Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (17-23 червня)
  • Пон, 24/06/2013 - 22:56

В понеділок, 17 червня, Папа звернувся до прем'єра Великобританії з листом, приуроченим до головування цієї країни у "Великій вісімці" і зустрічі цієї групи 17 і 18 червня 2013 р. в ірландському Лох-Ерн. Він став відповіддю на звернення Девіда Кемерона, направленого Папі 5 червня, в якому британський лідер окреслив головні напрямки головування  Великобританії в "Групі восьми". Святіший Отець подякував, що в програмі підкреслюється першість людини, як головного суб'єкта політичної та економічної діяльності, і зазначив, що важливо не забувати про солідарність з найбіднішими верствами населення.

У посланні до учасників 5 Всесвітнього Конгресу Проти Смертної Кари, що відбувся у Мадриді, Святіший Отець  висловив, що прагнення Святого Престолу скасування смертної кари продиктоване захистом гідності людського життя та підтверджує переконання, що людство може ефективно протистояти злочинності, не забираючи ні в кого життя.

Цього дня Папа Франциск прийняв Президента Боліварiанської Республіки Венесуели Пана Ніколаса Мадуро Мороса. У приватній розмові  мова йшла про соціальну та політичну ситуацію Венесуели після смерті президента Уґо Чавеса, як також про деякі актуальні проблеми, як бідність, боротьба із злочинністю та торгівлею наркотиками.

В інтерв’ю Ярославу Міколаєвські з  Gazeta Wyborcza, архиєпископ Вінченцо Палья заявив, що сучасні диктатури проголошують війну сім’ї.

У вівторок, 18 червня, Папа відкрив триденний Конгрес Римської єпархії.  Це вперше обраний у березні Єпископ Риму Франциск взяв участь у цьому своєрідному соборі своєї місцевої Церкви, який для обговорення душпастирських завдань щороку збирає єпископів, парохів, членів парафіяльних рад, катехитів та мирян, що беруть активну участь у церковному житті. Тема цьогорічного конгресу: «Ісусе, Ти нам потрібний! Відповідальність охрищених у звіщенні Ісуса Христа».

Вранці, під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» Святіший Отець  підкреслив, що для того, аби могти простити ворогам, фундаментальною справою є молитися за них.

Пропонуємо Вашій увазі промову Папи Франциска на загальній аудієнції 19 червня, в середу: http://catholicnews.org.ua/promova-papi-frantsiska-na-zagalnii-audiyentsiyi-19062013r-p

В четвер, 20 червня, Папа прийняв на аудієнції учасників 86-ї сесії Пленарної асамблеї ініціатив допомоги Східним Церквам (ROACO) − об'єднання благодійних організацій з усього світу, які фінансово підтримують діяльність християн Близького Сходу. Звертаючись до учасників зустрічі, Франциск попросив їх "робити все можливе", щоб забезпечити великі потреби народів, які постраждали внаслідок конфліктів і закликав "не втрачати надії" перед труднощами.

На стан селянських родин звернула увагу делегація Святого Престолу на черговій сесії Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Сільське господарство буде більш ефективним, якщо до розробки планів і стратегій приєднаються сільські жителі, заявив Архиєпископ Луїджі Траваліна, представник Святого Престолу на форумі. Він закликав до переосмислення всієї стратегії розвитку системи Організації Об'єднаних Націй. Адже, хоча кількість продуктів харчування, яка виробляється в світі, значно вища від реальних потреб населення Землі, до цих пір не скоротилася кількість тих, хто голодує.

Щоб проказувати молитву «Отче наш», мусимо перебувати у мирі з нашими ближніми. На цьому наголосив Папа Франциск під час проповіді, яку він виголосив у четвер на Святій Месі у ватиканській резиденції «Святої Марти». Папа пригадав, що ми віримо у Бога, Який є Отцем, Який є поруч із нами, Який є близько нас. А молитва не є магією, але актом довіри, коли ми ввіряємося в обійми Отця. Християнин повинен молитися до свого Отця, до Того, Який дає життя… кожному зокрема.

У п’ятницю, 21 червня, Папа Франциск прийняв на аудієнції близько 150 папських дипломатичних представників, які працюють у різних країнах світу. Франциск закінчив своє звернення закликом до дипломатів більш уважно підходити до вибору кандидатів на отримання єпископських свячень в країнах, в яких вони працюють. "Будьте уважні, щоб кандидати були пастирями, близькими до людей, батьками й братами, були покірними, терплячими і милосердними; щоб любили бідність внутрішню, як свободу для Господа, і зовнішню, як простоту і строгий спосіб життя, щоб не мали психології "володарів". Будьте уважні, щоб вони не були амбітні (...). Щоб були здатними "доглядати" довірене їм стадо, піклуватися про те, що тримає його в єдності; щоб "пильно чували" над собою, щоб мали уважність до тих небезпек, які їм загрожують, але перш за все, щоб були здатні "чувати" над стадом", − сказав Франциск і додав, що близькі взаємини з Христом повинні бути "повсякденними харчами папського представника".

Після катастрофічної повені, яка принесла три людські жертви на південному заході Франції і затопила також і Марійський санктуарій в Люрді, одному з найбільших паломницьких центрів у світі, Папа Франциск висловив духовну та братню солідарність з жертвами та всіма, хто постраждав від цієї трагедії.

Кардинал Реймонд Берк, префект Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури,  в інтерв'ю французькому журналу "Famille chrétienne", закликав французів продовжувати протестувати проти несправедливого й аморального закону, який розширив поняття шлюбу до зв’язку між особами однієї статі. "Католицька Церква ніколи не прийме гомосексуальних союзів", –  сказав кардинал.

Постійний представник Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку  архиєпископ Френсіс Чуллікат взяв участь у роботі четвертої сесії робочої групи на тему сталого розвитку. Засідання присвятили проблемі зайнятості та гідної роботи для всіх, питанням соціального забезпечення, ситуації молоді та пов’язаній з цим темі освіти і культури. Спостерігач Святого Престолу при ООН навів тривожну статистику, що близько одного мільярда людей у світі не вміють читати і писати. При цьому три чверті неписемних – це доросле населення. Архиєпископ Чуллікатт також закликав до боротьби з невільницькою працею дітей. Він нагадав, що ця проблема стосується понад 10 мільйонів дітей у всьому світі.

В неділю вранці, 23 червня, Папа Франциск очолив Літургію в каплиці Domus Sanctae Marthae, на якій були присутні близько 40 Апостольських Нунціїв. Коментуючи недільне Євангеліє від Луки, який наводить запитання Христа до апостолів, "А ви за кого Мене маєте?", Святіший Отець наголосив, що треба відповідати Ісусу серцем.

Пропонуємо Вашій увазі повний текст Ангел Господній: http://catholicnews.org.ua/angel-gospodniy-23-chervnya-ydit-proti-techiyi-i-pishaietesya-tim-shcho-robite-ce-povniy-tekst

Великим симпозіумом Святий Престіл хоче підтримати дослідження, присвячені особі Ісуса. 24-26 жовтня вчені з університетів усього світу та представники різних християнських конфесій зберуться в Папському Латеранському університеті. Учасники зосередять свою увагу на теологічному внеску Папи-емерита Бенедикта XVI – тритомній праці, присвяченій особі Ісуса з Назарету.