Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (20.02– 26.02)
  • Пон, 27/02/2017 - 22:31

У понеділок Папа Франциск прийняв членів Єпископської Конференції Чилі, які прибули до Ватикану з нагоди візиту «аd Limina apostolorum». Під час зустрічі йшлося про євангелізацію секуляризованого суспільства, про урядовців, які здебільшого є невіруючими, але відкритими на послання Церкви, про радощі і страждання народу. Йшлося також про духовенство, формування семінаристів, про молодь, яка сьогодні бажає бути почутою.

Нехай же Господь дасть нам благодать «святого сорому» за те, що навіть у Церкві піддаємося спокусі кар’єризму. Таке побажання прозвучало з уст Святішого Отця Франциска під час ранкової проповіді у вівторок, 21 лютого, в якій він коментував Євангельську розповідь про розмову Ісуса з апостолами, що сперечалися між собою про те, хто з них буде першим, в той час, як Спаситель передвіщав Свої страсті і смерть.

21 лютого Постійний спостерігач від Святого Престолу при ООН виступив із заявою під час Відкритих дебатів Ради безпеки, присвячених темі «Підтримка міжнародного миру та безпеки: конфлікти в Європі». У зверненні Апостольська Столиця висловила солідарність із усіма народами, які постраждали від конфліктів і агресії. Щодо конфлікту в Україні, Апостольська Столиця висловила глибоку заклопотаність та наголосила на потребі вжити всіх необхідних кроків, щоб забезпечити дотримання режиму припинення вогню.

«Прийняти, захистити, підтримати, інтегрувати» – це чотири дієслова, якими слід сформувати нашу «спільну відповідь» на виклики, пов’язані з міграцією. Думками про це Папа Франциск поділився з учасниками VI Міжнародного Форуму «Міграції та мир», який від 21 до 22 лютого відбувається у Римі на тему: «Інтеграція та розвиток: від реакції до дії».

У середу під час загальної аудієнції Папа Франциск зазначив, що «трагічний досвід гріха, що зруйнував нашу єдність із Богом, ми втратили первісний зв’язок із довкіллям і спотворили створіння, загнали його в рабство, підпорядкувавши своїм немочам.» «Але Господь не залишає нас напризволяще і навіть серед оцих похмурих пейзажів відкриває нам нові горизонти звільнення й загального спасіння», - сказав Понтифік. Також Папа додав, що «християнин не живе поза світом, він здатний розпізнати у власному житті й довкіллі ознаки зла, егоїзму та гріха. Він солідарний із тими, хто страждає, хто плаче, хто позбавлений волі, хто відчуває розпач... Але водночас християни вміють читати все це крізь призму Великодня, очима Воскреслого Христа. Тож знаймо, що живемо в часи очікування, часи туги, яка віщує майбутній дар, часи сповнення.»

Наприкінці загальної аудієнції з прочанами Святіший Отець Франциск закликав надати екстрену продовольчу допомогу Південному Суданові, в якому лютує голод.

Акробати, факіри з вогнем, танцюристи та інші виконавці Rony Roller Circus 22 лютого розважали Святішого Отця і всіх присутніх на площі Святого Петра. Папа Франциск подякував їм, сказавши: «Ви робите щось прекрасне!». «Ви - творці краси, а краса наближає нас до Бога», - вів далі Папа.

Теологія визволення, істина Бога і людської свободи, екуменізм, критика капіталізму, вічне життя – ці теми підняв у своїй новій книжці префект Конгрегації науки віри. Нова книжка кардинала Мюллера носить назву «Папа. Послання і місія». У книжці кардинал вказує на велику загрозу, яка існує в сучасних ЗМІ, де до уваги береться лише голос Папи і водночас не показується реальний стан усієї Церкви. Він також остерігає перед прославлянням Папи, оскільки це більше шкодить його уряду, аніж допомагає.

Державний секретаріат Ватикану виступив із заявою щодо заходів, прийнятих для охорони зображення Святішого Отця і спрямованих на те, щоб його послання могло досягти вірних в незміненому вигляді, а Його особистість не ставала предметом маніпуляцій. З тією ж метою Держсекретаріат захистив офіційну символіку Апостольської Столиці за допомогою спеціальних правових інструментів, передбачених на міжнародному рівні.

Скандальна поведінка християнина спричинює жахливі наслідки, тому кожен із нас повинен залишити подвійне життя, що може згіршити «малих». Так можна підсумувати проповідь Папи Франциска під час ранішньої Служби Божої у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер. До цих роздумів Вселенського Архиєрея спонукав прочитаний під час Святої Меси біблійний уривок з Євангелії від святого Марка, у якому автор передав повчання Ісуса Христа на тему згіршення, кажучи: «Хто спокусить одне з оцих малих, що вірують, – краще було б такому, якщо б йому повішено на шию жорновий камінь та вкинено в море…»

23 лютого Святіший Отець Франциск прийняв на приватній аудієнції спортсменів та керівників іспанського спортивного клубу «Вільярреал».

На життєвому шляху християнина правда не може бути предметом торгування: треба бути справедливими, будучи, одночасно, милосердними, а віра мусить бути вільна від крутійства, як нас навчив Ісус. Цю думку підкреслив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю 24 лютого.

Тисячі дітей щоденно вмирають з приводу захворювань, пов’язаних з браком води, а мільйони – змушені пити забруднену воду, або вмирати із спраги. Ці драматичні цифри навів Папа, виступаючи під час семінару у Ватикані про право доступу до питної води. Семінар на тему «Право людини на воду. Міждисциплінарне дослідження про центральну роль державної політики у сфері управління водними ресурсами та оздоровлення довкілля» тривав від 22 до 24 лютого 2017 року. Його організувала Папська Академія наук, запросивши політиків, вчених та релігійні лідерів з усього світу, щоб розробити міжнародну стратегію управління водними ресурсами.

«Якість життя суспільства головним чином вимірюється здатністю включати найслабших та нужденних, дійсно шануючи їхню людську гідність», – наголосив Папа Франциск, приймаючи  у суботу 25 лютого 2600 представників Спільноти Каподарко, яка опікується найуразливішими членами суспільства.

Під час проповіді в англіканському храмі Всіх Святих у Римі Папа Франциск поставив запитання: «Чи задля Христа ми готові залишити щось у минулому?». Історичний візит Святішого Отця відбувся пополудні 25 лютого і тривав півтори години. Жоден із Вселенських Архиєреїв ще не відвідував цього храму, який святкує 200-річчя свого заснування. Під час відвідин Святіший Отець взяв участь у вечірній молитві, і разом з англіканським єпископом для Європи (поза Великобританією) поблагословив нову ікону Христа Спасителя, взяв участь у церемонії побратимства англіканського храму Всіх Святих та католицької парафії Всіх Святих з Риму і відповів на три запитання вірних англіканської громади.

«Сьогоднішня євангельська сторінка (див. Мт. 6, 24-34) є сильним заохоченням до того, щоб довіряти Богові, Який опікується живими сотворіннями у світі. Він дбає про поживу для всіх звірів, турбується лілеями та травою у полі, Його доброчинний та дбайливий погляд щоденно чуває над нашим життям», – цими словами розпочав своє недільне повчання Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній».