Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (25.01 - 31.01)
  • Втр, 02/02/2016 - 23:03

У понеділок, 25 січня 2016 р., в день завершення Тижня молитов за єдність християн, Ватиканський прес-центр оприлюднив заяву, що «Його Святість Франциск має намір взяти участь у спільних заходах Католицької Церкви та Всесвітньої Лютеранської Федерації з нагоди 500-річчя Реформації, які заплановані у Лунді, Швеція, на 31 жовтня 2016».

у понеділок, 25 січня 2016 р. з нагоди свята Навернення святого Павла та завершення Тижня молитов за єдність християн, Глава Католицької Церкви очолив на місці поховання Апостола Народів екуменічну вечірню, в якій взяли участь представники різних християнських конфесій. «У цьому надзвичайному Ювілейному Році Милосердя, добре запам’ятаймо, що справжнє шукання єдності неможливе без повного ввірення себе Отчому милосердю. Просімо, насамперед, прощення за гріх наших поділів, які є відкритою раною на Христовому Тілі, – закликав Папа Франциск. – Як Єпископ Риму та Пастир Католицької Церкви, прагну призивати милосердя і прощення за неєвангельську поведінку католиків щодо християн інших Церков. Одночасно, заохочую всіх братів і сестер католиків простити, якщо сьогодні чи в минулому вони зазнали кривду від інших християн. Ми не можемо скасувати те, що сталося, але не хочемо дозволити, щоб тягар провин минулого й надалі забруднював наші стосунки. Боже милосердя оновить наші стосунки». Закликавши всіх приєднатися до Ісусової молитви: «Щоб усі були одно, аби світ увірував», Святіший Отець ще раз підкреслив, що «єдність є даром милосердя Бога Отця».

У понеділок, 25 січня 2016 р, з нагоди 50-річчя заснування Папської Ломбардійської Семінарії в Римі, Папа Франциск зустрівся з членами  цього згромадження. Глава Католицької Церкви побажав семінаристам стати священиками «згідно з Божим серцем, а не відповідно до переваг кожного чи модних віянь», тобто таким, «якого вимагає звіщення Євангелія». За словами Глави Католицької Церкви, євангелізація в наш час покликана ступити на шлях простоти: «простоти життя, яке уникає будь-яких форм подвійності та світськості, якому вистачає справжньої єдності з Господом і ближніми, простоти мови: бути не проповідниками складних доктрин, але вістунами Христа, Який помер і воскрес за нас». Папа також звернув увагу на необхідність доброго священика «перебувати у контакті та близькості» зі своїм єпископом та закликав семінаристів «розвивати красу дружби та мистецтво стосунків» щоб творити «священиче братерство».

У вівторок, 26 січня 2016 року відбулося представлення Послання Папи Франциска на Великий Піст, присвяченого «ділам милосердя на ювілейному шляхові». «Я милосердя прагну, а не жертвоприношення», – ці Христові слова про Небесного Отця з Євангелії від Матея стали темою послання. На його початку Святіший Отець пригадує, що у буллі з нагоди проголошення Святого Року він висловив побажання, щоб «Чотиридесятниця цього ювілейного року була прожита якомога інтенсивніше, як ефективний час для того, щоб святкувати та досвідчити Боже милосердя». Глава Католицької Церкви вказує на те, що Великий Піст у Ювілейному Році є сприятливим часом для того, щоб «через слухання Божого слова та через діла милосердя» вийти з власного «екзистенційного відчуження». Доторкаючись через діла милосердя до Христової плоті, ми також стаємо здатними усвідомити власний стан грішності, що є шляхом до навернення, отримавши можливість збагнути незаслужену з нашого боку любов до нас розп’ятого і воскреслого Спасителя.

У вівторок, 26 січня 2016 р., Папа Франциск прийняв в Апостольському палаці у Ватикані Хассана Рухані, Президента Ісламської Республіки Ірану. Під час щирих розмов підкреслено спільні духовні цінності, відзначивши добрий стан стосунків між Святим Престолом та Ісламською Республікою Іраном, заторкнуто справи життя Церкви в цій країні та відзначено діяльність Святого Престолу у справі підтримки гідності людської особи та релігійної свободи.

