Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22 – 28 липня)
  • Срд, 31/07/2013 - 02:09

Понеділок. У понеділок Святіший Отець написав нове повідомлення у Твіттері з борту літака, яким він летів у Бразилію: «Через кілька годин прибуду до Бразилії, і моє серце вже повне радості, тому що скоро буду з вами святкувати XXVIII Всесвітні дні молоді». Також в літаку Понтифік спілкувався із журналістами.

Ввечері цього дня у губернаторському палаці Ґванабара і Ріо-де-Жанейро відбулась офіційна церемонія привітання. В своїй першій промові Святіший Отець подякував люблячому Божому Провидінню за те, що його перший візит поза межі Італії дозволив йому повернутись до улюбленої Латинської Америки. Папа Франциск підкреслив, що його візит є нічим іншим, як продовженням пастирської місії Єпископа Риму, яка полягає у тому, щоб зміцнити братів у вірі в Христа.

Вівторок. Бразильська поліція знайшла і знешкодила вибуховий пристрій на території бразильського національного марійського санктуарію в Апаресіді, який у середу 24 липня мав відвідати Папа Франциск.

Середа. У середу Святіший Отець здійснив паломництво до санктуарію Матері Божої в місті Апаресіді. Там він помолився перед чудотворною статуєю Пречистої Діви Марії, відправив Святу Месу в санктуарії – з посвятою Пресвятій Богородиці Бразилії та понтифікату Папи Франциска – благословив вірних, зібраних перед базилікою та відвідав семінарію «Ласкавого Ісуса». В проповіді Папа Франциск вказав на три аспекти, якими повинна жити молодь для того, щоб розбудовувати державу та світ, де буде більше справедливості, єдності й братерства. Цими аспектами є надія, відкритість на Божі несподіванки та життя у радості. Святіший Отець закликав молодь покласти усю свою надію на Бога і вірити, що Він поряд у кожну хвилину. Через надію відкритись на дію Божу в житті, будучи готовим прийняти від Господа різні «несподіванки», які для нас завжди є лише на краще. «Християни – радісні, вони аж ніяк не похмурі. Адже Бог на нашому боці…Якщо ми справді любимо Христа і відчуваємо, як сильно Він нас любить, то наші серця «засяють» із радості, яка буде передаватися всім навколо», - сказав Папа. Тут можна переглянути відео паломництва Понтифіка до Марійського санктуарію.

Після візиту до марійського санктуарію в Апаресіді Папа Франциск звернувся до молоді через соціальну мережу Твіттер: «Не забувайте, молоді друзі: Діва Марія є нашою Матір’ю, і з її допомогою ми можемо залишатися вірними Христові».

24 липня ввечері в Ріо-де-Жанейро Святіший Отець відвідав клініку ім. св. Франциска Ассизького, яка спеціалізується на лікуванні людей з залежностями, насамперед, наркоманів. Звертаючись до зібраних, Папа нагадав узалежненим про їхню особисту відповідальність за своє звільнення, але також вказав на те, що Бог ніколи не залишає їх самими і тримає їх за руку.

Четвер. 25 липня, після церемонії благословення прапорів Олімпійських та Паралімпійських ігор та вручення Папі символічних ключів від Ріо-де-Жанейро, яка пройшла в Міському палаці, Франциск відправився в фавели Варжинія. Промовляючи до громади Варджинії, Святіший Отець подякував за гостинність, але вказав також на потребу втамовувати голод за справедливістю: «Кожен, згідно з своїми можливостями і відповідальністю, повинен вміти робити свій внесок, щоб покласти край всім цим соціальним несправедливостям», - вказав Папа. На останок Понтифік закликав молодь не занепадати духом, не звикати до зла, але перемагати його добром.

Після цього Папа Франциск зустрівся із аргентинськими паломниками, що прибули на Всесвітній День Молоді в Ріо. Звертаючись до молодих аргентинців Святіший Отець наголосив на двох речах: не дозволяти виключати із суспільства молодь та старших і не розбавляти свою віру. Папа закликав їх створити шум: «Я хочу, щоб шум вийшов назовні, я хочу, щоб Церква вийшла на вулиці, я хочу, щоб ми протистояли усьому світському, усьому статичному, усьому комфортному, усьому, що пов’язане із клерикалізмом, усьому, що може змушувати нас замкнутися у самих собі».

