Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (24.02 - 02.03)
  • Срд, 05/03/2014 - 11:52

24-25 лютого у Ватикані проходило засідання Звичайної Ради Папського Синоду єпископів. Завданням зустрічі було обговорення результатів опитування, яке розпочалося у листопаді 2013 року шляхом розсилання єпископатам усього світу відповідного записника щодо тем, пов’язаних із сім’єю. В його роботі приймав участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).  Глава УГКЦ,  у розмові зі Святішим Отцем Франциском, поінформував його про ситуацію в Україні та подякував за його слова підтримки та молитву за український народ.

У вівторок 25 лютогоАргентинська влада офіційно підтвердила інформацію про запланований візит Папи Франциска в Аргентину в 2016 році.

Папа надіслав послання на Всесвітній конгрес католицької асоціації суспільних комунікацій SIGNIS, котрий розпочався 25 лютого у Римі за участю понад 300 учасників з понад 80 країн світу.

Про трагічні наслідки конфліктів і воєн нагадав Папа Римський під час ранішньої Євхаристії в Домі святої Марти у середу  26 лютого. Він зауважив, що тоді, коли в таборах біженців тисячі дітей терплять хвороби і голод, то одночасно тривають бенкети торговців зброєю. Він  зазначив, що війни і сварки починаються в наших серцях, з наших пристрастей. Як засіб до розв’язання конфліктів має бути вибрана молитва і упокорення перед Богом: «Наблизьтеся до Бога, то і Він наблизиться до вас». Святіший Отець застеріг від стану звикання до воєн і звернувся із закликом за мир і єдність у Венесуелі.

Непослідовність християн дає згіршення іншим людям, а це, у свою чергу, вбиває - було провідною темою проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти»  у четвер 27 лютого. Він зокрема зазначив, що виявити своє бажання бути християнином, тобто свідчити Ісуса Христа означає «думати по-християнськи, відчувати по-християнськи і діяти по-християнськи. І це є послідовністю християнського життя». Папа наголосив, що християни, які зазвичай живуть в непослідовності, чинять багато зла. Своїм свідченням християнин допомагає іншій людині відкритись на дію Святого Духа. Святіший Отець зазначив про необхідність у молитві просити Бога про послідовне життя, бо воно є даром Небесного Отця.

У четвер також Папа Франциск зустрівся з членами Конгрегації у справах єпископів. На зустрічі  він наголосив, що Церква потребує справжніх пастирів, які дбатимуть про своє стадо. Святіший Отець детально перерахував, якими критеріями слід керуватися, призначаючи єпископів. «Нам не потрібні менеджери», – зауважив Папа, наголошуючи на тому, що єпископ повинен бути відважним та смиренним свідком Воскреслого Христа, а Церква потребує не апологетів чи хрестових походів, але «покірних та сповнених довір’я сіячів істини». Святіший Отець звернув  також особливу увагу на важливість «постійності та щоденності» у виконанні єпископського служіння, поборюючи спокусу «втікати у напрямку постійного перебування деінде».

Цього дня у Ватикані оприлюднено програму богослужінь, які Папа Франциск очолить у березні-квітні 2014 р.

У неділю 2 березня 2014 р, після проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск наголосив, що людство потребує справедливості, примирення, миру, та зможе отримати це, лише навернувшись усім серцем до Бога. Святіший Отець нагадав про початок Великого Посту – «шляху Божого люду до Пасхи, шляху навернення, боротьби проти зла зброєю молитви, посту й милосердя». Папа закликав ввійти у Великий Піст «у дусі братньої солідарності з тими, які в цей час переживають випробування бідністю та насильницькими конфліктами» У своєму повчанні, виголошеному перед молитвою, Святіший Отець коментував біблійні читання які присвячені темі Божого провидіння. 

На завершення Папа Франциск звернувся до прочан, до українського суспільства та міжнародної спільноти з проханням молитви за Україну.

 

Радимо також прочитати:

Лист Папи Франциска до родин

Папські молитовні намірення на березень 2014