Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (13.05 - 19.05)
  • Пон, 20/05/2013 - 20:25

Понеділок.У своїй проповіді 13 травня 2013 р  у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» Єпископ Риму зупинився над уривком з книги Діянь Апостолів, де розповідається про те, як святий апостол Павло, прибувши в Ефес, знайшов там деяких учнів Ісуса Христа, які хоч і увірували але не чули про особу Святого Духа.  Папа Франциск підкреслив, що подібна ситуація дуже поширена також і у наш час, адже існує багато християн, які не знають про Святого Духа. Святіший Отець наголосив, що Святий Дух є Богом, третьою Особою Пресвятої Тройці, Який, як читаємо у Святому Письмі, є Тим, Хто пригадує нам усе те, що говорив Ісус. Єпископ Риму наголосив, що християнином є той,  хто пам’ятає свою історію спасіння, пам’ятає шлях, яким разом з ним ішов Ісус Христос.На закінчення Святої Меси усі присутні малинагоду особисто привітатись із Святішим Отцем та мати з ним коротеньку розмову.

http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-svyatii-dukh-prigaduye-nam-pro-bozhi-dila#point

 

13 травняСвятіший Отець прийняв на аудієнції в Апостольському палаці президента Республіки Колумбія Хуана Мануеля Сантоса Кальдерона. Після зустрічі з Папою Франциском керівник південно-американської держави провів бесіди з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне.

http://catholicnews.org.ua/papa-priinyav-prezidenta-kolumbiyi#point

 

Цього ж дня Папі Францискові представлено цьогорічне видання «Annuario Pontificio» - довідник, в якому можна знайти інформацію про Папу та Римську Курію, кардиналів, різні інституції Апостольської Столиці, дипломатичну службу Святого Престолу, про всі церковні територіальні структури в світі й про ієрархію, як також про Головних Настоятелів чернечих Чинів і Згромаджень папського права та «Щорічник Статистики Церкви за 2011 рік», дані  якого стосуються 2011 року і дають змогу підкреслити важливі моменти присутності та діяльності католицької Церкви у 2979 церковних структурних одиницях в усьому світі.  Приготуванням цих видань займається Центральний відділ статистики Церкви, що діє при Державному Секретаріаті Апостольської Столиці.

http://catholicnews.org.ua/svyatishomu-ottsevi-predstavleno-«papskii-shchorichnik-2013»#point

 

Вівторок.  У своїй проповіді14 травня 2013 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти»Папа Франциск запропонувавпризадуматися над протиставленням дороги любові та шляху егоїзму.У євангельському уривкові прозвучали слова Ісуса: «Ніхто не має більшої любові, як той, хто життя своє дає». Згадуючи про Юду Іскаріота, Святіший Отець звернув увагу на те, що він «ніколи не розумів, що означає дар». Хто любить, «той віддає своє життя, як дар», натомість, егоїст «дбає про своє життя, зростає в цьому егоїзмі і стає зрадником, але завжди самотнім.«В ці дні очікування празника Святого Духа, просімо: Прийди, Святий Духу, прийди і дай мені це широке серце, це серце, яке буде здатним любити зі смиренням, з лагідністю, просімо широкого серця, яке буде здатним любити», – закликав Святіший Отець.

http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-khto-ne-zdatnii-lyubiti-toi-zavzhdi-samotnii#point

 

Постійний представник Апостольської Столиці Архиєпископ Френсіс Чулікат взяв участь в спеціальній сесії ООН, що проходила 13-14 травня в Нью-Йорку і була присвячена зростаючим масштабами торгівлі людьми у світі. На думку Архиєпископа, політичні зобов'язання по боротьбі з торгівлею людьми "повинні бути підкріплені конкретними діями на місцях", щоб жертви були звільнені "від цієї огидної форми сучасного рабства, і щоб їм допомогли повернутися до нормального життя".  Представник Святого Престолу закликав до вироблення "ефективних юридичних інструментів", оскільки, вони мають вирішальне значення для припинення торгівлі людьми, притягнення до відповідальності спекулянтів, і сприяння реабілітації та реінтеграції жертв.

