Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (19.05 – 25.05)
  • Пон, 26/05/2014 - 11:23

У понеділок, 19 травня 2014 р., Папа Франциск прийняв Короля Бахрейну, острівної країни у Перській затоці, Його Величність Хамада II ібн Ісу аль-Халіфа. Темою розмови було питання забезпечення миру на Близькому Сході та сприяння мирному співжиттю між різними складовими частинами суспільства. Опісля Папа Франциск прийняв Прем’єр-міністра Республіки Польщі Дональда Туска, який висловив задоволення з приводу запланованої на 2016 рік подорожі Святішого Отця до його країни з нагоди Всесвітнього Дня Молоді.

Під час Святої Меси, яку Папа Франциск очолив у понеділок, в каплиці «Дому святої Марти», Святіший Отець  поділився думками про Святого Павла.  Апостол народів міг євангелізувати безупинно, тому що його серце отримувало силу від Святого Духа. Саме таке серце, закорінене у Святому Дусі, повинен мати  кожен християнин, вважає Папа.

У вівторок, 20 травня, стало відомо, що Кардинал Йосиф Бозаніч, архиєпископ Загреба, запевняє про свою молитовну підтримку Глави УГКЦ та українського народу. Кардинал вважає, що така кризова ситуація в Україні є запрошенням до молитви і дій, щоб шукати миру, що «його дарував нам Господь своєю смертю на хресті й своїм славним воскресінням».

Святіший Отець заснував при Конгрегації віровчення спеціальну комісію, яка вивчатиме апеляції духовенства в питаннях найсерйозніших злочинів (так зв. Delicta graviora).  Головою комісії Папа Франциск призначив архиєпископа Хосе Луїса Малагана, якого також призначив членом Конгрегації віровчення.

Ватикан продовжує розвивати правові інструменти щодо запобігання незаконних фінансових операцій і зміцнює оперативний потенціал своїх інституцій у цій галузі. Про це йдеться в останньому річному звіті за 2013 рік, опублікованому Управлінням Фінансової Інформації.

В середу, 21 травня, українська військова делегація взяла участь у загальній аудієнції з Папою Франциском.  Делегація українських військовослужбовців на чолі з владикою Михайлом (Колтуном), керівником Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, отримала нагоду особисто привітатися з Папою Франциском, попросити про молитву та отримати благословення Святішого Отця.

В цей день Папа Франциск направив співчуття у зв'язку з дорожньо-транспортною пригодою на півночі Колумбії, де в результаті пожежі в міжміському автобусі загинули близько 32 дітей і більше 20 отримали поранення. Папа запевнив у своїй молитві про вічний спокій для жертв трагедії і висловив духовну близькість сім'ям тих, хто загинув. Він побажав пораненим швидкого одужання. Трагічна подія сталася в неділю, 18 травня 2014.

Також на завершення загальної аудієнції на площі св. Петра в середу,  Понтифік закликав вірних приєднатися до його молитви за жертви повені в Боснії і Герцеговині та Сербії.  Ще Святіший Отець закликав "всіх вірних молитися, щоб через заступництво Матері Допомоги католики в Китаї продовжували вірити, сподіватися і любити, і за будь-яких обставин залишалися основою гармонійного співіснування зі своїми співгромадянами".

Пропонуємо Вашій увазі текст папської катехези під час загальної аудієнції 21 травня 2014 року про дар знання: http://catholicnews.org.ua/papa-pro-dar-znannya

Архиєпископ Сеула Андрю Йом Су Чжун став першим католицьким кардиналом, який відвідав Північну  Корею. У південнокорейському уряді висловили сподівання, що візит єрарха буде корисним для поліпшення відносин між сусідніми країнами, які перебувають у стані конфлікту з 1953 р.

У Ватикані, в зв’язку  Чемпіонатом світу з футболу, який скоро розпочнеться в Бразилії,  і як  кожне масове свято,  є можливістю для використання людей, було представлено  світову ініціативу монахів проти боротьби з торгівлею людьми.

Настоятель Товариства Ісусового о. Адольфо Ніколас заявив про своє рішення відмовитися від посади. Скликання 36 Генеральної конгрегації буде проголошене під кінець 2014 року.

