Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.03 – 31.03.)
  • Срд, 03/04/2013 - 08:53

Понеділок.У понеділок вранці Папа Франциск відслужив Святу Літургію в каплиці «Дому святої Марти». Під час проповіді Святіший Отець закликав задуматися про те, наскільки Бог терпеливий до наших слабкостей та гріхів на прикладі терпеливості Ісуса до Юди. На закінчення Святіший Отець додав: «Задумаймося цього тижня про наші взаємини: наскільки терпеливим був Ісус у моєму житті? Тільки про це. І тоді з нашого серця вийде тільки одне слово: Спасибі. Дякую Тобі, Господи, за Твою терпеливість».

25 березня Папа Франциск надіслав телеграму на ім’я Головного Рабина Риму Рікардо Ді Сеньї, складаючи привітання з нагоди свята Песах, єврейської Пасхи, яка цього року припадає 26 березня.

Вівторок. Відправляючи Літургію у вівторок, Святіший Отець говорив про «ніч грішника», тобто «ніч гріха». «Ніч грішника – це тимчасова ніч, з якою знайомі всі ми. Скільки ж подібних ночей було у нас, коли в серці запанував морок, – констатував Папа, додавши: крізь цю ніч проривається надія, підштовхуючи нас до нової зустрічі з Ісусом.». «Посеред ночі, посеред «безлічі ночей», – сказав далі Папа, – посеред безлічі гріхів ми завжди відчуваємо ласку Господа». Понтифік завершив проповідь запрошенням «відкрити серце і скуштувати  радість прощення».

Отець Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського Радіо та Ватиканського прес-центру, розповів, що Святіший Отець ще деякий час проживатиме у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти».

Блаженніший Святослав Шевчук повідомив, що українцям вже варто не просто очікувати візиту новообраного Папи Римського Франциска, а готуватися до нього. Святіший Отець вже отримав запрошення, проте точну дату приїзду він мусить встановити особисто. В Українській Православній Церкві заявили, що перед візитом на Україну Папа Римський Франциск повинен узгодити це з православними.

Середа. Минулої середи відбулась перша загальна аудієнція з Папою Франциском. Своє повчання Понтифік присвятив Страсному Тижневі. Святіший Отець зауважив, що під час Свого земного життя, Христос розмовляв з усіма, з відомими особистостями і з незнаними, з багатим юнаком і бідною вдовою, з могутніми і слабкими, несучи всім Боже милосердя і прощення, надію та розраду. «Бог не чекав, поки ми підемо за Ним, але Сам вирушив нам назустріч», – наголосив Папа Франциск. «Переживати Великий Тиждень, наслідуючи Ісуса не лише зі зворушенням серця,- пояснив Понтифік, - переживати Страсний Тиждень, наслідуючи Ісуса, означає навчитися виходити із замкненості в собі, щоб виходити назустріч ближнім, іти на одвірки існування, першими виходити назустріч братам і сестрам, особливо тим найвіддаленішим, забутим, тим, які потребують зрозуміння, розради, допомоги.» Переживати Страсний Тиждень також означає дедалі більше входити в Божу логіку, в логіку хреста, яка «не є, передовсім, логікою болю та смерті, але логікою любові та дарування себе, що приносить життя». На завершення Папа побажав: «Бажаю всім добре пережити ці дні, відважно наслідуючи Господа, несучи в собі проміння Його любові всім, того зустрічаємо».

Святіший Отець не перестає приємно дивувати. В середу вранці він неочікувано прийшов на завершення Богослужіння, яке кардинал Анджело Комастрі, генеральний вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану відправляв для працівників Апостольської Столиці. Понтифік подякував працівникам Ватикану за їх працю, яка часто є невидимою, Святіший Отець, попросив про молитву і бажаючи щасливого Великодня, уділив своє благословення усім присутнім, їх родинам та усім, кого вони мають у своєму серці.

Офіційний сайт Ватикану опублікував нову версію герба Папи Франциска. У поясненні до змін вказано, що зірка, що означає Пречисту Діву Марію, Матір Христа і Церкви, не є більше п’ятираменна, а восьмираменна, що означає вісім євангельських блаженств. Графічно змінене зображення квітки нарду (туберози), що вказує на Святого Йосифа, Покровителя Вселенської Церкви. Тепер це зображення набагато більше схоже на малюнок квітки.

Італійською мовою вийшли дві книги кардинала Хорхе Маріо Берґольйо, теперішнього Папи Франциска: «Вилікувати від корупції» та «Покора. Шлях до Бога». В них яких опубліковано серію його важливих промов та проповідей, виголошених 2005 року, коли він був Архиєпископом Буенос-Айреса.

Через свій мікроблог у «Твіттері» Папа Франциск попросив віруючих бути поруч зі «священиками з любов'ю і молитвою, щоб вони завжди були пастирями по Божому серцю».