«Також і ми, у цьому Році Милосердя, можемо стати посередниками милосердя, чинячи діла милосердя, для того, щоб наблизитися до інших, надати полегшення, творити єдність», – одне із таких побажань пролунало з уст Папи Франциска під час загальної аудієнції у середу, 27 січня 2016 р., своє повчання з нагоди якої він присвятив проявам Божого милосердя в Старому Завіті, зазначаючи, що воно «присутнє протягом усієї історії Ізраїльського народу». Як зауважив Папа, «Боже милосердя далеко сягає». Бог пропонує «особливі й ексклюзивні» стосунки любові. Даючи Мойсеєві розпорядження щодо союзу, Він каже: «Тож коли щиро слухатиметеся мого голосу й дотримуватиметеся мого завіту, будете моєю особливою власністю з-поміж усіх народів, бо моя вся земля. Ви будете в мене царством священиків, народом святим» (Вих 19,5-6). У світлі цих слів Святіший Отець звернув увагу на те, що хоч Богові належить вся земля, бо Він її створив, то, однак, народ стає для Нього «особливою власністю», а ми стаємо такими для Бога, «коли приймаємо Його Союз і дозволяємо Йому нас спасти. Господнє милосердя вчиняє людину цінною, немов особистий скарб, який належить Богові, якого Він оберігає та має у ньому вподобання». Під час загальної аудієнції  Папа Франциск отримав в подарунок 10 велосипедів з електричним приводом від компанії в Тоскані.

У четвер, 28 січня 2016 р., Папа Франциск зустрівся з італійським Національним Комітетом Біоетики. Під час зустрічі Святіший Отець, зокрема, наголосив на тому, що до людських ембріонів ніколи не можна ставитися, як до розхідного матеріалу, а застосування біотехнологій не повинно керуватися комерційними цілями. Розглядаючи різні завдання, які стоять перед Комітетом, Папа також вказав на необхідність вивчення причин знищення довкілля, висловивши сподівання, що вдасться «сформувати напрямні лінії у сферах, які стосуються біотехнологічних наук, щоб стимулювати заходи для збереження, охорони й дбання про довкілля», що потрібно також «для захисту майбутніх поколінь».

Християнин має благородне серце, адже є сином щедрого Отця, Який розкриває обійми, щоб великодушно всіх прийняти. Такою була провідна думка проповіді Папи Франциска під час Святої Меси, яку він очолив в «Домі Святої Марти» у Ватикані у четвер, 28 січня 2016 року. Коментуючи євангельський уривок, в якому розповідалось про те, що світло не призначене для того, щоб його ховати під ліжко чи деінде, але щоб поставити на свічнику і, таким чином, освітлювати приміщення, Вселенський Архиєрей наголосив, що завданням християнина є бути тим світлом, яке освітлює. Кожен із нас отримав Христове світло під час Святого Таїнсва Хрищення і тому повинен ним ділитися, тобто, бути свідком. Коли християнин вирішує не ділитися, не показувати Божого світла іншим й обирає темряву, то ця темрява входить у його серце. Християни – це свідок, який свідчить іншим про Ісуса, про істинне Світло, Яке слід поставити на свічниках свого життя.

28 січня 2016 р Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані актора американського кіно Леонардо Ді Капріо. Аудієнція відбулася на прохання актора і офіційно не висвітлювалася. 

Просімо у Господа, щоб наша слабкість, яка провадить нас до гріха, ніколи не перетворилась у зіпсуття закликав Папа Франциск у п’ятницю, 29 січня, під час проповіді на Святій Месі у «Домі Святої Марти». До цих роздумів Вселенського Архиєрея натхнула біблійна розповідь про старозавітного царя Давида та Ветсавію. Святіший Отець наголосив на тому, що в житті бувають такі моменти, коли звичка гріха чи самовпевненість та влада вчиняють людське серце корумпованим і гріх перестає бути гріхом, а стає зіпсуттям. Це є найгірше, що може трапитись, адже така людина не відчуває потреби у Божому прощенні. 

