Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23 – 29 вересня)
  • Втр, 01/10/2013 - 00:18

Понеділок. Папа Франциск привітав учасників Міжнародного конгресу з християнської археології на тему "Костянтин і його нащадки. Новизна Костянтина, її коріння і розвиток". Форум проходить 22-28 вересня в римському Патристичному інституті "Августиніанум" з нагоди 1700- річчя прийняття Міланського едикту − документу, яким імператор Костянтин проголосив релігійну свободу на території Римської імперії.

Вівторок. Боже смирення виявляється також через те, що Ісус завжди на нас чекає. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 24 вересня 2013 року. Відправною точкою його роздумів був уривок з псалма: «З радістю увійдемо у дім Господній». У цьому контексті він наголосив на постійній присутності Господа Бога в нашому житті.

У вівторок, 24 вересня, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець підтвердив повноваження Президента Папської Ради в справах мирян кардинала Станіслава Рилка та її Секретаря архиєпископа Йозефа Клеменса до завершення їхньої п’ятирічної каденції. Натомість, до 31 грудня 2013 р. затверджені члени та радники цієї дикастерії.

Святіший Отець направив 24 вересня послання на День мігранта та біженця. Він буде відзначатися через декілька місяців –  19 січня 2014 року. Франциск назвав "знаком часу" процеси міграції, що існують сьогодні в глобальному масштабі і "спрямовані на поліпшення умов життя людської сім'ї" в економічному, політичному і культурному плані; вони демонструють прагнення людства "жити в єдності з повагою до відмінностей", відкритість і гостинність, які дозволяють справедливо розподіляти цінності планети, збереження і зміцнення гідності та центрального місця кожної людини.

Середа. Під час відправи ранкової Літургії в каплиці Дому Св. Марти 25 вересня Папа Франциск нагадав про потребу неутсанної молитви за мир на Близькому Сході. Участь у Літургії взяли також префект Конгрегації у справах Східніх Церков кардинал Леонардо Сандрі та партіярх Бешара Бутрос Раї. Разом з ним до Ватикану приїхала група маронітських єпископів, в т.ч. з Лівану, Сирії та Святої Землі. Посилаючись на перше читання цього дня про молитву Ездри, Святіший Отець зазначив, що сьогодні необхідно чинити на зразок цього старозавітнього священика, і «на колінах і з піднесеними руками» взивати до Божого милосердя для країн Близького Сходу.

Бенедикт XVI вкотре показав нам, як вести діалог з невіруючими – цими словами кардинал Джанфранко Равазі підсумував опублікований учора лист Папи-емерита до італійського пропагатора атеїзму П'єрджорджіо Одіфредді. Бенедикт XVI аналізує в ньому книжку італійського письменника, показуючи, що запропонований ним атеїзм є своєрідною математичною релігією, яка, однак, не може впоратися з такими важливими питаннями людини, як свобода, зло чи любов. У кількох місцях Папа-емерит також дорікає своєму співрозмовникові браком знань, агресивністю і недостатньо продуманими аргументами.

Загальна аудієнція Папи: «Дорогі брати і сестри, доброго дня! У «Символі віри» ми говоримо: «Вірую в єдину Церкву», тобто сповідуємо, що Церква є єдиною і що ця Церква сама по собі є єдністю. Але якщо ми поглянемо на Католицьку Церкву в світі, то побачимо, що вона складається майже з 3.000 єпархій, розсіяних по всіх континентах: безліч мов, безліч культур! Тут є єпископи з різних культур, з різних країн. Є єпископ з Шрі -Ланки, єпископ з Південної Африки, єпископ з Індії, багато хто – з Латинської Америки. Церква розсіяна по всьому світу. Тим не менше, тисячі католицьких спільнот творять єдність. Як це можливо?»

Четвер. Щоб пізнати Ісуса Христа, необхідно з Ним зв’язатися, стати Його спільником. На цьому наголосив Папа Франциск 26 вересня, під час Святої Меси, яку він очолив у каплиці резиденції «Дім Святої Марти». Він підкреслив, що Спасителя не можна пізнати, живучи у «першому класі», але у щоденному буденному житті.