27 березня в залі Прес-служби Святого Престолу відбулася презентація документального фільму під назвою «Франциск». Його створив Ватиканський телевізійний центр і розповідає про події, пов'язані з обранням кардинала Хорхе Бергольйо на престіл св. Петра. Тривалість стрічки 50 хвилин.

Апостольський Престіл висловив солідарність з учасниками демонстрацій на захист інституту подружжя, які відбулися 24-26 березня в Парижі та Вашингтоні. До учасників маніфестації в столиці США звернувся з посланням голова Папської Ради у справах сім'ї Архиєпископ Вінченцо Палья.

Цими днями в Нью-Йорку відбудеться заключна конференція ООН на тему Договору про торгівлю зброєю. Постійний спостерігач Апостольського Престолу при організації Архиєпископ Френсіс Чулікат настійно закликав делегації працювати разом, усвідомлюючи історичність підписання договору. Ватиканський дипломат звернув увагу, що документ повинен бути ефективною і надійною базою для реального і довгострокового виконання бажання людей жити в більш надійному і безпечному світі.

Четвер. В четвер вранці Святіший Отець Франциск  відправив урочисту Святу Месу, на якій освятив миро. У богослуженні, яке очолював Святіший Отець, співслужили кардинали, єпископи та священики, як єпархіальні, так і ченці, що виконують своє душпастирське служіння в Римі. Ця спільна відправа є знаком єдності між Папою – Пастирем Вселенської Церкви та його братами у священстві. В проповіді Святіший Отець звернув окрему увагу на читання під час богослуження, які говорили про «помазаних» – Слугу Ягве у книзі пророка Ісаї, царя Давида та Ісуса. Папа вказав на те, що це помазання зобов’язує служити Божому людові, а насамперед бідним, ув’язненим, пригніченим. Понтифік сказав, що таким же чином повинні служити священики; що священиче помазання повинно доходити до кінців Всесвіту, додаючи, що відправляючи богослуження, священик бере на свої рамена люд, який йому довірений, і несе його імена, викарбувані у його серці. Святіший Отець звернувся також і до вірних, щоб любов’ю і молитвою були близькими до своїх священиків, щоб вони змогли завжди бути такими Пастирями, як цього бажає Христове серце.

Пізніше цього ж дня Святіший Отець відвідав римську виправну заклад для неповнолітніх «Casal del Marmo». У відправі взяло участь 50 ув’язнених, серед них – 11 дівчаток. Під час відправи Папа вмив ноги 12 ув’язненим різних національностей та віросповідання, серед яких було і двоє дівчат, стаючи перед ними на обидва коліна. Він обмив їм ноги, висушив рушником та поцілував. У короткій проповіді Святіший Отець пояснив значення цього зворушливого обряду. Папа сказав, що Ісус обмив ноги учням, даючи приклад нам, що найважливішим є служіння. «Тут не йдеться про те, щоб щоденного вмивали один одному ноги, а щоб ви один одному допомагали. Коли хтось мене розгніває, вміти про це забути, і зробити послугу, про яку він мене просить. Тому і я роблю те, чого мене навчив Ісус. І роблю це від цілого серця, бо це мій обов’язок як священика і єпископа.»

У четвер, 28 березня, Папа Франциск призначив свого наступника на Буенос-Айреській архиєпископській катедрі. Новим католицьким архипастирем столиці Аргентини призначено дотеперішнього ординарія Санта-Рози єпископа Маріо Авреліо Полі.

П’ятниця. У п’ятницю Святіший Отець очолив відправу «Страждань Христових». Це богослужіння зосереджене на адорації, поклонінню Святому Хрестові та роздумуванні над стражданнями Господа нашого Ісуса Христа. Пізніше цього ж дня Папа взяв участь у Хресній дорозі ярусами Колізею. Текс розважань цього року підготувала молодь з Лівану. Повний запис Хресної дороги з Колізею можете переглянути тут. Після закінчення Хресного ходу Папа звернувся до вірних із закликом продовжувати цю хресну дорогу в нашому щоденному житті. «У цю ніч повинно залишитися одне-єдине слово, яким є сам хрест. Ісусів хрест – це слово, яким Бог відповів на зло світу. Іноді нам здається, – вів далі Папа, – що Бог не відповідає на зло, що залишається мовчазним. У дійсності, Бог промовив, відповів, а Його відповідь – це хрест Христовий: слово, яке є любов’ю, милосердям, прощенням. Воно є також судом: Бог судить нас, люблячи нас. Пам’ятаймо про це: Бог судить нас, люблячи нас. Якщо приймаю Його любов, я спасенний, якщо відкидаю – засуджений, не Ним, але самим собою, адже Бог не засуджує, Він тільки любить і спасає».

