Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (14.10 – 20.10)
  • Чтв, 24/10/2013 - 00:02

Понеділок. У неділю 13 жовтня, під час Святої Меси, відправленої на площі святого Петра у Ватикані з нагоди Марійського дня, що входить в рамки відзначень Року Віри, перед статуєю Пресвятої Богородиці з Фатіми Святіший Отець прочитав власноручно написаний Акт ввірення цілого світу під покров і опіку Фатімської Богородиці. У неділю в Марійському дні у Ватикані взяло участь коло 200 тисяч вірних. Після богослуження статуя Фатімської Богородиці повертається до Португалії. Тут ви можете прочитати повний текст проповіді Святішого Отця на площі св. Петра.

До молитви, щоб у світі не було більше насильства, закликав Папа в короткій промові перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 13 жовтня.

Прес-служба Ватикану спростувала чутки про майбутній візит Папи Римського Франциска до Святої Землі в березні.

Папа Франциск здійснив відеопослання, адресоване вірним, що зібралися увечері 12 жовтня на молитву в святині Божественної Любові та в десяти інших, з'єднаних за допомогою телемосту, щоб провести разом Дні Пресвятої Богородиці: у Лурді, Назареті, Лухані, Вайланканні, Гвадалупі, Акіті, Найробі, Бані, Ченстохові та Марійській Долині. Звертаючись до вірних, Понтифік вказав, що погляд Діви Марії веде християн до Ісуса і допомагає їм не бути християнами напоказ, але засукати рукави і діяти, не боячись забруднитися, заради Євангелія.

У понеділок, 14 жовтня, Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції учасників пленарної асамблеї Папської ради з нової євангелізації. За словами Папи Франциска, необхідно продовжувати позбуватися «непотрібних і шкідливих речей, фальшивих марних, що обтяжують Церкву і шкодять її первісному вигляду». В даний час особливо потрібні переконливі свідки, які життям, а також словом зроблять видимим Євангеліє, пробудять захоплення Господом і красою Бога. На думку Папи, в нашу епоху, яка характеризується байдужістю до Бога, особливо важливо пробудити серце і розум сучасників на життя вірою.

 
Середа. У середу вранці, під час Святої Літургії, Папа Франциск застеріг християн перед ідолопоклонством і лицемірством. Понтифік зазначив, що сьогодні є багато ідолів у світі і, чимало християн поклоняються їм: «Я не кажу про нехристиян, я поважаю їх свободу совісті, − але про тих, хто серед нас вважає себе мудрим, ніби він все знає... Вони збожеволіли, і славу нетлінного Бога змінили на подобу: власне «я», свої ідеї, свої зручності... Кожен з нас носить в душі якогось ідола. Давайте запитаємо себе перед Богом: якого ідола я приховую? Того, що займає місце Господа». «Ісус радить: не дивися на зовнішність, йти прямо до суті. Посуд є посудом, але важливіше те, що на ньому лежить: їжа. Але якщо ти пихатий, якщо ти кар'єрист, якщо ти амбітний, якщо ти завжди пишаєшся собою або тобі подобається хвалитися, тому що ти вважаєш себе досконалим, − дай милостиню, і це зцілить твоє лицемірство. Ось шлях, який вказує Господь: поклонятися Богу, любити Бога понад усе і любити ближнього. Це так легко і разом з тим так важко! Це можна робити тільки за допомогою благодаті. Попросимо про цю благодать», - закликав Папа на завершення.

Під час загальної аудієнції в середу Святіший Отець Франциск говорив про Апостольську Церкву. ««Апостол» – це грецьке слово, що означає «посланий», «висланий». Апостол – це людина, яку послали щось виконати. Це сильне слово, і апостоли були вибрані, покликані і послані Ісусом, щоб продовжувати Його справу – тобто, щоб молились – першим завданням апостола є молитва – і, по-друге, щоб проповідували Євангеліє», - зазначив Папа. Далі Понтифік виділив три значення прикметника «апостольський» у відношенні до Церкви: 1. Церква є апостольською, бо опирається на вченні і молитві апостолів, на владі, яку їм надав сам Христос; 2. Церква є апостольською, бо «зберігає і передає з допомогою Святого Духа, що живе в ній, вчення, святу спадщину, здорові слова, почуті від апостолів»; 3. Церква є апостольською, оскільки є послана нести Євангеліє усьому світу.

