Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (20.01 – 26.01)
  • Срд, 29/01/2014 - 22:05

Понеділок. Християнська свобода полягає у «слухняності Божому слову». Про це говорив Папа Франциск у своїй ранковій проповіді у понеділок, підкреслюючи те, що ми завжди повинні бути готовими приймати «новизну» Євангелія та «Божі несподіванки». Коментуючи під час Святої Меси біблійні читання, Святіший Отець зазначив, що для того, аби насправді прийняти це слово, потрібно мати наставлення «слухняності». «Боже слово, – пояснив він, – є живим, а тому надходить і промовляє те, що хоче сказати, а не те, що я чекаю, або чого сподіваюся, що воно скаже».

20 січня Папа Франциск прийняв на аудієнції керівництво і співробітників Інспекції з охорони громадського порядку «Ватикан» - спеціального відділу римської поліції, що займається охороною площі св. Петра, а також піклується про безпеку понтифіка під час його подорожей по території Італії. Крім поліцейських в аудієнції взяли участь члени їх сімей. Папа привітав присутніх з святами Різдва Христового та висловив свою вдячність за служіння, яке здійснюють в першу чергу на площі св. Петра: «в холод, спеку, дощ, вітер, завжди ...»

Для зниження вартості процедур беатифікації та канонізації Папа Франциск закликає до застосування фіксованих і справедливих тарифів Починаючи з цього року, організаторам та учасникам процесів канонізації доведеться дотримуватися «базових цін», щоб допомогти скоротити адміністративні витрати. Оскільки витрати на проведення канонізаційного процесу часто ставали бар'єром для беатифікації або канонізації нових кандидатів, це рішення підкріплює заклик Папи до справедливості і дозволить збільшити число людей, яких зарахують до лику блаженних або святих.

Четвер. У четвер під час ранкової Літургії Святіший Отець закликав зачинити двері перед заздрістю та плітками, які розділяють та руйнують наші спільноти закликав християн. Спонукою для цих роздумів стало читання зі старозавітної Книги Самуїла, що розповідає про радість ізраїльтян після перемоги над філістимлянами завдяки відвазі юного Давида, яка була затьмарена заздрістю царя Саула. «Заздрість провадить до убивства. Саме через ці двері, через двері заздрощів, диявол увійшов у світ», – вів далі Папа, додаючи, що заздрість «відчиняє двері для всіх інших поганих речей», в тому числі і для поділів. «Це, – зауважив він, – сильна отрута. Сильна отрута, яку зустрічаємо на першій сторінці Біблії з Каїном». «Молімося за наші християнські громади, щоб насіння заздрості не засівалося серед нас, щоб заздрість не знаходила місця у наших серцях, у серцях наших громад, щоб ми, таким чином, могли прямувати вперед, з радістю прославляючи Господа Бога», - закликав на завершення Папа.

«Комунікація на служінні справжній культурі зустрічі», – такою є тема 48-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій, який Церква щороку відзначає в неділю перед П’ятидесятницею, та відповідного послання Папи Франциска, яке у четвер, 23 січня 2014 р., оприлюднене у Ватикані. У своєму першому посланні з нагоди Дня суспільних комунікацій Папа Франциск зазначає, що у світі, який стає «дедалі тіснішим», але в якому й надалі залишаються поділи та виключення, засоби комунікації «можуть допомогти нам почуватися ближчими одні до одних».

 

П’ятниця. У п’ятницю, 24 січня, Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Французької Республіки Франсуа Оланда. Під час розмови підкреслено вклад релігії у спільне добро. Пригадавши про добрі взаємини, що існують між Францією та Апостольською Столицею, підтверджено взаємне зобов’язання підтримувати регулярний діалог між державою та Церквою, та конструктивно співпрацювати у питаннях опобільного зацікавлення. У контексті захисту та підтримки гідності людської особи, заторкнуто важливі актуальні аргументи, такі як сім’я, біоетика, пошана до релігійних громад та захист місць культу.

Субота. Жіноча присутність повинна зростати у громадській сфері, але зберігаючи незамінну роль жінки у сім’ї. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у суботу, 25 січня, членкинь Італійського Жіночого Центру з нагоди 70-річчя цієї організації. Святіший Отець зазначив, що Церква визнає моральну та духовну силу жінки, додаючи, що протягом останніх десятиріч роль жінки в родині та в суспільстві «зазнала значущих змін». Він також звернув увагу на «незамінний вклад жінки у життя суспільства», особливо, з огляду «на її чутливість» до найслабших. «Дари делікатності, особливої чуттєвості та лагідності, якими багата жіноча душа, представляють не лише природну силу для життя сімей, для поширення атмосфери спокою та гармонії, але є дійсністю, без якої годі здійснити покликання людини», – зазначив Святіший Отець.

Неділя.. «Огортаю молитвами Україну, зокрема тих, хто втратив своє життя цими днями та їхні родини. Бажаю, щоб розвивався конструктивний діалог між інституціями та громадянським суспільством, щоб, виключаючи будь-яке застосування насильних дій, у серці кожної людини переважав дух миру та шукання спільного добра», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю.

Радимо ознайомитись:

Послання Папи Франциска учасникам Всесвітнього економічного форуму в Давосі