Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (18.01.16 - 24.01.16)
  • Срд, 27/01/2016 - 11:13

18 січня 2016 р., Папа Франциск прийняв представників Інспекторату громадської безпеки при Ватикані – відділу італійської поліції, який в межах своєї компетенції дбає, зокрема, про безпеку паломників, які відвідують площу Святого Петра у Ватикані. Складаючи традиційні на початку року побажання, Святіший Отець підкреслив, що високо цінує їхню працю, «виконувану професійно та з почуттям обов’язку». «Зовнішній порядок, над яким ви дбайливо чуваєте, не забариться посприяти внутрішньому, пронизаному миром та спокоєм», – сказав Папа. 

У понеділок, 18 січня 2016 р., в Апостольському палаці у Ватикані відбулася зустріч Папи Франциска з екуменічною делегацією з Фінляндії, яка прибула до Риму на щорічну прощу, котра збіглася з початком Тижня молитов за єдність християн. «Це ваше екуменічне паломництво є красномовним знаком того факту, що ви, як лютерани, православні та католики, відкрили те, що у вас є спільного, і бажаєте спільно давати свідчення Ісуса Христа, Який є основою єдності», – цими словами Папа Франциск привітав паломників.

Бунтівниками і ідолопоклонниками Папа Франциск назвав християн, які зупинилися на тому, що «завжди робилося так», адже їхнє серце закрите на спонуки Святого Духа, а тому вони ніколи не досягнуть повноту істини. Твоє християнське життя, – підкреслив проповідник, – буде лише половинчастим, полатаним новими речами, але на старій структурі, яка не є відкритою на Божий голос». Такі думки він висловив під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 18 січня 2016 р., коментуючи біблійні читання.

Всі християни завдяки Хрищенню отримали Боже милосердя, а тому всі, не зважаючи на конфесійну приналежність, маємо обов’язок передавати іншим отримане милосердя. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 20 січня 2016 р., присвятивши її роздумам над темою Тижня молитов за єдність християн, який тривав від 18 до 25 січня. «Коли ми, християни, кажемо, що поділяємо те саме Хрищення, ми стверджуємо, що всі ми – католики, протестанти й православні – поділяємо досвід покликання з безжалісної та поглинаючої темряви до зустрічі з живим Богом, повним милосердя. Всі ми, на жаль, носимо у собі досвід егоїзму, який породжує поділи, замкненість, зневагу до інших. Розпочати від Хрищення означає знову віднайти джерело милосердя, джерело надії для всіх, тому що ніхто не є виключеним з Божого милосердя», – підкреслив Святіший Отець.

Папа Франциск зустрівся з членами італійського Християнського Робітничого Руху. «Праця – це покликання, тому що вона зроджується із заклику Бога, від початків зверненого до людини «обробляти і доглядати» спільний дім. Тому, не зважаючи на зло, «яке корумпувало світ і людську діяльність», через «вільну, креативну, співучасну та солідарну працю» людина виражає та покращує гідність свого життя, - наголосив Папа під час зустрічі. «Заохочую вас, – підсумував Святіший Отець, – давати свідчення, починаючи від особистого стилю життя та життя асоціації, давати свідчення безкорисливості, солідарності й духа служіння. Коли Христовий учень має прозоре та чутливе до життя серце, то приносить Господнє світло у місця, в яких живе і працює».

Кардинал Петер Тюрксон, який очолює Папську Раду «Справедливість і мир», передав послання Святішого Отця адресоване до учасників Всесвітнього економічного форуму, який у середу, 20 січня 2016 р., розпочався у швейцарському місті Давосі на тему: «Опанувати четверту індустріальну революцію». Щоб світ підприємництва не піддався «знечуленню» культурою добробуту, не забував про бідних та створював гідну зайнятість для людей, яких не можуть замінити бездушні машини, - з такими побажаннями звернувся Папа Франциск. Святіший Отець закликав тих, «які мають засоби, необхідні для гідного життя», допомогти найбіднішим, щоб також і вони змогли втішатися гідними умовами, зокрема, через розвиток їхнього «людського, культурного, економічного та суспільного потенціалу». «Не бійтеся відкрити свої уми та серця на бідних», – закликає Глава Католицької Церкви учасників Давоського форуму, підкреслюючи також важливість дбання про наш спільний дім – планету, на якій ми живемо.

«Нехай же Господь вбереже нас від цих жахливих гріхів, які існують також у наших християнських спільнотах та послуговуються язиком, щоб вбивати інших», – побажав Папа Франциск, ділячись думками про ревнощі та заздрощі під час проповіді, яку він виголосив в каплиці «Дому святої Марти» у четвер, 21 січня 2016 р., коментуючи біблійну розповідь про те, як цар Саул почав ревнувати з приводу того, що Давида почали прославляти після перемоги над Голіафом. Папа пригадав також, що святий Марко, розповідаючи у своїй Євангелії про суд над Ісусом, вказує на те, що Пилат збагнув, що книжники і фарисеї видали йому Христа з причини заздрості. «Саме заздрість, – сказав він, – згідно з інтерпретацією Пилата, який був дуже розумним, але боягузом, призвела до смерті Ісуса… Вона виявилася останнім засобом. Вони видали його із заздрості. Просімо у Господа благодаті ніколи нікого не видавати на смерть задля заздрощів», – закликав Святіший Отець, додаючи, що кожен з нас має свої гріхи і свої чесноти, і слід остерігатися того, «щоб вбивати інших плітками, викликаними заздрістю чи ревнощами».

