Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (16 – 22 вересня)
  • Втр, 24/09/2013 - 00:13

Понеділок. Про те, чим повинен відзначатися правитель та про обов’язки громадян-католиків у суспільно-політичному житті говорив Папа Франциск у проповіді, виголошеній у понеділок, 16 вересня, під час ранкової Святої Меси. За словами Святішого Отця, той, хто управляє, «повинен любити свій народ», оскільки той, який не любить, той не може управляти. Проповідник зазначив, що існує звичка завжди говорити погано про правителів, пліткувати про те, що не йде добре. «Добрий католик, – наголосив він, – втручається в політику, роблячи все, що в його силах для того, щоб правитель міг добре правити. Але що є тим найкращим що можемо дати правителям? Молитва!»

У понеділок Папа зустрівся зі священиками Римської єпархії в базиліці св. Івана на Латерані. Звертаючись до присутніх священиків, Понтифік підкреслив необхідність результату на «екзистенційних периферія». Святіший Отець звернув увагу священиків на важливість подолання втоми у виконанні пастирської місії, а також черпання сил у молитві перед дарохранительницею, дружбу з іншими священиками і єпископом. За словами Папи, на цьому шляху важлива пам'ять про початок: покликання, вступ до семінарії, священичі свячення.

Папа Франциск запросив до Ватикану колумбійського священика, якого намагалися вбити наркоторговці, тому що він виривав з-під їхнього впливу дітей вулиці. Це сталося у Венесуелі, де о. Гораціо Нельсон Суніга де ла Парра працював упродовж багатьох років, допомагаючи покинутим дітям та юним злочинцям. На зустріч з Папою о. Гораціо прийшов з палицею, бо після побиття все ще має проблеми з ходьбою і мовою. О. Гораціо наголошує, що повертається до своїх підопічних зміцненим. «Папа  Франциск надав нового сенсу цій невеликій кількості крові, яку я пролив за Христа», – сказав героїчний священик.

 

Вівторок. Церкві притаманна мужність жінки, яка захищає своїх дітей, щоб повести їх на зустріч зі своїм Нареченим , – підкреслив Папа Франциск під час ранкової Меси в каплиці Дому св. Марти у вівторок. Основою проповіді Папи стало читання з Євангелія, в якому йдеться про зустріч Ісуса з вдовою з Наїма. Святіший Отець зазначив, що ця вдова є прообразом Церкви, яка ,в певному сенсі, теж є вдовою: «Її Наречений пішов, і вона йде в історії, сподіваючись знайти Його, зустрітися з Ним… Наша матір–Церква саме така! Це Церква, яка вміє плакати. Вона плаче про своїх дітей і молиться! Це Церква, яка йде вперед і допомагає зростати своїм дітям, дає їм силу, і супроводжує їх до останнього «пробач», щоб передати їх у руки свого Нареченого… Це наша матір–Церква! Я бачу її в цій вдові. І що каже Господь Церкві? «Не плач. Я з тобою, Я поруч, Я чекаю тебе там, на останньому шлюбному бенкеті агнця. Перестань , цей син твій був мертвий, зараз він живий!»»

 

Середа. У середу на загальній аудієнції свою катехизу Святіший Отець знову присвятив темі Церкви-матері. На початку він запропонував приглянутись матерям, до всього того, що вони роблять для своїх дітей. «Що робить матір?» – запитав Папа. Вона навчає, як крокувати дорогою життя, як добре йти життям, вміє добре зорієнтувати свою дитину на життєвій дорозі, намагаючись завжди вказувати їй лише правильний шлях. Коли дитина підросла, розпочала самостійне життя, прийняла на себе свої обов’язки і робить те, що бажає, іноді трапляється, що сходить із доброї дороги. Мама завжди, у будь-якій ситуації, є поруч, готова й наділі супроводжувати свою дитину. Рушійною силою такої поведінки матері є любов. Матір також вміє просити, стукати у кожні двері за своїх дітей, і робить це з любові. Як часто матері вміють стукати у двері Божого серця, моляться за своїх дітей, зокрема, за слабких, за тих, які дуже потребують тих молитов. Таким же чином і матір-Церква піклується про своїх дітей. «Бачимо, що Церква є доброю Матір’ю, яка вказує нам шлях, що мусимо пройти у житті, яка вміє бути завжди терпеливою, милосердною, вирозумілою і яка вміє поручити нас у Божі руки», – сказав Понтифік.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск пригадав, що Організація Об’єднаних Націй кожного року 21 вересня відзначає «Всесвітній день миру», а Екуменічна Рада Церков закликала своїх членів, щоб того дня молилися за мир. «Запрошую католиків всього світу приєднатися до інших християн і надалі випрошувати в Бога дар миру для найбільш багатостраждальних місць нашої планети».