Відкриті нові факти з життя Хорхе Бергольйо, пов'язані з його життям та діяльністю в часи аргентинської військової диктатури. У той похмурий період навіть багато близьких Бергольйо людей не розуміли його позиції: чому перед обличчям несправедливості й переслідування керівник одного з найбільших і впливових чинів мовчить, чому не скаже всім правду? Подібні питання часто піднімалися на сторінках комуністичних газет на радість аргентинських прихильників диктатури.

Папа прийняв на приватній аудієнції чотирьох членів Президії венесуельського єпископату, який очолює Архиєпископ Дієго Падрон, митрополит Кумана.

П’ятниця. Як перевірити, чи я справді є християнином? Підтвердження полягає у здатності «з радістю та терпеливо переносити впокорення». Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час Святої Меси у п’ятницю, 27 вересня 2013 року. Спонукою призадуматися над небезпекою літеплості, віри, яка ґрунтується на обрахунках, став Євангельський уривок від святого Луки, який розповідає про те, як Ісус запитував учнів, що про Нього думають люди, що думають самі учні, а після урочистого визнання віри, передвістив їм Свої страждання.

27 вересня на приватній аудієнції Святіший Отець прийняв генерального директора Організації із заборони хімічної зброї, Ахмета Юзумсу

У п'ятницю Святіший Отець Франциск прийняв на приватній аудієнції у Ватикані Патріарха Антіохійської православної Церкви Іоанна X (Язіджі). Під час зустрічі Папа і Патріарх обговорили ситуацію в Сирії, а також відносини між Католицькою Церквою і Грецьким Православним Патріархатом Антіохії й усього Сходу.

Єзуїтський тижневик «America Magazine» у номері, датованому 30-им вересня, опублікував статтю, що підсумовує півроку понтифікату Франциска. У публікації під заголовком «Поступ Папи» (The pope's progress) журнал зазначає, що період шести місяців не є довгим часом у Церкві, і не справедливо оцінювати Її провідника з такої короткої перспективи. Саме тому, як зазначають автори, стаття була написана обережно і з любов’ю. Також наголошується, що «America Magazine», як єзуїтське видання, має особливий зв’язок зі Святішим Отцем, котрий погодився на те, щоб власне цього тижня опублікувати англомовну версію свого інтерв’ю.

Субота. Церква латинського обряду 29 вересня вшановує святих архангелів Михаїла, Гавриїла та Рафаїла. Цього дня свого небесного покровителя вшановує Корпус Ватиканської Жандармерії, який несе службу під покровом святого Михаїла. З цієї нагоди Папа Франциск відслужив у суботу, 28 вересня, Святу Месу для особового складу жандармерії. Богослуження відбулося у Ватиканських садах, біля репродукції печери об’явлень Люрдської Богородиці. Свою проповідь Святіший Отець присвятив темі боротьби зі злом. Він зазначив, що зло має свій вхід до Ватиканської твердині, через який намагається розповсюджувати свою отруту. Ним є «пустослів’я», яке призводить до того, що один погано говорить про іншого, чим руйнується єдність. І від цього «кукілю» ніхто не захищений.

27 вересня у Ватикані розпочався Міжнародний Катехитичний Конгрес. Головною подією другого дня роботи Конгресу була Катехиза Святійшого Отця Франциска, який особисто зустрівся з катехитами та звернувся до них зі своїм Пастирським словом. Папа наголосив на важливості покликання катехита та закликав бути свідком віри протягом усього життя. «Першою річчю для учня є бути з Учителем, слухати Його і вчитись від Нього. Це і досі актуально, цей шлях триває все життя!», - сказав Понтифік, додавши, що після зустрічі з Христом потрібно виходити на зустріч з ближнім і служити йому так, як це робив Ісус.

Неділя. «Горе безжурним на Сіоні та безпечним на горі самарійській... що вилежуєтесь на слонових ложах» (Ам 6,1,4), – ці слова з книги пророка Амоса, які «попереджають про небезпеку, яка загрожує всім нам» стали основою проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Євхаристійного богослуження у неділю, 29 вересня 2013 р., на площі Святого Петра у Ватикані, яку вщент заповнили вірні. Значну частину з них становили катехити, які з нагоди Року віри прибули на прощу, присвячену саме їм. У світлі біблійних читань цієї неділі Святіший Отець запропонував кілька думок про те, якою є тотожність катехита.

 

Радимо ознайомитись:

«Дзвінок папи як свідчення відкритого діалогу»

«Відкрите серце відкрити Богові»

«За лаштунками інтерв’ю з Папою Франциском»