У четвер, 21січня 2016 р., з нагоди літургійного спомину святої діви і мучениці Агнети (Агнеси, Інеси), Папі Францискові було представлено двох ягнят, з вовни яких будуть пошиті паллії для нових митрополитів. Під час Страсного Тижня цих ягняток стрижуть, а з отриманої вовни виготовляють "паллій" – невеликий, вузький омофор з білої вовни, на якому виткано 6 чорних або червоних шовкових хрестів. Під час урочистих богослужень його, насамперед, вживає сам Папа, а митрополити – у своїх архидієцезіях і архиєпархіях при особливих урочистих нагодах.

У четвер, 21 січня 2016 р., у Ватикані оприлюднено Декрет Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Тайн, яким внесено зміни у літургійні книги Церкви латинського обряду, у тому, що стосується обряду обмивання ніг, який здійснюється під час Святої Меси «На Господній Вечері» у Великий Четвер. Мова йде про зміну припису, згідно з яким особами, яким служитель обмивав ноги, могли бути лише чоловіки. Відтепер це можуть бути як чоловіки, так і жінки, а обираючи осіб для звершення обряду, метою якого є «видимо представити смирення та любов Ісуса до Своїх учнів», варто подбати, щоб це були представники різних категорій Божого люду: молодь, дорослі, похилі віком, здорові і хворі, духовні та богопосвячені особи, миряни.

У четвер, 21 січня 2016 року Папа Франциск зустрівся з учасниками Міжнародної зустрічі паломницьких центрів, парохів, настоятелів та працівників санктуаріїв. «Паломництво до святих місць – один із найкрасномовніших способів вираження віри Божого люду, який «виявляє побожність поколінь людей, які повірили у простоті й довірилися заступництву Пречистої Діви та святих», – сказав Папа. «Паломник, який приходить до санктуарію, часто є втомленим, голодним, спраглим… І дуже часто цей зовнішній стан є відображенням внутрішнього», – зазначив Наступник святого Петра, додаючи, що така особа потребує належного прийняття як з матеріальної точки зору, так і на духовному рівні, щоби переступаючи поріг відпустового місця вона почувалася, як у родині, як у своєму домі, де її чекають. «Хто б це не був, молодий чи старий, багатий чи бідний, хворий і змучений, чи просто турист, спонукуваний цікавістю, кожен нехай зможе знайти належне прийняття, тому що кожен має серце, яке шукає Бога, навіть не завжди це повністю усвідомлюючи», – наголосив Святіший Отець.

21січня 2016р Святіший Отець Франциск підписав декрет про мучеництво японського самурая з ХVІ століття Юстина Такаяму Укона, якого було замордовано за те, що він не хотів зректися католицької віри.

«Комунікація та Милосердя – плідна зустріч», – такою є тема Послання Папи Франциска на 50-й Всесвітній день суспільних комунікацій, що відзначатиметься 8 травня 2016 р., представлення та оприлюднення якого відбулося у п’ятницю, 22 січня. У ньому Глава Католицької Церкви наголошує на тому, що комунікація повинна будувати мости, заліковувати рани та зворушувати серця. Папа зокрема зазначає, що комунікація поширила горизонти багатьох людей, а її сила полягає у «близькості»: «Зустріч між комунікацією та милосердям стає плідною, мірою того, як породжує близькість, що опікується, розраджує, зцілює, супроводжує та приготовляє свято. Комунікувати з милосердям у поділеному, роздробленому й поляризованому світі означає зробити вклад у добру, вільну та солідарну близькість між Божими дітьми, братами у людському роді».

Завданням єпископа є молитися та звіщати Христове Воскресіння, а якщо він цього не робить, займаючись іншими справами, Божий люд від цього страждає. Такими думками поділився Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у п’ятницю, 22 січня 2016 р., євангельську розповідь про покликання апостолів. За словами Наступника святого Петра, єпископ має два завдання. «Першим завданням єпископа, – сказав він, – не є розробляти душпастирські плани. Молитися – ось перше його завдання. Другим завданням є бути свідком, тобто, проповідувати. Проповідувати спасіння, яке нам приніс Господь Ісус».

У п’ятницю 22 січня 2016 р., Папа Франциск з нагоди початку судового року. прийняв працівників Трибуналу Римської Роти. «Не можна плутати сім’ю, бажану Богом, з будь-якими іншими типами зв’язків», – наголосив Папа Франциск на зустрічі. Значуща частина справ, які розглядаються цим трибуналом, стосується саме подружжя, тож Глава Католицької Церкви неодноразово посилався на напрацювання двох синодів, які відбулися у Ватикані на тему сім’ї. Святіший Отець зауважив, що служіння цього трибуналу є підпорою для Наступника святого Петра та Церкви у звіщенні Божого задуму щодо «священності та краси інституту сім’ї».

Звіщати Євангеліє словом, а ще більше – своїм життям, є головним завданням християнської спільноти та кожного її члена. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму недільному повчанні, виголошеному перед проказуванням молитви «Ангел Господній». Промовляючи до вірних, які 24 січня 2016 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він коментував розповідь святого євангелиста Луки про те, як Ісус проповідував у синагозі в Назареті, виголосивши «програмну промову» Своєї місії. Як наголосив у цьому контексті Папа, місією Ісуса є «євангелізувати убогих», що також є «місією Церкви та кожного охрищеного в Церкві». «Бути християнином і бути місіонером – це одне і те саме, – сказав він. – Звіщати Євангеліє словом, а ще більше – життям, ось в чому полягає основне завдання християнської спільноти та кожного її члена».

Радимо також прочитати:

Послання Папи Франциска на 50-й Всесвітній День суспільних комунікацій. Повний текст.

Блаженного кардинала Джона Генрі Ньюмена можуть в скорому часі канонізувати.

Архиєпископ Бернардіто Ауза закликав якнайгостріше засуджувати масові акти насилля.