Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.02 – 03.03.)
  • Пон, 04/03/2013 - 22:37

Понеділок. Упродовж усього свого понтифікату Папа Бенедикт ХVІ багато разів наголошував фундаментальне місце, яке в суспільстві займає сім’я. «Любов, до якої покликані сім’ї, – казав Бенедикт ХVІ, – це єдина сила, яка може перетворити наш світ». Папа наголошував, що неможливо залишатись байдужим перед обличчям наступу на сім’ю – основну клітину суспільства, зокрема в Європі, де поширюються «фальшиві ідеології» про любов та «зісвітчення, яке веде до нехтування Богом у житті та до дедалі зростаючого феномену розпаду сімей». «Християнська родина, маленька «домашня церква», терміново покликана стати головною дійовою особою суспільства, метою нової євангелізації, щоб виявити світові присутність та любов Ісуса Христа», – пояснив Бенедикт ХVІ.

У понеділок, 25 лютого, Папа Бенедикт XVI прийняв кардиналів Хуліана Ерранса, Йозефа Томка і Сальваторе Де Джорджі, яким торік у квітні доручив провести розслідування фактів витоку зарезервованих документів з Ватикану. У повідомленні прес-центру читаємо, що «Святіший Отець вирішив, що акти розслідування, зміст яких знає лише Його Святість, залишаються до виключного розпорядження нового Папи». На брифінгу з журналістами, який відбувся цього ж дня о. Федеріко Ломбарді повідомив, що після сьогоднішньої зустрічі з Бенедиктом XVI Комісія кардиналів, яку створили для розслідування цього злочину, припиняє свою діяльність.

Святіший Отець надіслав телеграму-співчуття з приводу смерті бельгійського кардинала Джулієна Рієса.

Німецький видавець Мануель Гердер назвав Бенедикта XVI «Папою книг», а його понтифікат «Бібліофільським». «Якщо ми повернемося в історію і подивимося на інститут папства з різних поглядів, то побачимо пап, які будували храми і палаци, скликали собори або їх відкликали; тимчасом Бенедикт XVI діяв через свої книги» – написав Гердер на сайті німецької асоціації видавців.

25 лютого у Ватикані оприлюднили Апостольський Лист Motu Proprio Папи Бенедикта XVI Normas nonnullas, про деякі зміни до правил, що стосуються обрання Римського Архиєрея. Понтифік вніс зміни щодо терміну початку Конклаву. Також змінені певні норми, які стосуються забезпечення перебігу конклаву та збереження таємниці голосування.

Держсекретар Ватикану кардинал Тарчізіо Бертоне написав лист до членів спільнот затворницького богопосвяченого життя з проханням про молитву за Бенедикта XVI та за «прихід наступника, якого під проводом Святого Духа оберуть кардинали, зібрані на Конклаві, після того, як спільно проаналізують знаки часу Церкви і світу».

«Молодь 2000» організовує міжнародну молитовну акцію за учасників конклаву. На сторінці adoptacardinal.org кожен охочий може зголоситись духовно опікуватись кардиналами.

Вівторок. У вівторок, 26 лютого, відбулась зустріч з журналістами, на якій директор прес-центру Ватикану о. Федеріко Ломбарді повідомив про ім’я, титул та одяг Святішого Отця Бенедикта XVI після зречення. Його Святість Бенедикт XVI, вислужений Папа (Папа емерит), або вислужений Римський Архиєрей (Римський Архиєрей емерит) – так називатиметься Папа Бенедикт XVI. Офіційним одягом Бенедикта XVI буде проста біла сутана звичайного покрою, звичайне взуття. Після зречення Бенедикт XVI не носитиме так званого «персня рибалки», який є символом Папського служіння.

