Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (18.07.16 - 24.07.16)
  • Втр, 26/07/2016 - 00:00

З 16 липня по 5 серпня в Болоньї проходить Генеральний капітул провінційних настоятелів чину домініканців, що приурочений до позачергового Ювілею Милосердя і 800-річчя затвердження Ордену проповідників Папою Гонорієм III. У своєму Посланні до отців-домініканців  Папа Франциск зокрема зазначив, що «Довіра до Церкви проходить через шлях милосердної і співчутливої любові, яка дарує нове життя і вселяє сміливість, щоб дивитися в майбутнє з надією».

Ооприлюднено Декрет про Літургійне святкування свята Марії Магдалини. В поясненні секретар Конгрегації монсеньйор Артур Роча зазначає, що дане рішення вписується в актуальний церковний контекст і має на меті «підкреслити значення цієї жінки, яка проявила велику любов до Христа і була так люблена Христом».

Постійний спостерігач Апостольського Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку Архиєпископ Бернардіто Ауса взяв участь у дискусії на вищому рівні на тему прав людини. Архиєпископ зазначив наявність етичного прогресу в сучасному світі, доказом якого служать активні дискусії і діалог на тему прав людини, але бракує розуміння джерела цих прав, їх природи. Єрарх застеріг, що поява останнім часом так званих "нових прав" веде до втрати точного значення поняття "права людини". Тому необхідно пильнувати конкретне розуміння терміну, інакше суспільство стане використовувати його для задоволення своїх "тимчасових примх".

У п’ятницю 22 липня 2016 року оприлюднена Апостольська Конституція Папи Франциска про жіноче контемлятивне (затворницьке) життя  «Vultum Dei quaerere»  – «Обличчя Божого шукайте». Документ вказує на 12 тем, які стосуються богопосвяченого життя в загальному, а його завершують 14 розділів, присвячених керівним настановам щодо контемплятивних монастирів. 

У неділю, 24 липня 2016 р., Папа Франциск, промовляючи опівдні, перед проказуванням молитви "Ангел Господній",  коментував євангельську розповідь про те, як Христос вчив Своїх учнів молитися. Як зауважив Наступник святого Петра із зверненням «Отче» Ісус пов’язує два прохання: «нехай святитися ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє». «Ісусова молитва, а, отже, і християнська, полягає, насамперед, в тому, щоб зробити місце для Бога, залишивши Йому можливість явити в нас Його святість та сприяючи розвиткові Його царства», – сказав він, додаючи, що наступні три прохання, які доповнюють молитву, якої нас навчив Ісус, «виражають наші фундаментальні потреби: хліб, прощення та допомога під час спокус», без чого «неможливо жити». На завершення Наступник святого Петра  наголосив, що слід просити, «щоб у нас увійшов Святий Дух», Якого потребуємо для того, «щоб жити добре, щоб жити в мудрості й любові, сповняючи Божу волю». Папа закликав молитися за жертви терактів та за успішний перебіг ВДМ.

 Радимо також прочитати:

Відеопослання Папи Франциска до учасників Всесвітнього Дня Молоді та народу Польщі

Загальний огляд програми XV Апостольської подорожі Папи Франциска

Ватиканська педіатрична лікарня «Дитятка Ісуса»  – «Bambino Gesù» – в авангарді трансплантацій в Європі

Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн розкритикував німецький податок на Церкву й тзв «ефект Франциска»

Державний Секретар Апостольської Столиці кардинал П’єтро Паролін про ситуацію в світі