21 травня Ульф і Біргітта Екман офіційно стали членами католицької Церкви. Це відбулося під час вечірньої Меси в монастирі бригідок у Дюрсгольмі, поблизу Стокгольма. Святу Месу очолив єпископ Швеції Андерс Арбореліус OCD. Ульф і Біргітта також прийняли сакрамент Конфірмації. Ульф Екман є засновником швецької євангелістської харизматичної церкви «Слово Життя».

У четвер, 22 травня 2014 р., вранці, під час проповіді в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск  наголосив, що відзнакою та печаттю християнина є радість, навіть серед болю та страждань. «Християнин без радості не є християнином, або ж він захворів. Іншого варіанту не існує! Щось не так з його духовним здоров’ям!»

Вірменська Католицька Церква почала кампанію проти абортів. Вірменські католики публічно засвідчили, що вони проти абортів. 21 травня в місті Гюмрі (раніше Ленінакан) католицькі священики з групою віруючих організували ходу проти абортів. Учасники з плакатами, що закликають зупинити аборти і гаслами «Не убий!», пройшли від вулиці Вардананц до міського пологового будинку м. Гюмрі.

Прес-секретар віденської архиєпархії Міхаель Прюллер заявив, що Католицька Церква не змінить свою позицію стосовно гомосексуалізму навіть після перемоги Кончіти Вурст на Євробаченні. «Ми не змінимо своєї позиції через пісню. Тим, хто живе в гомосексуальних стосунках, необхідно допомогти  зрозуміти, що це не є Божим планом. Якщо вони не здатні дотримуватися вчення Церкви , вони повинні у смиренні визнати це, просити Господа про допомогу, сповідатися і спробувати більше не грішити. Ми не можемо змінити Божий задум. Але ми повинні пам'ятати, що Господь нескінченно милосердний з нашими гріхами».

В суботу, 24 травня 2014 р., розпочалося Апостольське Паломництво Святішого Отця до Святої Землі. Першим етапом цього паломництва є відвідини Хашемітського Королівства Йорданії, потім – Палестина та Ізраїль. Офіційна церемонія привітання пройшла  в королівському палаці та була поєднана з візитом ввічливості до Їх Величностей Короля та Королеви Йорданії. Наступник святого Петра склав йорданській владі подяку за зусилля, покладені на пошук миру в Близькосхідному регіоні, де, на жаль, тривають сильні конфлікти, наголосивши на невідкладності «мирної розв’язки сирійської кризи та справедливого подолання ізраїльсько-палестинського конфлікту».

Також в Йорданії Папа зустрівся з біженцями і молоддю з особливими потребами.

У неділю, 25 травня 2014 р., вранці Папа попрощався з Йорданією та гелікоптером відлетів до Вифлеєму, 75 кілометрів на захід від Амману. Церемонія привітання відбулась у Президентському Палаці, після якої Глава Католицької Церкви здійснив візит ввічливості до Президента Палестинської держави Махмуда Аббаса (Абу Мазена) та зустрівся з представниками влади та громадянського суспільства. Святіший Отець побажав «палестинському й ізраїльському народам та їхній владі» розпочати шлях миру з тією відвагою та стійкістю, які для цього необхідні.

Після церемонії привітання Святіший Отець вирушив на площу Ясел, яка розташована перед базилікою Різдва Христового, щоб відслужити Святу Месу. Біля так званої «стіни безпеки», роз’єднувального бетонного муру заввишки вісім метрів, який відгороджує Ізраїль від Палестини, Святіший Отець помолився, доторкнувшись до стіни  рукою. У богослуженні, яке відправлялось латинською та арабською мовами, взяли участь численні вірні. Проповідь Папи Франциска під час Святої Меси у Вифлеємі: http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-u-vifleiemi-svyata-liturgiya-na-ploshchi-yasel-pered-bazilikoyu-rizdva-hristovogo

У неділю Папа Франциск та Вселенський Константинопільський Патріарх Вартоломей І, зустрічаючись у Єрусалимі, підписали Спільну декларацію.

Пропонуємо Вашій увазі текст цієї декларації: http://catholicnews.org.ua/spilna-deklaraciya-papi-rimskogo-franciska-ta-vselenskogo-patriarha-vartolomeya-i-ierusalim-25