Середа. У середу, 27 лютого, відбулась остання загальна аудієнція Святішого Отця Бенедикта XVI. На початку аудієнції прочитали уривок з послання св. апостола Павла до Колосян (Кл. 1, 3-6), в якому апостол дякує Богові за їхню віру. «Як апостол Павло, – сказав Папа, – також і я відчуваю в своєму серці, що, насамперед, повинен подякувати Господеві, що провадить Церкву та дбає про її зростання… У ці хвилини моя душа розгортається, обіймаючи всю Церкву, розсіяну у світі; я дякую Богові за «новини», які впродовж цих років Петрового служіння я зміг отримати, стосовно віри в Господа Ісуса Христа, і стосовно любові, яка дійсно поширюється в Тілі Церкви.» Святіший Отець поділився своїми переживаннями, коли вісім років тому його обрали на Петровий престіл та про дні понтифікату: «Це була частина шляху Церкви, що мала хвилини радості і світла, але також і нелегкі моменти; я відчував себе як святий Петро з Апостолами в човні на Галилейському озері: Господь дарував мені багато днів сонця та свіжого вітерцю, днів, коли риболовля була щедрою; були також і моменти, коли води були бурхливими і вітер – супротивним, і як протягом усієї історії Церкви, здавалось, що Господь спить. Але я завжди знав, що в цьому човні є Господь і я завжди знав, що човен не є моїм, не є нашим, але Його. І Господь не дозволить, щоб він затонув.» Папа пригадав, що проголосив Рік віри для того, «щоб зміцнити нашу віру в Бога у контексті, який, як здається, дедалі більше відсуває Його на другий план. Я хотів би звернутись до всіх із закликом відновити впевнену довіру до Господа, як діти ввіритись в Божі руки, впевнені у тому, що ці руки завжди підтримують і є тим, що допомагає крокувати кожного дня, навіть у втомі. Я хотів би, щоб кожен почував себе любленим Тим Богом, Який віддав Свого Сина за нас.» Святіший Отець подякував усім, хто був близько нього впродовж цих років. Насамперед кардиналам, єпископам, священикам та всім вірним. На кінець Понтифік закликав: «Дорогі Друзі! Бог провадить Свою Церкву, завжди підтримує її, а насамперед, у важкі хвилини. Ніколи не втрачаймо цього бачення віри, яке є єдиним справжнім баченням шляхів Церкви та світу. Нехай же у наших серцях, у серці кожного з вас, завжди живе радісна впевненість у тому, що Господь є поруч, Він нас не залишає, Він близько та огортає нас Своєю любов’ю. Дякую!»

У цій аудієнції взяв участь і Львівський митрополит Римо-Католицької Церкви Архиєпископ Мечислав Мокшицький. «Я дуже тішуся, що сьогодні зміг взяти участь в загальній аудієнції з Папою Римським Бенедиктом XVI. Після цієї аудієнції я мав особисту зустріч з ним у Климентинській залі і я йому подякував від імені Римо-Католицької Церкви в Україні за всю турботу і за все добро, яке наша Церква в Україні отримала від нього», – поділився Архиєпископ.

27 лютого Понтифік зустрівся з головами деяких держав і регіонів, які брали участь у загальній аудієнції. Зустріч відбулася у Клементинському  Залі Апостольського Палацу. На ній були присутні президент Словаччини Іван Гаспарович, капітани-регенти Республіки Сан-Марино Теодора Ланферині і Денніс Бранзецці, а також президент німецької землі Баварія Хорст Зеєхофер.

Конгрегація у справах Східних Церков звернулася до християн усього світу у зв'язку зі збором пожертвувань для Церкви у Святій Землі. За традицією цей збір проводять у Велику п'ятницю. У зверненні ватиканської дикастерії наголошується, що за допомогою пожертвувань утримуватимуть численні святі місця, а також сприятимуть монахам і монахиням, які піклуються жертвами воєн та інших нещасть.

Четвер. У четвер Папа Бенедикт XVI прийняв кардиналів, присутніх у Римі, щоб подякувати і попрощатися з ними перед закінченням свого понтифікату. На початку зустрічі з подячним словом до Святішого Отця звернувся кардинал Анджело Содано, Декан Кардинальської Колегії. Кардинал Содано подякував Святішому Отцеві за його провід та віддане служіння і запевнив Папу у безумовній любові до нього усіх кардиналів. Тоді Понтифік, звернувшись до кардиналів, сказав, що їхні близькість та поради були для нього допомогою у служінні. Папа поділився з присутніми думкою про Церкву, яку Романо Ґвардіні висловив того року, коли Отці Другого Ватиканського Собору затвердили Конституцію Lumen Gentium: «Церква не є вигаданою та збудованою за письмовим столом інституцією, але – живою дійсністю. Упродовж історії вона переживає своє становлення, як кожна жива істота, перемінюючись, але у своїй природі завжди залишається тією самою. Її серцем є Христос». Після того, як Бенедикт XVI уділив благословення, кожен з присутніх кардиналів, по черзі, особисто привіталися з ним, висловлюючи почуття вдячності та пошани.

Гомін дзвонів єпархії Альбано зустрів Бенедикта ХVІ, коли він 28 лютого, о 17:23 римського часу прибув гелікоптером на територію папської посілості в Кастель Ґандольфо. Площа Свободи та вулиці, які ведуть до неї, були по вінця заповнені людьми. На транспарантах, серед іншого, було написано: «Ми всі з тобою», «Твоя покора вчинила Тебе ще більшим». «Дякую, від щирого серця дякую, – сказав Бенедикт XVI, кількаразово перебитий гучними і щирими оплесками. – Дорогі друзі, я щасливий бути тут між вами, оточений красою сотвореного світу та вашою приязню, яка мені дуже допомагає, дякую за вашу дружбу, за вашу любов. Ви знаєте, що цей день є іншим, ніж попередні. До восьмої години я ще є Вселенським Архиєреєм Католицької Церкви, а потім – вже ні. Я просто паломник, який розпочинає останній етап свого паломництва на цій землі. Але я хотів би ще раз своїм серцем, своєю любов’ю, своїми молитвами, своїми роздумами, всіма своїми внутрішніми силами трудитись на користь спільного добра і добра Церкви, добра людства. І відчуваю підтримку вашої прихильності. Прямуймо вперед разом з Господом Богом для добра Церкви та світу. Дякую. А тепер від щирого серця уділяю вам моє благословення: Дякую і на добраніч!»

