Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (2 – 8 вересня)
  • Срд, 11/09/2013 - 09:06

Понеділок. Закінчилась відпустка Святішого Отця Франциска і з 2 вересня відновились щоденні ранкові Літургії за участю Папи та загальні аудієнції. У понеділок, під час проповіді, Понтифік наголосив, що там, де перебуває Бог, там відсутні ненависть, заздрощі, завидування, там відсутні балачки, які «вбивають ближніх». «Щоб у спільноті, в сім’ї, в країні, у світі був мир, – підсумував Папа, – ми повинні розпочати від того, щоб перебувати з Богом.»

2 вересня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Рональда Лаудера, главу Всесвітнього Конгресу Юдеїв. Під час зустрічі серед іншого співрозмовники розмовляли про напружену ситуацію в Сирії, виступаючи за спільну участь на користь повернення миру. Окрім того було засуджено антихристиянські напади, що відбуваються в Єгипті.

2 вересня через соцмережу Твіттер світ облетів короткий заклик Папи: «Нехай ніколи більше не буде війни! Нехай ніколи більше не буде війни!» По обіді на аккаунті Святішого Отця з’явилося повідомлення: «Ми бажаємо мирного світу, прагнемо бути чоловіками і жінками миру». Увечері Папа ще раз висловив свій біль з приводу страждань у світі. «Скільки-ж то страждань, руйнувань, скільки болю принесло та приносить застосування зброї».

5 вересня в Ватикані відбулася зустріч між секретарем з відносин з державами архиєпископом Домініком Мамберті і послами країн акредитованих при Святому Престолі. У ній взяли участь більше 70 дипломатів. Під час зустрічі архиєпископ Мамберті пояснив позицію Святого Престолу щодо сирійського конфлікту, а також розповів про мету і значення Дня молитви і посту за мир у Сирії, на Близькому Сході і в усьому світі.

Вівторок. Під час Літургії у вівторок Папа говорив про розрізнення між «лагідним світлом» Ісуса, яке промовляє до нашого серця, та «штучним світлом» світу, яке вчиняє нас зарозумілими і гордими. Святіший Отець додав, що Христове світло не діє напоказ, воно приходить до серця. «Там, де є Ісус, там завжди є покора, лагідність, любов та хрест», – наголосив він.

У вівторок у Твіттері Святіший Отець опублікував нове повідомлення: «Ісус, приходячи до нас, перемінює наше життя. У Ньому бачимо що Бог є любов’ю, вірністю та життям, яке нам дається».

Середа. У середу, 4 вересня, відбулась перша після відпустки загальна аудієнція. У проповіді Папа Римський Франциск пригадав свою подорож до Ріо-де-Жанейро на ВДМ. Понтифік охарактеризував цей Всесвітній День Молоді трьома словами: гостинність – готовність бразилійці прийняти усіх паломників, свято – свято любові та братерства, місія – «Ідіть і навчіть всі народи!». «Ми чули слово Ісуса: це місія, яку Він дає всім! Це заповідь Воскреслого Христа Своїм учням: «Ідіть», виходьте з себе, з всякої замкнутості, щоб нести світло і любов Євангелія всім, до найвіддаленіших околиць життя!», - сказав Святіший Отець. Папа заохотив молодь прийняти цей виклик і, будучи злученими з Христом, нести світло його Воскресіння у світ, бути надією для світу. Наприкінці загальної аудієнції Папа закликав римлян взяти участь у молитовному чуванні на площі Святого Петра, а всю Церкву – 7 вересня пережити день посту і молитви за мир.

Четвер. Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», Папа Франциск говорив про способи об’явлення Христа в житті християнина. Коментуючи євангельський уривок про чудесну риболовлю, він виокремив три аспекти: обітниця, яка втішає, прохання про великодушність та місія, яку слід сповнити. Святіший Отець пригадав, що ці три моменти – обітниця, прохання та місія – стосуються не лише активного життя, але також молитви. Молитва без Ісусового слова, без довіри й обітниці не є доброю молитвою.

Папа Франциск написав листа до президента Росії Владіміра Путіна. У ньому, з нагоди початку саміту «Великої двадцятки», Святіший Отець просить п. Путіна, котрий цього року очолює групу 20 найвпливовіших країн світу,знайти мирне розв’язання ситуації в Сирії.

5 вересня Ватикані Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Його Святість Морана Базеліоса Мартому Павла ІІ, Католікоса Сиро-Маланкарської Православної Церкви.

З 2 по 21 вересня у Римі проходить Генеральної капітули монашої  громади кармелітів. З цієї нагоди Папа Франциск направив послання на ім’я пріора Чину Братів Пресвятої Діви Марії з Гори Кармель о. Фернандо Мілана Ромераля. У ньому Папа сказав, що збереження вірності Христу, молитві та місії приведе членів Кармелітського чину до повної реалізації їхнього покликання і допомагає при сході на «гору досконалості».