http://catholicnews.org.ua/apostolska-stolitsya-sturbovana-zrostannyam-torgivli-lyudmi-#point

 

Середа.  Під час Святої Меси, яку Папа Францискочолив вранці, 15 травня 2013 р., і в якій брала участь чергова група працівників Радіо Ватикану, Святіший Отець звернувся іззакликом молитися за священиків і єпископів, щоб вони не піддавалися спокусі грошолюбства та марнославства, але щоб були на служінні Божому людові. Святіший Отець коментував уривок з Діянь Апостолів, в якому розповідається про те, як святий Павло закликає «старших» Ефеської Церкви чувати над собою і над повіреним стадом, бути пастирями, уважними на «хижих вовків». За словами проповідника, це – «одна з найгарніших сторінок Нового Завіту», яка говорить про взаємини єпископа та народу, адже єпископи і священики призначені для служіння іншим, щоб оберігати та захищати люд, це взаємини «любові між Богом і пастирем та між пастирем і людом». 

http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-molitsya-za-svyashchenikiv-i-yepiskopiv-shcho#point

 

Темою загальної аудієнції з Папою Франциском 15 травня 2013 була дія, яку виконує Святий Дух у проводі Церкви і кожної людини до Істини. Папа зупинився на тенденції нашого часу скептично ставитись до істини, до релятивізму, тобто тенденцію вірити в те, що ніщо не є точним і думати, що істина дається за згодою чи за нашим бажанням. У своїй проповіді Папа згадав як стояв перед питанням істини римський прокуратор: «Пилат не розуміє, що «Істина» стоїть перед ним, він не може бачити в Ісусі обличчя істини, яке є обличчям Бога, Ісус же є: Істина, яка у сповнення часів «стала тілом» (Ів. 1,1-14), прийшла серед нас, щоб ми могли її пізнати. Істину неможливо взяти до рук наче якийсь об’єкт, її можна зустріти. Це – не володіння, а зустріч із Особою.» Далі Святіший Отець наголосив, що Святий Дух, дар Воскреслого Христа, допомагає нам розпізнати Істину.«Насправді, наші дії народжуються з глибини: власне серце потребує навернення до Бога, а Святий Дух перемінює його, якщо ми відкриваємось на Нього», - сказав Понтифік, зазначаючи якою є дія Святого Духа в нашому житті і в житті Церкви, яка веде нас до істини. «Не будьте християнами «на півставки», у певні моменти, у певних умовах, у певних виборах, – будьте християнами завжди! Істина Христова, що Святий Дух навчає нас і дає нам, завжди і всюди включає наше щоденне життя. Все частіше взиваймо до Нього, щоб провадив нас на шляху Христових учнів»,  - закликав присутніх Святіший Отець.

 http://catholicnews.org.ua/promova-papi-frantsiska-na-zagalnii-audiyentsiyi-15052013-r-#point

 

У спеціальній телеграмі, надісланій 15 травня за підписом кардинала Держсекретаря Тарчізіо Бертоне, Папа Франциск привітав Патріарха Константинопольського Варфоломія I, який прибув до Мілана з нагоди святкування 1700-річчя Міланського едикту. Понтифік висловив побажання, щоб "сьогодні, як і в ті часи, спільне свідчення християн Сходу і Заходу, підтримане духом Воскреслого Христа, сприяла поширенню послання спасіння в Європі та всьому світі"

http://catholicnews.org.ua/papa-milanskii-edikt-pospriyav-narodzhennyu-yevropeiskoyi-ts#point

 

