Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23.05 –29.05)
  • Срд, 01/06/2016 - 10:11

Християнин не може існувати без радості. Навіть серед життєвих страждань, він уміє ввірятися Ісусові та жити в надії. Про це Папа Франциск проповідував під час ранкової Святої Літургії в «Домі святої Марти» у понеділок, 23 травня. «Християнин – це людина радості… Не існує християн без радості… Радість є посвідченням особи християнина, радість Євангелія, радість з приводу того, що вони обрані та відроджені Ісусом, радість, яка випливає з надії на те, що Ісус нас очікує. Радість, яка також є в хрестах, серед страждань цього життя, вона виражається по-іншому, як внутрішній мир в упевненості в тому, що Ісус нас супроводжує, що Він є з нами».

Щоб не залишилося жодної сім’ї без домівки, жодного біженця без прийняття, жодної особи з розтоптаною гідністю, жодного пораненого без лікування, жодної дитини, позбавленої дитинства, жодної молодої особи без майбутнього, жодного похилого віком без гідної старості. Такі побажання знаходимо у посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам Всесвітнього гуманітарного саміту, що 23-24 травня відбувався в Стамбулі у Туреччині.

У вівторок у проповіді під час ранкової Літургії, Понтифік зазначив, що прямувати до святості означає «бездоганно ходити у Божій присутності». За словами Папи, святість не купується, її неможливо заробити навіть найблагороднішими людськими зусиллями. Християнська святість – це шлях, яким можливо пройти, маючи сміливість, надію, благодать і навернення.

Перед початком загальної аудієнції у середу, 25 травня, Папа Франциск, зійшовши з панорамного автомобіля, яким він об’їжджав між секторами на площі Святого Петра, вітаючи паломників, підійшов до групи українських військових. Святіший Отець привітався з військовиками, що брали участь у військовому паломництві до Люрду, та поблагословив їх. Серед них булі ті, які отримали бойові поранення під час виконання завдань в зоні АТО.

Бог завжди вислуховує Своїх дітей, але це не означає, що Він чинить все відразу, як тільки ми бажаємо, і так, як ми цього хочемо. Думками про це Папа Франциск поділився під час загальної аудієнції у середу коментуючи Ісусову притчу про неправедного суддю та вдову. У зустрічі зі Святішим Отцем взяли участь, зокрема, українські військові та паломники з Одеського Екзархату УГКЦ. Повний текст катехези Папи Франциска можна прочитати за цим посиланням.

Після закінчення загальної аудієнції Святіший Отець закликав молитися за жертв терактів у Сирії.

«Кожна людська особа прагне мирного співжиття. Але воно може зростати лише тоді, коли творимо внутрішній мир у своїх серцях», – зазначає Папа Франциск у своєму відеозверненні до учасників 100-го Katholikentag (Дня католиків), який від 25 до 29 травня 2016 р. відзначався у німецькому місті Лейпциґ. Його тема: «Ось людина», що є словами Пилата, сказаним під час суду над Христом. У центрі уваги цьогорічних відзначень були люди, які потребують конкретної солідарності й діл милосердя.

У четвер, 26 травня, Святіший Отець відслужив Святу Літургію з нагоди свята Пресвятої Євхаристії. Спільна молитва завершилася процесійною ходою з Найсвятішими Тайнами від базилікі Святого Івана на Латерані до базиліки Пресвятої Марії. Як зауважив Папа у проповіді, Ісус наказав «повторювати жест», яким Він установив пам’ять Своєї Пасхи. Христос сказав апостолам, які хотіли відіслати натовп шукати собі поживу: «Дайте ви їм їсти». Ісус бажав саме цього: аби замість того, щоб відпустити народ, вони віддали оте трохи, що вони мали. Як зауважив Святіший Отець, Ісус, бувши «розламаним» за нас, вимагає від нас жертвуватися для ближніх. «Скільки-ж то матерів і батьків, – сказав він, – разом з насущним хлібом, нарізаним на домашньому столі, роздробили свої серця, щоб виростити своїх дітей, щоб вони виросли добрими! Скільки-ж то християн, як відповідальні громадяни, роздробили своє життя, захищаючи гідність усіх, особливо, найбідніших, маргіналізованих, дискримінованих». А сили для цього вони черпають із Пресвятої Євхаристії», - підсумував Понтифік.

