Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23.12 – 31.12)
  • Чтв, 02/01/2014 - 11:00

Понеділок. Під час ранкової Літургії у понеділок Папа закликав зробити місце для Ісуса, що надходить. Святий Дух у ці дні «спонукає нас» молитися: «Прийди, Господи». Це, у свою чергу, вимагає бути чуйним, чувати, що є «чеснотою паломника». «Отож, запитую: чи ми в очікуванні чи, може замкнені?» – вів далі Святіший Отець, додаючи, що Церква заохочує нас «відкривати свої душі», перебувати у чуйному очікуванні. Слід також відповісти на запитання, чи «маємо місце для Господа, чи лише місця для свят, для покупок, для гамору?..» Папа побажав, щоб нашим наставленням у ці дні була багаторазово повторювана молитва «Прийди, Господи!», роблячи все для того, щоб наша душа не замикалася: «Щоб це була відкрита душа, настільки велика, щоб прийняти цими днями Господа»

Святіший Отець Франциск написав білоруській віруючій Ядвізі Пастернак, відправивши також перший в історії Церкви папський документ білоруською мовою. Для Білорусі це історичний момент, тому що уперше громадянин Білорусі отримує приватний лист, підписаний особисто Папою Римським.

Ввечері, у понеділок, 23 грудня, Папа Франциск відвідав вислуженого Папу Бенедикта XVI, щоб скласти йому різдвяні побажання. Після короткої спільної молитви в каплиці резиденції, Святіші Отці провели приблизно півгодинну приватну зустріч.

23 грудня Папа Франциск прийняв вірчі грамоти нового посла Куби при Святому Престолі, Раднея Алехандро Лопеса Клементе.

Також Святіший Отець прийняв нового посла Гани у Ватикані. Джеймс К. Бебаако-Менса представив свої вірчі грамоти.

Вівторок. У проповіді на Літургії Надвечір’я Різдва Господнього Папа Франциск прокоментував пророцтво Ісаї «Народ, що ходить у темряві, побачить світло велике» (Іс 9,1). «Це пророцтво Ісаї не перестає хвилювати нас, особливо коли ми чуємо його в Літургії Навечір'я Різдва. І справа тут не тільки в емоціях, сентиментальності, а пророцтво це хвилює нас тому, що воно говорить нам глибоку істину про те, ким ми є: ми є народ подорожуючий, і навколо нас – а також всередині нас – є темрява і світло. І в цю ніч, в той час як дух темряви огорнув світ, повторюється подія, яка завжди дивує і вражає нас: народ, який в темряві ходить, бачить велике світло, – світло…», - сказав Папа. Святіший Отець також додав, що періоди світла та темряви бувають як в історії народу так і вжитті кожної людини: «Якщо ми любимо Бога і братів, то ходимо в світлі, але якщо наше серце закрите, якщо в нас переважає гординя, брехня, пошук власного інтересу, тоді в нас і навколо нас сходить темрява.» на завершення Понтифік сказав: «У цю ніч ми поділяємо радість Євангелія: Бог нас любить, Він любить нас настільки, що подарував нам Свого Сина, щоб Він був нам братом, світлом у нашій темряві. Господь повторює нам : «Не бійтеся» (Лк 2,10). І я теж повторюю вам: не бійтеся! Отець наш терплячий, Він любить нас, Він дарує нам Ісуса, щоб скеровував нас на шляху до землі обітованої. Він є світло, що освічує темряву. Він є наш мир. Амінь».

Середа. 25 грудня опівдні Святіший Отець Франциск уділив папське благословення «Urbi et Orbi» (Місту і Світу). Вітаючи християн з Різдвом, Папа пояснив пісню ангелів «Слава во вишніх Богу, а на землі – мир людям Його вподобання» (Лк, 2,14) і закликав усіх співати її

Четвер. Наступного дня після Христового Різдва Церква латинського обряду вшановує святого первомученика Стефана. Звертаючись до вірних перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа зауважив: «У радісній атмосфері Різдва цей спомин може виглядати недоречним. Адже Різдво – це свято життя, воно вливає в нас почуття спокою і миру; навіщо руйнувати його чарівність згадкою про таке жорстоке насильство?» Святіший Отець пояснив, що в мучеництві насильство переможене любов’ю, а смерть – життям, – вів далі він. – Церква бачить у жертві мучеників їхнє “народження до неба”» Таким чином, у мучеництві святого Стефана «відтворюється те саме протистояння між добром і злом, між ненавистю і прощенням», вершиною якого був Христовий хрест. А згадка про первомученика «відразу касує фальшивий образ Різдва», отой «казковий і присолоджений», який не відповідає євангельському. Таким чином, літургія пригадує нам про «справжній сенс Вполочення, єднаючи Вифлеєм з Голготою». «Маріє, Царице Мучеників, допоможи нам переживати Різдво з тим жаром віри і любові, який сяє у святому Стефанові та всіх мучениках Церкви», – підсумував Папа.

