Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (14.04 - 20.04)
  • Втр, 22/04/2014 - 15:06

Понеділок. 14 квітня, стало відомо, що семилітня італійка Антоніетта Мео невдовзі буде наймолодшою блаженною в історії Церкви. Її зараховують до числа найбільших містиків. Процес її беатифікації тривав тридцять років, а був розпочатий у 1942 р., п’ять років після її смерті. Дівчинці поставили діагноз – остеогенна саркома.  Незадовго до смерті, після чергової операції, лежачи в бинтах, Ненноліна продиктувала останній лист до Ісуса: „Коханий Ісусе Розп’ятий, дуже Тебе кохаю і дуже люблю Тебе. Хочу залишитися з Тобою на Кальварії і з радістю страждаю, бо знаю, що перебуваю на Кальварії. Коханий Ісусе, дякую Тобі, що послав цію хворобу, бо вона є засобом, через який я можу осягнути рай». 

В цей  Папа Франциск прийняв на аудієнції групу семінаристів і викладачів з Папського леаніанського колегіуму, розташованого в місті Ананьї, за 70 км від Риму. Він побажав семінаристам ставати "пастирями на образ Ісуса, Доброго Пастиря". Згідно зі словами  Франциска, йти дорогою Христа, означає щодня роздумувати над Святим Письмом, зустрічатися з Божим милосердям в Таїнстві сповіді, з вірою і любов'ю живитися Євхаристією, бути людьми молитви, щоб ставати голосом Христа, який прославляє Отця і постійно заступається за братів.

Вівторок. 15 квітня, Папа Франциск у телеграмі з приводу катастрофічної пожежі в чилійському місті Вальпараїсо, висловлює духовну близькість до всіх, кого заторкнуло це велике лихо, молячись за жертви та поділяючи біль тих, хто втратив рідних, житло та все майно. Папа Франциск молитовно підтримує також і за пожежників та всіх, хто надавав допомогу постраждалим. В портовому місті Вальпараїсо, розташованому в центральній частині Чилі, загинуло коло п’ятнадцяти осіб, понад 500 осіб зазнали опіків та поранень, згоріло майже три тисячі будинків, тисячі людей евакуйовано. 

Середа. 16 квітня, вислужений папа Бенедикт XVI святкував  день  87-х народин. В цей день  заново розпочав діяльність музей, розташований у будинку, в якому він народився. За рік після відходу Бенедикта XVI від папського стерна, у домі, в якому він народився, діють дві спеціальні виставки, зроблені щоби зацікавити відвідувачів справами віри. Є там і відсилання до канонізацій пап Йоана ХХІІІ і Йоана Павла ІІ. Крім того, в музеї зібрано матеріали стосовно праці о. Йозефа Ратцінґера як префекта Конгрегації віровчення у 1981-2005 роках. Тематика виставок буде розширена 29 червня ц. р., у річницю проголошення першої енцикліки Папи Франциска «Світло віри», яка значною мірою була написана ще папою Бенедиктом.

Четвер. 17 квітня за григоріянським та юліянським календарями, відзначається Великий Четвер. У ці дні, що випереджують празник Воскресіння Христового, погляд католиків усього світу звертається до Риму, де богослуження «Пасхального Тридення» римо-католицької Церкви очолює Вселенський Архиєрей Франциск. Вони розпочалися у Великий Четвер ввечері і закінчилися урочистою Службою Божою у празник Воскресіння. З усього світу до Риму прибуло багато паломників. У Великий Четвер в особливий спосіб пригадуємо встановлення Святої Тайни Священства та Пресвятої Євхаристії. О 9.30 римського часу у ватиканській базиліці Святого Петра Папа Франциск очолив урочисту Службу Божу з чином посвячення мира. Ця спільна відправа є знаком єдності між Папою – Пастирем Вселенської Церкви та його братами у священстві. Ввечері, під час  постної відправи, Папа виконав зворушливий обряд миття ніг дванадцятьом пацієнтам реабілітаційного  римського центру «Santa Maria della Provvidenza» – «Пресвятої Богородиці Провидіння», так як Ісус на Тайній Вечері вмив ноги дванадцятьом апостолам. 

П’ятниця. 18 квітня, о 17:00 римського часу у ватиканській базиліці святого апостола Петра  відправу очолить Святіший Отець Франциск. Особливою нагодою, щоб роздумувати над Христовими стражданнями і смертю є Хресна дорога. О 21:15 римського часу розпочалася традиційна «Хресна дорога», яка проходить ярусами Колізею, яку очолив сам Папа Венедикт XVI. У 1964 році цю традицію започаткував Блаженний Папа Павло VI. Десятки тисяч римлян і паломників з усього світу із свічками та смолоскипами в руках збираються навколо цього, найвідомішого у всьому світі амфітеатру, пам’ятки давньоримських часів, щоб разом із Вселенським Архиєреєм пройти хресним шляхом Ісуса. За дорученням Папи Франциска автором роздумувань, призначених на 14 традиційних стацій-стоянь, цього року є Преосвященний Джіанкарло Марія Бреґантіні, архиєпископ Кампобассо-Бояно.

