Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (16.06 - 22.06)
  • Втр, 24/06/2014 - 14:21

У неділю 15 червня Святіший Отець відвідав Спільноту святого Егідія. На цю зустріч прибули 10 000 діячів та підопічних заснованої 45 років тому католицької спільноти: бідних та іммігрантів, а також біженців. Звертаючись до них, Папа Франциск наголосив, що зараз «гроші є ідолом», «тому відкидають дітей, люди не хочуть мати дітей», «відкидають також літніх людей, роблять приховану евтаназію, бо вважається, що вони непотрібні.» «Європа «втомлена»  і ми мусимо допомогти Європі помолодіти, відшукати своє коріння», – закликав Папа. Під час Літургії під головуванням Папи у базиліці Санта-Марія-ін-Трастевере молилися за Україну, щоб не дійшло до кровопролиття.

Під час ранішньої Євхаристії у Домі св. Марти 16 червня 2014 р. Папа Франциск зосередився на біблійному оповіданні про виноградаря Набота, котрий не побажав продавати частину своєї землі королю Ахаву і за це був убитий. Після чого Ахав забрав її "спокійно, ніби нічого не сталося". Ця історія, за словами Папи, постійно повторюється у вигляді корупції серед тих, хто тримає в своїх руках "матеріальну, політичну чи духовну владу". «За корумпованість політиків, бізнесменів і священиків розплачуються бідні, які залишаються без того, чого потребують і на що мають право», - зазначив Папа Франциск.

16 червня вранці Папа Франциск  мав зустріч з главою Англіканської Церкви Архиєпископом Джастіном Уелбі. Візит пов'язаний зі спільною березневою ініціативою щодо боротьби з сучасним рабством і торгівлею людьми. Після короткої приватної бесіди та представлення делегацій Святіший Отець звернувся до гостей з промовою, в якій зазначив, що молиться за зміцнення дружніх відносин і спільних зусиль на користь примирення і єдності між усіма віруючими в Христа.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв Енріке Цимермана у Ватикані і дав ексклюзивне інтерв’ю для La Vanguardia.  Папа зазначив, що зробив все можливе для порозуміння між ізраїльтянами та палестинцями, торкнувся питань сепаратизму, світової економіки, голокосту.

16-17 червня 2014 року у Ватикані з ініціативи Папської ради "Iustitia et pax" проходила конференції "Інвестувати в бідність". Головною темою форуму було "імпакт-інвестування" - клас нових економічних технологій, в основі яких лежить принцип "сполученої цінності", який врівноважує підприємницьку діяльність і соціальні складові інвестування. За словами Папи, мова йде про один з проявів солідарності з бідними і маргіналізованими. Важливо, щоб етика зайняла своє місце у фінансовій сфері, а ринки стали на службу інтересам народів і загального добра людства, нагадав Папа Франциск під час аудієнції для учасників конференції.

«Корумпований гнівить Бога й веде народ до гріха», – підкреслив Папа Франциск під час ранкової проповіді у вівторок, 17 червня 2014 р., коментуючи продовження біблійної розповіді про царя Ахава, який підступом відібрав землі свого сусіда Навота, спричинившись до його загибелі. Святіший Отець наголосив, що корумпована особа має лише один вихід – просити прощення, бо інакше зустрінеться з Божим прокляттям.

У Римі презентували книгу «La verità è un incontro. Omelie da Santa Marta» (Правда - це зустріч. Проповіді в Домі св. Марти), яка являє собою синтез 186 коротких проповідей Папи Франциска під час ранкових св. Літургій в його резиденції.

17 червня 2014 року Папа Франциск зустрівся з членами Вищої судової ради Італії. Він закликав італійських суддів до свободи від особистих поглядів та ідеологічних переконань під час винесення вироків. У своїй промові Папа зосередився на етичному аспекті їхньої роботи і зазначив, що закон передбачає захист свободи і незалежності суддів, а незалежність судової системи і об'єктивний характер вироку вимагають уважного і дбайливого застосування чинного законодавства. 

17 червня 2014 року у Ватикані озвучили імена лауреатів цьогорічної премії «Ватиканського фонду імені Йозефа Ратцінгера – Папи Бенедикта XVI». Ними стали француженка Анн-Марі Пеллетьє, фахівець з герменевтики та біблійної екзегетики, яка багато часу у своїй діяльності присвятила питанню становища жінок у християнстві та Церкві. Вона стала першою жінкою, якій вручать «Премію Ратцінгера». Другим лауреатом став польський бібліст о. Вальдемар Хростовскі, що займається католицько-юдейським діалогом.

Божий задум полягає у тому, щоб зібрати народ, який нестиме Його благословення всім народам землі. На це звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 18 червня 2014 р., що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. Понтифік розпочав новий цикл навчань, присвячений Церкві. За словами Святішого Отця, говорити про Церкву, це немовби дитина розповідала про свою маму, про свою родину.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск закликав  ставати близькими для біженців, розділяючи з ними їхні страхи й непевність щодо майбутнього та конкретно полегшуючи їхні страждання.

