Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (24.10 –30.10. 2016)
  • Втр, 01/11/2016 - 22:53

За суворістю завжди щось приховується, якесь подвійне життя, адже закам’янілі особи не є вільними, залишаючись невільниками закону. Бог, натомість, дарує свободу та лагідність. Такою була тема проповіді, яку Папа Франциск виголосив у понеділок, 24 жовтня, під час ранкової Святої Літургії в «Домі святої Марти», коментуючи євангельську розповідь про зцілення, яке Ісус здійснив у суботу, чим викликав ремствування начальника синагоги.

Шукати радість не як «спецефект», але як «складовий елемент євангельської благовісті» закликав Папа Франциск своїх співбратів-єзуїтів, відвідавши у понеділок, 24 жовтня 2016 р., вранці, Генеральний Дім Товариства Ісусового, в якому відбуваються засідання 36-ї Генеральної Конгрегації цього Ордену. Гостя привітав новообраний Генеральний Настоятель о. Артуро Соса Абаскаль.

Ввечері 24 жовтня, Святіший Отець прийняв з приватним візитом Президента Болівії Ніколаса Мадуро Мороса. Зустріч відбулася в контексті тривожної ситуації політичної, соціальної та економічної кризи, яку переживає країна, і яка серйозно відбивається на щоденному житті всього населення.

Щоб Боже царство зростало, Господь очікує від нас слухняності. На це звернув увагу Папа Франциск, закликаючи вірних під час проповіді, виголошеної в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок не зосереджувати надмірно свою увагу на розвиткові структур. Коментуючи Ісусові притчі про Боже царство, Святіший Отець, насамперед, підкреслив, що Господній закон даний нам не для того, щоб лише вивчати, але щоб «ходити в ньому».

Остерігатися пастки замкнутості у собі й байдужості до потреб ближніх закликав Папа Франциск вірних у своєму повчанні, виголошеному під час загальної аудієнції у середу. Роздуми були присвячені ділам милосердя для тіла, «які Господь Ісус нам передав для того, аби підтримувати нашу віру завжди живою та динамічною». Зокрема, цього разу йшлося про Христові слова: «Я був чужинцем, і ви мене прийняли, нагим був, а ви мене зодягнули».

Також і сьогодні Господь Бог плаче, дивлячись на всі стихійні лиха та безліч вбитих невинних людей під час воєн, якими багато осіб намагається «адорувати божка-гроші». Такою була головна думка Папи Франциска під час проповіді на ранковій Святій Месі 27 жовтня. Проповідник підкреслив, що сьогодні людство не розуміє того миру, який дарує нам Христос, миру любові.

Щоб долати «суспільну язву» торгівлі людьми, необхідні «узгоджені, дієві та постійні» старання, спрямовані як «на викорінення причин» цього явища, так і на підтримку жертв. Про це Папа Франциск пригадав, зустрічаючись у четвер з членами «Групи святої Марти», створеної з його ініціативи організації, яка згуртовує представників цивільної влади, ієрархії та чернечих спільнот, що об’єднують свої зусилля для боротьби з сучасними формами рабства.

У четвер Папа Франциск також прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані провідників головних християнських конфесій Південного Судану: Пауліно Лукуду Лоро, католицького Архиєпископа Джуби, Даніеля Денґа Була Яка, Архиєпископа Єпископальної Церкви Судану і Південного Судану та Пітера Ґай Луала Мерроу, модератора Пресвітеріанської Церкви Південного Судану. Під час зустрічі було відзначено добру та плідну співпрацю між християнськими конфесіями, які прагнуть зробити свій вклад на підтримку спільного добра, захист гідності людської особи.

Краса Божого задуму про подружжя та милосердя до поранених родин, виклики, пов’язані з новими технологіями та бентежна гендерна ідеологія: ці та інші теми заторкнув Папа Франциск, зустрічаючись 27 жовтня зі спільнотою Папського Інституту «Івана Павла ІІ», що займається вивченням подружжя та сім’ї, з нагоди початку вже 35-го з черги академічного року.

У п’ятницю, 28 жовтня, під час ранкової Святої Літургії Святіший Отець Франциск наголосив, що фундаментом нашого християнського життя є Ісус Христос, Який молиться за нас. Проповідник, серед іншого, теж підкреслив, що кожен вибір Ісуса, кожен Його жест і поступок позначені молитвою. Тому, слід ввірятись молитві Спасителя.

«Дорогі брати, любіть богопосвяченне життя і для того намагайтесь пізнати його якнайглибше», – наголосив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю на приватній аудієнції в Климентинському залі апостольського палацу у Ватикані учасників першого Міжнародного Симпозіуму Вікаріїв та Єпископських Делегатів з питань богопосвяченого життя. «Через вас – мовив на початку Вселенський Архиєрей – бажаю привітати всіх ваших єпископів і висловити їм пошану за їхню уважність до богопосвяченого життя у його різноманітних виявах».

«Неможливо бути, одночасно, католиком і сектантом. Слід намагатися бути разом з іншими». На цьому наголосив Папа Франциск під час довгого ексклюзивного інтерв’ю, присвяченого поїздці до Швеції з метою участі в екуменічному спогадуванні 500-річчя реформації, яке він дав о. Ульфу Джонсону, Директорові часопису шведських єзуїтів «Signum».

Чим виправити чи навернути грішника: напоумляючи і докоряючи, чи показавши на його цінність в Божих очах? Думками про це, коментуючи євангельську розповідь про навернення митаря Закхея, Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 30 жовтня .

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск окремо скерував свою думку до населення центральної Італії, яке потерпає від землетрусів.  «Молюся за поранених і за родини, які зазнали великої матеріальної шкоди, як також за персонал, задіяний у рятувальних роботах і наданні допомоги. Нехай же Воскреслий Господь додає їм сил, а Пресвята Богородиця їх оберігає», – сказав Святіший Отець.

Радимо ознайомитись:

Папа-емерит Бенедикт XVI застеріг перед небезпекою релігійного релятивізму

Ізраїльське видання: Папа визнав право Ізраїлю на Святу Землю

Нові деталі візиту Папи Франциска до Швеції