Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (20-26 травня)
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

У неділю, 20 травня, на молитві «Ангел Господній» Папа Римський говорив про відважну, смиренну та сильну молитву, що  творить чуда. Потрібна сміливість, яку мав Авраам, «який змагався з Господом за спасіння міста». «Молитва творить чуда, але мусимо вірити!» – підсумував Святіший Отець, заохотивши вірних повторювати протягом дня та протягом життя молитву євангельського батька: «Вірую, Господи, поможи моєму невірству!»

Цього дня опубліковано, що архиєпископ Зигмунт Зімовські,  голова Папської Ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я,  очолив делегацію Святого Престолу на засіданні асамблеї Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка відбувається в Женеві 20-28 травня.

 

У вівторок, 21 травня,стало відомо, що 2 червня 2013 року  в  усіх храмах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ спільно зі Святішим Отцем молитимуться Годину Євхаристійного поклоніння з  нагоди Року Віри.  Цього дня Святіший Отець очолюватиме Годину Євхаристійного поклоніння в базиліці Святого Петра у Ватикані у співслужінні з усіма єпископами та їхніми місцевими єпархіальними громадами в усьому світі. Папа Римський попросив, щоб усі єпископи з’єдналися із ним, синхронно з базилікою Ватикану. Такий захід, на його думку, дасть багатьом віруючим можливість з’єднатися зі своїм місцевим єпископом і з наступником Петра у молитві поклоніння живому Ісусові в Пресвятих Тайнах на вівтарі.

Цього дня  в інтерв'ю для "Huffington Post" архиєпископ Фізікелла висловив свою думку про політику і нову євангелізацію.  Він вважає, що  "нова євангелізація також входить у сферу політики, як у специфічну царину, в котрій християни впливають на життя своєї батьківщини відповідно до власної ідентичності та історії."

Радіо Ватикану повідомило, що Папа Римський запустив новий місіонерський сервіс для смартфонів Missio, який дозволить власникам цих пристроїв стежити за ватиканськими новинами на восьми мовах.

 

У середу,  22 травня,Папа Франциск звернувся із закликом, присвяченим католикам Китаю. Він пригадав, що у п’ятницю, 24 травня, літургійно вшановуватиметься Пречиста Діва Марія, Помічниця християн, яку з великою набожністю вшановують у Марійському санктуарії Шешан у Шанхаї. Згідно з бажанням Папи Бенедикта XVI, 24 травня є Днем молитви за Церкву у Китаї. Пригадаємо, що з приходом комуністичної влади, були перервані дипломатичні стосунки Ватикану з Китайською Народною Республікою, адже влада взяла під свій контроль частину Католицької Церкви, заборонивши будь-яке спілкування із Святою Столицею.

Також  Святіший Отець поділився думками про владу та служіння на прикладі Ісуса Христа:  «Для християнина йти вперед означає применшуватися, як це чинив Ісус,  що прийшов не для того, щоб Йому служили, але щоб служити, і Його служіння було саме служінням хреста».  

Пропонуємо вашій увазі прочитати про  хобі Папи  Франциска: http://catholicnews.org.ua/shcho-lyubit-papa-–-pro-khobi-frantsiska#point

 

У четвер 23 травня  Святіший Отець прийняв Президента Сальвадору Маурісіо Фунеса Картахена. Під час щирої розмови йшлося, серед іншого, про вклад Католицької Церкви в поєднання та зміцнення миру в країні, як також у суспільну та виховну сфери, у викорінення бідності та організованої злочинності, а також про захист людського життя, подружжя та сім’ї.  В центрі уваги була також постать кардинала Оскара Ромеро, архиєпископа Сан-Сальвадору, мученика ХХ сторіччя,  вбитого 24 березня 1980 року під час відправи Служби Божої в місцевій лікарні. 1997 року розпочався беатифікаційний процес кардинала Ромеро.

