Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (19 – 25 серпня)
  • Втр, 27/08/2013 - 00:51

Понеділок. 19 серпня Папа Франциск вітав учасників аргентинського Національного місіонерського конгресу. «Дякую за роботу, яку здійснюєте і апостольський ентузіазм, який показуєте», − написав у спеціальному повідомленні Папа. «Хочу, щоб Дух Святий подарував вам силу і хоробрість, щоб ви могли діяти без страху і з мужністю, і щоб зберіг вас від спокуси комфорту», − написав Папа. Франциск запевнив учасників конгресу, що буде «з'єднаним з ними в молитві та Євхаристії».

У неділю, 18 серпня, 19-річний Стефано Кавізза, студент із Падуї, отримав телефонний дзвінок від Папи Франциска. Цей дзвінок був відповіддю на лист, який Пронтифік кілька днів перед тим отримав від Стефано.

Вівторок. Папа Франциск привітав угорський народ з днем св. Іштвана − головним національним святом в Угорщині, який відзначається 20 серпня.

Кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах святих, присутній у Ріміні (Італія) з нагоди 34-го Мітингу за дружбу між народами, в інтерв’ю для Радіо Ватикану з’ясував, що 30 вересня цього року, під час Консисторії в справах канонізаційних процесів, яка буде відбуватись у Ватикані, Вселенський Архиєрей оголосить офіційну дату канонізації блаженних Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ, яка відома тільки йому.

Середа. 21 серпня Папа Франциск зустрівся з групою учнів та викладачів японського коледжу «Seibu Gauken Bunri Junior High School», які прибули на екскурсію в Рим з Токіо. У зустрічі зі Святішим Отцем взяли участь 215 учнів і 15 їхніх вчителів.

У середу Папа Франциск опублікував нове повідомлення у Твіттері: «Прекрасна програма життя для всіх: Блаженства і 25-тий розділ Євангелії від Матея».

У приватній розмові Папа-емерит Бенедикт XVI сказав, що піти у відставку йому «велів Бог». Бенедикт також додав, що чим більше спостерігає за харизмою Папи Франциска, тим більше переконується, що його рішення піти у відставку було «волею Божою».

Четвер. Під час візиту до Республіки Бенін кардинал Джузеппе Бертелло, керівник Губернаторства Держави Ватикан, розповів про реформу Римської курії. Він повідомив, що в даний момент члени дорадчої групи намагаються зібрати всі пропозиції, які надходять з різних помісних Церков і єпископських конференцій щодо реформування Римської курії. «Ми повинні зрозуміти, що думає також і Римська курія з даного питання. Необхідно також вислухати Святішого Отця, щоб знати про його побажання», − сказав кардинал.

П’ятниця. Бестселером літнього періоду стала в Італії енцикліка Lumen Fidei. Працю над документом розпочав ще Бенедикт XVI, а Франциск завершив і опублікував його 5 липня. Від того часу лише офіційне видання ватиканського видавництва LEV продало 200 тисяч екземплярів.

Субота. 24 серпня Папа Франциск призначив єпископа Джузеппе Скаччу додатковим секретарем Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури. До цього єрарх займав посаду Генерального Секретаря Губернаторства Держави Ватикан.

Неділя. Недільна проповідь Папи перед молитвою «Ангел Господній» була присвячена роздумуванню над 13-м розділом Євангелії від святого Луки. Папа наголосив, що цей уривок із Євангелії закликає зосередитись на темі спасіння. Ісус сказав, що спасуться ті, хто ввійде у вузькі двері (пор. Лк 13,24). «Ісус нам каже, що існують двері, які дозволяють увійти в Божу родину, в тепло Божого дому, в спільність з Богом. Ці двері – це сам Ісус. – підкреслив Єпископ Риму. – Він – це перехід до спасіння. Він веде нас до Отця. І двері, якими є Ісус, ніколи не є зачиненими, вони завжди відчинені для всіх, без винятку без привілеїв. Бо, як знаєте, Ісус нікого не виключає». Закінчуючи катехизу, Папа сказав: «У Євангелії Ісус нам каже, що бути християнами означає не мати «ярлика». Бути християнами й жити та свідчити віру молитвою, ділами милосердя, сприяти справедливості, чинити добро. Через вузькі двері, якими є Христос, повинно проходити все наше життя. Благаймо Пречисту Діву Марію, Двері Неба, щоб допомогла нам переступити двері віри, дозволяючи, щоб Її Син перетворив наше існування так, як перетворив Її, щоб усім принести радість Євангелія».

 

Радимо ознайомитись:

Коли Папа згадує про існування диявола

Петер Зеевальд назвав нісенітницею і вигадкою поширені Zenit-ом заяви щодо відставки Бенедикта XVI