Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (14.12 – 20.12.15)
  • Втр, 22/12/2015 - 12:40

Слід докладати всі можливі зусилля для того, щоб подолати безробіття серед молоді. На цьому вже вкотре наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 14 грудня 2015 р., з учасниками ініціативи «Проект Полікоро» Італійської Єпископської Конференції, яка допомагає молоді працевлаштовуватися та долати труднощі, пов’язані з молодіжним безробіттям. За словами Святішого Отця, діяльність проекту показує, що існує можливість «вільної, креативної та солідарної праці». Особливу увагу він зосередив на гідності праці, закликаючи «ніколи не втрачати з поля зору невідкладність стверджування цієї гідності».

Апостольська Столиця заохочує «наново відкривати та належно оцінити» ідентичність та місію ченців-несвящеників, які становлять п’яту частину богопосвячених чоловіків у Церкві. «Не завжди покликання ченця-брата, а як наслідок, також і черниці, знаходить належне розуміння та пошану», – зазначено у вступі до документу «Ідентичність та місія ченця-брата у Церкві», який у понеділок, 14 грудня 2015 р., представлено у ватиканському Прес-центрі під час прес-конференції за участю проводу Конгрегації Інститутів Богопосвяченого Життя та Товариств Апостольського Життя.

Європейський Союз повинен розробити таку спільну міграційну політику, яку буде в змозі реалізувати. В іншому випадку, слід очікувати серйозних проблем, як внутрішніх, так і зовнішніх, вважає Архиєпископ Пол Галлахер, секретар з відносин Святого Престолу з державами. Він зазначив, що в розробці такої політики повинні прийматися до уваги можливості окремих країн. Деякі з них вже протягом 50 років регулярно приймають мігрантів, інші не мають такого досвіду, зазначив ватиканський дипломат 14 грудня 2015 в ході зустрічі в культурному центрі посольства Франції при Святому Престолі.

Першим неприятелем миру є людська байдужість до ближніх, яка, у свою чергу, є наслідком байдужості до Бога. Про це пише Папа Франциск у Посланні з нагоди Всесвітнього дня миру, який відзначатиметься 1 січня 2016 р. на тему «Перемагай байдужість та здобувай мир». Документ, оприлюднений у вівторок, 15 грудня, розпочинається заохочення з довір’ям анґажуватися в будування миру, адже навіть якщо мир і є Божим даром, то його здійснення віддане в руки людей доброї волі.

У Французькому інституті Святого Людовіка в Римі відбулася конференція монсеньйора Пола Річарда Галлахера, ватиканського секретаря із зв'язків з державами, на тему «Третя світова війна в частинах? Ватиканська дипломатія сьогодні». Після конференції кореспондент Радіо Ватикану задав єрархові кілька запитань про позицію Святого Престолу щодо останніх подій, пов'язаних з тероризмом і війнами.

За повідомленням Католицького Медіа-Центру в Україну прибув Апостольський нунцій Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, титулярний архієпископ Равелло.

Милосердя і прощення не повинні залишатися гарними словами, але повинні здійснюватися у щоденному житті. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 16 грудня 2015 р., присвятивши своє повчання «знакам Ювілею». Пригадавши, що минулої неділі в усіх катедрах та визначних храмах світу були відкриті Двері Милосердя, Глава Католицької Церкви підкреслив, що його прагненням було, «щоби знак Святих Дверей був присутній у кожній місцевій Церкві, аби Ювілей Милосердя міг стати спільним досвідом кожної людини».

17 грудня 2015р Папа відзначав своє 79-ліття. До Папи Франциска завітали діти та підлітки, які є членами «Дитячої Католицької Акції Італії», щоб скласти йому різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого відділів цієї мирянської організації.

Пополудні 18 грудня 2015 р., Папа Франциск відкрив Двері Милосердя в двох структурах римського Карітасу біля головної залізничної станції Римі – Терміні  – нічному притулку для бездомних та їдальні для убогих.

«Щоб відсвяткувати Різдво з користю, ми покликані замислитися над трьома нагодами для подиву», – сказав Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 20 грудня 2015 р., коментуючи євангельську розповідь про те, як Діва Марія відвідала свою родичку Єлисавету. Першим з них є наші ближні, в яких треба розпізнати брата, адже з хвилиною народження Ісуса кожне обличчя носить у собі подобу Божого Сина, особливо, коли це обличчя бідного. Друге місце подиву – це історія, якщо дивимось на неї з вірою. А місцем третього подиву є Церква, на яку не слід сприймати як виключно релігійну організацію, але приймати її як на Матір, в якій, незважаючи на плями та зморшки, можемо побачити риси Обручниці, улюбленої й очищеної Ісусом Христом. Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа поблагословив фігурки Дитятка Ісуса, призначені для різдвяних вертепів та помолився за успіх мирних ініціатив в гарячих точках світу.

Радимо прочитати:

Офіційне Вчення Католицької Церкви про відпуст (індульгенцію)

Послання Папи Франциска на Всесвітній день миру 2016. Підсумок

Вийшли друком неопубліковані проповіді Бенедикта XVI

Школа молитви Бенедикта XVI (11)

10 цікавих фактів про Папу Франциcка

Греко-католицьке "коріння" Святішого Отця Франциска

Поліція конфіскувала 3500 фальшивих пергаментів з буцімто папським благословення

Ватикан закликав керуватися великодушністю та реалізмом у питанні мусульманських мігрантів