Четвер.Церква дуже потребує апостольської ревності, яка спонукає нас звіщати Ісуса. На цьому наголосив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси, яку він очолив вранці 16 травня 2013 р., в каплиці резиденції «Дім святої Марти». Коментуючи черговий уривок з Діянь Апостолів, Святіший Отець зазначив, що життя святого Павла було постійним змаганням, було наповнене численними випробуваннями, переслідуваннями, але він не знеохочувався, а завжди прямував вперед. «Апостольська ревність, – зазначив Папа, – не є ентузіазмом для того, щоб мати владу, аби щось здобути. Це щось, що випливає з середини, щось, чого Господь бажає від нас: щоб ми були християнами з апостольською ревністю». А вона походить «із пізнання Ісуса Христа», але не з наукового, інтелектуального пізнання, яке також є важливим, а з «цього первісного пізнання, яке походить з серця, із особистої зустрічі».Отож, – закликав він, – просімо в Святого Духа цієї благодаті апостольської ревності, щоб бути християнами з апостольською ревністю.»

http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-khristova-blagovist-chasto-ye-nezruchnoyu-ale#point

 

16 травня у Ватиканському Дому св. Марти відбулися консультації на темунових релігійних рухів, організованихПапською Радою з міжрелігійного діалогу. Близько 40 учасників, що представляли дикастерії Римської курії, папські університети, Конференцію єпископів Італії та вікаріат Риму, розглянули можливості для дослідження теми, яка заслуговує на увагу і роздуми.

http://catholicnews.org.ua/svyatii-prestil-doslidzhuye-fenomen-new-age#point

 

16 травня Папа Франциск прийняв вірчі грамоти в чотирьох нових послів при Святому Престолі: дипломатів з Киргизстану, Антигуа і Барбуда, Люксембургу та Ботсвани. Говорячи про міжнародну ситуацію, Святіший Отець відзначив численні "позитивні результати, які сприяють справжньому розвитку людства, наприклад, у сфері охорони здоров'я, освіти та комунікації". Але, одночасно, він зауважив, що велика частина людей нашого часу продовжує жити "в щоденній невпевненості зі згубними наслідками". "Деякі патології розширюються і несуть психологічні наслідки, страх і відчай охоплюють серця людей навіть у так званих багатих країнах, радість життя зникає, збільшуються ворожість і насильство, а бідність стає все більш очевидною. Треба боротися, щоб жити, і часто, щоб жити без гідності ", – сказав Папа.

http://catholicnews.org.ua/frantsisk-deyaki-finansisti-i-politiki-vvazhayut-boga-nebezp#point

 

Пятниця. Папа Франциск  прийняв членів виконавчого комітету міжнародної благодійної організації «Caritas Internationalis». «Карітас» – це милосердя Матері Церкви, яка наближається з ласкою і любов'ю»  – сказав Святіший Отець у привітанні.

http://catholicnews.org.ua/«nemaye-tserkvi-bez-miloserdya»#point

 

Субота. Під час Літургії в Домі св. Марти, яку служив вранці 18 травня  Папа  Франциск, він закликав не бути християнами з хорошими манерами і поганими звичками. Свою проповідь Понтифік присвятив поширеній  навіть серед віруючих  спокусі пліткувати, "влазити в життя інших. Святіший Отець зазначив, що плітками люди принижують своїх ближніх, замість того, щоб допомагати їм зростати. Папа також розповів, що існує три способи поширення пліток: дезінформація, очорнення і наклеп. Всі вони є гріхами. Вони означають давати ляпас Ісусу в особі Його синів, Його братів", – сказав Святіший Отець.

http://catholicnews.org.ua/papa-plitki-znishchuyut-dushu#point

 

18 травня 2013 р., Папа Франциск прийняв у Апостольському палаці Федерального Канцлера Німеччини Анґелу Меркель, яка пізніше також зустрілася з Архиєпископом Доменіком Мамберті, відповідальним за стосунки з державами. Під час розмов було звернено увагу на довгу історію взаємин між Святим Престолом та Німеччиною, а також на стан захисту прав людей, переслідування християн, релігійної свободи та міжнародне співробітництво задля поширення миру.