Святий Престіл опублікував статистику повідомлень про підозрілу фінансову діяльність. У вступі до щорічного  звіту Бюро фінансової інформації Святого Престолу  керівник цієї структури Рене Брульхарт зазначив, що глобальна фінансово-економічна криза показала вразливість економічно-фінансової системи і дала підстави до зловживань і злочинної діяльності осіб або організацій, здатних проникати в динаміку світової економіки. Саме з цієї причини, нагадав фінансист, Святий Престіл і Ватикан посилив зусилля щодо запобігання та протидії легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму.

 

24 травня  в пятницю  Папа підтвердив  повноваження кардинала Агостіно Валліні як свого  вікарія для Римської єпархії. Святіший Отець скерував своє апостольське благословення кардиналові Валліні та всім віруючим Римської єпархії.

З терпінням переносити і з любов'ю перемагати зовнішні й внутрішні труднощі, закликав Папа Франциск у своїй проповіді під час ранкової Євхаристії. Понтифік зазначив, що "переносити труднощі" означає не дозволити, щоб вони перемогли нас, а християни мають достатньо сил, "щоб не опускати руки".

Також  цього дня Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників ХХ Пленарної зустрічі Папської Ради в справах душпастирства мігрантів і подорожуючих, яка протягом трьох днів вивчала тему «Душпастирське дбання Церкви в контексті вимушеної міграції», обговорюючи також новий документ цього ватиканського відомства «Прийняти Христа у біженцях та в особах вимушених переселенців», що буде оприлюднений у червні цього року. Папа зазначив, що тема цьогорічної пленарної зустрічі звертає увагу на мільйони біженців, переселенців та осіб без громадянства, до яких додається болюче явище торгівлі людьми, яке дедалі частіше заторкує дітей.

Також Святіший Отець очолив  Пленарну Асамблею, яка  зібралась у Ватикані з нагоди Року віри. Під час богослуження прозвучав уривок з Євангелії від святого Івана, в якому розповідається про зустріч воскреслого Ісуса з апостолами на березі озера. Коментуючи євангельський уривок Папа Франциск наголосив, що  основою пастирського служіння є внутрішня близькість з Господом.

 Єпископ італійської єпархії Мольфетта повідомив, що Папа Франциск оголосить енцикліку про віру, яку написав його попередник Бенедикт XVI. Пізніше Франциск напише власну енцикліку із назвою „Beati pauperes” (Блаженні вбогі).  Останній документ буде присвячений убогості в євангельському, а не політичному чи економічному сенсі.

Стало відомо, що у Папському Латеранському університеті відкриваєтьсякафедра африканських досліджень. Вона буде вивчати культурні та соціальні основи для політичного розвитку африканських країн.

 

25 травня в суботу Папа закликав до глобального переосмислення системи відносин у світі під зустрічі з членами фонду "Centesimus Annus Pro Pontifice" з нагоди міжнародної конференції, що проходила у Римі. Понтифік зазначив, що  за ці роки багато було зроблено, насамперед через мирян, які працюють у громадській, політичній та економічній сферах. Франциск звернувся до теми нинішньої зустрічі Фонду, яка запрошує "переосмислити солідарність".  Маси безробітних або частково зайнятих і незліченна безліч голодних свідчить про те, що "щось не працює", – підкреслив Святіший Отець і додав, що безробіття поширюється по світу як лісова пожежа. Немає нічого гірше за матеріальну бідність, яка пов'язана з неможливістю заробляти на життя і позбавляє роботу гідності. Тому, на думку Папи, сьогодні вже стоїть питання не тільки про "переосмислення солідарності", але "глобальне переосмислення всієї системи", її реформування та виправлення у відповідності з основними правами людини. Франциск  подякував за роботу, яку здійснює  фонд "Centesimus Annus Pro Pontifice".

 

У неділю, 26 травня,Папа Франциск здійснив свій перший візит на римську парафію та  уділив дітям Перше Причастя.  У своїй проповіді Святіший Отець підкреслив, що Пречиста Діва Марія є нашою Матір’ю, «яка завжди поспішає туди, де ми маємо якісь потреби», Вона «не забуває про Своїх дітей». «А коли Її діти зазнають труднощів, мають якісь потреби і Її призивають, Вона приходить з поспіхом».