П’ятниця. 27 грудня Бенедикт XVI відвідав папу Франциска у ватиканському Домі св.Марти. Теперішній Папа і Папа-емерит разом пообідали з нагоди свята Різдва Христового. Крім них на обіді були їхні приватні секретарі, а також Секретар з відносин з державами Архиєпископ Домінік Мамберті і о.Брайан Уеллс, асесор з загальних справ Держсекретаріату.

Папа Франциск написав послання до учасників Європейській зустрічі молоді, яку організувала екуменічна спільнота Тезе. Форум проходив з 28 грудня 2013 по 2 січня 2014 р. в Страсбурзі – місті на кордоні між Францією і Німеччиною. Святіший Отець запевнив молодь у своїй духовній близькості. Звертаючись до теми зустрічі у Страсбурзі – «Шукати видимої єдності між усіма, хто любить Христа», Папа зазначив: «Ви усвідомлюєте, що розділи між християнами є великою перешкодою для місії, ввіреній Церкві, і що переконливість християнського послання буде більшою, якщо християни зуміють перемогти поділи».

Держсекретар монс. П`єтро Паролін та секретар зі зв`язків з державами монс. Домінік Мамберті прийняли 27 грудня делегацію сирійського уряду. Делегація привезла Папі Франциску послання від президента Асада і виклала позицію уряду у зв`язку зі становищем у країні.

Субота. Папа Франциск хоче зустрітися з вірянами усіх парафій Риму. Починаючи з січня 2014 настоятелі парафій Римської дієцезії зможуть подати заявку на участь у ранковій Євхаристії зі Святішим Отцем, яку він здійснює майже щодня в каплиці Дому св. Марти. У зв'язку з тим, що Святий Отець не зможе відвідати всі парафії Риму, він вирішив дати можливість взяти участь у богослужінні разом з ним, принаймні невеликим групам представників кожної з римських парафій. Ці групи складатимуться з близько 25 осіб.

Неділя. У неділю перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець говорив про Святе Сімейство, яке «здійснює скорботний шлях вигнання в пошуку притулку в Єгипті, ... відчуваючи на собі всю драму біженців, пронизану страхом, невпевненістю, нестатками». «Ісус захотів належати до родини, яка пережила ці труднощі, щоб ніхто не відчував себе обминутим близькістю Божої любові. Втеча в Єгипет через погрози Ірода показує нам, що Бог знаходиться там, де людині загрожує небезпека, там, де людина страждає, втікає, відчуває забуття і відкинення; але Бог також там, де людина мріє, сподівається повернутися на батьківщину у свободі, там, де вона будує плани і робить вибір на користь життя і гідності своїх близьких», - зауважив Папа. Святіший Отець також вказав на те, що «вигнанці» можуть бути навіть в середині сімей. Літніх людей, до яких ставляться як до перешкоди Папа назвав «таємними вигнанцями». «Я часто думаю, що показником життя сім'ї є її ставлення до своїх дітей і старців», - сказав Понтифік. «Прикличмо з запалом Пресвяту Марію, Матір Ісуса і нашу Матір, і св. Йосипа, Її Обручника! Просімо їх просвіщати, втішати, направляти кожну родину в світі, щоб вона могла з гідністю і спокоєм виконувати місію, доручену їй Богом», - закликав Папа Франциск.

Вівторок. Папа Франциск закінчив 2013-ий рік урочистою відправою вечірні та подячного гімну «Тебе, Бога, хвалимо» у ватиканській базиліці святого Петра. «Рік, що минув, не провадить нас до чогось, що закінчується, але до дійсності, яка звершується – це ще один крок до мети, яка стоїть перед нами: до надії і щастя, бо зустрінемо Бога, причину нашої надії і джерело нашої радості», – наголосив у проповіді Святіший Отець. На завершення 2013 року Папа Франциск закликав подякувати Господеві та просити прощення. Подякувати за всі благодаті, якими Він нас обдарував, і, перш за все, за Його терпеливість і вірність, що проявляються у послідовності часів, але в особливий спосіб – в повноті часу, коли « Бог послав Сина Свого [Єдинородного], що народився від жінки »( Гал 4,4 ). «Нехай же Пресвята Богородиця, в ім'я Якої завтра починається новий проміжок нашого земного паломництва, навчить нас приймати Бога, Який став людиною, щоб кожен рік, кожен місяць , кожен день був сповнений Його відвічною Любов’ю», – закінчив Папа.

 

Радимо ознайомитись:

Папа Франциск про соціальну інтеграцію у Evangelii Gaudium

Отець Ломбарді: приклад Папи має поширитися на всю Церкву

Послання Святішого Отця Франциска на XLVII Всесвітній День миру

Підсумки безпрецедентного року: інтерв’ю з о. Федеріко Ломбарді

Запрошуємо вас приєднатися у своїх молитвах до папських молитовних намірень на січень.