 http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-priinyav-federalnogo-kantslera-nimechchini#point

 

18 травня 2013 року Папа Франциск взяв участь увечірньому молитовномучуванні в наміренні за оновлення Церквиз майже 200 тисячами членівцерковних рухів, нових спільнот, асоціацій та товариств мирян.Члени Руху Фоколярів, Оновлення у Святому Дусі, Неокатехуменальної дороги, Рухів «Спільність і визволення», «Нові Горизонти», спільноти Святого Еґідія, парафіяльні активісти ділились своїми свідченнями, розповідаючи про те, як зуміли подолати сімейні труднощі, про перехід від життя, далекого від віри і Церкви, до зустрічі з Христом, до звіщення Євангелія в середовищі, в якому працюють чи вчаться, до зустрічі з Христом в обличчі бідних. Джон Уотерс, ірландський письменник і журналіст, який довгими роками шукав свободи поза Богом, був невільником алкоголю, розповів, як завдяки друзям відкрив шлях до Бога і внутрішнього визволення. Пол Бхатті, рідний брат Шахбаза Бхатті, міністра з питань релігійних меншин Пакистану, вбитого 2011 року, коли він мав 43 роки, представив драматичну ситуацію християн в країні. Він пригадав глибоку віру, яка оживляла життя його брата, та запевнив, що пакистанські католики прагнуть наслідувати приклад Шахбаза Бхатті і закликав молитись за переслідуваних пакистанців. Також Святіший Отець відповів на традиційні чотири запитання зібраної спільноти вірних. Молитовне чування завершилось спільним визнанням віри.

http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-u-suchasnomu-sviti-bilshe-muchenikiv-nizh-tse#point

 

Неділя. Новизна, гармонія та місія – три слова, пов’язані з дією Святого Духа, стали темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час урочистого Євхаристійного богослуження з нагоди урочистості Зіслання Святого Духа у неділю, 19 травня 2013 р., що за новим стилем була неділею П’ятидесятниці. Святіший Отець коментував уривок з Діянь Апостолів, який розповідає про Зшестя Святого Духа на апостолів та учнів, зібраних у світлиці, де Христос установив Пресвяту Євхаристію. Відбулося щось нового – порив вітру, шум, вогняні язики, звучання різних мов... «Новизна завжди нас трохи лякає, тому що почуваємося безпечніше, коли все тримаємо під контролем, коли ми самі будуємо, програмуємо, проектуємо своє життя, згідно з власними схемами, забезпеченнями та смаками», – зауважив проповідник, додаючи, що часто саме так йдемо за Богом, лише до певного моменту, бочись віддатися Йому з повним довір’ям, боячись що Він виведе нас на нові дороги «У Церкві гармонію творить Святий Дух. (...) Лише Він може пробуджувати відмінності, множинність та різноманітність, і, одночасно, здійснювати єдність», – наголосив Папа. «Йти вперед разом, у Церкві під проводом пастирів, які мають спеціальну харизму та служіння, є знаком діяння Святого Духа; церковність є фундаментальною характеристикою кожного християнина, кожної спільноти, кожного руху», – підкреслив Святіший Отець. Далі Папа Франциск ще раз подякував церковним рухам, асоціаціям та товариствам, зазначивши, що вони ж багатством Церкви, та побажав їм опіки Пресвятої Богородиці.

 http://catholicnews.org.ua/papa-frantsisk-tserkovnist-ye-fundamentalnoyu-kharakteristik#point

http://catholicnews.org.ua/propovid-papi-na-p%E2%80%99yatidesyatnitsyu-povnii-tekst#point

 

Радимо ознайомитись:

Програма Папських богослужень на найближчий період.

http://catholicnews.org.ua/programa-papskikh-bogosluzhen-na-naiblizhchii-period#point