а також зростом економічної нерівновності, яка збільшує прірву між багатими і бідними мешканцями цієї країни Центральної Америки.

Характерними ознаками великих благовісників, які спричинилися до зростання Церкви є мужність, молитва і покора. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 14 лютого 2017 р., коли Церква латинського обряду вшановує пам’ять святих Кирила і Методія, Небесних покровителів Європи. Як наголосив проповідник, для формування Божого люду потрібні «сіячі Божого слова», якими були святі Кирило і Методій, названі ним «справжніми благовісниками», які «вчинили Європу сильнішою». Зрозуміти, якими повинні бути риси особи, «посланої» звіщати Боже слово, допомогли біблійні читання з книги Діянь Апостолів, в якому розповідалося про проповідування апостолів Варнави і Павла, і з Євангелії від Луки про сімдесят двох учнів, посланих на місію Христом.

«Оправдані ж вірою, ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа, через якого ми вірою одержали доступ до тієї ласки, що в ній стоїмо і хвалимося надією на славу Божу. Та й не тільки це, але ми хвалимось і в утисках, знаючи, що утиск виробляє терпеливість, терпеливість – досвід, а досвід – надію. Надія ж не засоромить», – писав святий Павло до християнської громади Риму. Ці його слова лягли в основу катехизи, яку Папа Франциск приготував з нагоди загальної аудієнції, що у середу, 15 лютого 2017 р., відбулася в залі Павла VI у Ватикані. Святіший Отець зазначив, що вже з дитинства нас вчать, що не личить нахвалятися, адже це не лише є «своєрідною гордістю», але й вказує на «брак пошани до інших, особливо до тих, яким менше пощастило». Але в Посланні до Римлян святий Павло нас вражає цими словами, «двічі закликаючи хвалитися». Отже, є речі, якими хвалитися справедливо, і слід запитати себе, як це можемо робити, «не ображаючи інших і нікого не відкидаючи»? Наступник святого Петра зазначив, що ми, насамперед, заохочувані «хвалитися щедротою благодаті, якою ми пронизані в Ісусі Христі завдяки вірі». Апостол бажає допомогти нам зрозуміти, що «якщо навчимося відчитувати кожну річ крізь призму світла Святого Духа, то зауважимо, що все є благодаттю». Якщо звернемо увагу, то, побачимо в діяннях історії та в нашому житті не лише себе, але, насамперед, Бога, Який «творить кожну річ, як дар любові». Повний текст Папської катехези. 

 

Як поєднати право на розвиток, включаючи суспільний та культурний, із захистом особливостей тубільних народів та їхньої території. Думками про це Папа Франциск поділився, зустрівшись перед початком загальної аудієнції у середу, 15 лютого 2017 р., з делегацією тубільних народів, що прибули до Риму для участі в 3-му Форумі Тубільних Народів в рамках 40-вої Сесії Ради правління Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку.

Цього ж дня у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого Віце-директор Палома Ґарсія Овехеро підбила підсумки XVIII зустрічі Ради Кардиналів. Вона відбувалася від 13 до 15 лютого за участю Святішого Отця.

«Що я роблю для того, щоб більше не проливалась кров у світі?» – над цим запитанням заохотив застановитись Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 16 лютого 2017 р., наголошуючи при цьому, що війна розпочинається у серці людини, саме тому, всі ми є відповідальними за збереження миру у світі. У своїй проповіді Вселенський Архиєрей зупинився над трьома пунктами з першого біблійного уривку з книги Буття, що був прочитаний під час Євхаристійного Богослужіння, де розповідалось про старозавітнього Ноя та всесвітній потоп, а саме над голубом, веселкою та союзом.

 «Кожне життя є цінним, кожна особа є даром, а інклюзивність збагачує будь-яку спільноту та суспільство», – наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 16 лютого 2017 р., делегацію Комітету Спеціальної Олімпіади. Мова йде про змагання між людьми з вадами розумового розвитку, і їх не слід плутати з Паралімпійськими Іграми. Зустріч відбулася у контексті запланованих на березень Всесвітніх Зимових Спеціальних Олімпійських Ігор, що відбудуться в місті Штирія на південному сході Австрії. Тож через членів делегації Святіший Отець передав вітання всім учасникам змагань.

«Навчання та академічне формування нових поколінь – це першочергова вимога життя і розвитку суспільства», – зазначив Папа Франциск, відвідуючи у п’ятницю, 17 лютого 2017 р., римський державний університет «Roma Tre». Промовляючи під час зустрічі, що відбулася на площі перед головним корпусом, Святіший Отець відповів на запитання чотирьох з них. Нур, дівчина із Сирії, що прибула до Риму разом з Папою після його зустрічі з біженцями, запитувала про причини страху перед біженцями і чи вони дійсно загрожують християнській культурі Європи? Ніколло цікавився тим, яке значення має Рим для свого Єпископа, що прибув «з іншої частини світу» і чи можна й надалі вважати його «спільною батьківщиною»? Джулія запитувала про «ліки» для протистояння дедалі частішим проявам насильства, а Ріккардо, посилаючись на слова Святішого Отця про те, що ми «не живемо в епоху змін, але переживаємо зміну епохи», питав про те, як у глобалізованому світі, наповненому суперечливими інформаціями, ставати діячами «інтелектуального милосердя»?

