Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (22.05.17-28.05.17)
  • Срд, 31/05/2017 - 11:21

Необхідно відкрити своє серце, аби почути Святого Духа, щоб могти свідчити Ісуса Христа. Думками про це поділився Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 22 травня 2017 року. Спонукою до цих роздумів стали слова Ісуса з прочитаного Євангельського уривку: «Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух Істини, який від Отця походить, то Він і свідчитиме за Мене. Та й ви свідчитимете: ви бо зо Мною від початку». Проповідник підкреслив, що Господь Ісус, пообіцявши учням, що «не залишить їх сиротами», дав нам Святого Духа, що супроводжує нас і запевняє в тому, що «ми спасенні Ісусом». І лише Він, як навчає святий Павло, вчить нас казати: «Ісус є Господь». Святий Дух є «супутником в дорозі кожного християнина та на дорозі Церкви», а також «даром, Який нам дає Ісус».

У понеділок Папа Франциск зустрівся з єпископами Ґватемали, які прибули до Ватикану з візитом «ad Limina». Головною темою їхньої розмови були виклики, що стоять перед ґватемальською Церквою в сучасному суспільстві. Про це розповів Голова місцевої Єпископської Конференції єпископ Ґонсало де Вілла-і-Васкес.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані Президента Ірландії Майкла Гіґґінса, який опісля зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, та архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами.

Також цього дня у Ватикані розпочала роботу 70-а Загальна Асамблея Єпископської Конференції Італії. Серед питань, які вона розглядатиме – молодь, контексті приготування до Синоду, праця, євангелізація. Одним із завдань є обрання трьох кандидатів на служіння Голови єпископської конференції, якого пізніше призначить Папа.

Чимало посвячених Богові людей зазнавали переслідувань через те, що викривали негідну поведінку могутніх цього світу. Про це під час ранкової проповіді у вівторок, 23 травня 2017 р., роздумував Папа Франциск, зазначаючи, що злий дух віддає перевагу Церкві, яка є літеплою і не ризикує. Спонукою для цих роздумів стало читання з Діянь Апостолів, яке розповідало про те, як апостолів Павла та Силу було вкинуто до в’язниці у Филиппах за те, що звільнили від опанування злим духом дівчини, яка своїми віщуваннями приносила заробіток панам. Посилаючись на читання з Діянь Апостолів, Папа наголосив, що слід переходити від літеплого стилю життя до радісного звіщення Ісуса. Служниця в Филиппах ходила за апостолами, називаючи їх «слугами Божими». Хоч це і була похвала, але святий Павло знав, що вона опанована злим духом, а тому прогнав його з неї. Як заначив проповідник, Павло зрозумів, що це не був шлях для поширення Божого царства. «Таким є шлях нашого щоденного навернення: переходити від світського стану життя, спокійного і безпечного, ніби й християнського, але дуже літеплого, до життя істинним звіщенням Ісуса Христа, до радості проповідування Христа. Переходити від релігійності, занадто зосередженої на заробітках, до віри й звіщання: Ісус є Господь!» – сказав Папа, заохочуючи вірних перечитувати 16-й розділ з Діянь Апостолів, аби побачити, як Господь «через Своїх мучеників» спричиняється до поступу Церкви.

У середу 24 травня 2017 року Папа Франциск прийняв в Апостольському Палаці у Ватикані Президента США Дональда Трампа з дружиною, донькою та супроводом. Він прибув з офіційним візитом до Італії, але перш, ніж мати зустріч з президентом та прем’єр міністром країни, Дональд Трамп зустрівся із Святішим Отцем, а потім з кардиналом П'єтро Пароліном, Державним Секретарем Святого Престолу, та Полем Річардом Ґаллаґером, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами.

Бог завжди перебуває поруч із нами, особливо в найважчих, найболючіших  хвилинах. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 24 травня 2017 р., роздумуючи про подію, що трапилася з двома Ісусовими учнями по дорозі до Емаусу. Єпископ Риму пояснив, що Ісус, насамперед, промовляє через Святе Письмо. І коли хтось бере в руки Біблію, то не знайде так «історії легкого героїзму, блискучих переможних кампаній. «Справжня надія, – наголосив він, – ніколи не є дешевою: вона завжди проходить через поразки. Надія того, хто не страждає, мабуть, і не є надією. Бог не хоче, аби Його любили так, як люблять полководця, який веде свій народ до перемоги, знищуючи в крові його ворогів. Наш Бог є тьмяним світлом, яке горить серед холодного і вітряного дня, і хоч якою слабкою не здавалася б Його присутність у цьому світі, Він обрав місце, яким ми всі гордуємо». Далі Ісус повторює з учнями «ключовий жест кожної Євхаристії»: бере хліб, ламає та дає їм. «Чи ж у цій серії жестів не вміщена вся історія Ісуса? І хіба в кожній Євхаристії не присутній знак того, чим повинна бути Церква? Ісус бере нас, благословляє, “розбиває” наше життя, тому що не існує любові без жертви, та передає його іншим, жертвує його всім», – сказав Глава Католицької Церкви. Наприкінці аудієнції Папа Франциск привітав українських прочан, які брали участь у міжнародному військовому паломництві до Люрду.

