Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.11 – 24.11)
  • Срд, 27/11/2013 - 01:00

Понеділок. В понеділок, 18 листопада 2013 року, стало відомо, що папа Франциск видасть першу апостольську адгортацію  «Радість Євангелія», яку  оголосить у неділю 24 листопада на завершення Року Віри. Цей документ буде підсумком засідання Синоду Єпископів на тему Нової євангелізації, що відбувся 7-28 жовтня 2012 року у Ватикані. Офіційна презентація адгортації відбудеться 26 листопада у Ватикані.

Пропонуємо Вашій увазі статтю про життя та служіння кардинала Тарчізіо Бертоне: http://catholicnews.org.ua/tarchizio-bertone-zhittya-i-sluzhinnya

Також був опублікований Апостольський лист Папи Франциска у формі "Motu proprio", яким він затвердив новий статут Бюро фінансової інформації Святого Престолу і Держави Ватикан.

Цього дня американський Gatestone Institute опублікував чергову доповідь про сучасні переслідування християн в мусульманських країнах за серпень 2013 року.  Доповідь торкається випадків насильства і в Пакистані, Сомалі, Малі, Малайзії, Індонезії та інших країнах. Раймонд Ібрагім − автор «Викриття нової війни ісламу проти християн», − вважає, що гоніння на християн в ісламському світі давно вже прийняли характер пандемії і причини їх кореняться у світогляді, який надихається шаріатом.

Вівторок. У вівторок, 19 листопада, архиєпископ Ріно Сальваторе Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації підсумував Рік віри.  Він виділив численні позитивні знаки надії, які насправді присутні у Церкві. Серед них єрарх назвав відважне свідчення християнських меншин у контексті переслідувань. Іншим таким знаком була одночасна всесвітня година Євхаристійної адорації. «В ці хвилини Христос справді був серцем світу», – наголосив Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації.  З нагоди закриття Року віри будуть перше в історії виставлення реліквіярія з мощами святого апостола Петра та вручення Апостольського напоумлення «Evangelii gaudium».

Папа Франциск прийняв прем'єр-міністр Багамських островів Перрі Крісті Гладстона. Зустріч з прем'єр-міністром Багамських островів у Ватикані стосувалася питання імміграції та внеску Католицької Церкви в життя цієї острівної держави.

Також Святіший Отець прийняв генерального директора Міжнародної Організації Праці Гая Райдера. Варто зазначити, що ця інституція цими днями долучилася до допомоги населенню Філіппін після тайфуну Хайянь.

На закінчення Року Віри був організуваний Міжнародний симпозіум з богословської думки св. Хосемарії Ескріви де Балагера у Папському університеті святого Хреста.  Усіх тих, хто пов'язаний з великою сім'єю Opus Dei, Франциск просить молитися за нього.

Стало відомо, що Папа Франциск прагне реформувати Римську курію, щоб зробити її роботу більш ефективною. Курія потребує "інтернаціоналізації", оскільки за останні роки значно змінилася національна структура Католицької Церкви. Кардинал О'Мелі повторив думку Папи Франциска, що Церква повинна бути своєрідним "польовим госпіталем" для лікування осіб, спустошених гріхом.

Середа. Під час останньої у Році віри загальної аудієнції, що відбулася у середу, 20 листопада, на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск говорив про відпущення гріхів стосовно так званої «влади ключів», яка є «біблійним символом місії, яку Ісус доручив апостолам».

Було повідомлено, що  кардинал Антоніо Марія Вельйо, Президент Папської Ради душпастирства мігрантів та подорожуючих, на запрошення архиєпископа Мечислава Мокшицього, Митрополита Львівського латинського обряду, у днях від 21 до 24 листопада 2013 р. здійснить душпастирській візит в Україну.

Пропонуємо Вашій увазі роздуми Папи Івана Павла ІІ Memoria e identita, в яких він розмірковує про ідеологію зла нацизму та комунізму.

Католики Шрі-ланки просять Ватикан про допомогу вилікувати рани, викликані етнічним конфліктом. Місцева Церква прохає, щоби Ватикан заступився за постраждале населення і використав дипломатичний тиск задля зміни ставлення влади країни. У доповіді нагадується, що хоча війна між домінуючою етнічною групою, якою є сингальці, і тамільською меншістю закінчилася 2009 року, все ж тривають переслідування і дискримінація щодо останніх.

Четвер. Папа висловив велику повагу до «духовної спадщини християнського Сходу». Він вважає, що «єдність з Єпископом Риму» і «церковне спілкування», які були власним вибором Східних Церков, стали для них «даром Святого Духа». Понтифік нагадав, що це все несе з собою обов'язок зміцнення єдності та солідарності всередині самих патріархальних Синодів. Зустріч Понтифіка з главами Східних Церков відбулась 21 листопада.

До вірного здійснення побажань Другого Ватиканського Собору та до братньої співпраці з спільнотами латинського обряду задля забезпечення належної душпастирської опіки вірних східних обрядів на батьківщині та в діаспорі Папа Франциск заохотив учасників Пленарної асамблеї Конгрегації для Східних Церков. Зустріч відбулася після того, як Святіший Отець обговорив з Патріархами та Верховними Архиєпископами стан очолюваних ними Церков.

Святіший Отець з великим хвилюванням сприйняв новину про сильну повінь, що обрушилася на італійський острів Сардинія. Папа Франциск висловлює «слова розради і підтримки» в телеграмі.

