Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.11 – 27.12)
  • Срд, 30/12/2015 - 00:50

У понеділок, 21 грудня, Святіший Отець Франциск зустрівся із працівниками Ватикану. Папа подякував їм за постійну, наполегливу працю і наголосив, що не можна забувати про обов’язки перед сім’єю: «Подружжя схоже до рослини. Воно не є шафою, яку стравлять десь у кімнаті та вистачить час від часу стерти пил. Мова йде про живу рослину, яку слід щоденно доглядати».

«Каталог чеснот», необхідний для тих, які служать у Курії та для тих, які прагнуть «вчинити плідним своє посвячення чи служіння в Церкві» представив Папа Франциск під час традиційної передріздвяної зустрічі з Римською Курією, що відбулась у понеділок, поєднавши його з Ювілеєм Милосердя.

В неділю 20 грудня словенці знову вийшли на референдум із сімейних питань. Найліберальніша республіка колишньої Югославії в чергове відкинула одностатеві шлюби, додавши цього разу ще й відкидання внесення гендеризму в Закон про сім’ю та заповадження гендерного виховання в дитячих садках та школах. Перший раз словенці відкинули одностатеві шлюби на референдумі у 2012 році.

Папа Франциск став цьогорічним лауреатом Міжнародної премії імені Карла Великого, престижної європейської премії за внесок в об'єднання Європи, якою, починаючи від 1950 року, нагороджує німецьке місто Ахен, столиця імператора Карла Великого.

Близько 4800 банківських рахунків були закриті в Інституті релігійних справ (Ватиканському банку) в рамках боротьби з відмиванням грошей, поінформував керівник Бюро фінансової інформації Апостольського Престолу Рене Брульхарт.

Заступник Міністра закордонних справ України Сергій Кислиця прийняв копії вірчих грамот новопризначеного Апостольського Нунція Архієпископа Клаудіо Ґуджеротті.

«Коли чуємо про народження Христа, дозвольмо, аби це Дитя промовило до нас; закарбуймо у своєму серці Його слова, не відвертаючи погляду від Його обличчя. Якщо візьмемо Його у свої обійми й дозволимо обійняти нас, Воно принесе нам такий мир серця, який не знатиме кінця», – з такими словами Папа Франциск звернувся до вірних під час нічної різдвяної Святої Меси, яку він очолив 24 грудня в базиліці Святого Петра у Ватикані. Проповідник підкреслив, що «Спаситель світу прийшов, аби причаститися нашій людській природі», а тому «ми вже більше не самотні». Різдвяна ніч пригадує нам, «ким ми є» та вказує «шлях, яким слід пройти, аби досягти до мети». Це означає, що ми «не можемо залишатися бездіяльними», а «йти, щоб побачити нашого Спасителя, покладеного в яслах». Повний текст різдвяної проповіді Святішого Отця можна прочитати за посиланням.

У п’ятницю, 25 грудня, опівдні, Папа Франциск уділив благословення Ubi et Orbi. Промовляючи до вірних перед благословенням, Понтифік закликав: «Відчинімо наші серця, щоби прийняти благодать цього дня, яким є Він Сам: Ісус – це світлий «день», який зійшов над небокраєм людства. День милосердя, в якому Бог Отець об’явив людству Свою безмежну ніжність. День світла, який розсіває пітьму страху й тривоги. День миру, в якому стає можливим зустрітися, вести діалог і, насамперед, примиритися. День радості: «великої радості» для найменших та смиренних і для всього люду.» (пор. Лк 2,10).

Чи прощення – це лише добрий вчинок, чи може дія, яка приносить результати? Відповідь на це запитання Папа Франциск шукав під час повчання, яке він виголосив перед проказуванням молитви «Ангел Господній» 26 грудня, в день літургійного спомину святого первомученика Стефана. Святіший Отець зазначив, що наступного дня після споглядання «милосердної Божої любові, Яка стала тілом задля наc» ми бачимо «послідовну відповідь Ісусового учня, який віддає життя». «Вчора на землі народився Спаситель, а сьогодні для неба народжується Його вірний свідок.

27 грудня, у празник Пресвятої Родини, що у Римо-Католицькій Церкві відзначається у першу неділю по Різдві, Папа Франциск очолив Святу Літургію в ватиканській базиліці Свято Петра, що також була приурочена паломництву сімей з нагоди Ювілейного Року Милосердя. Папа підкреслив, що Марія та Йосиф вчили малого Ісуса молитися, а в суботу усі разом ходили до синагоги, щоб послухати Боже слово та прославити Господа спільною молитвою. «Як важливо для наших сімей прямувати разом та мати спільну ціль до осягнення!» – наголосив Понтифік. «Що може бути прекраснішим для батька і матері, як поблагословити власних дітей на початку дня чи на його завершення, зробити на їхньому чолі знак хреста, як у день Хрищення», – молив далі Святіший Отець, зазначаючи, що ця молитва-благословення є найпростішою молитвою батьків за своїх дітей. «Нехай кожна сім’я під час Року Милосердя зможе стати упривілейованим місцем, де зазнається радість прощення. Прощення – це суть любові, яка вміє зрозуміти помилку та її вилікувати», – наголосив Глава Католицької Церкви.

Традиційно опівдні в неділю Папа зустрівся із вірними для спільно проказування молитви «Ангел Господній». Перед молитвою Святіший Отець пригадав, що з прикладу та свідчення Пресвятої Родини кожна сім’я може почерпнути цінні вказівки для життя та черпати сили для щоденної життєвої мандрівки.

Радимо ознайомитись:

Підсумки діяльності Папи у 2015 році

Школа молитви Бенедикта XVI (12)

Християнство – це не субкультура