Субота. За юліянським та григоріянським календарями 19 квітня святкуємо Велику Суботу, день позначений глибокою тишею, день, в якому вірні, в очікуванні великої події Воскресіння, моляться і роздумують разом з Пречистою Дівою Марією. Увечері тиша, роздумування, взаємовибачення і поєднання переходять у Пасхальне чування, яке є впровадженням у найважливішу в історії людства неділю – неділю Христової Пасхи.  У католицькій Церкві латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослуження, що має назву «Пасхального чування». Церква згадує цю святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю всіх святих чувань». Це найбільше, найсвятіше, найдавніше, найбільш важливе та найбагатше змістом чування усього літургічного року.  Чуваємо, щоб вказати те, що живемо у чекання Господнього пришестя, у надії, що здійсниться новий і остаточний перехід, позначений вічністю. У Пасхальному чуванні виражається наш перехід від смерті й гріха до нового життя в Христі.  У Ватикані, в базиліці святого апостола Петра, це богослуження очолив Вселенський Архиєрей Франциск.

Також пропонуємо вашій увазі статтю про знамениту швейцарську гвардію Пап Римських, сформовану в далекому 1506 році, яка  є найстарішою армією в світі, що збереглася до наших днів.

Стало відомо, що блаженні Іван ХХІІІ та Іван Павло ІІ, які вже наприкінці цього місяця будуть проголошені святими, запам’ятаються в історії, серед іншого, як Папи миру. Як сини ХХ століття, вони особисто пережили жахіття воєн і тоталітарних режимів, ядерну загрозу, а тому присвятили цим темам деякі з найважливіших документів, що увійшли до спадку соціальної доктрини Церкви. До цього також слід додати їхні виступи та заклики до миру під час різних міжнародних криз, якими був позначений світ після другої світової війни і після закінчення «холодної війни».

Під час Пасхального Чування, яке він очолив 19 квітня, ввечері, в базиліці Святого Петра у Ватикані. Папа Франциск заохотив вірних  Дати відповідь на це запитання Де і як відбулася моя перша зустріч з Христом? За словами Святішого Отця, також кожен із нас має свою «Галилею» на початку «шляху з Ісусом», і повернутися до Галилеї означає «щось прекрасного, означає наново відкрити наше Хрещення, як живе джерело, черпати нові сили з кореня нашої віри та нашого християнського досвіду». 

Неділя. Вночі з 19 на 20 квітня Святіший Отець Франциск відправив Пасхальні Чування. Згідно з давньою традицією Церкви, під час цієї нічної великодньої літургії Наступник святого Петра уділив Святі Тайни християнського втаємничення 10-ом дорослим катехуменам.. Коментуючи євангельське читання, Святіший Отець зауважив, що після смерті Учителя апостоли були розгублені, їхня віра похитнулася, погасла надія. І ось, вістка, принесена жінками, «хоч і неймовірна», але була немов «промінь світла посеред темряви». А що ж означає наказ іти до Галилеї? Папа пригадав, що Галилея була місцем покликання апостолів. «Повернутися туди означає повернутися до місця першого покликання». За словами Святішого Отця, також кожен із нас має свою «Галилею» на початку «шляху з Ісусом», і повернутися до Галилеї означає «щось прекрасного, означає наново відкрити наше Хрищення, як живе джерело, черпати нові сили з кореня нашої віри і нашого християнського досвіду». У цьому контексті Святіший Отець закликав призадуматися над тим, де і якою є «моя Галилея»? Чи пам’ятаю її, а коли забув, то просити Господа Бога, щоб Він підказав та допоміг туди повернутися.

Опівдні Папа Франциск уділив своє благословення “Urbi et Orbi”. Перед тим Святіший Отець звернувся до вірних зі словами «Не бійтеся! Господь Воскрес!» Далі Понтифік пояснив: «Це – кульмінація Євангелія, найбільша Добра Новина: Розп’ятий Ісус воскрес! Ця подія лежить в основі нашої віри і нашої надії: якщо б Христос не воскрес, християнство втратило би свою цінність; уся місія Церкви вичерпала би свої спонуки, тому що саме звідти вона вирушила, і звідти вона завжди наново розпочинає свій шлях. Послання, яке християни несуть у світ, наступне: Ісус, втілена Любов, помер на хресті за наші гріхи, але Бог Отець Його воскресив та учинив Володарем життя і смерті. В Ісусі Любов перемогла ненависть, милосердя – гріх, добро – зло, істина – брехню, життя перемогло смерть. Тому й кажемо всім: «Прийдіть і погляньте!». В кожній людській ситуації, позначеній слабкістю, гріхом та смертю, Добра Новина є не лише словом, але – свідченням безкорисливої і вірної любові: це означає виходити із себе самих, щоб іти назустріч іншому, бути поруч із тим, хто зранений життям, поділитися з тим, кому бракує необхідного, залишатися поряд з тим, хто хворий чи похилий віком, або відкинений... «Прийдіть і подивіться!»: Любов є сильнішою, Любов дарує життя, Любов вирощує надію серед пустелі.»

Радимо ознайомитись:

Коротка історія Великої П’ятниці:  http://catholicnews.org.ua/velika-pyatnicya та http://catholicnews.org.ua/velika-pyatnicya-0

Коротка історія Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа – свята Пасхи: http://catholicnews.org.ua/voskresinnya-gospoda-boga-i-spasa-nashogo-isusa-hrista