Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (14.11-20.11.16)
  • Втр, 22/11/2016 - 14:47

У понеділок 14 листопада 2016 р. Папа Франциск провів нараду з головами дикастерій (підрозділів) Римської курії. На даний час в рамках Римської курії діють дев'ять згромаджень, очолюваних префектами дванадцяти папських рад, очолюваних загальним президентом трьох судів і двох папських академій. До складу «ватиканського уряду» також входять Державний секретаріат, адміністративні служби, різні комісії, а також секретаріат та Рада з економічних питань.

Цього ж дня, напередодні товариського матчу між збірними Німеччини та Італії, відбулася зустріч Папи Франциска з членами збірної Німеччини з футболу. Понтифік закликав футболістів пам’ятати про відповідальність за приклад для молодих поколінь а також подякував їм за участь в різних соціальних проектах.

Остерігатися стану «літеплих християн», що втрачають Господа Бога з поля зору закликав вірних Папа Франциск, проповідуючи у вівторок, 15 листопада 2016 р., під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти». За його словами, Господь завжди намагається «розбудити» нашу душу, тому слід вміти розпізнавати, коли «Він стукає до наших дверей».  У першому читанні, взятому з Книги Одкровення, прозвучали суворі Господні слова на адресу «літеплих християн» Церкви в Лаодікеї, які не є «ні холодними, ні гарячими». Бог картає за «беззмістовний» спокій, «спокій, що обманює», – пояснив Папа, зазначаючи, що літеплим є той, хто вважає себе самодостатнім, мовляв: «Я збагатився і більше нічого не потребую. Можу бути спокійним». За словами Папи, літеплі християни «втрачають здатність споглядання, здатність розгледіти великі й прекрасні Божі речі». Тому Господь й намагається їх розбудити, допомогти їм навернутися. «Ось я стою перед дверима й стукаю», – каже Він. А тому, як наголосив проповідник, важливо бути здатними «почути, коли Господь стукає до наших дверей», тому що Він «хоче дати нам щось доброго, хоче увійти до нас».

Люди нашого часу спраглі Бога та Його доброти й любові, тому християни покликані ставати «каналами» милосердя, аби втамувати цю спрагу. На цьому наголосив Папа Франциск, вітаючи у вівторок, 15 листопада 2016 р. паломників, які прибули до Риму з Голландії з нагоди Святого Року. За його словами, спільна проща пастирів та вірних усіх дієцезій є свідченням «життя й сопричастя Церкви в Нідерландах та єдності з Наступником святого Петра». Святіший Отець зазначив, що Святий Рік допомагає нам «увійти в тісніші взаємини з Ісусом Христом, обличчям Отчого милосердя», хоча ми й ніколи не зможемо до кінця заглибитись в це «велике таїнство Божої любові».

Вимога порадити, перестерегти і навчити ближнього не повинна спонукати почуватися вищим від інших, але пізнавати себе самого, перевіряючи себе на послідовність з тим, що навчаємо. На це вказав Папа Франциск, промовляючи під час загальної аудієнції у середу, 16 листопада 2016 р., останньої у Святому Році Милосердя, запросивши слухачів роздумати «над ділом милосердя, яке ми всі дуже добре знаємо, але яке, можливо, не здійснюємо так, як повинні це робити». Ним є «терпеливо зносити надокучливих осіб». Святіший Отець заохотив поглянути на приклад Ісуса, Який мусів виявити неабияку терпеливість протягом трьох років прилюдного життя. Навіть з учнями не було легко… Одного разу мама Якова та Івана підійшла до Нього, прохаючи про кар’єру для своїх синів. Але навіть цю ситуацію Ісус використав, щоб «залишити фундаментальне повчання», зазначаючи, що «Його царство не є царством влади й слави, як земні царства, але служіння й жертвування себе ближнім». (Повний текст катехези).  Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск звернувся із закликом з нагоди Всесвітнього дня захисту прав дітей та підлітків. 

Під час ранкової Євхаристії у Ватикані, 17 листопада 2016 року, Папа Франциск закликав віруючих бути пильними, щоб не пропустити моменту, коли Бог прийде до них. У проповіді він послався на літургійний євангельський уривок (Лк 19,41-44), в якому Ісус заплакав над Єрусалимом, який не зумів дізнатися "часу відвідування свого". “Кожен з нас може запитати: “Чи здатен я розпізнати момент, коли Господь відвідав мене. Чи відвідує мене Бог?", - зазначив святіший Отець. Франциск підкреслив, що кожен віруючий може зіткнутися з подібним "гріхом Єрусалиму". Господь приходить щодня і "стукає в наші двері", і тому потрібно бути уважними, вчитися розпізнавати Його присутність, регулярно здійснюючи іспит совісті щодо вміння помітити Бога у своєму житті і відповісти на Його запрошення, порадив Папа Франциск.

