Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.10 – 27.10)
  • Срд, 30/10/2013 - 01:02

Понеділок. Святіший Отець зустрівся 19 жовтня з меценатами мистецтва Ватиканських музеїв. Група «Patrons of the Arts in the Vatican Museums» підтримує збереження та увічнення унікальної колекції творів мистецтва, що належать до ватиканських фондів. Понтифік вважає, що створення цієї унікальної групи було натхненно не тільки почуттям відповідальності за спадщину Церкви та збереження сакрального мистецтва,а й "бажанням поширення духовних і релігійних ідеалів.

Захланність, прив’язаність до грошей руйнує людську особу, нищить родини та взаємини з ближніми. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у понеділок, 21 жовтня. Ось чому Христос неодноразово промовляє суворі слова проти прив’язаності до грошей. Вчить нас, що неможливо служити двом панам, радить не турбуватися, бо «Господь знає, що нам потрібно». Підсумовуючи, Папа зазначив, що Ісус навчає нас дороги бідності, але це не є шлях «бідності задля бідності». «Ні, – сказав він, – це шлях бідності, як засобу для того, щоб Бог був Богом, щоб Він був для нас єдиним Господом! Не золотий ідол! Бо всі добра, які маємо, Господь дає нам для того, щоб спричинятися до поступу світу, до поступу людства, щоб допомагати іншим».

«З глибокою вдячністю Господу Ісусові Христові дивлюся на численні кроки, здійснені у лютерансько-католицьких взаєминах протягом останніх десятиріч, і не лише в богословському діалозі, а й через братерську співпрацю в різних душпастирських сферах, і, передовсім, у намаганні поступати в духовному екуменізмі», – сказав Папа Франциск, приймаючи 21 жовтня делегації Всесвітньої Лютеранської Федерації та членів Лютерансько-католицької комісії в пошуках єдності.

21 жовтня Кеннет Хакет вручив вірчі грамоти Папі Франциску і офіційно зайняв пост посла США при Святому Престолі

 

Вівторок. Проповідуючи на ранковій Месі у вівторок Папа наголосив, що самим розумом Бога зрозуміти неможливо. Святіший Отець наголосив, що таємниці нашого спасіння можна зрозуміти лише на колінах, у молитовному спогляданні. Коли розум намагається самостійно пояснити ці таємниці, то завжди стає безумним, що не раз підтвердила історія Церкви. Тут потрібні одне і друге: розум та молитва.

Постійний представник Святого Престолу при структурах ООН у Нью-Йорку, архиєпископ Френсіс Чулікат, виступив на засіданні Третього комітету в рамках Генеральної асамблеї організації, який займається дитячою проблематикою. Найголовнішим правом дитини є її право на життя, звернув увагу єрарх і з жалем підкреслив високий рівень дитячої смертності у світі. «Без життя, всі інші права не мають сенсу», - сказав він.

 

Середа. Під час загальної аудієнції у середу Папа говорив про Пречисту Діву Марію, як про образ Церкви. Першим аспектом, на який звернув увагу Понтифік, було: Марія, як приклад віри. «Так» Марії, досконале вже на початку, зростало аж до хвилини хреста, де Її материнство поширилось, обіймаючи кожного з нас. У цьому контексті Папа зазначив, що ми повинні запитати себе, чи дозволяємо, щоб нас просвічувала віра Марії, нашої Матері? Чи в хвилини труднощів і темряви дивимося на Неї, як на приклад довіри до Бога? Наступним аспектом є те, що Богородиця є прикладом милосердної любові. Тут Святіший Отець пригадав, як Вона відвідувала родичку Єлизавету. Марія принесла їй «не лише матеріальну допомогу», але також «Ісуса, Який жив у Її лоні», що означало принести повноту радості. Подібно чинить і Церква. «Церква – це не магазин, Церква не є гуманітарним агентством чи неурядовою організацією, Церква послана нести всім Христа та Його Євангелія», – наголосив Папа. Крім того, Богородиця є прикладом єдності з Христом. «А ми згадуємо про Ісуса лише тоді, коли щось не так, як слід, коли нам щось потрібно, чи наші взаємини з Ним є постійними, є глибокою приязню, навіть тоді, коли йдеться про те, щоб іти за Ним дорогою хреста?» – запитав Папа, закликавши слухачів молитися за те, щоб наше життя та життя кожної церковної спільноти були відображенням прикладу Марії, Матері Церкви.

