Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (24-30 червня)
  • Пон, 01/07/2013 - 00:30

 

Понеділок. 24 червня, у свято Різдва св. Івана Хрестителя, Папа очолив ранкову Євхаристію. У своїй проповіді Франциск зазначив, що св. Іван не хотів бути ідеологом. Він був людиною, яка відмовилася від себе, коли проявилося Слово". Це приклад для всієї Церкви, яка повинна постійно просити про поблажливість не бути ідеологом, переконаний Папа Франциск.

24 червня Папа Франциск прийняв представників Міжнародного єврейського комітету в справі міжрелігійних консультацій, який об’єднує різні єврейські організації і до якого входять представники всіх трьох гілок юдаїзму (ортодоксальної, консервативної та ліберальної), різних національних та міжнародних організацій, Головного рабинату Ізраїля та посольства Ізраїля у Ватикані. «Задля нашого спільного коріння християнин не може бути антисемітом!» – ствердив Папа Франциск під час зустрічі. Він підкреслив потребу спільного свідчення на користь пошанування людської гідності та миру, які є Божими дарами.

Розпорядженням від 24 червня ц.р. Папа Франциск створив Папську Доповідну Комісію в справах Інституту Релігійних Справ. Завданням комісії є зібрати інформацію про стан та діяльність Інституту та представити результати Святішому Отцеві.

24 червня Папа Франциск зустрівся  із Феліксом Діасом, лідером однієї з етнічних спільнот країни і лауреатом Нобелівської премії миру Адольфо Пересом Есківелем. Розмова стосувалась труднощів корінних народів Аргентини і Латинської Америки, котрі пов'язані з їх перебуванням на етнічній території і дотриманням ними культурної ідентичності.

 

Вівторок. У вівторок 25 червня Папа Франциск відслужив Святу Месу в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». З ним співслужив кардинал Роберт Сарах, Президент Папської Ради «Cor Unum», кардинал Камілло Руїні, вікарій-емерит Римської дієцезії, єпископ Іґнасіо Карраско-де-Паула, що очолює Папську Академію за життя а також і співробітники Ватиканської обсерваторії. Бути християнами – це поклик любові, поклик стати Божими дітьми, наголосив у проповіді Святіший Отець, зосередивши свої роздумування над першим читанням під час літургії, яке пропонує на цей день римо-католицька Церква, а саме уривком з Книги Буття, в якому розповідається про суперечку щодо розподілу землі між Авраамом та Лотом.

 

Середа. Про вимір «духовного батьківства» у священичому служінні говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив у середу, 26 червня 2013 р., вранці, в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані. З Єпископом Риму співслужив кардинал Сальваторе Де Джіоржді, вислужений Архиєпископ Палермо, який святкує 60 років священства, а також священики, які його супроводжували.

На загальній аудієнції 26 червня 2013р  Папа Франциск зупинився на описі будівлі «храму Господнього» в Старому та Новому завіті. «Нехай Господь дарує нам Свою милість, Свою силу, щоб ми могли бути глибоко пов’язані з Христом, наріжним каменем, каменем підтримки для життя усіх і для життя Церкви. Молімося, щоб, оживлені Його Духом, ми могли завжди бути живим камінням Церкви», - закликав Папа.

 

Четвер. Під час ранкової Літургії  27 червня в каплиці Дому святої Марти з папою співслужив  Архиєпископ Апаресіди у Бразилії, кардинал Раймундо Дамасцено, а також інші єпископи. На Літургії були присутні працівники ватиканської служби здоров'я. За основу проповіді Святіший Отець  взяв Євангеліє (Мт. 7, 21-29), що розповідає про два будинки: один побудований на піску, а другий – на скелі. Папа Франциск зазначив, що є люди, які переживають свою віру з сумом і суворістю, або інші – радісні, які не мають ані найменшого уявлення про християнську радість. Він наголосив, що обидва ці випадки будуються на словах, а не на «скелі» Христового Слова.