«Всі види людської діяльності, включаючи й підприємницьку, можуть стати здійсненням милосердя», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись цього ж дня з 500 учасниками конференції на тему: «Керівники підприємств – агенти економічного та суспільного включення», яку організували Папська Рада «Справедливість і мир» та Міжнародна спілка підприємців-католиків. «Підприємницька діяльність постійно наражається на різні небезпеки», - зауважив Святіший Отець. Серед них – неправильне використовування грошей, нечесність та брак братерства. За словами Папи, рацією існування підприємства не може бути лише заробляння грошей, «навіть якщо гроші потрібні для оцінки їхніх результатів». «Підприємства існують для того, щоб служити», – сказав він, додаючи, що «гроші не є нейтральною цінністю», вони здобувають цінність «з огляду на мету й спосіб, з якими їх використовується».

«Ви покликані, щоб допомагати Папі і Єпископам у їхньому служінні любові», – про це йдеться у промові, яку Святіший Отець приготував для зустрічі з Радою керівників та персоналом міжнародної харитативної церковної організаціїCaritas Internationalis. Приймаючи їх у четвер, 17 листопада 2016 року, на приватній аудієнції, Папа вручив їм цей текст, віддавши перевагу безпосередньому спілкуванню, що відбулось за зачиненими дверима. Від імені усієї Церкви Святіший Отець подякував керівникам та всім працівникам міжнародного «Карітас» за їхнє служіння найубогішим та заохотив для подальшої праці, що дозволяє людям нашого часу відчувати близькість Церкви, яка крокує разом із ними життєвою дорогою.

«Не втомлюймося просити в Господа, Божественного Лікаря, зцілювати рани минулого помазанням благословенною оливою Його милосердя», – закликав Папа Франциск, відтаючи  цього ж дня в Апостольському палаці у Ватикані делегацію Ассирійської Церкви Сходу, очолювану її Главою Мар Ґеварґісом ІІІ. У рамках візиту відбулася приватна розмова Святішого Отця з Католикосом-Патріархом Церкви Сходу, представлення супроводу, обмін подарунками й промовами. Зустріч завершилася молитвою в каплиці Матері Відкупителя.

Люди не пробачають священикові, який прив’язаний до грошей. На цьому наголосив Папа Франциск у проповідь, яку він виголосив під час Святої Меси у «Домі Святої Марти» у Ватикані в п’ятницю, 18 листопада 2016 року, в якій взяли участь секретарі Апостольських Нунціїв з усього світу, що цими днями прибули до Вічного Міста з нагоди Ювілею Милосердя. В євангельському читанні, яке прозвучало під час Євхаристійного Богослужіння, роповідалось про те, як Ісус вигнав із єрусалимської святині торгівців, які перетворили Божий дім, який призначений для Божого культу та молитви, у печеру розбійників. «Як сумно бачити священика, який доходить до кінця свого життя, перебуває в агонії, у комі, а племінники оточують немов хижі птахи, придивляючись до того, що можуть собі забрати», – наголосив Папа Франциск, зазначивши, що не є чимось поганим, мати належну винагороду за свою працю, служіння, а навіть якісь невеликі заощадження, але не слід клопотатись тільки про вигоду, про недозволене накопичення.

Всі церковні закони мають за основний принцип salus animarum,тобто – спасіння душі. На цьому наголосив Глава Католицької Церкви, зустрівшись з учасниками формаційного курсу для єпископів на тему змін у процесі визнання недійсності подружжя, що 17-19 листопада проходив у Римі, в приміщеннях організатора – одного із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці, який є компетентним, зокрема, у подружніх справах. У курсі взяли участь єпископи з усього світу, які представляли також й різні Церкви свого права. Папа Франциск прибув на зустріч до учасників цього формаційного курсу у п’ятницю ввечері, 18 листопада 2016 р. Святіший Отець пригадав, що його попередник, блаженний Папа Павло VI закликав євангелізувати народи не у поверхневий спосіб, але спускаючись до конкретних ситуацій та осіб, тобто, виходячи від людської особи та повертаючись до стосунків між людиною та Богом. Саме уважність до людей є богословським та церковним приводом організації цього формаційного курсу для єпископів Католицької Церкви. Вселенський Архиєрей закликав зібраних єпископів молитовно просити Всевишнього, щоб Він допоміг Пастирям Вселенської Церкви та її Главі належно відповісти на волання про допомогу багатьох наших братів та сестер, які потребують дійти до правди щодо їхнього подружжя та їхнього життя.

