Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.04 –01.05)
  • Втр, 03/05/2016 - 12:05

Святіший Отець Франциск відповів на листа в’язням, які відбувають покарання у в’язниці міста Веллетрі. Папа написав: «Будьте завжди впевнені у тому, що Бог особисто любить вас, для Нього немає значення ваш вік чи ваша культура, не має значення навіть і те, чим ви були, що вчинили, не мають значення цілі, яких ви добилися, скоєні помилки, особи, яких ми поранили», – написав Папа, закликаючи не допустити замкненості у минулому та пригадуючи, що історія Церкви знає чимало святих, які «досягли святості через важкі й болючі випробування».

Папа-емерит Бенедикт XVI в приватних апартаментах Ватикану прийняв делегацію Папської емісійної служби MISSIO та пожертвував 35 тисяч євро для двох проектів у галузі освіти в Уґанді і Буркіна-Фасо.

Загальна аудієнція Папи Франциска з прочанами у середу 27 квітня, була присвячена притчі про милосердного Самарянина, яка описана в Євангелії від святого Луки. «Не є чимось автоматичним, що ті, які відвідують Божий дім і знають про Боже милосердя, тим самим знають, як любити ближнього, – сказав Святіший Отець. – Можна знати Біблію, всі літургічні рубрики, все богослов’я, але з цього знання любов не витікає автоматично. Любов іде іншими шляхами. Немає істинного почитання Господа Бога там, де воно не стає служінням ближньому. Не забуваймо, що ми не можемо залишатись глядачами перед обличчя стількох людей, вичерпаних голодом, насиллям та несправедливістю. Ігнорування людським стражданням є ігноруванням самого Бога. Якщо ми не наближаємось до терплячої людини, до дитини, до старенького, що страждає, то ми не наближаємось до Бога», - наголосив Понтифік.

Реформа ватиканських ЗМІ, щоб бути ефективною, має торкнутися не тільки структури, але і "комунікаційних процесів", підкреслив префект Секретаріату з комунікації Святого Престолу в зверненні до учасників семінару на тему «Церква і нові виклики комунікації», організованого Папським університетом Святого Хреста. Зустріч відбулася 27 квітня в прес-службі Святого Престолу. О. Даріо Вігано зауважив, що головна мета реформи полягає в тому, щоб Євангеліє і навчання Папи досягли сердець всіх людей.

28-30 квітня у Ватикані відбулась унікальна міжнародна конференція з регенеративної медицини та сучасної клітинної терапії. Захід, започаткований ще Папою Бенедиктом XVI. З цієї нагоди до Ватикану прибули провідні науковці, генетики, філантропи, політики та громадські діячі, а також пацієнти з багатьох країн світу. З промовою до присутніх та закликом до суспільства не залишатися байдужими до хворих на рідкісні або невиліковні хвороби звернувся особисто Папа Франциск.

З нагоди Ювілейного Року Милосердя від 29 квітня до 1 травня, у Римі відбувалась проща збройних сил та силових структур з багатьох країн світу. У суботу 30 квітня понад 80 тисяч учасники ювілейного паломництва були присутні на спеціальній аудієнції з Папою Франциском. «Будьте знаряддям примирення, будівничими мостів та сіячами миру у ваших сім’ях, в різних середовищах, де ви дієте. – мовив Папа. – Адже ви покликані не лише запобігати, управляти та класти край конфліктам, але також і сприяти побудові ладу, що спирається на істині, справедливості, любові й свободі.»

Прибутки з аукціону, проведеного на сайті Catawiki, підуть до ізраїльського благодійного фонду "Зберегти серце дитини", який призначений для допомоги дітям в країнах, що розвиваються.

«Захистити свободу віросповідання та інші права людини. Зупинити звірства по відношенню до християн і інших віруючих»: цій темі була присвячена конференція, що відбулася днями в Нью-Йоркському відділенні ООН. Організатором зустрічі виступило постійне представництво Апостольського Престолу при ООН у співпраці з асоціаціями CitizensGo, MasLibres і «На захист християн».

Перед спільною недільною молитвою «Царице Неба» Папа промовив коротку науку. У проповіді Святіший Отець наголосив на тому, що завдяки Святому Духові ми не самотні: Ісус поряд з нами, серед нас, Ісус у нас! Його нова присутність в історії відбувається завдяки дарові Святого Духа, Який ми отримали через святі Таїнства Хрищення та Миропомазання Він діє в нашому житті, допомагає практикувати милосердя Ісуса.

Папа Франциск, глибоко засмучений драматичними вістками з Сирії, де не припиняється спіраль насильства, яка й далі погіршує вже й так розпачливу гуманітарну ситуацію в країні. після молитви «Царице Неба» він закликав всі сторони конфлікту в Сирії дотримуватись угоди про припинення вогню і зміцнити триваючий діалог, що є єдиним шляхом, що веде до миру.

Після молитви «Царице Неба», Папа Франциск звернувся з окремим привітанням до Церков християнського Сходу, які цього дня за юліянським календарем відзначають свято Пасхи.

Радимо ознайомитись:

Глава УГКЦ: Папа закликає світ не забувати про «замовчувану» війну в Україні

Молитовні намірення Папи на травень 2016 року

Відеорепортаж про святкування Великодня в Римі