Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (19.12 – 25.12)
  • Втр, 27/12/2016 - 23:20

У понеділок, 19 грудня на аудієнцію до Святішого отця Франциска завітали діти та підлітків, які є членами «Дитячої Католицької Акції Італії», щоб скласти різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого відділів цієї мирянської організації. Ділитися з усіма «заразливою радістю», а особливо – з бабусями й дідусями, присвячуючи їм якомога більше часу, закликав Папа Франциск своїх юних гостей.

20 грудня після трагічних подій у німецькій столиці Берліні, коли ввечері 19 грудня вантажівка в'їхала у натовп людей поруч з різдвяним ярмарком, Державний Секретар Святої Столиці кардинал Пєтро Паролін від імені Папи Франциска надіслав телеграму співчуття Архиєпископові Берліну Гайнеру Коху.

У вівторок в обід Папа Франциск зайшов у магазин взуття поблизу Ватикану, щоб придбати ортопедичне взуття.

У вівторок, 20 грудня, Ватиканський прес-центр поширив повідомлення про те, що беручи до уваги той факт, що о. Анхель Лусіо Вальєхо Бальда, засуджений 7 липня 2016 р. до півторарічного тюремного ув’язнення за те, що збирав та передавав журналістам конфіденційні документи, відбув понад половину терміну ув’язнення, Святіший Отець Франциск надав йому ласку звільнення під умовою.

Також у цей день Папа Франциск здійснив несподіваний візит до осідку Папської Ради сприяння новій євангелізації, аби скласти її проводові та співробітникам подяку за великі організаційні зусилля, докладені для проведення надзвичайного Святого Року милосердя.

Технічний комітет гуманітарної Акції «Папа для України», ініційованої Папою Римським Франциском, закінчив розгляд проектних заявок громадських, благодійних та релігійних організацій, які надають допомогу вимушеним переселенцям і постраждалим від військових дій на сході України. Тепер Акція переходить до реалізації проектів і їх подальшого моніторингу.

Христове Різдво – це джерело надії, гідної довіри й зрозумілої. Про це Папа Франциск говорив під час загальної аудієнції у середу: «Христове Різдво, започатковуючи відкуплення», говорить нам про іншу надію, «видиму й зрозумілу», тому що вона «ґрунтується у Бозі», Який «входить у світ і дає нам сили прямувати разом з Ним вперед» до повноти життя., Також Понтифік додав, що і різдвяний вертеп допомагає вірним зануритися в атмосферу надії.

«Різдво – це свято люблячої покори Бога, того Бога, Який перевертає логічно обрахований порядок, порядок обов’язкового, діалектичного й математичного», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 22 грудня, з провідниками дикастерій Римської Курії з нагоди обміну різдвяними побажаннями. Після того, як попередніми роками під час таких зустрічей він говорив про «недуги», які можна зустріти в Курії, та про «необхідні чесноти», цього разу він запропонував дванадцять критеріїв реформи.

«У ці дні ми думаємо про різдвяні подарунки, але насправді Хто робить справжній подарунок – це Він, наш Отець, Який дарує нам Ісуса», – наголосив Папа Франциск зустрічаючись із ватиканськими працівниками та їхніми родинами, зазначаючи при цьому, що йому дуже приємно зустрітись у такому родинному колі та обмінятись привітаннями з нагоди празника Христового Різдва, до якого наближаємось. На думку Папи, обмін подарунками має, насамперед, відображати той єдиний Дар, Яким є Божий Син, воплочений від Пречистої Діви Марії.

23 грудня Понтифік відвідав монастир «Mater Ecclesiae» - резиденцію Бенедикта XVI. Франциск, під час уже традиційних відвідин, висловив свої найкращі побажання Папі-емериту. Як зазначає прес-служба Святого Престолу в своєму спеціальному повідомленні, «цей жест демонструє простоту щоденних відносин між Святішим Отцем і Папою-емеритом».

24 грудня, у Надвечір’я Різдва Христового Папа очолив нічну Божественну Літургію в Базиліці св Петра. У своїй проповіді Святіший Отець зачитав слова апостола Павла: «Божа благодать з'явилася спасенна всім людям» і сказав, що вони пояснюють таїнство цієї святої ночі: явилася Божа благодать, Його безкорисливий дар; в дарованому нам Дитяті стає конкретною Божа любов до нас. «Споглядаючи Його смиренну та безмежну любов, просто подякуймо Йому: дякую Тобі за те, що Ти все це зробив для мене.», - закликав Понтифік вірних.

Перед благословенням Ubi et Orbi Папа Франциск звернувся до вірних із короткою катехезою. Святіший Отець наголосив, що владою новонародженого Ісуса є не сила і багатство, а любов. Це влада, що створила небо й землю, яка дає життя кожному створінню. Ця влада любові спонукала Ісуса скинути із Себе зі Свою славу і стати людиною; вона ж приведе Його до смерті на хресті та воскресіння з мертвих. Це влада служіння, що встановлює у світі Боже царство, царство справедливості та миру. Папа додав, що мир та благодать Божі розходяться по всій земній кулі, а особливо в «гарячі точки», серед яких Східна Україна. На завершення Понтифік сказав: «Дорогі брати й сестри, «хлоп'ятко нам народилося, сина нам дано»: Він – «Князь миру». Приймімо Його!»

Радимо ознайомитись:

Важкі питання: про висловлювання Папи в політичній царині

Семирічний Йосиф Рацінґер писав листа до Ісуса

Папа затвердив чергові декрети Конгрегації у справах святих