Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22.08 – 28.08)
  • Втр, 30/08/2016 - 16:50

«На знак своєї духовної близькості», Папа Франциск надіслав «щирі і доброзичливі вітання» учасникам Синоду Союзу вальденських і методистських Церков Італії, який від 21 до 26 серпня 2016 р. відбувався у м. Торре-Пелліче на півночі Італії.

Від імені Святішого Отця Франциска Апостольський нунцій у Бангладеші Джордж Кочеррі нагородив хрестом «Pro Ecclesia et Pontifice» (За заслуги перед Церквою і Папою) двох бангладешських католиків-мирян: д-р. Бенедикта Ало Д’Розаріо і вдову юриста Промодо Манкіна.

Повернувшись з Апостольської подорожі до Польщі з нагоди Всесвітніх Днів Молоді, Папа Франциск надіслав подячні листи польським єпископам, через які подякував полякам за їхню гостинність і теплий прийом.

В незвичайному форматі відбулася загальна аудієнція у середу, 24 серпня. У зв’язку з руйнівним землетрусом, який вночі стався у центральній Італії, Папа Франциск присвятив зустріч з паломниками молитві за постраждалих.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск запевнив, що молиться за Україну та повторив свої неодноразові заклики до встановлення миру.

«Всі ми у Церкві у великому боргу вдячності перед Йозефом-Ратцінґером – Бенедиктом XVI за глибину і врівноваженість його богословського мислення, завжди пережитого на служінні Церкві», – пише Папа Франциск у присвяті під заголовком «Мій зв’язок із ним» до книги «Служитель Бога і людства. Біографія Бенедикта XVI», яка з’явиться у книгарнях наприкінці серпня.

У четвер, 25 серпня, Папа Франциск відслужив в каплиці «Дому святої Марти» ранкову Літургію в наміренні постраждалих від землетрусу в центрі Італії та за всіх, кого заторкнула ця трагедія. Разом з ним молилися контемплятивні монахині клариски-урбаніянки із монастиря в місцевості Спелло, що в центральноіталійській провінції Перуджії.

Папським пожежникам у місті Амтріче, яких Святіший Отець послав на допомогу містам, що потерпіли від страшного землетрусу, вдалося врятувати з-під завалів 3-річного хлопчика.

Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін підтвердив, що між Апостольський Престолом і Китаєм відбуваються переговори. Одночасно кардинал Паролін також зазначив, що Ватикан ні в якому разі не діятиме на шкоду інтересів підпільної Католицької Церкви в Китаї, яка зберігає вірність Апостольському Престолу.

«Ненасильство – стиль політики на користь миру» – такою є тема, яку Папа Франциск обрав на відзначення 50-го Всесвітнього дня миру, яке припадатиме в перший день 2017 року. У комюніке, поширеному у Ватикані 26 серпня, зазначається, що насильство та мир лежать в основі двох протилежних способів побудови суспільства. У той час, як зростання кількості вогнищ насильства породжує серйозні негативні соціальні наслідки, а Святіший Отець називає цю ситуацію «поетапною світовою війною», мир, навпаки, має позитивні соціальні наслідки і сприяє справжньому поступові.

«Звичайна зброя» стає все менш звичайною, але все більше наближається до зброї масового ураження, що використовується для військових злочинів і злочинів проти людства: про це заявив на сесії Ради безпеки ООН постійний спостерігач від Святого Престолу при цій організації монсеньйор Бернардіто Ауса. Апостольська Столиця просить переглянути традиційну класифікацію зброї та включити до відповідних конвенцій, що стосуються зброї масового ураження, також звичайну зброю.

Бог платить набагато щедріше від людей, а місце, яке він нам призначив, є поряд з Його серцем. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 28 серпня 2016 р., коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус побував в домі одного фарисея. «Сьогодні Ісус, – наголосив Святіший Отець, – стає речником тих, які не мають голосу, та звертається до кожного з нас із наполегливим закликом відкрити своє серце та єднатися із стражданнями й тривогами бідних, голодних, відкинених на борт суспільства, розтоптаних життям, тих, кого суспільство й деспотизм сильніших викидає, немов непотріб. І ці відкинені, в дійсності, становлять величезну більшість».

Після проказування молитви Папа Франциск знову скерував свою думку до мешканців центральноіталійських регіонів Лаціо, Марке та Умбрії, які постраждали від землетрусу. «Ще раз кажу дорогим мешканцям постраждалих місцевостей, що Церква розділяє з ними їхні страждання та тривоги, – сказав він. –  Молимося за померлих і за тих, які вижили.»

Витік листів американського мультимільярдера Джорджа Сороса через сайт WikiLeaks вказує на те, що Сорос у вересні 2015р. потратив 650 тис. американських доларів, щоб вплинути на перебіг візиту в США Папи Франциска.

Радимо ознайомитись:

В листопаді Спогади Папи-емерита Бенедикта XVI вийдуть англійською мовою

Папа-письменник: спадщина Інокентія ІІІ до 800-річчя від дня смерті

Служіння молитви. Бенедикт XVI про своє зречення.