Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (15 – 21 липня)
  • Втр, 23/07/2013 - 23:12

Понеділок. Кілька днів тому Папа Франциск ухвалив закони, які внесуть зміни в систему ватиканського кримінального правосуддя. Серед найбільших нововведень − скасування довічного ув'язнення і заміна його покаранням у вигляді 35 років позбавлення волі. Також було введено жорсткіше покарання за злочини проти дітей, а також за дитячу порнографію, і позначені умови втрати імунітету співробітниками Римської курії, також ватиканськими дипломатами та світськими співробітниками Держави Ватикан. З прийняттям трьох нових законів Апостольська Столиця зробила спробу використати все краще, що людство досягло у сфері права останніми роками, маючи на увазі загальне благо і боротьбу проти відмивання грошей, тероризму, незаконного обігу грошей, корупції.

Вівторок. У вівторок у «Твіттері» з’явилось нове послання від Папи: «У християнському житті найважливіше значення мають молитва, покора і милосердя до інших  це шлях до святості»

Середа. У середу, 17 липня, у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого о. Федеріко Ломбарді представив акредитованим журналістам програму Апостольської Подорожі Папи Франциска до Ріо-де-Жанейро. Директор Ватиканського прес-центру розповів, що програма була складена ще для Папи Бенедикта XVI, але з огляду на кращий фізичний стан теперішнього Понтифіка ,були внесені певні додаткові поїздки та зустрічі.

Святіший Отець знову особисто відповів на лист. Надіслав Папі цього листа Пато Фонтанет, засуджений до семи років через пожежу в нічному клубі в місті Буенос-Айрес. Понтифік звернувся до в’язня зі словами підтримки та попросив молитись за нього.

Святіший Отець Франциск висловив свою підтримку оборонцям життя у Великобританії та Ірландії. Папа запевнив їх у своїй молитовній підтримці і висловив надію, що ця ініціатива зробить значний внесок до забезпечення належної оборони людського життя.

Папа Франциск призначив Апостольським Нунцієм у Того Архиєпископа Браяна Удаігве. 49-річний ватиканський дипломат родом з Камеруну, одночасно він є Нунцієм у Беніні

Четвер. Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер у «Твіттері» опублікувала лист від Святішого Отця Франциска. Зробила вона це, щоб уникнути полеміки, яка розпочалася, коли вона не оприлюднила повідомлення від Папи Франциска, отримане 20 березня, незабаром після зустрічі з ним у Римі. Опублікований зараз Крістіною Фернандес лист Папи від 25 червня був відповіддю на її побажання, надіслані йому 15 червня з нагоди свята Св. Петра і Павла, що відзначається в Аргентині як Папський День.

Папа Франциск висловив свій глибокий жаль з приводу «трагічної аварії», що трапилася у Французькій Гвіані з автобусом, в якому подорожувала група паломників з Парижу, які їхали до Ріо-де-Жанейро на Всесвітній День Молоді.

У Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець, власноручним розпорядженням від 18 липня 2013 р., створив Папську Доповідну Комісію щодо економічно-адміністративної організації Апостольської Столиці.

П’ятниця. «Багато з вас, молодих, вже прибули до Ріо, багато інших прибувають у цей час. Уже через три дні побачимося», – таке повідомлення Папа Франциск поширив 19 липня в соціальній мережі «Твіттер».

Неділя. Молитва і дія, слухання слова Божого і конкретне служіння ближньому не протиставлені один одному, а є однаково важливими аспектами нашого життя вірою, підкреслив Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» в неділю 21 липня, звертаючись до численних вірних,що зібралися на площі св. Петра.

 

Радимо ознайомитись:

Папа в Бразилії: особливості перебування.

Кардинал Марадьяга: «Папа нічого не боїться».

Два шляхи канонізації блаженних понтифіків.