Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.08– 28.08)
  • Срд, 30/08/2017 - 10:45

21 серпня у Ватикані було оприлюднено Послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня мігранта та біженця, який буде відзначатись 14 січня 2018 року. Темою послання є Прийняти, захистити, підтримати та інтегрувати мігрантів і біженців».

22 серпня у Москві відбулась зустріч між Держсекретарем Ватиканом кардиналом П’єтро Пароліном та міністром закордонних справ Сєрґєм Лавровим. В часі спільної прес-конференції, яка відбулась після цієї зустрічі кардинал Паролі нагадав владі РФ про те, що поведінка РФ стосовно Криму не відповідає міжнародному праву.

Будучи безпосередньо заанґажованим в ініціативи, спрямовані на полегшення страждань населення, Святий Престол, одночасно, чітко закликає до віддавання переваги спільному добру, до справедливості, законності, до правди фактів та утримання від маніпуляції ними. Про це, коментуючи ситуацію на Близькому Сході та в Україні, заявив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, під час брифінгу в МЗС Росії

Ходити з опущеним поглядом – це не по-християнськи. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, коментуючи уривок, прочитаний із Книги Одкровення, в якому Боже слово каже: «От, нове творю все». Він зауважив, що «християнська надія ґрунтується на вірі в Бога, Який завжди творить новизну в житті людини, в історії та у всесвіті».

«Господь близький до тих, хто є жертвами старих і нових форм рабства: негуманної праці, незаконної торгівлі, експлуатації» – таке повідомлення було поширене через дев’ятимовний аккаунт Папи Франциска @Pontifex в соціальній мережі Twitter у середу, 23 серпня, в День пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації.

Літургія є життям для всього церковного люду, адже зі своєї природи вона є «народною», а не клерикальною, на що вказує етимологія цього слова. Вона є життям, а не ідеєю, яку слід збагнути. Такими думками Папа Франциск поділився у четвер з учасниками 68-го італійського «Національного літургійного тижня», який збігся із 70-річчям «Центру Літургійної Діяльності».

«Люди потребують надії для того, щоб жити, а Святого Духа, для того, щоб надіятися», – ці слова Папа Франциск поширив дев’ятьма мовами серед понад 35 мільйонів користувачів соціальної мережі Twitter, які підписалися до його облікового запису у четвер.

«Щоби відбування покарання було плідним, воно повинно мати перед собою горизонт надії». На цьому наголосив Папа Франциск у відеопосланні, зверненому до молоді, що відбуває покарання в Федеральному пенітенціарному комплексі в Есейса в Аргентині та бере участь в програмах Осередку студентів, що діє в ньому. Діяльність цього осередку в пенітенціарному закладі, розташованому на південному заході від аргентинської столиці, добре відома колишньому архиєпископові Буенос-Айреса, оскільки він часто туди телефонував.

Чудотворна ікона показує нам, що Богородиця не є далекою Королевою, але Матір’ю, що обіймає Своїх дітей. Про це роздумує Папа Франциск у своєму посланні учасникам ювілейних святкувань на Ясній Горі в Ченстохові в Польщі. У суботу, 26 серпня 2017 р., в день літургійного вшанування Ченстоховської Богородиці, Небесної Покровительки Польщі.

Офіційний представник Святого Престолу П'єтро Паролін висловив стурбованість роликом, в якому терористичне угрупування "Ісламська держава" називає своєю наступною мішенню Папу Римського. Командир Папської Швейцарської Гвардії вважає, що спроба вчинити теракт у Ватикані тільки питання часу, проте, він запевнив що цей елітний підрозділ готовий протистояти терористичній загрозі.

У Божій будівлі жоден камінець, навіть найменший, не є даремним, бо в Ісусових руках навіть найменший камінчик стає коштовним камінням. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 27 серпня, євангельський уривок про визнання святого Петра на шляху до Єрусалиму.

До постійного заанґажування, пронизаного моральним та соціальним вченням для будування гуманнішого та справедливішого суспільства заохотив Папа Франциск членів Міжнародної мережі законодавців католиків, приймаючи їх у неділю після проказування молитви «Ангел Господній». Мова йде про згуртування католицьких парламентарів, засноване 2010 року з ініціативи Віденського Архиєпископа Крістофа Шенборна та католицького члена британської Палати Лордів Девіда Алтона.

Над столицею Святого Престолу, містом-державою Ватиканом, помічено невідомий безпілотний літальний апарат (дрон). Також під час польоту апарату всі автомобілі внизу почали видавати підозрілий гул. У зв'язку з тим, що повітряний простір над Ватиканом є безпілотної зоною після низки терактів в Європі, для перехоплення дрона було піднято вертоліт.

Як ми вже повідомляли, 11 липня 2017 р. у Ватикані був оприлюднений Апостольський Лист Папи Франциска «Maiorem hac dilectionem» (Більшої від тієї любові), яким відкривається шлях до беатифікації вірних, які, спонукувані любов’ю, героїчно віддали своє життя за ближнього, добровільно та свідомо приймаючи неминучу й передчасну смерть з наміром наслідувати Ісуса.

Радимо ознайомитись:

Гасла та логотипи Апостольської подорожі Папи до Чилі й Перу

Важкі питання: Як отримати «Папське благословення»?

Глава московсько-православної дипломатії знову нападає на УГКЦ і Україну

Кардинал П’єтро Паролін підбив підсумки візиту до Росії

Гвардійцем назавжди…