П’ятниця. Християнин повинен бути веселим, таким, як у час весільної гостини, – на цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Літургії у п’ятницю. «Поки молодий з гостями, не можна постити та бути сумними», - сказав Понтифік. Папа підкреслив, що Спаситель часто використовував цей образ «нареченого», щоб вказати на стосунок між Ним та Церквою.

У п’ятницю, 6 вересня, Папа Франциск прийняв Президента Болівії Хуана Ево Моралеса Айму, який також пізніше зустрівся з Державним Секретарем Апостольської Столиці кардиналом Тарчізіо Бертоне та Секретарем у справах стосунків з іншими державами архиєпископом Доменіком Мамберті.

Протягом кількох днів прес-служба Святого Престолу неодноразово заперечувала поширену деякими ЗМІ інформацію щодо приватних телефонних дзвінків Папи Франциска. Отець Федеріко Ломбарді категорично заперечив чутки, що Папа Франциск розмовляв із президентом Сирії Башару Асаду та 25-річним практикуючим католиком гомосексуальної орієнтації з Тулузи.

Субота. 7 вересня, під час Служби Божої у каплиці резиденції Святої Марти Папа Франциск, коментуючи біблійний уривок, наголосив на тому, що фарисеї ставили у центрі свого життя не Господа, а численні заповіді. Також і сьогодні, підкреслив Папа Франциск, «якщо у центрі не є Ісус, то там будуть інші речі». Тому, у наш час часто можна зустріти християн без Ісуса, християн, у житті яких немає Христа. Папа також пригадав, що є й такі християни, які шукають лише побожних практик. «Якщо твоя побожність веде тебе до Ісуса, то це добре, але, якщо ти залишаєшся там (у твоїх побожних практиках), то щось не так», – наголосив Святіший Отець, додавши, що є ще й інші християни, які шукають якихось рідкісних особливих вражень, нових духовних відчуттів, йдучи за різними приватними об’явленнями, хоча об’явлення про Ісуса Христа закінчилось з Новим Завітом. На закінчення Папа заохотив до молитви-адорації, щоб Господь дав нам зрозуміти, що Він є центром усього.

Суботнього вечора на площі св. Петра зібралось більше 100 тисяч молільників, які відгукнулись на заклик Папи, щоб молитись за мир у Сирії. На початку чувань Святіший Отець та вірні промовили молитву на вервиці. Тоді Папа Франциск звернувся до зібраних людей. У проповіді Понтифік сказав, що у «Божому серці та задумі є «домом гармонії і миру», є місцем, в якому всі можуть знайти своє місце і почуватися «вдома».». Але коли людина думає лише про себе саму, захоплюється ідолом влади, ставить себе на місце Бога, то руйнує усе й відчиняє двері для насильства. І саме в цьому хаосі Бог промовляє до сумління людини: «Каїне, де твій брат Авель?» – на що той відповідає: «Не знаю. Хіба я є сторожем брата мого?» За словами Папи, це запитання звернене також і до нас, а відповідь на нього наступна: «Так, ти є сторожем свого брата! Бути людською особою означає бути сторожами одні одних!» «Моя християнська віра, – вів далі Єпископ Риму, – спонукає мене дивитися на хрест. Як би мені хотілося, щоб на мить усі люди доброї волі поглянули на хрест! Там можна прочитати відповідь Бога: там, на насильство Він не відповідав насильством... У тиші хреста змовкає гуркіт зброї та промовляє мова примирення, прощення, діалогу, миру». Святіший Отець закликав кожного прислухатися до голосу сумління, який каже вийти із замкненості у власних інтересах, подолати байдужість, відкинути рації смерті, відкриваючись на діалог, поглянути на біль брата і не помножувати його. Після проповіді розпочалася Євхаристійна адорація, яка завершилася зворушливим майже півгодинним молитовним мовчанням перед Найсвятішими Тайнами, якими Святіший Отець, закінчуючи чування, поблагословив його учасників, подякувавши за те, що вони відгукнулися на його заклик і заохочуючи не переставати молитися за мир. Тут можна переглянути повний запис молитовних чувань з Папою за мир у Сирії.

Неділя. В неділю опівдні, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Франциск знову повернувся до теми миру та війни. Папа сказав, що протягом історії відбулось безліч воєн, але людям завжди бракує відваги розв’язати найважливішу війну – глибоку війну проти зла. «Ця війна проти зла дозволяє нам сказати «ні» братовбивчої ненависті і брехні, яку вона використовує, сказати «ні» насильству у всіх його формах; сказати «ні» розповсюдженню зброї та незаконній торгівлі нею», - додав Понтифік. Після молитви Папа подякував усім, хто приєднався до посту та молитви за мир у Сирії, а також закликав і надалі молитись у цьому наміренні, бо «пошук миру є довгим процесом і вимагає терпіння та витривалості! Продовжуймо молитися за це!»

 

Радимо ознайомитись:

Як має жити християнин. З проповіді Бенедикта XVI

Папою бути весело