28 лютого в берлінському катедральному соборі св. Ядвіги відбулася св. Літургія подяки німецького народу Бенедикту XVI. У ній взяли участь багато державних діячів країни на чолі з канцлером Ангелою Меркель. Очолив Літургію глава німецького єпископату Архиєпископ Роберт Цоліч.

П’ятниця. 1 березня в Прес-службі Святого Престолу відбувся брифінг, під час якого о. Федеріко Ломбарді повідомив, що 28 лютого о 20:00 год з початком періоду «sede vacante» кардинал-Камерленго Тарчізіо Бертоне запечатав папські апартаменти у Ватиканському Апостольському палаці. Глава Прес-служби повідомив, що 1 березня віце-Камерленго опечатав апартаменти Папи в Латеранському палаці, а ще 28 лютого, о 20:01, Держсекретаріат скерував послання до всіх папських представників, щоб оголосити початок періоду «sede vacante».

З настанням «sede vacante» Церквою керує Колегія Кардиналів, яка, однак, не має жодних повноважень у питаннях, належних урядові Римського Архиєрея, а лише в розв’язанні невідкладних справ та організації обрання нового Папи.

Субота. Під час зустрічі з журналістами 2 березня о. Федеріко Ломбарді сказав, що підготовчі роботи до конклаву всередині Сикстинської капели ще не почалися і вони не передбачувані перед понеділком 4 березня.

Ватиканське бюро філателії та нумізматики випустило спеціальні поштові марки, які будуть використовувати виключно в період «sede vacante».

На момент припинення роботи твіттер-аккаунта @pontifex, у зв'язку з початком періоду «sede vacante», кількість його читачів перевищила 3 мільйони осіб. Повідомлення Бенедикта XVI не були видалені, але розміщені в спеціальний твіттер-архів. Аналізуючи їх зміст, о. Антоніо Спадара, зазначив, що словами, які найчастіше вживав Папа були «Бог» і «завжди».

Головний тренер англійського футбольного клубу «Манчестер Сіті» Роберто Манчін подякував Бенедикту ХVI за вісім років його понтифікату: «Папа – це дуже важлива особистість для всіх нас, католиків… За останні вісім років Папа показав себе великою людиною, і я впевнений, що це його останнє рішення було чимось екстраординарним і важким, але, безсумнівно, заради блага Церкви».

Неділя. 3 березня, попри те, що ця неділя була без папського «Ангела Господнього» багато людей зібралося на площі св. Петра в Римі та на площі перед Апостольским палацом у Кастель Ґандольфо. Люди молилися за Папу-емерита та за вибір нового Папи.

Cайт Святого Престолу www.vatican.va  всім дарує можливість погортати сторінки історичного понтифікату Бенедикта XVI. У «топ» просторі сайту, вгорі,  від 27 лютого розміщено віртуальний альбом з фотографіями  у червоній обкладинці з гербом колишнього Понтифіка.

Швейцарська Гвардія, яка охороняє Папу і місця, де він перебуває, більше не охороняє Бенедикта XVI. Про безпеку «Папи на пенсії» в Кастель Гандольфо дбає Ватиканська жандармерія. Вона також охоронятиме його за два місяці, поки він переїде в монастир «Mater Ecclesia» у Ватикані

Пропонуємо у ваших молитвах приєднатись до Папських молитовних намірень на березень.

Радимо ознайомитись:

Всю інформацію, яка стосується зречення з престолу Папи Бенедикта XVI та виборів його наступника читайте тут.

Папа Бенедикт XVI очима співпрацівників.

Motu Proprio DE CARITATE MINISTRANDA (Про служіння любові).

Статті о. Ореста Дмитра-Вільчинського «Хто буде наступним Папою» та «Понтифікат Бенедикта XVI і УГКЦ».

OctavaDies: Прощання в надії.

Владика Борис Ґудзяк: Бенедикт XVI – вільна людина, яка називає речі своїми іменами.

SEDEVACANTE. Як обирають Папу?

Пропонуємо переглянути відео:

Скеля 22. Єпископ Риму.

Кращі моменти понтифікату Бенедикта XVI.