Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (19.06– 25.06)
  • Пон, 26/06/2017 - 23:35

У понеділок, 19 червня, Папа Франциск відкрив праці Конгресу Римської дієцезії, що відбувались в катедральному соборі – Папській базиліці святого Івана на Латерані. Це важлива щорічна подія дієцезії, що під проводом вікарія Папи збирає єпископів-помічників, духовенство, представників богопосвяченого життя та мирян, аби обговорити душпастирські виклики, які стоять перед церковною спільнотою.

Вранці 20 червня Папа Франциск здійснив паломництво до італійських міст Боццоло, що в італійській дієцезії Кремони, та Барбіана у Флорентійській архидієцезії, щоб помолитися на могилах отців Прімо Мадзоларі та Лоренцо Мілані,  двох італійських соціально активних священиків середини ХХ сторіччя.

Праця в команді, чесна гра та прагнення до кращого – це цінності, що допомагають будувати культуру зустрічі, якої дуже потребує сучасний світ. Думками про це Папа Франциск поділився із членами делегації Національної Футбольної Ліги зі США, до якої входили представники «Залу слави» американського футболу. Зустріч відбулася в кабінеті при залі Павла VI у середу.

Нехай же Господь дарує нам надію стати святими! Таке побажання злинуло з уст Папи Франциска під час загальної аудієнції в середу, 21 червня. Своє повчання він присвятив темі святості в контексті того, що життя Божого люду, починаючи від Хрищення, супроводжується призиванням святих. Підсумовуючи, Папа звернув увагу на те, що хтось може запитати: «Але хіба можливо бути святим у щоденному житті?». «Так!», – відповідає він. «Чи це означає, що треба увесь день молитися?» – «Ні, це означає, що ти повинен ввесь день виконувати свої обов’язки: молитися, ходити на роботу, дбати про дітей. Але робити все це з серцем, відкритим до Бога», – наголосив Святіший Отець, додаючи: «Не думаймо, що це щось важкого, що легше бути злочинцями, ніж святими. Ні, святими можливо бути, бо нам допомагає Господь. І це великий дар, який можемо принести світові. Нехай же Господь дасть нам благодать настільки глибоко увірувати в Нього, щоб стати Христовим образом для цього світу».

21 червня у прес-центрі Святого Престолу було предсталено ініціативу «Папа для Південного Судану».

«Постійно використовуйте всі технологічні  соціальні медіа для того, щоб робити внесок в універсальну місію Церкви, що полягає у звіщенні Євангелія миру», – з такими словами Папа Франциск звернувся у своєму посланні до працівників католицьких засобів суспільної комунікації, які прибули до Квебеку (Канада) з нагоди Всесвітнього конгресу SIGNIS, Міжнародної католицької асоціації засобів комунікації, що проходить від 19 до 22 червня.

Пастир повинен бути захопленим, вміти здійснювати розпізнавання та викривати зло. Думками про це Папа Франциск поділився під час Святої Літургії, яку він у четвер відслужив в каплиці «Дому святої Марти», зосередившись на постатях святого Павла та отця Мілані.

У четвер, 22 червня, Папа Франциск прийняв в Апостольському палаці у Ватикані Його Величність Віллема-Александра, Короля Нідерландів, з дружиною Королевою Максимою. У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що перемовини дали змогу обмінятися думками щодо деяких тем обопільного зацікавлення, таких як захист довкілля та боротьба з бідністю, як також про особливий вклад у цій ділянці Святого Престолу й Католицької Церкви.

22 червня, у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск надав «Ecclesiastica Communio» (церковне сопричастя) Блаженнішому Юссефу Абсі, якого 21 червня 2017 р. Синод Єпископів канонічно обрав Антіохійським Патріархом Мелхітської ГКЦ.

«Навіть якщо вже неможливо відновити чи утримувати структури, ми повинні залишатися живим Господнім храмом, пам’ятаючи про те, що “глина” нашого віруючого існування сформована “гончарем” – Господом, Який влив у неї Свого животворного Духа», – сказав Папа Франциск, приймаючи у четвер, 22 червня, учасників 90-ї зустрічі Ради Організацій, що допомагають Східним Католицьким Церквам (ROACO), засідання якої відбувалися у Ватикані від 19 червня.

Щоб почути Господній голос, необхідно ставати малими. Про це Папа Франциск пригадав під час ранкової Святої Літургії в каплиці «Дому святої Марти» у п’ятницю, 23 червня, в день свята Пресвятого Ісусового Серця.

Бути «вірними друзями семінаристів і священиків, виявляючи справжню любов до сприяння покликанням, молитви та пастирської співпраці». Папа Франциск висловив це побажання учасникам 75-го Міжнародного конгресу асоціації мирян Serra International, створеної 1935 року з метою підтримки покликань до священства та богопосвяченого життя.

Нехай же ваші змагання та контакт з водою зможуть зробити вклад у будування альтернативної культури води. З таким побажанням Папа Франциск звернувся до учасників 54-го міжнародного турніру з водних видів спорту «Сім пагорбів», організатором якого є Італійська Національна Федерація Плавання. Зустріч відбулася у суботу, 24 червня, в Климентинському залі Апостольського палацу у Ватикані.

Приклад Марії Магдалини, як апостолки апостолів та «ікони» місіонерів, Папа Франциск запропонував учасникам Генеральної Капітули Згромадження Воскресіння Господа Нашого Ісуса Христа, приймаючи їх у Ватикані в суботу. «Ностальгія за минулим, яке могло бути плідним покликаннями й величним ділами, нехай не стає на заваді тому, щоб побачити життя, яке Господь пророщує поруч з нами в теперішньому часі», – побажав Святіший Отець духовним синам Боґдана Янськєґо, апостола польських мігрантів.

Христовий учень покликаний уподібнювати своє життя до Христа, Який був переслідуваний, зазнав відкинення та помер на хресті. Думками про це Папа Франциск ділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 25 червня, коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус, покликавши і пославши на місію учнів, приготовляє їх до випробувань та навчає їх не боятися тих, «які убивши тіло, душу вбити не можуть».

Після промовляння молитви «Ангел Господній» Святіший Отець звернувся до багатотисячної делегації українців та запевнив у своїх молитвах за мир в Україні: «…випрошуючи в Господа для кожного з вас мужності в християнському свідченні та дару миру для дорогої української землі».

Радимо ознайомитись:

Папа: покійний кардинал Іван Діас – мудрий і лагідний пастир

У січні 2018 року Папа відвідає Чилі та Перу

Слово Святішого Отця Івана Павла ІІ до української молоді