Місцем християнина є світ, в якому він повинен звіщати Ісуса, але його погляд звернений до неба, шукаючи єдності з Господом. Про це роздумував Папа Франциск, проповідуючи у п’ятницю, 26 травня 2017 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти». Святіший Отець підкреслив, що Святе Письмо вказує нам на три орієнтири для християнського шляху. Першим таким словом є «пам’ять». Воскреслий Ісус наказує Своїм учням очікувати Його в Галилеї. Другим орієнтиром є «молитва». Як зазначив Наступник святого Петра, коли Ісус вознісся на небо, Він не відокремився від нас. «Фізично – так, але Він назавжди пов’язаний з нами і заступається за нас. Третім орієнтиром  є «світ». Святіший Отець пригадав, що перед Своїм вознесінням Ісус наказав апостолам іти у світ та зробити учнями всі народи. Це означає, що «місцем перебування християнина є світ», в якому слід «звіщати Ісусове слово, звіщати, що ми спасенні, що Він прийшов дати нам благодать і всіх привести разом зі Собою до Отця». І коли живемо в цих трьох вимірах, то, за словами проповідника, «християнське життя стає прекрасним і радісним». 

Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН архиєпископ Бернадіто Ауза виступив з промовою під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН, присвячених темі: «Захист цивільного населення та охорона здоров’я у збройних конфліктах », що відбулися у Нью-Йорку 26 травня 2017 року.

Дипломатичне служіння Святого Престолу також повинно служити євангелізації, а для цього важливим аспектом є свідчення особистим життям. Такими думками Папа Франциск поділився з майбутніми ватиканськими дипломатами, відвідуючи у п’ятницю, 26 травня 2017 року, спільноту Папської Церковної Академії – закладу, в якому вони проходять вишкіл. Роздумуючи про майбутнє цих молодих священиків, які постійно триматимуть у своїх руках валізку, Святіший Отець не замовчував і труднощів, які вони зустрічатимуть, між якими він виокремив загрозу піддатися «духові світськості», який веде до закам’янілості служіння. Засобами, аби цьому запобігти, він назвав постійну та глибоку молитву, уважне та осмислене розпізнавання і дбання про розсудливість, що є фундаментальною чеснотою для всіх, але, насамперед, для пастирів, покликаних провадити, супроводжувати та вислуховувати святий Божий люд.

Молитва й місіонерський порив були центральною темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси, що була кульмінаційним моментом його одноденного візиту до північноіталійського міста Ґенуї в суботу, 27 травня 2017 року. Ісус, за його словами, поєднав «небо і землю» для кожної людини, адже коли Він вознісся до Отця, «наше тіло переступило поріг неба» і «Бог ніколи не втомиться людиною». Папа підкреслив, що християнин є «паломником, місіонером, сповненим надії марафонцем», який хоч і лагідний але – «рішучий, довірливий та, водночас, активний, креативний, але завжди шанобливий; винахідливий та відкритий, працьовитий і солідарний». А в наш час, за його словами, існує «невідкладність місії», щоби нести звіщення радості завдяки свідченню Христа. «Коли економіка втрачає контакт з обличчями конкретних людей, вона сама стає економікою без лиця, безжальною економікою», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 27 травня 2017 р., з представниками світу праці на території металургійного комбінату «Ilva» в Ґенуї. Ця зустріч сталапершим заходом його одноденного насиченого візиту до столиці північноіталійського регіону Ліґурії. Під час зустрічі з представниками світу праці Папа відповів на запитання робітників і підприємців. Другим етапом одноденного візиту Папи до Ґенуї у суботу, 27 травня 2017 р., стала зустріч з місцевою церковною громадою, що відбулася в катедральному соборі святого Лаврентія, де зібралися єпископи регіону Ліґурії, духовенство, чернецтво, семінаристи й миряни, які співпрацюють в душпастирстві. Також і тут Святіший Отець відповідав на запитання. У Богородичному санктуарії Мадонна-делла-Ґуардіа Папа Франциск зустрівся також з молоддю міста Генуї.

Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа становить закінчення місії, яку Син отримав від Отця і початок продовження цієї місії Церквою. З цієї миті Христос присутній у світі за посередництвом Своїх учнів, які вірять в Нього і Його звіщають. Ця місія триватиме до кінця віків і кожного дня буде втішатись допомогою воскреслого Господа, Який запевняє: «Я з вами по всі дні аж до кін­ця віку» (Мт 28,20). На цьому наголосив Папа перед молитвою «Царице Неба» в неділю 28 травня 2017 р., проказаної з десятками тисяч вірних, що зібрались на площі Святого Петра у Ватикані. Він підкреслив, що «Господнє Вознесіння нагадує нам про  допомогу Ісуса та Його Святого Духа, Який вселяє довіру, додає впевненості нашому християнському свідченню в світі, відкриває нам, задля чого існує Церква: щоб звіщати Євангеліє, тільки задля цього! Також і радість Церкви полягає в звіщенні Євангелія. Церква –  це всі ми, охрищені. Сьогодні ми покликані краще зрозуміти, що Господь  обдарував нас великою гідністю і відповідальністю звіщати Його всьому світові, вчинити Його доступним для людства. В цьому полягає наша гідність, найбільша честь для кожного з нас, для всіх охрищених!» На закінчення Святіший Отець закликав звернути «наш погляд на небо,  куди вознісся Христос і сидить по правиці Отця», зміцнити «наші кроки на землі, щоб і надалі з ентузіазмом та відвагою звершувати наш шлях, нашу місію свідчити Євангеліє та жити ним у кожному середовищі». Але не забуваючи про те, що це, насамперед, залежить не від наших сил, не від наших організаційних здібностей та людських ресурсів, але від відкритості на дар Святого Духа, Тільки за допомогою світла й сили Святого Духа ми зможемо успішно виконувати нашу місію, яка полягає в тому, щоб допомогти іншим дедалі більше відчути любов і ніжність Ісуса Христа.» Після проказування молитви «Царице Неба», Папа Франциск скерував свою та слухачів думку до постраждалих від чергових терактів, які минулого тижня відібрали невинні життя

Радимо також прочитати:

Послання Святішого Отця Франциска на 51-й Всесвітній день суспільних комунікацій

Глава УГКЦ очолить паломництво до гробу св.Йосафата у Ватикані