П’ятниця. Храм є священним місцем, де найголовніше не ритуал, але віддання пошани Господу, зазначив Папа Франциск під час ранкової св. Меси. Він підкреслив, що людина, як «святиня Святого Духа», повинна слухати Бога всередині себе, просити Його про прощення і слідувати за Ним. На думку Франциска, християни частково втратили «почуття поклоніння» – глибокої пошани до Бога. Багато хто думає, що ми йдемо в храм, щоб зібратися разом як брати і сестри, і це правда, «але центр там, де є Бог», - зауважив Папа.

Папа Франциск зустрівся з римською спільнотою філіппінців. Звертаючись до зібраних, Святіший Отець зазначив, що філіппінці пережили важку долю, дуже важку, але вони виявились твердими, завдяки вірі вони встають з руїн.

У п’ятницю 22 листопада, Папа зустрівся зі збірними Аргентини та Італії з регбі. Святіший Отець зазначив, що «регбі є дуже симпатичним видом спорту»: «Ось бо воно! У регбі біжиться до мети! Це слово дуже гарне і важливе, – зауважив Святіший Отець, – Воно спонукає замислитися над життям, тому що наше життя прямує до мети, а її шукання вимагає багато зусиль, боротьби, старання, але важливим є не бігти наодинці! Щоб дійти до неї, потрібно бігти разом».

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на аудієнції Векослава Беванда, прем'єр-міністра Боснії і Герцеговини. Після зустрічі з Папою відбулася розмова політика з Архиєпископом П'єтро Пароліном, Держсекретарем Ватикану. Зустрічі дали можливість для обміну думками про поточну ситуацію в Боснії та Герцеговині і зусилля її керівництва щодо сприяння більшій відкритості до поваги прав всіх громадян.

Ввечері, 22 листопада Понтифік відслужив вечірню римському закритому монастирі сестер камедулок. Роздумуючи над долею Марії, Матері надії, Папа нагадав, що монастирі мають бути місцем, відкритим на Боже майбутнє, з надією на зразок Божої Матері.

Святіший Отець направив відео-звернення учасникам 3-го Фестивалю соціального вчення Церкви, який проходить в ці дні в італійській Вероні. Понтифік зазначив, що знаковим є тема форуму: «Менше нерівності, більше відмінностей». На думку Папи, соціальне вчення Церкви є «прекрасним орієнтиром» для тих, хто працює в економіці та фінансах; воно «містить в собі масу ідей» для реалізації свободи людини. Франциск вважає, що застосування соціальної доктрини містить містичний зміст, оскільки вона здатна приносити «велику вигоду» через турботу про безробітних і боротьбу з соціальною несправедливістю, не спотворюючи сучасних економічних підходів.

Субота. У суботу, 23 листопада, в базиліці Святого Петра у Ватикані, взяли участь понад 500 катехуменів з майже 50 країн світу. Для 35 з них Папа Франциск здійснив Чин введення у катехуменат. Коментуючи євангельський уривок, який розповідає про святого Івана Христителя, який вказує своїм учням на Ісуса, як Божого Агнця, проповідник виокремив три характерні ознаки катехуменату: слухання, зустріч та шлях вперед.

Неділя. У неділю Святіший Отець Франциск відслужив урочисте Євхаристійне богослуження на площі Святого Петра з нагоди закриття Року віри. З Єпископом Риму співслужили Глави Східних Католицьких Церков, Представники Єпископських Конференцій зі різних країн світу. Перед початком Святої Меси на площу внесено мощі святого Петра, які були вперше виставленні для прилюдного вшанування. Коментуючи біблійні читання, провідною думкою яких був Христос, як центр створіння, Божого люду та історії, Святіший Отець, насамперед, ствердив, що Христос є первістком створіння. Через Нього й у Ньому все було створене, й у Ньому всі речі були примирені. Отож, «поведінкою віруючого, якщо він хоче таким бути, є визнавати та приймати у житті оту центральну роль Ісуса Христа, в думках, словах та ділах.» «Кожен з нас має свою історію, кожен з нас має також свої помилки, свої гріхи, свої важкі хвилини і хвилини темряви. Було б добре цього дня замислитися над нашою історією та поглянути на Ісуса, і від щирого серця багато разів повторювати, в тиші свого серця, кожен з нас: Згадай мене, Господи, перебуваючи у Своєму Царстві!», - закликав Папа.

24 листопада, завершуючи Святу Месу з нагоди закінчення Року Віри, Папа Франциск окремо згадав 80-ту річницю Голодомору. Святіший Отець сказав: «Вітаю українську спільноту, яка спогадує 80-ту річницю Голодомору, «великого голоду», викликаного радянським режимом, який спричинив мільйони жертв». Із Вселенським Архиєреєм співслужили Патріархи та Верховні Архиєпископи Східних Церков, серед яких Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, як також єпископи УГКЦ з різних митрополій і єпархій України. «Бажаю звернутися до тут присутніх Патріархів та Верховних Архиєпископів Східних Церков. Поцілунок миру, який здійсню з вами, означає, передусім, визнання Єпископа Рима для ваших спільнот, які дуже часто навіть дорогою ціною засвідчували свою вірність», – зазначив Папа Франциск у проповіді.

Перед завершенням Євхаристійного богослуження з нагоди закінчення Року Віри, Вселенський Архиєрей вручив 36 представникам континентів світу, які походять з 18 країн, Апостольське постсинодальне напоумлення «Evangelii gaudium» (Радість Євангелія) за підсумками Синоду Єпископів 2012 року про нову євангелізацію.

Папа Франциск подякував Богові за чудесне і довге життя матері блаженного о. Єжи Попелююшко Мар'яни Попелюшко, яка відійшла у вічність 19 листопада 2013. Святіший Отець довірив її Божому милосердю і заступництву її блаженного сина.