Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (16.12 – 22.12)
  • Втр, 24/12/2013 - 21:38

Понеділок. В понеділок, 16 грудня, Святіший Отець направив послання, на Всесвітній день Миру, в якому Він розглядає питання братерства між народами, яке  запечатане  в людях  Богом Отцем та «вимагає від кожного з нас зробити крок вперед, вправлятися нескінченно в співпереживанні, в тому, щоб розділяти страждання і надії інших, навіть найдальших, йдучи важким шляхом тієї любові, яка вміє безкорисливо дарувати і витрачати себе заради блага кожного брата і сестри».

Під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти»  Папа Франциск, коментуючи біблійні читання третього понеділка Адвенту, сказав: «Пророк – це той, хто слухає Боже слово, вміє розпізнавати теперішнє та спрямовуватися у майбутнє... Господи, нехай не забракне пророків серед Твого люду! Всі ми, охрищені, є пророками», – наголосив Папа, закликаючи просити у Господа Бога дару ніколи не забувати Його обітниці та невтомно прямувати вперед.

Під час свого перебування в католицькому костелі св. Катерини Олександрійської в Санкт-Петербурзі кардинал Курт Кох переказав віруючим спеціальний лист Папи Франциска, в якому Понтифік привітав петербурзьких католиків з 250-річчям початку будівництва храму, яке відзначається цього року. Папа висловив надію, що храм, який знаходиться в центрі культурної столиці Росії, буде знаком і свідком єдності християн. 

В цей день у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск затвердив кардинала Марка Уелле Префектом Конгрегації у справах єпископів, одночасно затвердивши її членів та призначивши нових, а також затвердив дотеперішніх радників. Секретарем цієї Конгрегації 12 жовтня 2013 р. Святіший Отець призначив архиєпископа Ілсона де-Жезус Монтанарі.

Вівторок. 17 грудня, у вівторок, з радістю і вдячністю Господеві Церква в усьому світі святкувала 77-ий день народження свого Пастиря – Папи Франциска. Приєднуючись до велелюдного хору поздоровлень з усього світу, українська редакція Радіо Ватикану, від імені всіх своїх працівників, співробітників, а зокрема від усіх радіослухачів, з усією вдячністю щиро привітала  Вселенського Архиєрея. 

В цей день  Папа Франциск бажав, щоб на ранкову Святу Месу  в резиденції «Дім святої Марти» зібрався персонал цього дому, в якому він проживає, щоб богослужіння відбувалося у особливій родинній атмосфері. Читання з Євангелії про генеалогію Спасителя, де прозвучав перелік імен предків Ісуса, дало нагоду Святішому Отцеві особисто згадати під час проповіді декого з присутніх.

Радіо Ватикану повідомляє, що Члени Конференції католицьких єпископів Німеччини висловили свою солідарність з учасниками Євромайдану в Києві. «Наші симпатії, насамперед, на стороні безлічі сміливих людей, які піддаються великій небезпеці, щоб відкрито висловити своє прагнення до свободи і справедливості», - написав  глава Єпископської конференції архиєпископ Роберт Цоліч в оприлюдненому 16 грудня в Бонні листі предстоятелю УГКЦ Архиєпископу Святославу Шевчуку. 

Папа Франицск прийняв на аудієнції нового посла Південної Кореї при Апостольській Столиці, котрий склав вірчі грамоти. На сьогоднішній час 11 відсотків населення, тобто 5,5 мільйонів, є католиками, і модна сподіватись, що через 30 років половина мешканців Південної Кореї буде католиками. В цей же час у Північній Кореї є лише католики-миряни, яких жорстко контролює комуністичний режим, що забороняє священиче служіння на території держави.

Також Папа Франциск прийняв кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації у справах святих. Під час цієї аудієнції Святіший Отець, вислухавши думку кардинала префекта, поширив на всю Вселенську Церкву літургійний культ блаженного П’єро Фавра, священика Товариства Ісусового (Ордену Єзуїтів), включивши його до переліку святих.

Кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння християнській єдності, на прес-конференції в Москві говорив про вилікування конфліктної ситуації між греко-католиками і православними на Західній Україні  та про завдання нової євангелізації – формування позитивних цінностей християнства

Середа. В середу, 18 грудня, було отримано новини Ґабріели Кубі з «ґендерного фронту» та пастирський лист словацьких єпископів на захист сім’ї та проти просування ґендерної ідеології.

Четвер. У четвер, 19 грудня, під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти», Папа Франциск наголосив, що  «покора є необхідною для плідності», що «Господь своїм діянням перемагає безплідність нашого життя та робить його плідним». 

В цей день у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець затвердив donec aliter provideatur (до подальшого розпорядження) кардинала Анджело Амато на служінні Префекта Конгрегації в справах святих. 

П’ятниця. Під час Служби Божої у п’ятницю, 20 грудня, у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», Вселенський Архиєрей звернув окрему увагу на важливість тиші у нашому житті. На його думку, саме тиша зберігає таємницю шляху, який людина проходить разом із Богом. З історії спасіння бачимо, що не галас чи публічні місця, але тінь та тиша були «місцями», у яких Бог об’являвся людям.

З нагоди Різдва Христового Папа Франциск склав побажання службі дипломатичного протоколу Італійської Республіці та працівникам Посольства Італії при Святому Престолі, яких він прийняв у цей день: «Завжди служіть «культурі зустрічі».

Цього ж дня до Папи Франциска завітали діти та підлітки, які є членами «Дитячої Католицької Акції Італії», щоб скласти йому різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого сектора цієї мирянської організації. Папа розпочав катехитичну розмову з дітьми. «Дорогі діти, – сказав він, – Ісус дуже вас любить, хоче бути вашим другом, хоче бути приятелем усіх дітей! Чи ви переконані в цьому?» – двічі перепитав Святіший Отець, спонукаючи присутність хором відповісти, й додав: «Добре! Якщо ви у цьому переконані, то, без сумніву, вмітимете всюди передавати радість цієї дружби: вдома, на парафії, у школі, серед друзів...»

Субота. 21 грудня 2013 року, в Апостольському палаці у Ватикані, Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції членів Колегії Кардиналів, Керівників та працівників Римської Курії та різних відомств Ватикану. Звертаючись до присутніх, Папа зазначив, що, дякуючи Господеві «знову маємо нагоду пройти шлях Адвенту» і наблизитись до празника Різдва Христового.

Неділя. В останню неділю Адвенту перед молитвою «Ангел Господній» Папа Франциск прокоментував Євангеліє від Матея, в якому євангеліст оповідає події, які передували народженню Ісуса, представляючи їх з точки зору Йосипа. Св. Йосип слідував добрим намірам щодо свого життя, але Бог приберіг для нього зовсім інший задум, велику місію. Йосип був людиною, яка завжди прислуховувалася до голосу Бога, пильно сприймала його таємну волю, людиною, уважною до послань, які приходили до нього з глибини серця і з неба. Він не став вперто слідувати своїм життєвим планам, не дозволив, щоб образа отруїла йому душу, але був готовий надати себе у розпорядження тих нових обставин, які так несподівано обрушилися на нього. І таким чином Йосип став більш вільним і великим. Погодившись із задумом Господа, Йосип повністю знаходить себе, вийшовши за тісні межі свого «я». «Тому давайте приготуємося відсвяткувати Різдво, споглядаючи Марію та Йосипа: Марію, сповнену благодаті жінку, що мала мужність повністю довіритися Слову Божому; Йосипа, вірного і праведного мужа, який волів за краще  повірити Господу, замість того, щоб прислухатися до того, що нашіптували йому сумніви і людська гординя. Ідімо ж разом з Марією і Йосипом до Вифлеєму», - закликав на завершення Святіший Отець.