18 вересня Папа Римський Франциск висловив співчуття жертвам природних катаклізмів у Мексиці. У телеграмі Папа запевнив жертв катаклізму у своїй молитві, висловив співчуття сім'ям загиблих, а також батьківську турботу і духовну близькість пораненим і позбавленим будинків.

 

Четвер. Папа Франциск зустрівся з прем'єр-міністром Литовської Республіки Альгірдасом Буткявічюсом.. Під час зустрічі були відзначені хороші відносини між Литвою і Святим Престолом, а також внесок, який Католицька Церква протягом століть вносить у суспільство. Було обговорено також деякі міжнародні та європейські проблеми, що становлять взаємний інтерес.

 

П’ятниця. Вранці 20 вересня, на ранковій Літургії, Папа Франциск говорив про те, що грошолюбство віддаляє людину від Господа Бога. Є багато хворіб, багато гріхів, але, як вказує сам Ісус, бажання грошей, або краще, жадоба грошей – це корінь усякого зла. Святіший Отець із сумом наголосив, що те грошолюбство має силу звести людину із шляху віри, а той й відняти її у неї: це бажання послаблює віру, а потім особа може її цілком втратити. На закінчення своєї проповіді Святіший Отець підкреслив, що апостол Павло заохочує нас уникати пожадливості багатства і її наслідків та шукати «праведності, побожності, віри, любові, терпеливості, лагідності», бо саме такою є Божа дорога.

У п’ятницю вранці світові (також і українські) видання рясніли заголовками, що «Папа Римський розкритикував позицію церкви щодо абортів та сексуальних меншин». Слова Папи жодним чином не розходяться з традиційним віровченням Церкви, з яким можна ознайомитися в Катехизмі Католицької Церкви. Ось що відповів Святіший Отець на запитання о.Спадаро про пастирський підхід до таких ситуацій, як розлучення і гомосексуалізм. На цю тему радимо також перечитати статтю отця Ореста-Дмитра Вільчинського «НАМАРНО ЛЕМЕНТУЮТЬ «ОРТОДОКСИ» ТА ТІШАТЬСЯ ЛІБЕРАЛИ, ВДИВЛЯЮЧИСЬ У КРИВЕ ДЗЕРКАЛО ЗМІ».

У кожної дитини, засудженої до аборту, «обличчя Господа»: з такими словами Папа Франциск звернувся 20 вересня до лікарів з Міжнародної федерації лікарів-католиків, які зібралися в Римі на X Міжнародну конференцію на тему «Нова євангелізація, акушерська практика і турбота про матерів».

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції прем'єр-міністра Угорщини Яноша Адера. Під час зустрічі була обміркована міжнародна ситуація, особливо тривала міжнародна економічна криза. Папа і прем'єр-міністр Угорщини обговорили також питання охорони навколишнього середовища, сприяння миру та релігійної свободи у світі.

Під час зустрічі Понтифіка з президентом Гондурасу Порфирієм Лобом був підкреслений цінний внесок, який Католицька Церква зробила у  життя країни. Потім були обговорені деякі етичні питання, такі як захист людського життя і сім'ї.