27 травня Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції учасників Генеральної Капітули Згромадження Мале Діло Божого Провидіння, члени якого відомі також, як отці оріоністи. «Звіщення Євангелія, особливо в наші дні, вимагає багато любові до Господа, поєднаної з особливою винахідливістю», – сказав Папа до присутні.

Також у п’ятницю Папа Франциск прийняв Президента Коста-Рики Луіса Ґульєрмо Соліса Ріверу.

Зустрічами на тему «Диякон – образ милосердя для поширення нової євангелізації» в п’ятницю у Римі розпочалися заходи з нагоди Ювілею постійних дияконів, які прибули з різних кінців світу на прощу в контексті Святого Року Милосердя. Кульмінаційним моментом стане Свята Меса, яку в неділю, 29 травня, на площі Святого Петра у Ватикані очолить Папа Франциск

У суботу, 28 травня, Папа Франциск прийняв Президента Сінгапуру Тоні Там Кен Яма, який опісля також зустрівся з особами, відповідальними за міжнародні стосунки Святого Престолу.

28 травня у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Апостольським Нунцієм в Російській Федерації архиєпископа Челестіно Мільйоре, дотеперішнього Апостольського Нунція в Польщі. Він замінить на цьому служінні архиєпископа Івана Юрковіча, якого 13 лютого призначено Постійним Спостерігачем при структурах ООН в Женеві.

Вже вчетверте Папська Рада в справах культури, у співпраці з Італійськими Державними Залізницями, в рамках ініціатив «Притвор язичників» організувала виховно-пізнавальну акцію, відому, як «Дитячий поїзд», залучаючи до неї дітей з нелегким життєвим досвідом. У суботу 28 травня, до Ватикану прибуло близько 400 дітей з різних міст регіону Калабрії, що на півдні Італії. Зустріч Папа Франциска з дітьми була надвичайно зворушливою і дуже щирою. Діти ділились із Святішим Отцем своїми, часто дуже драматичними переживаннями, а він, повчаючи їх, сказав, що християнином є той, хто чинить добро.

29 травня на площі Святого Петра у Ватикані Святіший Отець франциск очолив Євхаристійне Богослужіння з нагоди Ювілею постійних дияконів. «Апостол» і «служитель» – два поняття, які є «невіддільними сторонами тієї самої монети», стали основою проповіді, яку виголосив Папа Франциск. У світлі слів святого Павла, який у Посланні до Галатів називає себе і «апостолом» і «Христовим служителем», він наголосив, що «той, хто звіщає Ісуса, покликаний служити, а хто служить, той звіщає Ісуса».

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець звернувся до присутніх зі словами: «Наступної середи, 1 червня, з нагоди Міжнародного дня дитини, католицькі та православні громади Сирії спільно організовують спеціальні моління за мир, головними дійовими особами яких будуть саме діти. Сирійські діти запрошують дітей з усього світу приєднатися до їхньої молитви за мир».

У неділю пополудні Папа Франциск мав неофіційну зустріч з з представниками 40 університетів з усього світу, які належать до мережі Папської Фундації «Scholas Оccurrentes», після завершення їхнього Всесвітнього конгресу, що проходив у Римі.  Це був безпосередній та щирий діалог між молоддю та Святішим Отцем.

Апостольська Столиця готує зустріч високих представників адміністрацій європейських міст, присвячену постійно зростаючій міграції. Про це заявив журналістам під час свого візиту в Мадрид єпископ Марсело Санчес Саронда, канцлер двох Папських академій: наук і соціальних наук. Єрарх бере участь в підготовці цього виняткового заходу.

Радимо ознайомитись:

Монс. Георг Генсвайн: На престолі Петра Ратцінґер залишався людиною

Євхаристія в житті подвижників Католицької Церкви: Іван Павло ІІ

В’ячеслав Заїкин як дослідник юридичного статусу Святого Престолу та церковного права