Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (20.07 – 02.08)
  • Нед, 02/08/2015 - 23:48

Папа Франциск підтримав римський центр для мігрантів "Baobab". Папський елемозинарій, архиєпископ Конрад Краєвський, передав від його імені найбільш потрібні в даний момент ліки. Мова йде про 50 кг. медичних препаратів. Ліки будуть застосовуватися медиками, які діють в рамках ініціативи "вулична клініка", що має на меті прийти з медичною допомогою туди, де вона потрібна бідним і бездомним.

Поштовх екологічному наверненню у світі дадуть окремі міста. Таку думку висловив Папа Франциск, зустрічаючись у вівторок, 21 липня, з учасниками семінарів, присвячених кліматичним змінам і формам сучасного рабства, на які організатори – Папські Академії Наук та Соціальних Наук – запросили понад 70 міських голів з усього світу, губернаторів та представників ООН. Папа наголосив, що «дбати про довкілля» не означає лишень поводитися згідно з так званими «зеленими принципами», але щось більшого: це вимагає наставлення «екології людини». Також Папа підкреслив зв’язок між міграцією, пов’язаною з браком праці, та явищем торгівлі людьми, жертв якої дедалі частіше змушують до нелегальної праці без належного заробітку, необхідного для виживання, а все це стає поживним ґрунтом для зростання злочинності як у великих мегаполісах, так і в малих містечках.

У період вакацій Папа Франциск не припиняє працювати. «Папа проводить ці дні з великим спокоєм та радістю. Я завжди, щоранку бачу його дуже задоволеним. Але постійно при праці, бо завжди зустрічаю його з паперами та листами в руках: він намагається, наскільки це можливо, особисто відповідати. Цей період він проводить у спілкуванні з друзями, користаючи з того, що має для цього більше часу. Але також перечитує документи та проекти на найближче майбутнє», - розповів аргентинський священик монсеньйор Ґільєрмо Карчер, Папський церемонієр і один з найближчих його помічників.

Якщо хочемо перемогти в боротьбі проти СНІДу, потрібно об’єднати зусилля. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму посланні учасникам 8-ї конференції з питань СНІДу, яку від 19 до 22 липня проводила «International AIDS Society» у канадському місті Ванкувері. Глава Католицької Церкви запевнив у своїх молитвах за те, щоб «увесь поступ у фармакологічній галузі, в лікуванні і наукових пошуках, супроводжувався рішучим зобов’язанням сприяти цілісному розвиткові кожної людської особи», яка є «улюбленою Божою дитиною».

Необхідно мати широке бачення шляхів викорінення бідності на планеті, а не фокусуватися лише на окремих аспектах, продиктованих приватними інтересами. З таким закликом на захист людської гідності Апостольський Престіл виступив на засіданні Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку, де нещодавно визначалися Цілі розвитку після 2015 року.

24 липня Посольство України при Святому Престолі вшанувало пам'ять святої рівноапостольної княгині Ольги біля вівтаря з її мозаїчним зображенням в Соборі Святого Петра у Ватикані.

Святіший Отець прийняв у церковне сопричастя новообраного Главу Вірменської Католицької Церкви. У своєму посланні до Блаженнішого Крікора Бедроса ХХ Ґаброяна Папа написав: «Ваш вибір на Кілікійський осідок Вірменської Католицької Церкви став для мене причиною глибокої радості, тому дякую Вам за листа, написаного Вашим Блаженством до мене, просячи про церковне сопричастя. Приєднуюся до всіх вірних Патріархату, висловлюючи разом з ними щирі та братні побажання і прошу в Господа Бога повноти Його дарів для Вас, аби нове служіння принесло рясні плоди».

У неділю, 26 липня, після проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск першим зареєструвався для участі у Всесвітніх Днях молоді, відкривши, таким чином, офіційну реєстрацію учасників. «Сьогодні відкривається реєстрація учасників 31-го Всесвітнього Дня молоді, який наступного року відбудеться в Польщі, – сказав Святіший Отець після проказування Богородичної молитви. – Я бажав особисто відкрити цю реєстрацію.

Щороку 26 липня Іспанія відзначає Свято дідусів та бабусь. З нагоди цього свята Святіший Отець написав послання до його організаторів та учасників, в якому закликав скріплювати віру, усвідомлюючи близькість Бога, Який ніколи нас не залишає, та в переконаності у тому, що своєю мудрістю і жестами любові можна зробити важливий внесок у життя й загальнолюдське зростання своїх родин.

Перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 26 липня Папа Римський Франциск ствердив, що Сам Ісус є Хлібом Божим. Ми отримуємо Його життя в нас, стаючи дітьми Божими та братами й сестрами між собою. Це означає ввійти в логіку Ісуса,  – а це логіка безкоросливості, логіка співучасті і взаємоподілу. «Що можемо зробити, коли зустрічаємось із стражданням, самотністю, бідністю і труднощами такої великої кількості людей?» – запитав Святіший Отець, даючи відповідь: «Нарікання нічого не вирішать, але можемо пожертвувати того трішки, що маємо, як хлопчина з Євангелії. Напевно, маємо кілька вільних годин, якийсь талант, якийсь досвід.  Хто з нас не має п’яти хлібів і двох рибин? Вони є у кожного. Якщо ми готові віддати їх у руки Господні, цього буде достатньо, щоб у світі стало трохи більше любові, миру справедливості, а над усе – радості. Світ дуже потребує радості! Господь здатний помножити наші дрібні жести солідарності і вчинити нас учасниками Свого дару». На завершення Святіший Отець закликав присутніх спільно помолитись «Богородице Діво» за всіх незаконно утримуваних на Близькому Сході.

У вівторок, 28 липня, Святіший Отець звернувся до молоді через соцмережу «Твіттер»: «Дорога молоде, не бійся подружжя: Христос супроводжує Своєю благодаттю подружні пари, які перебувають у єдності з Ним».

Апостольська Столиця підтримала угоду про скасування митних зборів з більш ніж 200 технологічних продуктів, підписану більшістю країн-членів Світової організації торгівлі. За оцінками експертів, це рішення зумовить зниження цін, створення нових робочих місць і дасть новий імпульс економіці на глобальному рівні.

Через декрети Апостольської Пенітенціарії, Папа Франциск надав повний відпуст паломникам, які відвідають санктуарії Лойоли та Манреси в Іспанії під час відзначення першого Ювілейного року Ігнатіянського шляху.  Мова йде про прочанський маршрут, який простягається на 700 кілометрів.

Префект Папського Дому Ґеорґ Генсвайн розповів, що протягом понтифікату Папи Франциска у різноманітних прилюдних заходах із ним взяло участь 15 мільйонів вірних з усього світу. У контексті наближення Ювілею Милосердя архиєпикоп Ґенсвайн зазначив, що протягом цього періоду, від січня до листопада 2016 р., один раз на місяць відбуватиметься надзвичайна загальна аудієнція в суботу, щоб задовольнити численні прохання, які надходять від вірних.

Радимо ознайомитись:

Папські молитовні намірення на серпень

Програма Святого Року Милосердя

Віртуальні тури по Ватикану