Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (15.02.15 - 21.02.16)
  • Пон, 22/02/2016 - 12:47

У понеділок 15. 02. 2016 року у спорткомплексі Сан-Крітостобаль-де-Лас-Касас Папа Франциск відправив Євхаристійне богослуження, присвячене спільнотам тубільних народів. Після Меси Понтифік спожив обід разом з представниками індіанців. Далі у катедральному соборі Внебовзятої Пречистої Діви Марії, який є символом євангелізації цього краю, Папа зустрівся з хворими та похилими віком особами, яких у храмі зібралося коло тисячі. Святіший Отець особисто підходив, пригортав та благословляв присутніх, а також запросив спільно проказати молитву за хворих, «які беруть на себе частину Христового хреста й допомагають Ісусові його нести». Опісля Папа зустрівся з мексиканськими сім’ями на стадіоні міста Тукстла. У слові, скерованому до мексиканських сімей, Святіший Отець, насамперед, подякував Господеві за можливість зустрінутися з ними, подякував за вислухані «свідчення, які дозволили йому символічно взяти участь в їхньому родинному житті, відкривши двері домівок і сердець,  ділячись хлібом і потом  чола, виходячи назустріч щоденним труднощам». Далі Папа Франциск звернувся до свідчень представників мексиканських сімей.  На завершення зустрічі Святіший Отець запросив присутні на зустрічі подружні пари відновити свої приречення, а наречених помолитись за те, щоб вони змогли створити вірну та переповнену любов’ю сім’ю.

16.02.2016р Папа Франциск відслужив Святу Месу у Морелії, столиці штату Мічоакан, з духовенством, богопосвяченими особами, семінаристами та катехитами, Після цього Понтифік відвідав місцевий архикатедральний собор, де відбулася зустріч з дітьми, які готуються до першого Святого Причастя. Отримавши на порозі катедрального собору символічні ключі від міста з рук міського голови, Святіший Отець від’їхав папамобілем до стадіону, на зустріч з молоддю. Папа подякував за надзвичайно гарячий прийом і привітав не тільки молодь зібрану на стадіоні та на навколишніх пагорбах, але й десятки тисяч на площі міста Ґуадалахари, і молодь, перед телевізорами всієї Мексики Він ствердив, що саме молодь є багатством Мексики, багатством Церкви. Святіший Отець навів приклад гори, яка приховує в своїх надрах мінерали, що можуть послужити прогресові людства, але це багатство треба перетворити в надію трудом гірників. «Так і ви є багатством, – мовив Його Святість, – багатством, яке потрібно перетворити в надію. Всі, що тут виступали і вказували на труднощі, на переживання і страждання, яких зазнали, підтвердили дуже важливу правду: всі ми можемо жити, але без надії немає життя».

Останнього дня ХІІ Апостольської подорож до Мексики, 17 лютого 2016р, Папа прибув до міста Сьюдад-Хуарес, що на півночі країни, на кордоні із США. Він відвідав в’язницю, зустрінувся з представниками світу праці та підприємництва і  відслужив Святу Месу. Відвідуючи пенітенціарний заклад та звертаючись до в’язнів, Святіший Отець зазначив: «Я завершую свій візит до Мексики й не міг вирушити в дорогу, не прийшовши до вас, не привітавшись з вами, не відзначивши з вами Ювілей Милосердя». Адже, за його словами, «не існує такого місця», якого би не могло досягнути Боже милосердя. «Святкувати Ювілей милосердя з вами – це пригадати про невідкладний шлях, на який ми повинні ступити, щоб розбити порочні кола насильства та злочинності», – сказав він, наголошуючи, що вже втрачено занадто багато часу, замість того, щоб «зосередитися на тому, що повинно нас хвилювати», тобто, чим є життя людини, життя родин і тих, які страждають внаслідок насильства. Папа заохотив в’язнів анґажуватися у те, «щоб зсередини змінювати ситуації, які породжують подальше виключення», допомагаючи «зупинити спіраль насильства», адже «той, хто зазнав глибокого болю», може «стати пророком у суспільстві».  Після відвідин в’язниці, Папа Франциск зустрівся з представниками світу праці та підприємництва, з якими він поділився думками про те, як слід будувати завтрашній день. Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що дуже часто пропозиції соціальної доктрини Церкви піддають дискусіям, що вона, мовляв, «намагається зробити з нас доброчинні організації та перетворити наші підприємства у філантропічні заклади». Але, за його словами, «єдиною вимогою» соціального вчення є «звернути увагу на цілісність осіб та суспільних структур», адже «щоразу, коли порушено інтегральність особи, ціле суспільство починає, деякою мірою, занепадати». Тому вимоги соціальної доктрини «спрямовані не проти когось, але на користь всіх». Святіший Отець вислухав два свідчення та отримав у подарунок речі, які виробляють в цьому регіоні. На завершення свого візиту, у виставковому центрі міста Сьюдад-Хуарес, Папа Франциск відслужив Святу Месу. В цьому Євхаристійному богослуженні взяли участь понад 200 тисяч вірних. «Просімо у нашого Бога дару навернення, дару сліз; благаймо у Нього, щоб ми могли мати відкрите серце, як його мали ніневітяни, до Його заклику, що випливає із страждаючого обличчя багатьох чоловіків та жінок, – мовив Папа Франциск, додаючи, – Нехай ніколи більше не буде смерті та визискування! Завжди є час для переміни, завжди є вихід та нагода, завжди є час, щоб просити про милосердя Отця».