Сміливо вирушати до місіонерських теренів та завжди перебувати в близькості з простим людом закликав Папа Франциск спільноту Згромадження Отців Маріанів Непророчного Зачаття Пречистої Діви Марії, приймаючи у суботу, 18 лютого 2017 р., учасників Генеральної Капітули цієї чернечої родини, члени якої посвячують своє життя християнському вихованню молоді, місіям та апостолятові друкованого слова. У контексті того, що одним із завдань Капітули є оновлення правил Згромадження, Папа наголосив на тому, що воно неможливе без «пам’яті про минуле» та «історії засновників». Отож, потрібними є вірність харизмі, але також відкритість «на нові потреби людей». Тож Глава Католицької Церкви закликав співрозмовників зберегти живим заанґажування на користь бідних, що є характерною ознакою їхнього Згромадження від самого заснування, адже саме цим відзначався його засновник святий Станіслав від Ісуса і Марії Папчиньскі, що жив у XVII сторіччі та був канонізований у червні минулого року.

Цьогож дня у Ватикані анонсовано відвідання в неділю, 26 лютого 2017 р., Папою Франциском англіканського храму Всіх Святих у Римі. Візит до англіканської спільноти Вічного Міста розпочнеться о 16:00 місцевого часу.

Ввечері, 19 лютого 2017 р., Папа Франциск відвідав вже 13-ту з черги парафію своєї дієцезії. Цього разу від завітав на східну околицю Риму до храму святої Марії Йозефи від Ісусового Серця. Як і попередні такі візити, зустріч Святішого Отця з парафіяльною громадою включала спілкування з представниками різних станів Божого люду. Коментуючи під час проповіді Христові слові «будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний» та Господні слова зі Старого Завіту: «Святими ви мусите бути, бо Я – святий, Господь, Бог ваш», Наступник святого Петра наголосив, що саме такою є «програма нашого життя»: намагатися бути святими. А як дійти до цієї святості навчає Ісус, даючи «конкретні» вказівки в євангельському уривкові, що був прочитаний. Насамперед, всупереч тому, що було сказано «око за око, зуб за зуб», Ісус закликає відмовитися від помсти. «Якщо ношу у своєму серці образу за щось, що хтось мені вчинив і хочу помститися, це віддаляє мене від дороги святості», – сказав проповідник, наголошуючи на тому, що слова: «Ти мені за все заплатиш», – не належать до «мови християнина». Християнською відповіддю на кривду є «молитва» за кривдника, шлях прощення. «Зло перемагається добром, гріх перемагається силою великодушності», – додав Папа, скеровуючи свій погляд на актуальний стан світу.

13–19 лютого група швейцарських гвардійців побувала на Святій Землі. За 500 років існування папської гвардії її бійці вперше мали таке паломництво.

«Помста ніколи не провадить до розв’язки конфліктів», – наголосив Папа Франциск, представляючи, на йогодумку, одну з «найреволюційніших» засад християнства,  вірним, які внеділю 19 лютого 2017 р., зібрались на площі Святого Петра у Ватикані, щоб опівдні проказати разом із Святішим Отцем молитву «Ангел Господній». Його слова стосувались закону любові, який перевищує старозавітню засаду помсти «око за око, зуб за зуб». Його Святість підкреслив, що відмова від помсти не суперечить вимогам справедливості. Папа зазначив, що Ісус не пропонує нового громадського порядку, але заповідь любові до ближнього, яка включає також і любов до ворогів. «Також і ворог є людською особою, створеною на образ Божий, хоч, на даний момент, цей образ затьмарений негідною поведінкою, – сказав Святіший Отець. – Коли говоримо про "ворогів", то не слід думати про невідомо яких людей, далеких від нас. Йдеться також про нас самих, адже ми можемо ввійти в конфлікт з нашим ближнім, іноді з нашими родичами. Скільки-то ворогування існує в родинах! Подумаймо про це. Ворогами є також і ті, що погано про нас говорять, зводять наклепи, нас кривдять. Це нелегко переносити! Ми покликані всім їм відповісти добром, яке також має свої власні стратегії, натхнені любов’ю». Після Богородичної молитви «Ангел Господній» 19 лютого 2017 року Папа Франциск закликав до миру в Конго, Пакистані та Іраку.