Дбання про цілісність віри і звичаїв – це «делікатне завдання», для здійснення якого важливими є колегіальні старання, тому «слід на всіх рівнях церковного життя поширювати належну синодальність», – це одна з думок, яку Папа Франциск висловив, приймаючи у п’ятницю, 29 січня 2016 р., провід, членів, радників та співробітників Конгрегації Віровчення з нагоди завершення пленарної зустрічі цього відомства.

«Милосердя та місія» – такою була тема надзвичайної загальної аудієнції, що відбулася у суботу, 30 січня 2016 р., на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди надзвичайного Ювілейного Року. «День за днем заглиблюємося у Святий Рік Милосердя. Своєю благодаттю Господь спрямовує наші кроки, коли проходимо через Святі Двері, та виходить нам назустріч, щоб завжди залишатися з нами, не зважаючи на наші нестачі та суперечності. Ніколи не втомлюймося відчувати потребу в Його прощенні, тому що тоді, коли ми є слабкими, Його близькість вчиняє нас сильними й дозволяє нам із ще більшою радістю переживати свою віру», – зазначив в своїй катехизі Папа Франциск. Святіший Отець підкреслив, що милосердя, яке ми отримуємо від Небесного Отця, «не дане нам, як приватне утішення, але вчиняє нас засобами того, щоби й інші могли отримати той самий дар». За його словами, між милосердям та місією існує «чудовий кругообіг»: «Переживання милосердя вчиняє нас місіонерами милосердя, а бути місіонерами дає змогу дедалі більше зростати у Божому милосерді». Наприкінці першої «ювілейної» загальної аудієнції Папа Франциск звернувся до вірних з проханням вчинити два діла милосердя: помолитися за упокій померлих та розрадити тих, які пригноблені. 

У неділю, 31 січня 2016 р Папа Франциск, звертаючись за посередництвом відеопослання до учасників 51-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу який завершився у Філіппінському місті Себу, закликав  кожного бути справжнім учнем-місіонером, що несе благу вість про відкупительну Христову любов у світ, який дуже потребує примирення, справедливості та миру». Коментуючи тему Євхаристійного конгресу «Христос у вас – наша надія слави», Наступник святого Петра зауважив, що вона є дуже актуальною, адже пригадує нам, що «воскреслий Ісус завжди живий та присутній у Своїй Церкві, насамперед, у Пресвятій Євхаристії, таїнстві Його Тіла і Крові». А ця присутність – це не лише розрада, але й обітниця і завдання: обітниця «вічної радості й миру» у «повноті Його Царства» та заохочення «прямувати вперед, як місіонери, щоб нести послання Отчих ніжності, прощення та милосердя кожному чоловікові, кожній жінці, кожній дитині».

В останню неділю січня Дитяча Католицька Акція провела традиційний «Караван миру». Протягом всього січня діти готувалися до цієї події під час своїх зустрічей. А 31 січня вони зібралися на Святу Месу в храмі Пресвятої Богородиці в центрі Риму, по завершенні якої галасливим та святковим походом 3000 дітей та підлітків пройшли вулицями міста, вигукуючи гасло: «Мир рішуче вирушає у подорож!». Зважаючи на Святий Рік, останній етап процесійного ходу відбувався ювілейною стежкою до базиліки Святого Петра, а перейшовши через Святі Двері, вони зібралися у спеціально відведеному секторі на площі, очікуючи на зустріч з Папою. Після проказування молитви «Ангел Господній», у вікні Апостольського палацу обабіч Святішого Отця з’явилися хлопчик і дівчинка, щоб виголосити своє послання миру.

Радимо також прочитати:

Декрет щодо зміни приписів у обряді обмивання ніг.

Невдовзі побачить світ адгортація Папи Франциска про сім'ю. 

Реколекції для тих, хто займається харитативним служінням.

Рішення папи щодо Меджугор'я не стосується об′явлень.

У Ватикані розпочинаються заключні події Року богопосвяченого життя.