Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (23.04.18-29.04.18)
  • Срд, 02/05/2018 - 13:48

В історії людини постійно траплятимуться випадки «спротиву Святому Духові», неприйняття новизни чи змін. Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 24 квітня 2018 р., Папа Франциск зупинився на різних прикладах поведінки людини перед обличчям Господньої новизни, адже Бог «завжди виходить нам назустріч з чимось новим» та «оригінальним». В Євангелії від Івана чітко проглядається замкненість законовчителів, яка перетворюється у закам’янілість. Ці люди були здатними ставити в центрі лише самих і були байдужими до діла Святого Духа, нечутливими до новизни. Цілком іншим повинен бути характер Божих дітей, які хоч і поводяться на початку, можливо, стримано, але залишаються вільними й здатними поставити в центрі Святого Духа. Приклад перших учнів, описаний у Діяннях Апостолів, підкреслює їхню слухняність та спроможність сіяти Боже слово також і поза звичними схемами, описаними словами «завжди робилося саме так».

Під час загальної аудієнції у середу, 25 квітня 2018 р., Папа Франциск виголосив чергову катехизу з циклу повчань, який з нагоди пасхального періоду він присвятив Святому Таїнству Хрищення. Насамперед, Святіший Отець підкреслив, що Євангеліє «просвічує кандидатів та спонукає до прийняття віри», адже Хрищення – це «Свята Тайна віри», оскільки позначає вхід у життя вірою. Віра ж означає віддати себе самих Господу Ісусові, Якого визнаємо, як «джерело води для життя вічного», «світлом світу» та «життям і воскресінням», згідно з програмою приготування до християнського втаємничення. Святіший Отець підкреслив, що «Хрищення не є магічною формулою», але «даром Святого Духа», який наділяє того, хто його приймає, здатністю боротися проти духа зла, вірячи в те, що «Бог послав Свого Сина у світ, щоб знищити владу сатани та вивести людину з пітьми до Свого царства безконечного світла». «З власного досвіду знаємо, що християнське життя постійно наражається на спокуси, насамперед, на спокусу віддалитися від Бога та Його бажань, від єдності з Ним, щоб знову потрапити у тенета світських зваб. І Хрищення готує нас, дає сили для цієї щоденної боротьби», – сказав Наступник святого Петра. Наприкінці катехизи з нагоди загальної аудієнції Папа Франциск звернувся із закликом, приуроченим запланованому на п’ятницю, 27 квітня, міжкорейському самітові, що відбудеться в прикордонному Пханмунджомі за участі лідерів Республіки Кореї та КНДР Мун Чже Іна та Кім Чен Ина.

Цього ж дня Ватиканський прес-центр поширив повідомлення про те, що Папа Франциск 7 липня поїде до міста Барі на півдні Італії, де зберігаються мощі святого Миколая, для того, щоб провести день молитви і призадуми в наміренні Близького Сходу, де трагічна ситуація гнітить «численних братів і сестер у вірі».

Від 23 до 25 квітня 2018 р. у Ватикані зібралися кардинали, що входять до складу Ради Кардиналів, яка допомагає Папі Францискові в управлінні Церквою та проведенні реформи Римської Курії. У середу, 25 квітня, Директор Ватиканського прес-центру Ґреґ Берк представив акредитованим журналістам підсумки XXIV зустрічі Ради. На чергові спільні засідання прибули всі члени, крім кардинала Джорджа Пелла, а Святіший Отець брав участь в усіх нарадах, крім тієї, що відбулася в середу, збігаючись із загальною аудієнцією. Значна частина праці була присвячена переглядові проекту нової Апостольської Конституції про Римську Курію. По завершенні редагування, яке ще вимагає певного часу, кардинали-радники затвердять остаточний текст, який вручать Святішому Отцеві для його подальших консультацій та остаточного затвердження.

Під час Тайної Святої Вечері Ісус Христос вказує на три істини, що лежать в основі Христової Церкви: Пресвятою Євхаристією Господь вчить нас любові; обмиванням ніг апостолам навчає служіння, і також вказує на те, що слуга ніколи не більший від свого пана. Про це пригадав Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 26 квітня 2018 р., коментуючи євангельський уривок, призначений на цей день. Спаситель під час Тайної Вечері прощається із Своїми учнями, звертаючись до них із довгою та дуже гарною промовою, яку переповідає нам святий євангелист Іван. При цьому Він довершує два жести, які є фундаментальними для Церкви: Ісус дає Своє Тіло їсти і Свою Kров пити та обмиває ноги Своїм учням. З цих двоє жестів Спасителя зроджуються дві заповіді, які дозволяють Церкві зростати і розвиватись. А на закінчення Глава Католицької Церкви заохотив, дозволити, щоб Ісус поглянув на кожного із нас так, як тоді Він дивився на Своїх учнів; дозволити, щоб Його погляд ввійшов у нас, бо лише тоді відчуємо Його любов і нас переповнить сором за наші грішні вчинки.

Небо не є трохи нудним місцем, як дехто вважає, але зустріччю з Ісусом Христом. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей Франциск у проповіді час ранішньої Служби Божої, яку він очолив у «Домі Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 27 квітня 2018 р., говорячи про Божу обіцянку щасливої вічності, опираючись, зокрема, на першому літургійному читанні з книги Діянь Апостолів, де переповідається промова апостола Павла у синагозі в Антіохії. Святіший Отець наголосив, що ми прямуємо на зустріч з Ісусом, яка принесе нам вічну насолоду. Але Папа звернув увагу також й на інше запитання, що може зродитись у серцях багатьох із нас: «А що у той час робить Ісус?» Він не сидить, очікуючи на наш прихід, але, як пригадує нам Євангеліє, трудиться задля нас, адже, як Він сам сказав: «Іду, щоб приготувати вам місце». І ці Його труди – це заступництво за нас, молитва заступництва, бо ж Він молиться за кожного із нас.