Святіший Отець передав слова підтримки всім в'язням італійських в'язниць: «Я молюся за них, вони близькі моєму серцю, прошу Господа і Божу Матір, щоб вони успішно пройшли цей складний період свого життя», – сказав Папа Франциск під час зустрічі з італійськими тюремними капеланами у Ватикані 23 жовтня. «Жодна камера не може бути закрита настільки, щоб туди не мав доступу Бог – Він там, плаче з ув’язненими, працює з ними, сподівається з ними», – підкреслив Понтифік.

23 жовтня прес-служба Ватикану видала комюніке щодо ситуації навколо німецького єпископа Франца-Петера Тебартц-ван Ельста з єпархії Лімбурга. «Святіший Отець був постійно детально і об’єктивно інформований про ситуацію щодо єпархії Лімбурга. У єпархії склалась така ситауція, в якій єпископ Франц-Петер Тебартц-ван Ельст не може, на даний час, продовжувати виконувати своє єпископське служіння.»

 

Четвер. 24 жовтня Понтифік прийняв на аудієнції делегацію «Центру Сімона Візенталя» - міжнародної єврейської організації, діяльність якої спрямована на захист прав людей, боротьбу з расовою нетерпимістю і антисемітизмом, вивчення Холокосту і сприяння порозуміння між народами через освіту і громадську діяльність. Звертаючись до зібраних, Франциск зазначив, що Церква рішуче осуджує будь-які форми антисемітизму.

У четвер Папа Франциск уділив перші єпископські свячення від початку свого понтифікату, здійснивши архиєрейське рукоположення президента Папської Церковної Академії (дипломатичної школи Ватикану) Джамп'єро Ґолдера та Апостольського Нунція в Гані Жан-Марі Шпайха. Звертаючись до нововисвячених єпископів, Святіший Отець сказав: «Пам'ятайте, що перший конфлікт в Єрусалимській Церкві виник, коли єпископи мали настільки багато роботи, дбаючи про вдів та сиріт, що вирішили призначати для цього дияконів. – говорив Папа Франциск. – Чому це зробили? Щоб молитися і голосити Слово. Єпископ, який не молиться, є єпископом тільки наполовину. А якщо не молиться взагалі – стає світською людиною».

Антикатолицькі групи підтримки легалізації абортів запустили масштабну кампанію, в якій домагаються позбавлення Святого Престолу статусу постійного спостерігача при Організації Об'єднаних Націй. Поруч з організаціями підтримки легалізації абортів – таких як Центр репродуктивних прав  (CRR) та Плановане батьківство (PP) – у агресивній кампанії проти Ватикану та Католицької Церкви бере участь американська група підтримки легалізації абортів – Католики за вибір (CFC), яка пропагує, незважаючи на свою привабливу назву, переконання, які суперечать науці Церкви.

 

П’ятниця. Сповідатися означає зі щирим серцем виходити назустріч Ісусовій любові. Проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у п’ятницю, 25 жовтня, Папа Франциск, у світлі слів святого Павла з Послання до Римлян, говорив про Святу Тайну Покаяння, звертаючи увагу на необхідність приймати «ласку сорому», яка допомагає нам відчути Боже прощення.