Текст проповіді Папи Франциска на урочистість Божого Тіла у Ватикані, 19 червня 2014 року.

20 червня 2014 р. Папа зустрівся з учасниками Міжнародної конференції правоохоронних органів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, яка 17-19 червня відбувалася в Римі. Папа високо оцінив їхню діяльність і висловив свою заклопотаність поширенням горизонтів наркотрафіку, що створює великі загрози для молоді та підлітків. Святіший Отець нагадав про широку діяльність Церкви у сфері допомоги наркозалежним та зазначив, що приклад тих, хто вирішив покінчити з наркотиками, є стимулом, щоб дивитися в майбутнє з довірою.

Ісус просить, щоб ми берегли наше серце вільним від грошей, марнославства та влади. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім святої Марти» 20 червня 2014 року. Проповідник вказав також на те, що справжнім багатством є ті добра, які здатні вчинити наше серце «світлим», як от адорація Бога і любов до ближнього. Папа перестеріг, що земні скарби не приносять ні радості, ні свободи; натомість вільне серце – це серце світле, яке спроможне освітлити інших, також вказуючи їм шлях, який провадить до Бога. 

Дозволити, щоб Бог глянув на нас є важче, ніж просто дивитися на Бога, тому що людині притаманне противитися Богові. Таку думку Папа Франциск висловив, промовляючи до в’язнів та персоналу в’язниці «Розетта Сіска» в місцевості Кастровілларі, яку він відвідав у суботу, 21 червня 2014 р., в рамках візиту до дієцезії Кассано-алло-Йоніо на півдні Італії, звернувши увагу на те, що ця зустріч є першим етапом цієї душпастирської подорожі. «Таким чином, – сказав він, – я бажаю виразити близькість Папи і Церкви до кожного чоловіка і кожної жінки, що перебувають в тюрмах, у будь-якій частині світу».

Радість, братерство, родина – це три ключові моменти промови Папи Франциска, яку він приготував для священиків дієцезії Кассано-алло-Йоніо. Зустрічаючись з ними в суботу, 21 червня 2014 р., в катедральному соборі, він віддав перевагу неформальному спілкуванню та відповідям на запитання, а текст промови вручив для особистого ознайомлення.

Євхаристія вчиняє нас однією родиною, «Божим людом, зібраним навколо Ісуса, Хліба життя», – зазначив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у суботу, 21 червня 2014 р., відвідуючи південноіталійську дієцезію Кассано-алло-Йоніо. Хоча у Ватикані урочистість Найсвятіших Господніх Тіла і Крові відсвяткували в четвер, 19 червня, в Італії та багатьох інших країнах світу її переносять на неділю, тому Літургія, яку Святіший Отець ввечері очолив на відкритому просторі місцевості Піана ді Сібарі, мала характер недільної євхаристії з відповідними читаннями та піснеспівами. Оскільки на цих теренах діє єпархія візантійського обряду Італо-Албанської Церкви, то Євангелію було прочитано по-італійськи і по-грецьки.

Божа любов до нас не має міри, не можна обмежувати любові Бога, а приймаючи Ісуса Христа в Пресвятій Євхаристії, наше життя стає даром, – наголосив Папа Франциск у неділю 22 червня під час молитви «Ангел Господній», яку він проказав разом із тисячами паломників, зібраними на площі святого Петра у Ватикані. Зосереджуючи свої думки на урочистості Тіла й Крові Христової (Божого Тіла Святіший Отець підкреслив, що Пресвята Євхаристія є доказом безмежності Божої любові. Церковна громада збирається навколо Пресвятої Євхаристії, щоб поклонитися найдорогоціннішому скарбові, який нам залишив Ісус.

 

Радимо також прочитати:

Програма Апостольської подорожі Папи Франциска до Корейської Республіки

У посланні на Всесвітній день місій, який відзначатиметься 19 жовтня 2014 року Папа закликав ділитися радістю Євангелія.

Папа Франциск виступить на Другій міжнародній конференції з проблем харчування, котра проходитиме в Римі 19- 21 листопада 2014 року, 

Текст промови святого Папи Івана Павла ІІ у аеропорту Бориспіль (в зв’язку з річницею візиту в Україну 23 червня)

Доповідь кардинала Герхарда Мюллера, префекта Конгрегації Доктрини Віри на конференції «Особа і чин в демократичній і правовій державі», 11 червня в Президентському палаці у Варшаві.

Сімейна спільнота FAMILIARIS CONSORTIO Апостольське повчання Святішого Отця Папи Івана Павла ІІ до єпископів, духовенства та вірних усієї Католицької Церкви Про завдання християнської сім'ї в сучасному світі