Пополудні, 27 квітня 2018 р., Святіший Отець розпочав особисті зустрічі з жертвами сексуальних зловживань, сподіяних священиками у Чилі. Про це повідомив Речник Апостольської Столиці Ґреґ Берк, уточнюючи: «Згідно з виразною волею Папи, не передбачається публікації жодного офіційного повідомлення щодо змісту зустрічей: його пріоритетом є вислухати постраждалих, просити у них прощення та вшанувати конфіденційність цих розмов».

У п’ятницю, 27 квітня 2018 р., у Ватиканському прес-центрі відбулося представлення звіту за минулий рік ватиканського Управління фінансової інформації – контрольного органу, створеного Папою Венедиктом XVI 30 грудня 2010 року, покликаного запобігати відмиванню грошей та фінансуванню тероризму.

Братерство повинно спонукати до відкритості на Святого Духа, забуваючи про себе самих. Думками про важливість не просто життя у спільноті, але братерського життя, Папа Франциск поділився з учасниками Генеральної Капітули Згромадження Братів святого Гавриїла. Згадане Згромадження, харизмою якого є освітня діяльність, належить до духовної родини, заснованої святим Луї-Марі Гріньйоном де Монфором. Тому на зустріч зі Святішим Отцем, що відбулася 27 квітня 2018 р., напередодні річниці відходу до вічності засновника, прийшли представники й інших спільнот з цієї родини, а це Місіонери Монфортіанці (Товариство Діви Марії) та Сестри Згромадження Доньок Премудрості. Як зауважив Святіший Отець, ця зустріч була нагодою «повернутися до основ», закладених понад триста років тому святим Луї-Марі де Монфором. Однією з цих основ є Боже слово, «над яким слід постійно роздумувати, щоб воно втілювалося в житті та крок-за-кроком уподібнювало думки та жести до Христових». Іншою такою основою є Божа Премудрість. Щоб отримати мудрість, він радить «слухати Бога зі смиренним підпорядкуванням, з витривалою вірністю діяти в Ньому та через Нього».

«Я глибоко зворушений смертю маленького Альфі. Сьогодні, коли Бог Отець приймає його у Свої ніжні обійми, особливо молюся за його батьків», – написав Папа Франциск у Твіттері в суботу, 28 квітня 2018 р., висловлюючи співчуття з приводу відходу до вічності немовляти, якому на початку травня мало виповнитися 2 роки.

«Радію, коли бачу представників різних культур, суспільств та релігій, які об’єднують свої сили, розпочинаючи спільний шлях роздумів та зобов’язань на користь страждаючих, адже дбання про людську особу є тим, що нас насправді об’єднує», – мовив Папа Франциск на початку свого слова, приймаючи у суботу, 28 квітня 2018 р., в залі Павла VI, учасників четвертої з черги Міжнародної конференції, яка, в рамках ініціативи “Unite to Cure” (Єднатися, щоб зціляти), проходила від 26 до 28 квітня у Ватикані. Висловивши окрему подяку організаторам цього науково-практичного заходу, Глава Католицької Церкви зазначив, що стоячи перед проблемою людського страждання, необхідно вміти створювати взаємодії між людьми та інституціями, подолуючи, при цьому, різні упередженості та розвиваючи турботу й зусилля на посилення дбання про пацієнтів. Вселенський Архиєрей підкреслив, що наука – це потужний засіб для кращого розуміння як природи, що нас оточує, так і людського здоров’я. Наше знання зростає і разом з ним зростають теж і засоби та технології, які дозволяють не лише вивчати найглибші структури живих організмів, включаючи людину, але й втручатись у них, змінюючи навіть їхню ДНK.

Щоб бути святим, не обов’язково бути священиком чи вступати до монастиря: кожна діяльність людини, прожита в єдності з Ісусом – це нагода, щоб жити євангельською святістю. На це, коментуючи Ісусів заклик, звернений до учнів, аби вони перебувало в Ньому, звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице Неба» в останню неділю квітня. В одній зі Своїх промов Христос назвав Себе виноградною лозою, запрошуючи нас перебувати в Ньому, щоб могти принести плід. У цьому уривку в Євангелії від Івана слово «перебувати» повторюється сім разів і, за словами Святішого Отця, ці взаємини «є таємницею християнського життя». Папа зауважив, що одним з «найспіліших плодів», що випливає з єдності з Христом, є «милосердна любов до ближнього», люблячи аж до самовідречення, «як нас полюбив Ісус». Динамізм любові не є плодом стратегії і не походить від суспільних чи ідеологічних спонук, але народжується «із зустрічі з Ісусом та перебування в Ісусі», бо Він є для нас «лозою», з якої черпаємо «життєдайні соки», щоби вносити в суспільство «інший спосіб життя». «Супроводжую своїми молитвами позитивні результати міжкорейського саміту, що відбувся минулої п’ятниці та сміливі зобов’язання, взяті лідерами обох сторін, ступити на шлях щирого діалогу задля Корейського півострова, вільного від ядерної зброї», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Царице Неба». 

 

 Радимо також прочитати:

Іменини Папи: боротьба добра і зла, праця над реформами та морозиво для нужденних

Проблеми з молитвою? Ось 8 порад від Івана Павла ІІ

Папа Франциск затвердив нові статути Апостольства молитиви

Богослуження з нагоди урочистості Божого Тіла Папа проведе в Остії