Під час перельоту з Мексики до Риму, згідно з прийнятим звичаєм Папа Франциск провів розмову з журналістами, відповідаючи на їхні запитання, що стосувалися зокрема означення «інтегрувати у церковне життя» подружні пари, які не можуть приступати до Святого Причастя, чи ситуація з вірусом «Зіка» не вплине на думку Церкви про аборт, чи личить Папі вести інтенсивне листування з жінкою. Святіший Отець поділився також думками про інтерв’ю Глави УГКЦ, присвяченому зустрічі на Кубі й Декларації, та про реакцію на нього.

18 02.2016р Святіший Отець відвідав базиліку Santa Maria Maggiore та подякував Пресвятій Богородиці за опіку під час подорожі до Мексики.

«У світлі милосердної любові, через яку Ісус виявив Боже заанґажування, також і ми можемо і повинні відповісти на Його любов своїм заанґажуванням», – зазначив Папа Франциск під час загальної аудієнції у суботу, 20 лютого 2016 р., яка зібрала на площі Святого Петра у Ватикані кілька десятків тисяч паломників. Святіший Отець зазначив, що Ювілей Милосердя – це слушна нагода «заглибитися у таїнство Божої любові і доброти», а, зокрема, в період Великого Посту «Церква заохочує нас дедалі більше пізнавати Господа Ісуса та послідовно жити вірою через стиль життя, який виражатиме милосердя Небесного Отця». 

Своє традиційне недільне слово перед проказуванням молитви «Ангел Господній» до вірних, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані у неділю, 21 лютого 2016р, Папа Франциск присвятив підсумкам своєї нещодавньої Апостольської подорожі до Мексики. «Як і мої попередники, також і я поїхав туди, щоб утвердити у вірі мексиканський народ, але, одночасно, щоб самому в ній утвердитися, і я повними пригорщами прийняв цей дар, щоб він спричинився до добра всієї Церкви», – зазначив Святіший Отець, вказавши на те, що прикладом того, про що він говорить, є мексиканські родини, «які з радістю прийняли Христового посланця», залишивши йому «світлі свідчення живої віри, яка переображує життя». І це, за його словами стосується також «молоді, богопосвячених осіб, священиків, робітників, в’язнів». «Божа заповідь “не убий” має абсолютну цінність, та стосується як невинного, так і винуватого», – наголосив Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній», пригадавши про запланований на наступний день міжнародний симпозіум, організований «Спільнотою святого Еґідія» на тему: «За світ без смертної кари». Святіший Отець висловив побажання, щоб ця зустріч спричинилася до оновленого заанґажування справу скасування смертної кари.

Радимо також прочитати:

Святий Престол: аборт – не відповідь на наслідки вірусу Зіка

Гаванська декларація. Частина І

Гаванська декларація. Частина ІІ

Відеокоментар посла України у Ватикані. Зустріч в Гавані: Релігія не може бути використана для виправдання війни

15 років  тому Архиєпископ Хорхе Маріо Берґольйо став кардиналом

Папа Франциск відвідує Бенедикта XVI перед будь-якою міжнародною поїздкою 

«Тиха реформа» понтифікату Бенедикта XVI

У вересні 2016 року Папа Франциск відвідає Грузію