Папа Франциск зустрівся з учасниками пленарної асамблеї Папської ради у справах сім'ї, яких прийняв на аудієнції 25 жовтня. Звертаючись до присутніх, Святіший Отець підкреслив кілька аспектів, але в першу чергу зазначив, що сім'я, це місце, в якому вчаться любити. «Кожен з нас будує власну індивідуальність в сім'ї, зростаючи поруч з мамою і татом, братами і сестрами, дихаючи домашнім теплом. Сім'я - це місце, в якому отримуємо ім'я, місце любові, простір близькості.» На думку Франциска, важливо, щоб сім'я грунтувалася на таїнстві шлюбу: саме воно робить сильнішим союз подружжя та їх взаємне обдарування. «По-справжньому християнські сім'ї пізнаються по вірності, терпеливості, відкритості на життя, повазі до літніх», - сказав Папа.

25 жовтня Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Республіки Екваторіальної Гвінеї Теодоро Обіянга Нгема Мбасого. У ході сердечної бесіди відзначався позитивний внесок Католицької Церкви на користь людського, соціального і культурного розвитку країни, особливо в освітній та благодійній сферах, а також співпраці з державою з метою покращення умов життя населення.

 

Субота. У суботу, 26 жовтня, в Климентинському залі ватиканського Апостольського палацу, відбулося вручення «Премії ім. Ратцінгера» двом цьогорічним лауреатам, яке особисто здійснив Папа Франциск. Премії отримали лауреати Річард Баррідж та Крістіан Шаллер.

26 жовтня 2013 Папа Франциск прийняв на аудієнції близько тридцяти випускників єзуїтських шкіл з Уругваю. Зустріч пройшла в теплій і сімейній атмосфері з присутністю великої кількості дітей, яких Папа назвав «обіцянкою і надією».

Святіший Отець прийняв на аудієнції Президента Республіки Панама – Рікардо Мартінеллі. У ході зустрічі обговорювалася актуальна ситуація в країні та регіоні, соціальна політика, що провадиться урядом і проекти на майбутнє.

Цього ж дня Святіший Отець звернувся до учасників чування на площі св. Петра, яке пройшло з нагоди Дня сімей, організованого у Ватикані Папської радою у справах сім'ї. На зустріч під девізом «Сім'я, живи радістю віри» зібралися близько 200 тис. осіб з різних куточків світу. Багато з них прибули цілими сім'ями − з дружинами, дітьми, бабусями і дідусями. Папа зазначив, що Бог знає про труднощі сімей та про глибоке бажання людини знайти радість миру. Він закликав всі сім'ї в світі звернутися у своїх проблемах до Христа. Папа закликав сім'ї з радістю йти по життю, залишатися з'єднаними з Христом і нести Його іншим через особисте свідчення.

«Бажання усього світу, щоб конструктивно домагатися ліквідації ядерної зброї, ніколи раніше не було таким певним. Незважаючи на це, однак, дуже невелика група країн є на цій дорозі, намагаючись знайти комплексне рішення проблеми». Таку думку Архиєпископ Френсіс Чуллікатт висловив на форумі І Головного комітету 68-мої сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

 

Неділя. У неділю Святіший Отець відправив Святу Літургію на площі св. Петра з нагоди прощі родин до гробу святого Петра в контексті Року віри. Коментуючи євангельський уривок про молитву митаря та фарисея, Святіший Отець звернув увагу на «фальшивий» і «правильний» способи молитви. «У світлі цього Божого слова, – сказав Папа, – хочу запитати вас, дорогі родини: чи ви іноді молитеся в сім’ї?» Він зауважив, що знає, що дехто це робить, але багато запитують, як це робити? Насамперед, це слід робити так, як митар, бути смиренним перед Богом. Але як це робити в сім’ї, коли здається, що молитва є особистою справою, а в сім’ї часто бракує придатної спокійної хвилини? Папа відповів на це питання. Для молитви у родині потрібна, насамперед, простота; родина повинна зберегти віру; сім’я повинна переживати радість. Наприкінці Богослуження Вселенський Архиєрей проказав ввірив Богородиці родини всього світу перед образом Пресвятої Родини з Назарету, а Євхаристійне богослуження завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній» та спеціальним Апостольським благословенням.

 

Радимо ознайомитись:

 

Колишній секретар про Бенедикта XVI

 

Загрози антипапства не існує

 

Префект Конгрегації доктрини віри про нерозривність шлюбу