Папа Франциск прийняв відставку о.Карлоса Авіли з поста глави місії sui iuris в Таджикистані. Одночасно Папа призначив нового керівника, о.Педро Раміро Лопеза з Інституту Воплоченого Слова.

Папа 20 вересня написав ще один Tweet на тему вірності своїм обіцянкам, від яких залежить життя кожного віруючого: «Христос завжди вірний. Молімося, щоб і ми завжди були Йому вірні».

 

Субота. Під час ранкової суботньої Літургії Понтифік запросив вірних дозволити Ісусові поглянути на нас, бо Його погляд здатний перемінити життя кожної людини. «І прямуймо вперед життям, з впевненістю у тому, що Він на нас дивиться». За словами Папи Франциска, Ісус чекає на нас, щоб дивитись на нас у вічності.

Папа Франциск направив послання Ахмеду Ель-Таїбу, Верховному імаму каїрського ісламського університету Аль-Азхар. Університет повідомив про те, що Папське послання висловлює шану і повагу «до ісламу і мусульман», і закликає поглибити «порозуміння між християнами і мусульманами у всьому світі для творення миру і справедливості».

В суботу Святіший Отець прийняв учасників Пленарної зустрічі Папської Ради суспільних комунікацій, що тривала від 19 до 21 вересня у Ватикані на тему «Мережа та Церква». Папа поділився думками про важливість комунікації для Церкви. Він пригадав, що цього року виповнюється 50 років від прийняття ІІ Ватиканським Собором декрету Inter mirifica, в якому йдеться про уважність Церкви до комунікації та її засобів, зважаючи на їх євангелізаційний вимір. «Думаю, що в будь-якій ситуації, – сказав він, – виходячи за рамки питання технологій, нашим завданням є зуміти включитися у діалог з людьми сьогодення, щоб зрозуміти їхні очікування, сумніви, сподівання».

Папа Франциск відзначає 60-річчя розпізнання священичого покликання. Він усвідомив, що повинен стати священиком у віці 17 років, 21 вересня 1953 р. «Був День студента. Перш ніж піти святкувати, я зайшов до парафії, яку відвідував. Там я побачив одного священика, якого не знав і дуже потребував сповіді. Для мене це стало досвідом зустрічі: я знайшов когось, хто мене чекав. Після сповіді я відчув, що щось змінилося. Я не був тим самим. Я наче почув голос, покликання: був переконаний, що повинен стати священиком. Такий досвід віри є важливим. Ми говоримо, що повинні шукати Бога, йти і просити у Нього прощення, але якщо йдемо, Він нас чекає. Він перший! (...) І це милість - знайти того, хто тебе чекає! Ти йдеш грішником, а Він тебе чекає, щоб пробачити»,- розповів Святіший Отець.

21 вересня  у Ватикані повідомлено про нові призначення у Римській Курії, які здійснив Папа Франциск. Святіший Отець прийняв зречення з уряду, подане у зв’язку із досягненням граничного віку дотеперішнім Верховним Пенітенціарієм кардиналом Мануелем Монтейро де-Кастро, призначивши на його місце кардинала Мауро П’яченцу, дотеперішнього Префекта Конгрегації у справах духовенства. Дикастерію, яка відповідає за справи духовенства, очолить архиєпископ Беніаміно Стелла, дотеперішній Президент Папської Церковної Академії, а замість нього дипломатичну школу Апостольської Столиці, де проходять вишкіл майбутні нунції, очолить монсеньйор Джамп’єро Ґлодер, який дотепер працював у Державному Секретаріаті. Крім того, дотеперішній Генеральний Секретар Синоду Єпископів архиєпископ Нікола Етеровіч призначений Апостольським Нунцієм у Німеччині. Його замінить дотеперішній Секретар Конгрегації у справах єпископів архиєпископ Лоренцо Балдіссері.

