Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (17.02 – 23.02)
  • Втр, 25/02/2014 - 23:59

В понеділок, 17 лютого, 2014р., у Ватикані розпочалася третя з черги триденна зустріч Папи Франциска з Радою Кардиналів – восьмиособовим дорадчим органом, який він створив для допомоги в управлінні Вселенською Церквою та вивченням проекту реформи Римської Курії.

У проповіді під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск коментуючи уривок з Послання святого Якова: «Уважайте за найвищу радість, мої брати, коли підлягаєте різноманітним випробуваням. Ви знаєте, що іспит вашої віри виробляє витривалість». Святіший Отець підкреслив, що Божий вибраний народ «багато страждав, був переслідуваний», але завжди з радістю прославляв Божі обітниці. І ми також, під час випробувань, повинні мати цю «терпеливість дорослої людини», яка є терпеливістю Божого люду. «Коли пройдемося парафіями, то знайдемо людей, які страждають, мають багато проблем, якусь хворобу чи дитину-інваліда, але терпеливо прямують крізь життя», – вів далі проповідник, зазначаючи, що ці люди не просять знаку з неба, як фарисеї, але «вміють відчитувати знаки часів».

У середу, 19 лютого , Папа Франциск звернувся до учасників загальної аудієнції, що, зібрала десятки тисяч паломників на площі Святого Петра у Ватикані з закликом: «Запевняю український народ у своїй духовній близькості й молюся за жертви насильства, за їхні родини і за поранених. Закликаю усі сторони припинити будь-які насильницькі дії та шукати порозуміння і миру в країні».

В четвер, 20 лютого,  стало відомо, що секретар Конференції єпископату Польщі єпископ Войцєх Поляк надав інформацію про те, що в Польщі  28 лютого оголошено загальнопольський День молитви за Україну.

Під час молитви Третього Часу у п’ятницю, 21 лютого 2014 р., якою розпочався другий день засідань Консисторії Кардиналів, присвяченої сім’ї, Папа Франциск скерував слова підтримки до українських кардиналів, які у ці дні багато страждають з приводу великих труднощів у своїй батьківщині. 

Також  Апостольський Нунцій в Україні Томас Едвард Ґалліксон у псалмі 54(55) знаходить ключ до розв’язання теперішньої нелегкої ситуації: «Серед Псалмів, які я молився зранку був один, який допоміг мені зрозуміти контекст боротьби, в якій живе Люд Божий по інший бік Раю. Звертаюсь до кожного і всіх: завжди будьте відважні!». Нехай Господь буде милосердним, помилує жертви, торкнеться сердець грішників та дарує всім нові сили до будування Царства Христового тут і зараз в Його улюбленій Україні!

В цей день  ввечері Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані Президента Бразилії Ділму Русеф, яка прибула до Риму, щоб взяти участь в урочистостях піднесення до  кардинальської гідності декількох єрархів, в числі яких архиєпископ Ріо-де-Жанейро Аран Темпеста. 

В суботу, 22 лютого 2014 р. Вселенський Архиєрей Франциск провів Прилюдну Консисторію для введення в кардинальську гідність 19-ьох нових кардиналів з різних країн світу.  Під час Консисторії, що відбулася у базиліці Святого Петра у ВатиканіПапа Франциск закликав до нових кардиналів: «Церква потребує вашої відваги, молитви і співчуття». Далі  Вселенський Архиєрей наклав на голову кожного із кардиналів червону кардинальську беретку особливої форми, колір якої символізує готовність кардиналів пролити за віру свою кров, адже це колір мучеників та кардинальський перстень, як знак кардинальської гідності та символ єдності з Папою та Вселенською Церквою. Вони отримали також з рук Папи Франциска буллу призначення титулу однієї з римських парафій або римського дияконства, яке їм призначене і є знаком участі у пастирському піклуванні Папи у Вічному Місті.

В неділю, 23 лютого 2014 р., після урочистого Євхаристійного богослуження з новими кардиналами, Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» закликав вірних молитися за пастирів.

В цей день  Кристоф Кардинал Шенборн, Архиєпископ Відня та Ординарій для вірних візантійського обряду в цілій Австрії, який в цих днях перебуває у Римі на засідані Консисторії кардиналів, закликав усіх священиків та вірних візантійського обряду в Австрії до спільної молитви за український народ. У суботу, 1 березня 2014 року, о 18:00 Кардинал Шенборн очолить богослужіння у катедрі Святого Стефана у Відні. Духовенство та вірні спільно молитимуться за дар миру і припинення кровопролиття в Україні. По закінченні богослужіння відслужать панахиду українською мовою за всіх невинно загиблих на Майдані Незалежності в Києві, та по цілій Україні.

Архієпископ Мечислав Мокшицький передав слова співчуття та молитви за полеглих на майдані. «В нашій Львівській Архідієцезій моляться та постять вірні кожної парафії за мир і особливо за полеглих майдану. Вічна їм пам'ять!»

Римсько-Католицька Церква України знову закликала всіх вірних до молитви. Неділя, 23 лютого, розпочала цілий тиждень особливої молитви. А 24 лютого, в понеділок, Церква заохочує до посту. По усій Україні щодня відправлятимуться Святі Меси і проводитимуться адорації перед виставленими Пресвятими Дарами, у намірах миру в державі. Також віряни жертвують свої молитви та зречення, зокрема, за загиблих та їхні родини, за поранених і тих, хто ними опікується, а також за тих, хто сьогодні є нашими друзями та ворогами.