27 червня до Ватикану на торжество святих Петра і Павла прибула  з триденним візитом делегація Константинопольського Патріархату. Делегацію очолював Митрополит Пергамський Іоаніс, співголова Змішаної міжнародної комісії з теологічного діалогу між Римо-Католицькою Церквою і Православними Церквами. Його супроводжували єпископ Афінагор, помічник митрополита Бельгійського, і архімандрит Прадромас Ксенакіс, заступник секретаря Священного Синоду Церкви Криту.

 

П’ятниця. Під час своєї проповіді 28 червня в каплиці Дому св. Марти Папа  запросив задуматися над "таємницею Божої терпеливості" і нагадав про хрест у житті кожного християнина. Франциск наголосив, що не треба пасивно чекати на прихід у наше життя Господа, це відбудеться тільки тоді, коли ми будемо йти Його шляхом.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв делегацію Константинопольського патріархату, яка прибула до Ватикану на празник святих Петра і Павла. Вітаючи гостей, Святіший Отець підкреслив, що започаткований 1969 року звичай обміну делегаціями з нагоди престольних празників є приводом радості, адже «братерська зустріч є суттєвим елементом дороги до єдності». Святіший Отець зазначив, що вірить у те, що «зусилля спільних роздумів» у відповідний час принесуть плоди.

 

Субота. Вранці, перед початком урочистої Служби Божої в базиліці Святого Апостола Петра у Ватикані, 34 нові архиєпископи-митрополити з усього світу отримали від Вселенського Архиєрея «паллій», тобто невеликий, вузький омофор з білої вовни, на якому виткано 6 чорних хрестів. Він становить знак сопричастя, що є основою всього життя Церкви, пригадує, що ієрархічний характер сопричастя є виявом того, що Церква, щоб бути одною, потребує особливого служіння Церкви Риму та її єпископа, а також особливо висвітлює вселенськість Церкви, яка послана Христом, щоб звіщати Євангеліє всім народам та служити всьому людству.

У проповіді під час урочистої Служби Божої з нагоди празника Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, небесних Покровителів Риму, в суботу 29 червня 2013 р., Вселенський Архиєрей Франциск наголосив, що цей празник ще радісніший задля присутності єпископів з усього світу. Святіший Отець зосередився на трьох аспектах Петрового служіння, керуючись словом «утверджувати»: утвердження у вірі  утвердження в любові і  утвердження у єдності.

29 червня  з нагоди торжества Петра і Павла Святіший Отець зустрівся з багатьма віруючими, присутніми на площі св. Петра. Серед них найбільші групи паломників представляли ті країни, з яких прибули архиєпископи митрополити, яким Франциск вручив під час Літургії паллій.  У своєму привітанні Понтифік зазначив основу сьогоднішнього свята Петра і Павла, особливого торжества для Римської Церкви, заснованої на мучеництві цих двох апостолів. Він зазначив що це є теж велике свято для всієї Вселенської Церкви, тому що весь Божий народ зобов'язаний їм за дар віри. У своєму зверненні Папа привітав  також делегацію Константинопольського православного Патріархату

 

Неділя. Ми повинні вчитися більше прислухатися до свого сумління. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи у неділю, 30 червня 2013 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній», уривок з 9-го розділу Євангелії від Луки. Прийшов час, й «Ісус рішуче постановив пуститися в дорогу до Єрусалиму». «Папа Бенедикт XVI, – сказав його наступник, – дав нам у цьому сенсі великий приклад, коли Господь в молитві допоміг йому зрозуміти, який наступний крок він повинен зробити. І він, з великим почуттям розпізнавання та відвагою, пішов за голосом сумління, тобто, Божою волею, яка промовляла у його серці».

 

Радимо також прочитати:

Кардинал Пелл: Папа не хоче, щоб Ватикан вважали судом періоду ренесансу

Згідно з соціологічним опитуванням, Папі Франциску довіряють 87% італійців.

О. Ломбарді: Святий Престол готовий до повної співпраці з владою Італії в справі монс. Скарано

Ватиканський Телецентр: плани і нововведення