Ввечері 25 липня понад мільйон молодих людей, незважаючи на безперервний холодний дощ заповнили чотирикілометровий пляж Копакабана в Ріо-де-Жанейро, щоби привітати Святішого Отця Франциска. Понад сорок хвилин Папа повільно проїжджав відкритим папамобілем, сердечно вітаючи та благословляючи молодь, зупиняючись, щоб поцілувати дітей, яких йому простягали. Вселенського Архиєрея привітав архиєпископ-митрополит Ріо-де-Жанейро Орані Жоао Темпеста. Папа Франциск звернувся до молоді із вітальним словом, насамперед попросивши хвилину тиші і молитви в наміренні молодих французів, які не змогли доїхати до Ріо-де-Жанейро внаслідок аварії у Французькій Гвіані. Після читання Євангелії до молодих паломників звернувся Папа Франциск, запрошуючи молодь «додати Христа до свого життя».

У четвер Папа знову додав 3 нові повідомлення у Твіттері: «Подякуймо блаженному Івану Павлу ІІ за Всесвітні Дні Молоді і за велику кількість покликань, що народились під час цих 28 зібрань»; «Нехай спорт завжди буде засобом для обміну і зросту, але ніколи не насильства чи ненависті»; «Християнське життя не обмежується молитвою, але вимагає тривалої посвяти і відваги, що народжуються з молитви», - додав Святіший Отець згодом.

Папа Франциск висловив своє глибоке співчуття постраждалим та сім’ям загиблих у катастрофі пасажирського поїзда в Іспанії.

П’ятниця. Вранці у п’ятницю Святіший Отець Франциск відправив Літургію в архиєпископській резиденції в Сумар, у присутності 300 семінаристів і монахів. У проповіді Папа повернувся до теми контрасту між смиренням, необхідним від людини віри, і слабкістю, яка часом штовхає, також у Церкві, до пошуку кар’єри і престижу. Спокуса обманювати самих себе живе і в багатьох християнах. Це спокуса вважати себе кращими, ніж ми є, навіть перед Богом. Святіший Отець пригадав, що ми є лише глиняними посудинами і не варто себе прикрашати, бо тоді ми «починаємо обманювати самих себе і вірити», що є «якоїсь вищої категорії». Зрозуміти, чи прикрашаємо ми свою посудину чи ні, дуже просто, – сказав Папа: досить згадати, як ми сповідаємося перед священиком. «Є багато способів висповідатися. Ти сповідаєшся, інтелектуалізуючи свої вчинки? Ти міняєш сповідника, здійснивши щось ганебне? Значить, ти вже забув про те, що є глиняною посудиною», - сказав Папа, додаючи, що молитва поклоніння «є пробним каменем для того, щоб дізнатися, чи віримо ми, що Ісус є найбільшим даром».

Згодом Святіший Отець висповідав кількох молодих осіб. Після цього він відправився на приватну зустріч із групою в’язнів у осідку архиєпархії Ріо-де-Жанейро.

Опівдні цього ж дня Понтифік проказав разом з молоддю молитву «Ангел Господній». Перед молитвою Папа звернув увагу на важливість цієї молитви і заохотив молитися її тричі на день. Також Святіший Отець наголосив на цінності сім’ї та необхідності діалогу між поколіннями: «В Апаресідському документі сказано: «Діти й літні люди творять майбутнє народів: діти – тому що вони рухають історію, а літні – тому що вони передають свої досвід і мудрість, здобуті у житті» (№ 447). Цей зв'язок і діалог між поколіннями є скарбом, який слід берегти та зміцнювати!», - сказав Папа.

Папа Франциск прийняв на обід 12 молодих людей, по двоє з різних континентів світу та двоє з країни-господаря зустрічі молоді, тобто бразилійців. Обід відбувся у п’ятницю 26 липня в архиєпископському палаці Ріо-де-Жанейро. Був присутній також і господар – архиєпископ-митрополит Орані Жоао Темпеста. Закінчився обід спільною молитвою.

У п’ятницю ввечері відбулась Хресна дорога. Папа закликав молодь звернути свої очі на Хрест Ісуса та відповісти на питання: що кожен з молодих людей вклала в цей хрест? Що кожен залишив на цьому хресті? І нарешті, чого навчає нас цей хрест? Святіший Отець закликав: «Дорогі друзі, принесімо до Ісусового хреста наші радості, страждання та помилки. Там ми знайдемо Серце, яке відкрите для нас та розуміє нас, прощає нас, любить та закликає нести цю любов у нашому житті, любити тою самою любов’ю кожну людину, усіх братів і сестер».

