Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23.01– 29.01)
  • Чтв, 02/02/2017 - 23:03

Що означає «хула на Святого Духа», що унеможливлює Боже прощення, запорукою якого є гідне подиву священство Христа, Який приніс Себе в жертву один раз і назавжди за прощення наших гріхів? Відповідь на це запитання Папа Франциск шукав під час проповіді на ранковій Літургії 23 січня.

Слід протидіяти явищу мафії, як вираженню культури смерті, та поборювати його, адже воно радикальним чином протиставляється Євангелію, яке завжди за життя. Про це Папа Франциск говорив, зустрічаючись у понеділок з представниками італійського Національного Департаменту боротьби з мафією та тероризмом. Звертаючись до гостей зі словами похвали і заохочення з огляду на їхню «важку й небезпечну» працю, Понтифік зауважив, що мафіозні структури знаходять «плідний ґрунт» для своїх «ганебних проектів» у «економічних, соціальних та політичних нестачах», а тероризм «дедалі більше набирає космополітичних і руйнівних аспектів».

Чинити Божу волю не означає не дискутувати чи не сердитись на Господа, важливо бути справжніми, а не удаваними і, врешті-решт, сказати Богові наше «ось я». Про це говорив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у вівторок.

«Не бійся, бо я з тобою» (Іс 43,5). Це речення з книги старозавітнього пророка Ісаї та гасло «Поширювати надію й довір’я в наш час» –це тема 51-й Всесвітнього дня суспільних комунікацій, обрана Папою Франциском, що відзначатиметься 28 травня 2017 року. Представлення та оприлюднення повного тексту Послання Святішого Отця з цієї нагоди відбулось у вівторок  24 січня. У своєму посланні Папа просить журналістів вселяти в суспільстві оптимізм і «розірвати коло зосередження на поганих новинах». Він також просить подивитись на світ іншими очима, очима, які передають надію.

Довіритися Богові означає прийняти Його задуми, на ніщо не претендуючи, приймаючи Його допомогу також і тоді, коли вона не збігається з нашими очікування. Про це роздумував Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 25 січня, тема якої була: «Юдита: сміливість жінки повертає надію народові». Святіший Отець зауважив, що шлях, запропонований Юдитою – це шлях надії та слухняності, який полягає в тому, щоб чинити все, що в наших можливостях, але в слухняності Божій волі. Вона не лише промовляла словами, але також знайшла спосіб проникнути у ворожий табір.

В середу у Ватикані повідомили, що Великий магістр Мальтійського ордену фра Метью Фестінг під час вівторкової аудієнції в Папи подав у відставку, а наступного дня Папа Франциск прийняв цю відставку. У заяві Апостольської Столиці йдеться про те, що управління Орденом тимчасово переходить до "керівника №2", поки не буде призначено папського делегата.

«Справжнє примирення між християнами зможе здійснитися тоді, коли зуміємо визнавати дари одні одних і будемо здатні смиренно і послушно вчитися одні від одних, не претендуючи на те, що інші спочатку вчилися від нас», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час екуменічної молитви вечірні в базиліці святого Павла поза мурами у середу.

Папа Франциск через свого Державного Секретаря кардинала П’єтро Пароліна переслав лист-запевнення «духовної близькості з пораненими й усіма тими, які страждають» від наслідків нищівних пожеж, що охопили центральні регіони Чилі. Не обійшлося також і без жертв – стихія відібрала життя кількох правоохоронців та вогнеборців.

Господь звільняє нас від гріха, який паралізує нас як християн: від малодушності, страху перед усім, що забирає пам’ять, надію, мужність і терпеливість. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Літургії, яку він очолив у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 27 січня.

У п’ятницю в Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту, Папа Франциск зустрівся у Ватикані з делегацією Європейського єврейського конгресу. У зустрічі брав участь також і о. Норберт Гофман, Секретар Комісії Апостольської Столиці з питань стосунків з юдаїзмом, який розповів про її перебіг, зазначаючи, що п’ять членів делегації представляли понад два мільйони євреїв, що проживають в Європі. Зустріч відбулася у формі вільного спілкування.

Центр християнського життя – таїнство Ісуса, що помер та воскрес з любові, є орієнтиром на нашій дорозі до єдності. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи 27 січня членів Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та давньосхідними православними Церквами. Зустріч з представниками спільнот, які живуть на Близькому Сході, стала черговою нагодою звернутися із закликом до молитви за християн, які переживають жахіття війни та переслідувань.

Покликання – це скарб, який носимо у глиняній посудині, а тому його потрібно оберігати, як щось найцінніше, щоб ніхто цього скарбу не викрав і щоб він не втратив своєї краси. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 28 січня, з учасниками пленарної асамблеї Конгрегації Інститутів богопосвяченого життя й Товариств апостольського життя, яка була присвячена темі вірності богопосвячених осіб й відходу зі спільноти. Як зауважив Святіший Отець, в наш час «вірність піддається випробуванню», що підтверджують статистики. «Це правда, що дехто залишає богопосвячене життя з огляду на послідовність, визнавши після серйозного розпізнавання, що ніколи не мав покликання, але інші втрачають вірність з бігом часу, дуже часто кілька років після вічних обітів», – сказав він.

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю Папа Франциск поділився думками про те, що означає перше з-поміж євангельських блаженств, що є частиною так званої «нагірної проповіді». Убогий духом – це християнин, який не покладається на себе і свої матеріальні речі та віддає перевагу тому, щоб ділитися, а не володіти.

Вже понад 35 років остання неділя січня у Римі є особливо радісною та галасливою завдяки «Караванові Миру», який організовує Дитяча Католицька Акція Римської дієцезії. Також і 29 січня  понад 3000 дітей разом зі своїми батьками й вихователями, ровесниками з римських шкіл та парафій, після Святої Меси, відслуженої в храмі Санта-Марія-ін-Валічелла, зібрались на набережній Тибру біля замку Святого Ангела, щоб звідти, обмінявшись знаками миру, гамірливим святочним процесійним походом вирушити на площу святого Петра у Ватикані та опівдні помолитися разом з Папою Франциском «Ангел Господній». Тема цьогорічної акції: «Оточені миром».

Радимо ознайомитись:

Послання Папи Франциска з нагоди ХХV Дня хворого

Програма Папських богослужень на найближчий період