Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (19.09.16 - 25.09.16)
  • Втр, 27/09/2016 - 19:06

Захищати світло віри і нести його всім, не дозволяючи, щоб воно стало тьмяним, закликав Папа Франциск 19 вересня 2016 року під час ранкової Літургії у Ватикані. «Ніхто не засвічує світила, щоб його вкрити посудиною або поставити під ліжко, а, навпаки, його ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло» (Лк. 8,16). Посилаючись на ці євангельські слова і на літургійне читання з книги Приповідок Соломона (Прип. 3, 27-35), Папа Франциск дав деякі поради, щоб світло віри, яке християни отримують з таїнством хрещення, зберігати запаленим.

Цього ж дня, в осідку ООН в Нью-Йорку, кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Його Святості, формально передав акт приєднання Святого Престолу до Конвенції Об’єднаних Націй проти корупції, прийнятої під час Генеральної Асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року. Висловлюючи свою згоду на те, щоб цей трактат став зобов’язуючим для нього, також і від імені Держави-Міста Ватикану, Святий Престол висловив два застереження та сформулював три пояснюючі декларації, що є частиною акту про приєднання до Конвенції.

20 вересня 2016 року Папа Франциск взяв участь у Всесвітньому дні молитви за мир на тему «Спрага миру. Релігії і культури в діалозі», що проходив в Ассізі на завершення однойменної триденної міжнародної зустрічі, організованої Спільнотою святого Еґідія.

Не існує альтернативи для милосердної любові. Вона – це єдиний шлях, яким маємо крокувати. Ці думки підкреслив Папа під час загальної аудієнції у Ватикані в середу 21 вересня 2016 року. Аудієнція відбулась у два етапи – спочатку в залі імені Павла VІ Святіший Отець мав зустріч з хворими, а потім на площі святого Петра з тридцяткою тисяч паломників з усього світу. Катехиза Папи була присвячена роздумуванню над гаслом Надзвичайного Ювілею Милосердя –  «Милосердні, як Отець, що у Небі». Закінчуючи загальну аудієнцію з прочанами, Папа Франциск, з нагоди Всесвітнього дня  боротьби з хворобою Альцгеймера (21 вересня)  закликав пам’ятати про цих хворих з дбайливістю Марії та чуйністю Милосердного Ісуса.

На відповідальності, пов’язані із журналістикою, звернув увагу Папа Франциск, зустрічаючись з Національною радою Спілки журналістів Італії, приймаючи їх у п’ятницю 22 вересня 2016 року. В аудієнції брав участь також і монсеньйор Даріо Е. Віґано, Префект Секретаріату в справах комунікації, у склад якого входить теж і Ватиканське Радіо. Папа Франциск зазначив, що мало є професій, які б мали такий вплив на суспільство, як журналістика та зупинився на трьох елементах, що є суттєвими для виконування професії журналіста у такий спосіб, щоб сприяти покращенню світу:  любити правду, жити, згідно з професією та шанувати гідність людини.

У нашій душі можуть збудитись два види тривоги: добра, яка походить від Святого Духа і спонукає людину до добрих вчинків, і погана тривога, джерелом якої є нечисте сумління. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у каплиці Ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 22 вересня 2016 р. Поштовхом до цих роздумів став прочитаний під час Євхаристійного Богослужіння уривок з Євангелії від Святого Луки, де  автор розповідає про тривогу царя Ірода, який дуже непокоївся, чуючи про Ісуса Христа. Вселенський Архиєрей зазначив, люди, які в своєму житті поводяться, як Ірод, тобто, йдуть до накресленої цілі незважаючи ні на що і ні на кого, йдуть «по трупах», мають нечисте сумління, яке не дає їм можливості жити у мирі, а лише в постійному неспокої та немов в алергічній кропивниці. Зло, яке чинять такі люди, має завжди те саме коріння: жадібність, марнославство та гордість. 

Цього ж дня у Ватикані оприлюднено статут Секретаріату з питань комунікації, який Папа Франциск створив 27 червня минулого року в рамках реформи Римської Курії та інституцій, пов’язаних зі Святим Престолом. Завданням цієї дикастерії, статут якої затверджено на випробувальний період, є дати відповідь на виклики, пов’язані з актуальним комунікаційним контекстом.

Для підтримки хворого непотрібно довгих промов, вистачить ніжного дотику, мовчазного перебування поруч, усмішки. Думками про це Папа Франциск поділився із сестрами Згромадження Сестер Госпітальєрок Милосердя, які служать в лікарнях, приймаючи їх у Ватикані в суботу, 24 вересня 2016 року. Святіший Отець з особливою вдячністю відзначив той факт, що сестри присвячують своє життя «насамперед, служінню госпіталізованим братам і сестрам», які завдяки їхній «присутності та професійності» відчувають «посилену підтримку в недузі».

Той, хто звіщає Христову надію, є, одночасно, далекоглядним, бо здатний скерувати погляд за межі проблем, і добре бачить зблизька, бо зауважує ближнього та його потреби. Думками про це Папа Франциск поділився, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди Ювілею катехитів у неділю, 25 вересня 2016 р. «Тим центром, навколо якого все обертається, пульсуючим серцем, що всьому дає життя, є пасхальне звіщення, перше звіщення: Господь Ісус воскрес, Господь Ісус любить тебе, віддав за тебе Своє життя, воскрес та є живим, перебуває поруч з тобою та кожного дня на тебе очікує. Ми ніколи не повинні про це забувати. Під час цього Ювілею катехитів від нас вимагається не втомлюватися ставити на перше місце головну благовість віри: Господь воскрес. Не існує важливіших тем, ніщо не є міцнішим та актуальнішим», – сказав Глава Католицької Церкви. У своєму щонедільному благословенні Папа Франциск згадав також про проголошеного напередодні в Німеччині блаженним Енґельмара Унцайтіґа, священика зі Згромадження Місіонерів з Маріяннхілл та висловив свою підтримку протестам мексиканців проти спроб влади легалізувати одностатеві «шлюби» по всій території країни.

 Радимо також прочитати:

Програма  Апостольського візиту Папи Франциска до Грузії та Азербайджану

Екологічні аспекти соціальної енцикліки Папи Венедикта XVI «Caritas in veritate» (Любов у істині) 

Кардинал Паролін в ООН про емігрантів, насилля і освіту

Ватикан зробив доступним свій гелікоптерний майданчик для рятування хворих дітей

Ватикан робить строгішими критерії визнання чуд