У суботу, 19 листопада 2016 року, Вселенський Архиєрей Франциск провів Прилюдну Консисторію для введення в кардинальську гідність 17 нових кардиналів з різних країн світу. Їхні імена були проголошені Папою Франциском ще у неділю 9 жовтня, після проказування із вірними молитви «Ангел Господній», що мала місце по завершенні Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди Марійського Ювілею. Шлях до неба розпочинається з рівнини, зі щоденності життя, розділеного з ближніми, відданого ближнім. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час проповіді з нагоди введення в сан нових кардиналів уривок з Євангелії від Луки, відомий, як Ісусова «проповідь на рівнині». Після призначення Дванадцятьох Апостолів, що відбулося на горі, Ісус зійшов з учнями на рівнину, де Його чекав великий збір людей. «Обрання, замість того, щоб утримувати їх на вершині гори, приводить їх до центру натовпу, ставить їх посеред його тривог, на рівні життя людей. Таким чином, Господь об’являє їм, а також і нам, що справжню вершину досягаємо на рівнині, а вона пригадує нам, що вершину знаходимо в погляді й, особливо, в покликанні: Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний», – сказав Святіший Отець, додаючи, що цей заклик супроводжується «чотирьома напоумленнями», призначеними для того, щоб сформувати згадане покликання у конкретності: «любіть, чиніть добро, благословляйте і моліться». Після завершення урочистого введення у сан нових кардиналів, усі вони разом з Папою Франциском відвідали вислуженого Папу Венедикта ХVІ у монастирі «Mater Ecclesiae (Мати Церкви)».

«Деградація довкілля, поєднана є моральною та соціальною деградацією людини, стосується всіх», а тому вимагає «відповідальної колективної відповіді», вільної від «часткових інтересів». Про це йдеться у посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам 22-ї Кліматичної Конференції ООН, що проходила в м. Марракеш у Марокко. Як зауважив Святіший Отець, ця конференція є першим і важливим кроком у здійсненні «Паризької угоди», що має вплив на долю людства, зокрема, на бідних та найуразливіших, а тому вимагає дій, вільних від «політичного та економічного тиску». Прийшов час «випрацювати правила та інституційні механізми», які вимагають не лише «духа співпраці», але й «постійної політичної підтримки», що ґрунтується на усвідомленні того, що всі ми становимо «одну велику родину».

У неділю, 20 листопада 2016 р., Папа Франциск очолив на площі Святого Петра у Ватикані Святу Месу з нагоди завершення надзвичайного Ювілею милосердя. Перед урочистим Євхаристійним богослуженням з нагоди завершення надзвичайного Святого Року Милосердя, Папа Франциск звершив обряд зачинення Святих Дверей базиліки Святого Петра. Під час Святої Меси Понтифік виголосив проповідь. Перед проказуванням Богородичної молитви «Ангел Господній» Вселенський Архиєрей висловив щиру подяку теж представникам італійського уряду, іншим інституціям та численним волонтерським організаціям, які доклали багато зусиль для проведення цього Святого Року. Наприкінці Святої Меси з нагоди закриття Святого Року, Святіший Отець підписав Апостольський лист «Misericordia et misera», в якому заохочує Церкву й надалі жити милосердям, з такою ж інтенсивністю, якої досвідчила під час надзвичайного Ювілею.

Радимо прочитати:

Важкі питання: Чому цей Рік Милосердя називається ювілейним?

Четверо кардиналів просять Папу пояснити «Amoris Laetitia»

Обов'язок кардиналів

Пояснення кардинала кардинала Реймонда Берка стосовно звернення  чотирьох кардиналів до Папи

Святіший Отець доручив Главі Української Греко-Католицької Церкви в Ювілейному році Василіанського Чину святого Йосафата уділити ченцям Чину та вірним папське благословення із повним відпустом 

Папа до католицької ієрархії США: Церква - закваска сопричастя між народами

Святий Престол візьме участь у Всесвітній виставці "Expo 2017" в Астані