16 жовтня відзначається Всесвітній день продовольства, що його називають також і Міжнародним днем харчування, і який 1979 року встановила ФАО. «Здорові люди залежать від здорових систем живлення» – таке гасло цьогорічного Дня продовольства. До учасників відзначень у римській штаб-квартирі ФАО звернувся з окремим посланням Папа Франциск. Святіший Отець наголосив, що голод та недоїдання не можуть вважатись «нормальним фактом», голод у світі є згіршенням, а щоб його перемогти необхідна солідарна суспільна свідомість. Папа Франциск вказав, що надзвичайна продовольча ситуація у світі є одним з найсерйозніших викликів для людства та засудив індивідуалізм, псевдокультуру відходів та глобалізацію байдужості.

 

Четвер. Якщо християнин стає «учнем ідеології», то це означає, що він втратив віру. З такою пересторогою Папа Франциск звернувся до слухачів, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у четвер, 17 жовтня. Християни стають «учнями ідеології» тоді, коли не моляться. «Просімо в Господа Бога благодаті, по-перше, не переставати молитися, щоб не втратити віри, а по-друге – залишатися смиренними, і, таким чином, не станемо замкненими, тими, що закривають дорогу для Господа», – закликав Папа.

17 жовтня Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Держави Палестина Махмуда Аббаса. У ході розмови сторони обговорили ситуацію на Близькому Сході та відновлення переговорів між ізраїльтянами і палестинцями.

Цього ж дня на приватній аудієнції Папа Франциск прийняв Архиєпископа Роберта Цоліча. Він є главою німецького єпископату.

 

П’ятниця. За новим календарним стилем 18 жовтня припадає літургічний спомин святого апостола і євангелиста Луки. Проповідуючи під час ранкової Святої Меси у світлі біблійних читань цього дня, Папа Франциск поділився своїми думками про початок та завершення апостольського життя. Вказавши на такі святі постаті, як пророк Мойсей, Іван Христитель та апостол Павло, Святіший Отець підкреслив, що в житті кожного з них не бракувало тривог, але Господь Бог ніколи їх не залишив. Папа підкреслив, що на початку апостольського життя учні були сильними та молодими, їхні проповіді проганяли демонів. Але також прийшов період «заходу», коли вони відчували певну самотність. У цьому контексті Папа закликав не забувати про постарілих священиків та монахинь.

Папа вважає, що ділитися Євангелієм треба з «смиренням і радістю».  Він звернувся з відео-зверненням до учасників великої конференції на тему нової євангелізації, яка проходить в ці дні у філіппінській Манілі. «Не втомлюйтеся нести милосердя Отця до бідних, хворих, молоді і сімей. Допоможіть пізнати Христа світу політики, бізнесу, мистецтва, науки, технологій та соціальних медіа",- закликав 5 тис. учасників форуму Папа Франциск.

 

Субота. Святіший Отець Франциск на приватній аудієнції прийняв президента Камеруну. Пола Бія. Під час зустрічі обговорювались питання Чорного Континенту.

«Слідувати за Ісусом означає поставити Його на перше місце, позбувшись від безлічі речей, які захаращують наше серце», - підкреслив Папа Франциск в повідомленні, яке було опубліковане в Твіттері 19 жовтня.

 

Неділя. У неділю, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа Римський традиційно дав коротку науку. Минулої неділі Понтифік коментував уривок з Євангелія, в якому Ісус розповідає про наполегливу вдову та суддю. «Бог закликає нас наполегливо молитися не тому, що Він не зна , що ми потребуємо, і не тому, що Він нас не чує. Навпаки, Він завжди чує нас і знає все про нас, з любов'ю. У нашому повсякденному житті, особливо в труднощах, у боротьбі проти зла навколо і всередині нас Господь не перебуває десь далеко від нас, Він поруч з нами; ми боремося поруч з Ним, і нашою зброєю є саме молитва, яка дає нам відчувати Його присутність поруч з нами, Його милосердя, Його допомогу. Але боротьба проти зла довга і важка, вона вимагає терпіння і наполегливості… Тому давайте навчимося у цієї вдови з Євангелія молитися завжди, не втомлюючись», - сказав Папа.

 

Радимо ознайомитись:

Цінність, яку може мати бідність.

Послання Його Святості Папи Франциска на Всесвітній День місій.