 

Неділя. У неділю Святіший Отець Франциск здійснив прощу на острів Сардинію до Марійського санктуарію Пресвятої Богородиці ді-Бонарія. Першою була запланована зустріч Папи зі світом праці на площі Єнне. Темою проповіді Понтифіка були причини безробіття та його наслідки. Святіший Отець зауважив, що причиною кризи є економічна система, «у центрі якої стоїть ідол», який називається «гроші». Натомість, Бог хотів, щоб у центрі світу був не ідол, «але людина – чоловік та жінка, які своєю працею розвивають світ». А світ став «ідолопоклонником», він шанує гроші, які усім заправляють. У цьому світі немає місця для похилих віком, страждає молодь, яка не знаходить праці, а, отже, й гідності. «Задумаймося, – сказав Папа, – світ, в якому молоді покоління не мають праці, не має майбутнього. Чому? Тому, що вони позбавлені гідності». На завершення Папа закликав молодь не дозволити вкрасти у них надію! Святіший Отець, закінчивши своє слово молитвою за те, щоб усі могли мати гідну працю.

Проповідь під час Святої Меси у місті Кальярі, Папа розпочав такими словами: «Я прибув до вас, щоб разом з вами припасти до стіп Богородиці, Яка дарує нам Свого Сина». Святіший Отець зазначив, що він та численні паломники прибули сюди для того, щоб «зустріти погляд Марії, тому що у ньому відбивається погляд Бога, Який зробив Її Божою Матір’ю, погляд Сина, розп’ятого на хресті, який зробив Її нашою Матір’ю». Не біймося виходити й споглядати на наших братів і сестер поглядом Богородиці, Вона заохочує нас бути насправді братами. І не дозвольмо на те, щоб хтось чи щось стало між нами та поглядом Богородиці», – закликав Понтифік. Після Святого Причастя Папа Франциск здійснив акт посвяти вірних під опіку Пресвятої Богородиці ді-Бонарія, а Євхаристійне богослуження закінчилося проказуванням молитви «Ангел Господній».

Першою подією післяполудневої програми була зворушлива зустріч Папи з бідними, які отримують допомогу від місцевої організації «Карітас» та з деякими ув’язненими з міської тюрми. «У ваших обличчях бачу труд, але також бачу надію», – сказав Папа, побажавши присутнім відчути, що Господь їх любить, що їх люблять багато добрих людей, які своїми вчинками та молитвами намагаються полегшувати страждання ближніх.

В ході візиту Понтифік зустрівся також зі світом культури і науки. На початку лекції Святіший Отець зазначив, що але принаймні впродовж чотирьох століть не було такої сильної економічної, екологічної, освітньої та моральної кризи. «Важливо відчитувати реальність, дивлячись їй просто у вічі. Ідеологічні чи упереджені інтерпретації нічому не служать.  Вони лише посилюють ілюзії і розчарування.» Користуючись присутністю на теологічному відділі, Папа закликав людей культури і науки не боятися відкритися на трансцендентне, на зустріч з Христом. «Віра ніколи не обмежує простір розуму, але відкриває його на інтегральне бачення людини і реальності. Вона оберігає його від небезпеки применшити людину до людського матеріалу», – додав Святіший Отець.

Останнім етапом візиту Папи Франциска на Сардинію була його зустрічі з молоддю. Папа наголосив, що незважаючи на невдалий досвід не можна піддаватися песимізму і недовірі. Ви не повинні залишитись без надії, надія є частиною вашого буття. Молода людина без надії – це не є хтось молодий! – наголосив Папа. І навів приклад Петра, який на слово Ісуса все ж закинув сіті після невдалого рибальства. «Сміливо, з мужністю, виходить з себе і довіряє Ісусові. Він каже: «Добре. На Твоє слово закину сіті». Увага! Він не говорить: власними силами, моїми розрахунками, моїм досвідом як рибалки, але «на Твоє слово», на слово Ісуса! І результатом був дивовижний улов, сіті заповнені та так, що майже рвалися», – сказав Папа.

 

Радимо ознайомитись:

Велике серце, відкрите Богові: інтерв’ю з Папою Франциском (ч.1)

Папа Франциск розповів, яким має бути добрий єпископ.