Субота. В суботу Понтифік відправив Святу Літургію в кафедральному соборі Ріо-де-Жанейро. В проповіді Папа звернув увагу на три аспекти нашого покликання: ми покликані Богом, покликані проголошувати Євангеліє та покликані поширювати культуру зустрічі. В цьому контексті Папа вказав на те, що ми покликані Богом, щоб бути в Ісусі ,і щоб приносити плід. А «плідність нашу забезпечують не душпастирські винахідливість, зустрічі чи планування, а наша вірність Ісусу, який наполегливо нас закликає: «У мені перебувайте – а я у вас!» Також Понтифік пригадав, що кожен християнин повинен бути місіонером, найперше в себе вдома, між друзями, на роботі. Наголосив Папа і на тому, що в сучасному світі, в якому немає місця для літніх людей чи небажаної дитини, ми мусимо іти проти течії. Християни повинні бути «служителями сопричастя та культури зустрічі».

Майже три мільйони молодих людей зібралися на побережжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро на молитовне чування – одну з основних подій Всесвітнього Дня Молоді, яку в суботу, 27 липня 2013 р., ввечері очолив Папа Франциск. Чування складалося з Літургії Слова, яка розпочалася діалогом Папи з молоддю, а завершилася адорацією Найсвятіших Тайн. Під час своєї промови Святіший Отець закликав: «Дорога молоде, Господь тебе потребує! Також і сьогодні кличе кожного з вас, щоб іти за Ним в Його Церкві і бути місіонерами. Дорога молоде, сьогодні Господь тебе кличе! Не всіх разом. А тебе, чи тебе, кожного зокрема! Прислухайтесь серцем, що Він вам каже!»

Неділя. У неділю Святіший Отець Франциск відправив заключну Літургію на побережжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро за участю понад трьох мільйонів молодих людей. «Ідіть і зробіть учнями всі народи» – ці Христові слова, які були темою XXVIII Всесвітнього Дня Молоді, стали відправною точкою для проповіді Святішого Отця. «Ісус не сказав: якщо хочете, якщо маєте час. Він сказав: Ідіть! Це – мандат, який Господь доручив усій Церкві, кожному, але це наказ, який «не народжується з бажання панування і влади, але із сили любові», - сказав Папа. Підсумовуючи, Папа зазначив, що нести Євангеліє означає нести Божу силу, необхідну для того, щоб викорінювати зло, усувати насильство, руйнувати бар’єри егоїзму та ненависті, щоб будувати новий світ. «Ісус Христос розраховує на вас! Церква розраховує на вас! Папа розраховує на вас!», – звернувся Святіший Отець до юнаків і дівчат всього світу.

Після Літургії, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа запросив молодь спрямувати погляди на Діву Марію, яка для нас є прикладом того, яким повинен бути учень-місіонер Ісуса. «Ніколи не бійтеся щедро ділитися Христом. Справа того варта! Ідіть, вирушайте в дорогу зі сміливістю й великодушністю, щоби кожен чоловік і кожна жінка могли зустрітися з Господом», - закликав Папа.

Недільного вечора Святіший Отець Франциск виступив з прощальною промовою, в якій подякував Президентові Бразилії, духовенству та молоді за гостинність та теплий прийом. З окремою подякою Папа також звернувся до волонтерів ВДМ 2013 року, дякуючи їм за служіння.

Понеділок. Повертаючись до Рима, на борту літака, Папа Римський Франциск провів годинну прес-конференцію з журналістами. Франциск здивував журналістів своєю готовністю відповісти на усі запитання, навіть на ті, які стосувалися найбільш гострих тем: реформа Ватиканського банку, випадок прелата Рікки, гей-лобі, Ватілікс і навіть вміст його чорного портфеля.

Перед полуднем понеділка, в Римському військовому аеропорту Чампіно приземлився літак з Ріо-до-Жанейро, яким повернувся з Бразилії Папа Франциск. По дорозі з римського аеропорту Чампіно до Ватикану, Святіший Отець вирішив вступити до базиліки Santa Maria Maggiore, щоб подякувати Пресвятій Богородиці за Всесвітній День Молоді.