Субота. У суботу в Католицькій Церкві латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослуження, що має назву «Пасхального чування». Ввечері у базиліці св. Петра Папа Франциск очолив це богослужіння. Процесійна хода ввійшла до храму лише при світлі свічок, а під час співу «Світло Христове» по всій базиліці спалахнуло яскраве світло. Цього року з рук Святішого Отця прийняли Тайну хрещення чотири катехумени, що походять з різних країн світу: Албанії, Італії, Росії та США. Крім хрещення, Папа їм уділив також і Тайну миропомазання та вони прийняли своє перше Святе Причастя. Коментуючи прочитаний євангельський уривок, Святіший Отець зазначив, що першими у ньому зустрічаємо жінок, які прийшли до Ісусового гробу. Побачивши відвалений камінь та не знайшовши Господнього тіла, жінки були здивовані, в них зароджувались сумніви та запитання. «Браття й сестри, – закликав у цьому контексті Папа Франциск, – не замикаймося на новизну, яку Бог хоче внести у наше життя! Часто ми буваємо втомленими, розчарованими, сумними, відчуваємо тягар наших гріхів, думаємо, що не подолаємо? Не замикаймося в собі самих, не втрачаймо довіри, ніколи не зневіряймося: немає таких ситуацій, яких би Бог не міг змінити, не існує такого гріха, якого Він би не зміг простити, якщо ми Йому відкриємося». Святіший Отець заохотив шукати Живого Христа, відкинувши замкнутість в собі, в смутку, в гіркоті, де перебуває смерть. Також Понтифік звернув увагу на слова ангелів: «Пригадайте, що він говорив вам, коли ще був у Галилеї». «Це, – зазначив Папа Франциск, – заохочення пам’ятати про зустріч з Ісусом, про Його слова, жести, життя; і саме цей спогад, сповнений любов’ю, про досвід, пережитий з Учителем, привів жінок до подолання всіляких страхів та до несення вістки про Воскресіння Апостолам і всім іншим».

В рамках відзначення Року віри італійський телеканал RAI, у співпраці з Туринською архидієцезією, транслюватиме в мережі «Mondovisione» надзвичайне виставлення всесвітньо відомої Туринської Плащаниці, полотна, в яке, згідно з переданням, було загорнуте тіло Ісуса. З цієї нагоди до глядачів за допомогою відеозвернення промовив Папа Франциск. Святіший Отець заохотив дозволити, щоб погляд Ісусових заплющених очей, «який шукає не наших очей, але нашого серця», огорнув нас. «Прислухаймося до того, що він мовчки хоче до нас сказати, перевищуючи саму ж таки смерть. Через священну Плащаницю до нас приходить виняткове та остаточне слово Бога: Любов.», - закликав Папа. Також Понтифік додав: «Це тортуроване тіло виражає повновладний маєстат. Так, немовби дозволяло виявитись стриманій, але могутній енергії, немовби промовляло до нас: довіряй, не втрачай надії, сила Божої любові, сила Воскреслого усе перемагає».

Неділя. У неділю Воскресіння Господнього Святіший Отець Франциск звернувся до вірних, зібраних на площі св. Петра. «Яка велика радість для мене змогти донести вам цю звістку: Христос Воскрес! Я хотів би, щоб вона досягнула кожну домівку, кожну сім’ю, особливо там, де є найбільше страждань». «Ось чим є Пасха: це вихід, перехід людини з рабства гріха, зла до свободи любові, добра. Тому що Бог – це життя, лише життя, а Його слава – це ми, жива людина», - сказав Папа. «І, таким чином, просімо у воскреслого Ісуса, щоб перемінив смерть у життя, перемінив ненависть в любов, помсту в прощення, війну в мир. Так, Христос – наш мир, і через Нього благаємо миру для всього світу… Миру для Близького Сходу, особливо, між ізраїльтянами та палестинцями. Миру для Африки, яка досі є ареною кривавих конфліктів. Миру для Азії. Миру для всього світу, ще досі дуже розділеного жадібністю тих, хто шукає легкої наживи, зраненого егоїзмом, який загрожує людському життю та сім’ї, егоїзмом, який не припиняє торгівлю людьми… Миру для цієї нашої Землі! Нехай воскреслий Ісус принесе розраду тим, хто є жертвою стихійних лих та вчинить нас відповідальними охоронцями створіння.» Після проповіді Святіший Отець уділив благословення Ubi et Orbi.

Радимо ознайомитись:

Статті о. Ореста-Дмитра Вільчинського: «ДИВНІ РЕАКЦІЇ МОСКОВСЬКОГО І НЕ ЗОВСІМ МОСКОВСЬКОГО ПРАВОСЛАВ’Я НА ОБРАННЯ НОВОГО ПАПИ».

«ПАПА ВИГОЛОСИВ СВОЮ ПРОГРАМУ, А МИ Й НЕ ПОЧУЛИ?»

Папа Франциск і отець Степан Чміль.

Ватиканський кардинал: з Франциском прийшла нова ера